altmarius

cultură şi spiritualitate

Stiri culturale SRR - 14 septembrie 2011

Astazi : 2011-09-14

Stiri culturale - interne

Un spectacol de Radu Beligan şi "Ingeri in America", in stagiunea de toamnă bucureşteană

Un spectacol pus in scenă de Radu Beligan, la Teatrul de Comedie, care va marca 50 de ani de la infiinţarea instituţiei, dar şi controversatul "Ingeri in America", pus in scenă de Victor Ioan Frunză la Teatrul Metropolis, se numără printre premierele stagiunii de toamnă in teatrele din Bucureşti. Premierele de la Metropolis sunt programate in noiembrie, o lună aniversară pentru teatrul de proiecte independente din Bucureşti. Atunci, Victor Ioan Frunză va pune in scenă unul dintre cele mai controversate spectacole de teatru, "Ingeri in America". Textul a fost adaptat şi intr-o miniserie HBO devenită celebră, care i-a avut in distribuţie, printre alţii, pe Al Pacino şi Emma Thompson. Pe scena Teatrului Metropolis, personajele vor fi interpretate de Virginia Mirea, George Ivaşcu, Alexandru Ion, Cristiana Răduţă, Sorin Miron, Adrian Nicolae, George Costin şi Nicoleta Hancu. Totodată, in lucru la Teatrul Metropolis, pentru toamna aceasta, este spectacolul "Toulouse Lautrec", de Horaţiu Mălăele, care ii are in distribuţie pe Iulia Vantur, Vlad Ivanov şi George Ivaşcu. De asemenea, printre premierele de toamnă ale Teatrului Metropolis se numără spectacolele "Doi pe o bancă", cu Adela Popescu şi Mihai Bendeac, dar şi "Love stories", in care joacă Maia Morgenstern, Mircea Rusu şi Emil Hurezeanu.
 

 

Premiere la Naţionalul bucureştean

Printre premierele de toamnă ale Teatrului Naţional Bucureşti se numără "Vizita bătranei doamne", un spectacol regizat de Aleksander Morfov, care o are pe Maia Morgenstern in rol principal şi care va fi jucat la Sala Mare, chiar dacă aceasta este in renovare de cateva luni. De asemenea, la Teatrul Naţional vor continua reprezentaţiile noului spectacol "Purificare", montat de Alexandru Mazgăreanu după textul lui Petr Zelenka. In distribuţie se regăsesc actorii Adrian Titieni, Lamia Beligan, Medeea Marinescu şi Florentina Ţilea. Totodată, la Sala Amfiteatru este in repetiţii spectacolul "Omul cu marţoaga", in regia Ancăi Bradu. In distribuţie au fost anunţaţi, printre alţii, Monica Davidescu, Andrei Duban şi Gavril Pătru. La Teatrul Odeon va fi prezentată, la inceputul lui octombrie, premiera "Grădinile groazei", un spectacol regizat de Mariana Cămărăşan şi Alexandra Penciu, după un text de Daniel Call. Din distribuţie fac parte Marius Stănescu, Ioana Flora, Antoaneta Zaharia şi Marius Damian. Tot la inceputul lui octombrie, va avea loc premiera spectacolului "Pentru că pot", regizat de Alexandru Mazgăreanu după un text al dramaturgului american Arthur Kopit. Din distribuţia spectacolului fac parte Ionel Mihăilescu, Elvira Deatcu, Mihai Smărăndache, Marian Ghenea şi Ion Botinaş. La Sala Mare a Teatrului Odeon mai este in lucru spectacolul "Cand Isadora dansa", al coregrafului Răzvan Mazilu. Din distribuţia spectacolului, care va avea premiera la sfarşitul lui octombrie, fac parte Maia Morgenstern, Mihai Smărăndache, Rodica Mandache, Oana Ştefănescu, Jeanine Stavărache, Vlad Logigan, Andrei Runcanu şi Monica Petrică.
 

 

Humanitas lansează un roman despre dragoste şi război

Editura Humanitas Fiction invită publicul, maine, la ora 19.30, in Gradina Green Hours de pe Calea Victoriei, la prezentarea unui stralucit roman despre dragoste si razboi: Incepem coborarea de James Meek, autorul bestsellerului international Un gest de iubire. James Meek, una dintre vocile cele mai originale si valoroase ale romanului contemporan britanic, jurnalist multipremiat, cunoscut pentru relatarile sale din punctele cele mai fierbinti ale globului, pune in ecuatie in acest roman contradictiile si implicatiile vietii de scriitor si de reporter de razboi. Personajul principal Adam Kellas, un alter ego al autorului, este corespondent in Afganistan la sfarsitul lui 2001. La eveniment au fost invitaţi jurnalista Carmen Gavrila, corespondent de razboi Radio Romania, scriitorii Radu Paraschivescu şi Cristian Teodorescu si Denisa Comanescu, director editorial al Humanitas Fiction.
 

 

"Cele patruzeci de legi ale iubirii" de Elif Shafak a apărut la Polirom

Cartea "Cele patruzeci de legi ale iubirii", scrisă de autoarea volumului "Bastarda Istanbulului", Elif Shafak, a apărut la Polirom. Cărţile lui Elif Shafak, traduse in peste 35 de limbi, se bucură de un succes considerabil, iar revista The Economist vede in ea un rival promiţător al unui alt scriitor turc de faimă internaţională, Orhan Pamuk. "Cele patruzeci de legi ale iubirii", cea mai recentă carte a lui Elif Shafak, a apărut in 2010 la prestigioasa editură Penguin. La numai cateva săptămani de la lansare, romanul devenea bestseller in Turcia, cu peste 600.000 de exemplare vandute. Scriitoare de origine turcă a debutat in 1994 cu povestirea "Kem Gozlere Anadolu", insă a obţinut succesul şi recunoaşterea publicului turc cu primul său roman, "Sufiştii", publicat in 1997 şi distins un an mai tarziu cu premiul Mevlana. Cel de-al doilea roman, "Oglinzile oraşului", publicat in 1999 şi distins in 2000 cu premiul Uniunii Scriitorilor Turci, a impus-o definitiv in literatura din ţara de origine. In prezent, Elif Shafak este profesor la Departamentul de Studii despre Orientul Apropiat al Universităţii din Arizona.
 

 

Stiri culturale - externe

Vioara lui Enescu, la Viena

Pianistul Horia Mihail şi violonistul Gabriel Croitoru aduc vioara Guarneri del Gesu a lui George Enescu la Viena, in cadrul unui concert extraordinar in Haus der Musik, oferit de ICR, pe data de 21 septembrie. In centrul atenţiei se vor afla un instrument legendar, vioara Guarneri del Gesu - supranumită ?Catedrala? - la care a cantat George Enescu şi ?Rapsodia romană? a lui Franz Liszt, intr-un exerciţiu de măiestrie artistică şi de memorie culturală comună. Programul oferit de Horia Mihail şi Gabriel Croitoru aduce un omagiu suplimentar unui alt violonist care a stapanit o vioară Guarneri: vienezul Fritz Kreisler, probabil ultimul virtuoz-compozitor in tradiţia lui Paganini. Recitalul va fi prefaţat de muzicologul şi criticul muzical Oltea Şerban-Parau, redactorul-şef al postului public Radio Romania Cultural.
 

 

O serie de picturi şi desene ale lui Bob Dylan vor fi expuse la New York

Mai multe desene şi picturi semnate de celebrul muzician Bob Dylan, care prezintă peisaje de pe continetul asiatic, vor fi expuse la o galerie din New York, in perioada 20 septembrie - 22 octombrie. Celebrul muzician a creat cele 18 lucrări, reunite sub numele de "Asia Series", in perioada 2009 - 2010, in timpul unui turneu. Lucrările infăţisează peisaje sau elemente de arhitectură din Japonia, China, Vietnam şi Coreea. Anul trecut, picturi realizate de Dylan la finalul anilor '80 au fost expuse la Halcyon Gallery din Londra, in timp ce alte 100 de lucrări ale artistului, reunite sub titulatura "Brazil Series", au fost prezentate la Galeria Naţională a Danemarcei, in 2009. Bob Dylan, pe numele adevărat Robert Allen Zimmerman, este cantăreţ, compozitor şi poet, el fiind, de zeci de ani, una dintre figurile reprezentative ale muzicii mondiale. Multe dintre cantecele sale, precum "Blowin' in the Wind" şi "The Times They Are a-Changin'", au devenit adevărate imnuri anti-război şi ale mişcărilor pentru drepturile civile. Cu o carieră impresionantă de aproape o jumătate de secol, Bob Dylan este unul dintre puţinii artişti al căror palmares include nu mai puţin de 34 albume de studio, 13 albume live, 14 compilaţii şi 58 de single-uri. Declarat de revista Rolling Stones drept cel mai important artist solo al tuturor timpurilor, in 2004, Bob Dylan a adunat de-a lungul vremii o colecţie impresionantă de premii, care include 11 trofee Grammy. Printre premiile deosebite se numără şi cinci Grammy Hall of Fame, care onorează inregistrările care au peste 25 de ani vechime şi o semnificaţie istorică şi culturală remarcabilă, precum şi o distincţie specială Pulitzer in 2008, pentru impactul profund pe care l-a avut asupra muzicii şi culturii americane. Bob Dylan a concertat pentru prima dată in Romania in iunie 2010.
 

 

Şofranul poate distruge tumorile canceroase, cu efecte secundare minime - studiu

O substanţă extrasă din şofran poate distruge tumorile canceroase din organism intr-o singură şedinţă de tratament, terapia avand efecte secundare minime, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici, informează dailymail. Un medicament pe bază de colchicină, o subtanţă extrasă dintr-un soi de şofran, poate deveni "o bombă inteligentă" care are ca ţintă tumorile canceroase, fără a afecta ţesuturile sănătoase din jurul acestora, reducand astfel efectele secundare asociate tratamentelor tradiţionale. Totodată, acest medicament poate distruge mai multe tipuri de tumori, precum cele mamare, ale prostatei, pulmonare şi intestinale. In unele teste vizand acest medicament, jumătate dintre tumori au dispărut complet după o singură injecţie, potrivit rezultatelor unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Bradford. Medicamentul se află intr-o etapă iniţială de dezvoltare şi a fost testat doar pe şoareci. Specialiştii estimează că testele pe subiecţi umani ar putea debuta in 18 luni şi că medicamentul ar putea apărea pe piaţă in şase-şapte ani. Colchicina este cunoscută de mult timp pentru proprietăţile sale anticancer, dar a fost considerată prea toxică pentru organismul uman.
 

 

Artişti romani din anii '80, in premieră, la Londra

Institutul Cultural Roman din Londra vernisează, maine, expoziţia Art Embodied: artişti romani din anii '80. Expoziţia prezintă o selecţie inedită de picturi, sculpturi, fotografii, film şi instalaţii realizate de o generaţie de artişti care a indrăznit să afirme o nouă sensibilitate in ultimii ani ai regimului comunist - generaţia optzecistă. Vor fi prezentate lucrări de Darie Dup, Teodor Graur, Ion Grigorescu, Petru Lucaci, Wanda Mihuleac, Valeriu Mladin, Christian Paraschiv, Mircea Roman, Marilena Preda Sanc şi Aurel Vlad. Expoziţia face parte din programul ICR Londra adresat curatorilor care dezvoltă proiecte de artă modernă şi contemporană romanească. Expoziţia Art Embodied prezintă lucrări vechi şi noi care investighează, in mod particular, tema corporalităţii: corpul ca obiect, corpul ca subiect in societate, corpul-metaforă, corpul ca inchisoare a sufletului sau expresie a libertăţii şi puterii. Expoziţia va fi deschisă pană pe 13 octombrie in galeria 'Brancuşi' a ICR Londra din 1 Belgrave Square.
 

 

Thrillerul "Pericol nevăzut/ Contagion" - lider in box office-ul nord-american

Thrillerul "Pericol nevăzut/ Contagion", de Steven Soderbergh, cu Gwyneth Patrow in rolul principal, s-a situat pe prima poziţie in box office-ul nord-american la sfarşitul săptămanii trecute, incă de la premieră. Thrillerul "Pericol nevăzut" are o distribuţie de excepţie - Marion Cotillard, Matt Damon, Gwyneth Paltrow, Kate Winslet şi Jude Law - şi prezintă condiţiile extinderii rapide in lume a unui virus mortal. Filmul a avut incasări de 23,1 milioane de dolari de vineri pană duminică, in cinematografele nord-americane, şi a detronat drama "The Help", care evocă viaţa servitorilor afro-americani inainte de apariţia mişcării pentru drepturile civile. Acest film a avut, la sfarşitul săptămanii trecute, incasări de 8,6 milioane de dolari şi s-a clasat pe poziţia a doua in box office-ul nord-american. O altă premieră in America de Nord, filmul "Warrior", cu Nick Nolte in rolul principal, povestea unui pugilist alcoolic, s-a clasat pe locul al treilea, cu incasări de 5,6 milioane de dolari.
 

 

Expoziţie de sculptură şi pictură a două artiste romance, la Lisabona

Institutul Cultural Roman de la Lisabona va inaugura, maine, la Muzeul Apei din capitala portugheză, expoziţia Imagini de Iubire, a artistelor plastice Elena Surdu Stănescu şi Georgeta Grabovschi. Vernisajul va avea loc in prezenţa celor două plasticiene romane, care, timp de o săptămană, vor susţine la Lisabona şi ateliere de creaţie. Expoziţia va fi deschisă publicului pană pe data de 13 octombrie, informează ICR Lisabona. Cele două artiste au fost distinse in 2010 cu Marele Premiu - Medalia de Aur la cea de-a XII-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de pictură, sculptură şi mozaic de la Cannes.
 

 

Fosile de acum 2 milioane de ani comportă trăsături parţial umane

Paleontologii au descoperit trăsături parţial umane şi parţial simiene la o serie de fosile bine conservate, care datează din urmă cu aproximatv două milioane de ani, descoperite intr-o peşteră din Africa de Sud, informează Reuters. Fosilele aparţineau unei specii neclasificate pre-umanoide. Primele cercetări au arătat că reprezentanţii speciei Australopithecus sediba mergeau in poziţie verticală şi impărtăşeau multe trăsături fizice cu cele mai vechi specii umanoide cunoscute. Totuşi, cele mai recente cercetări au descoperit că specia respectivă comportă şi trăsături apropiate celor ale omului modern. Aceasta avea membre superioare similare celor umane, glezne sofisticate şi un creier mic, dar avansat, cu o formă care o apropie mai mult de om decat de cimpanzeu. De asemenea, cercetătorii au mai subliniat că mainile speciei Australopithecus sediba sugerează că aceste vieţuitoare işi făureau singure unelte, pe care le şi foloseau. Cercetătorii au mai sugerat că aceasta ar putea fi "veriga lipsă" in laţul evoluţiei de la maimuţe la Homo sapiens şi ar putea duce la reconsiderarea arborelui genealogic al omului modern.

Vizualizări: 20

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor