altmarius

cultură şi spiritualitate

Stiri culturale SRR - 1 septembrie 2011

Stiri culturale - interne

Radio Romania la Festivalul Enescu

Radio Romania reflectă pe larg evenimentul cultural al anului 2011 ? Festivalul și Concursul Internațional George Enescu. De astăzi și pană pe 25 septembrie, Societatea Romană de Radiodifuziune va difuza 49 de concerte in direct, 26 de agende informative, 20 de concerte inregistrate și va oferi Uniunii Europene de Radio 70 de concerte. La Radio Romania Cultural și Radio Romania Muzical vor putea fi ascultate 49 de concerte in direct și alte 20 inregistrate, capete de afiș rămanand serile de recitaluri și concerte camerale, concertele de la miezul nopții și mari orchestre ale lumii. Radio Romania va inregistra in totalitate Concursul Internațional George Enescu, a cărui gală va fi transmisă in direct pe data de 11 septembrie, precum și Seminarul Internațional de Muzicologie din perioada 8 ? 11 septembrie. Pauzele transmisiunilor directe vor avea ca punct forte interviurile in exclusivitate realizate cu oaspeții festivalului, precum și opiniile in direct exprimate de melomanii avizați. Radio Romania Cultural și Radio Romania Muzical vor fi prezente, in Piața Festivalului, cu standuri proprii, de unde trecătorii pot afla cele mai proaspete noutăți din zona culturală și muzicală, se pot intalni cu realizatorii emisiunilor preferate sau pot achiziționa carți și CD-uri.
 

 

BRYAN FERRY, in premiera in Romania, pe 18 septembrie, la Arenele Romane din Bucuresti

Artistul BRYAN FERRY va susține un concert, in premiera in Romania. Programat initial in data de 1 mai, concertul extraordinar BRYAN FERRY va avea loc la Arenele Romane din Bucuresti, pe 18 septembrie. Toate biletele achizitionate pentru data anuntata initial si nereturnate raman valabile pentru noua data si noua locatie. Amplasarea locurilor in Arenele Romane pentru acest eveniment va fi organizata special fiind similara cu schema locurilor existenta in incinta Salii Palatului pentru a evita necesitatea relocarii biletelor. In varsta de 65 de ani, BRYAN FERRY este considerat unul dintre cei mai importanti muzicieni britanici din toate timpurile. A devenit faimos inca de la inceputul anilor ?70 pentru stilul sau vocal suav si melancolic, pentru prezenta scenica impecabila si eleganta si pentru stilul vestimentar inconfundabil. De-a lungul carierei impresionante a inregistrat nu mai putin de 13 albume solo.
 

 

Drum roman din Munţii Apuseni, marcat turistic

Primul drum roman din Romania omologat ca traseu turistic este marcat, in această perioadă, in judeţul Alba. Drumul se află in zona comunei Bucium, are o lungime de peste zece kilometri şi este marcat turistic de istorici, studenţi şi salvamontişti in cadrul Universităţii de Vară "Drumurile romane din Ţara Moţilor". Pe acest traseu au fost descoperite porţiuni ale fostului drum construit de romani, iar intre localităţile Coleşeni şi Izbicioara sau spre Bucium Poieni există zone in care se poate vedea incă terasamentul vechiului drum. In viitor se intenţionează marcarea turistică şi a altor drumuri romane identificate pe Valea Arieşului, in zona comunei Sălciua, şi pe teritoriul comunelor Ponor şi Rameţ. Universitatea de Vară "Drumurile romane din Ţara Moţilor" a ajuns in acest an la cea de-a treia ediţie şi este organizată cu sprijinul mai multor asociaţii din Romania şi din Europa. Universitatea se desfăşoară sub patronajul Academiei Romane şi cu sprijinul financiar al Institutului Cultural Roman.
 

 

Emisiune de mărci poştale dedicată Festivalului şi Concursului Internaţional 'George Enescu', editată de Romfilatelia

Romfilatelia anunţă reunirea, intr-o emisiune de mărci poştale specială, sub titlul 'A XX-a Ediţie a Festivalului şi Concursului Internaţional 'George Enescu'', a trei evenimente care au marcat lumea muzicii clasice romaneşti, la 130 de ani de la naşterea marelui pianist, compozitor, dirijor şi profesor. Cele trei mărci poştale ale emisiunii ilustrează, intr-o manieră artistică deosebită: A XX-a Ediţie a Festivalului şi Concursului Internaţional 'George Enescu', 75 de ani de la premiera absolută a operei 'Oedip' şi 125 de ani de la punerea pietrei de temelie a Ateneului Roman. In completarea şi imbogăţirea emisiunii, au fost editate, alături de cartonul filatelic, şi trei produse speciale, in tiraje limitate. Unul dintre acestea este un produs filatelic deosebit in tiraj de 800 de exemplare care conţine trei cărţi maxime şi un CD cu muzică interpretată la pian, după compoziţiile lui George Enescu. Incepand de astăzi, emisiunea de mărci poştale 'A XX-a Ediţie a Festivalului şi Concursului Internaţional 'George Enescu'' va putea fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară, iar de maine, pe toată perioada Festivalului, şi in spaţiul Romfilatelia special amenajat in incinta Ateneului Roman.
 

 

Instalaţia-obiect "Somnul lui Lenin", de Mihai Zgondoiu, expusă in Piaţa Presei

Instalaţia-obiect "Somnul lui Lenin", a artistului vizual Mihai Zgondoiu, va fi expusă, astăzi, in Piaţa Presei Libere, la baza soclului pe care se afla celebra statuie a liderului sovietic, in cadrul "Proiect 1990", iniţiat de artista Ioana Ciocan. Instalaţia -constand intr-o sculptură din lemn bidimensională- va fi amplasată la baza aceluiaşi soclu. Ioana Ciocan, care a iniţiat "Proiect 1990", un program artistic in cadrul căruia sunt expuse diferite lucrări care amintesc de perioada comunistă, ca şi de anii tranziţiei, a declarat că are stranse pană in prezent 12 statui comuniste, printre care cea a lui Lenin şi una a lui Petru Groza, şi că doreşte să le expună pe toate intr-un parc bucureştean.
 

 

Festivalul 'George Enescu' : 25 de zile de muzică

Festivalul internaţional 'George Enescu' oferă, incepand de astăzi, la Bucureşti, 25 de zile dense de muzică, in program figurand Daniel Barenboim, Zubin Mehta, mari orchestre şi formaţii camerale din lumea intreagă. Timp de aproape o lună, intre 1 şi 25 septembrie, capitala Romaniei va trăi in fiecare zi in ritmul muzicii baroce, al simfoniilor compozitorilor Mozart, Bruckner şi Liszt, al concertelor de Ceaikovski sau Brahms, interpretate de formaţii prestigioase. Pianistul şi dirijorul Daniel Barenboim va fi prezent pentru prima oară la festival, alături de Staatskapelle din Berlin, pe 13 şi 14 septembrie. Zubin Mehta, dirijor şi director al orchestrei filarmonice din Israel de 40 de ani, va dirija, pe 19 şi 20 septembrie, creaţii de Enescu, Ceaikovski şi Brahms. Printre alte formaţii care vor concerta in cadrul festivalului se numără Orchestra naţională franceză, London Symphony Orchestra, Orchestra filarmonică din Viena sau Orchestra Academiei naţionale Santa Cecilia, dirijată de Antonio Pappano. In privinţa soliştilor, la Bucureşti vor veni, printre alţii, pianista franceză Helene Grimaud, rusul Boris Berezovski sau chinezul Yundi. Amatorii de muzică barocă vor putea asculta orchestrele din Veneţia şi Amsterdam. In afara spectacolelor de operă şi balet, printre care un emoţionant 'Romeo şi Julieta' interpretat de baletul din Biarritz, la Festivalul Enescu va putea fi ascultată, pentru prima dată, muzică tradiţională din diferite colţuri ale lumii. Operele compozitorului şi violonistului roman George Enescu vor fi ascultate de public in 24 de interpretări.
 

 

Cartea Romaneasca va invita la Libraria Dalles sa o descoperiti pe Ayla!

La Librăria Dalles din Bucureşti, va avea loc, maine, de la ora 17,00, lansarea volumului de poezii Ayla, semnat de Gelu Vlaşin, apărut recent in colecţia de ?Poezie? a editurii Cartea Romanească. Alături de autor, vor dezvălui din secretele Aylei Paul Cernat, Alexandru Matei şi Octavian Soviany, iar dialogul va fi moderat de Bianca Burţa-Cernat. Intr-o lume a efemerului şi a ignoranţei dusă pină dincolo de limite, intr-o lume prea grăbită şi preocupată de materialitate, Ayla devine punctul de reper necesar, devine centrul pămintului, alma mater. Intruchipind sublimul existenţial, doza de imaginar luminos, Ayla reprezintă o incantaţie transmisă inspre tot ceea ce adulăm in momentele noastre de maximă sinceritate: femeia!
 

 

Romanca Cinty Ionescu - premiul de excelenţă pentru video design la Festivalul New York Fringe 2011

Cinty Ionescu se numără printre caştigătorii din acest an ai Festivalului Internaţional New York Fringe, artista romană impresionand juriul, presa şi spectatorii cu designul video realizat pentru piesa "Nils? Fucked Up Day", de Peca Ştefan. Această distincţie venită din partea criticii americane reprezintă o recunoaştere a activităţii artistei emergente Cinty Ionescu, dar şi a spectacolului in sine. Cinty Ionescu este la a doua prezenţă intr-un festival de teatru din New York - după ce a făcut video design şi VJ-ing live pentru spectacolul "Concreţii" din Underground Zero Festival, in 2010. Cu toate că a fost descrisă de unii critici drept "cea mai obscenă piesă din teatrul romanesc actual", "Nils? Fucked Up Day" a fost şi continuă să fie un cert succes de public, fiind primită foarte bine de critica new yorkeză. Mix de multimedia, interactivitate şi jocuri ale limbajului, spectacolul propune o manieră incitantă de a privi lumea contemporană şi stereotipurile sale.
 

 

Balkanimation şi competiţia de film studenţesc - premiere şi producţii premiate la Anim'est 2011

Filme din Romania, Bulgaria şi Bosnia-Herţegovina vor fi prezentate in secţiunea Balkanimation iar producţii din toată lumea vor concura in competiţia studenţească, in cadrul Festivalului Anim'est, care va avea loc intre 7 şi 16 octombrie, in Capitală. In competiţia Balkanimation, concurează, in total, 11 scurtmetraje provenind din ţări ca Grecia, Croaţia, Bulgaria, Bosnia-Herţegovina, Macedonia şi Turcia. Romania este reprezentată in competiţia rezervată celor mai bune scurtmetraje balcanice, cu "Scream", al animatorului Sebastian Cosor. In competiţia rezervată producţiilor studenţeşti au fost selecţionate 52 de titluri, produse de universităţi prestigioase din lumea intreagă. Caştigătoarele competiţiei de film studenţesc, secţiunii Balkanimation, precum şi cel al competiţiei dedicate filmului romanesc vor fi alese de un juriu alcătuit din caştigătoarea premiului pentru cel mai bun film romanesc la Anim'est 2010, regizoarea Cecilia Felmeri, animatorul canadian Steven Woloshen şi criticul, istoricul de film şi animatorul polonez Marcin Gizycki.
 

 

?Toamna la Chindie?

Sub genericul ?Toamna la Chindie?, in perioada 5 ? 10 septembrie, se desfăşoară cea de-a III-a serie a atelierelor de creaţie din cadrul proiectului ?Izvoare vii?. Atelierele in care copiii vor invăţa direct de la meşteri tainele meşteşugurilor tradiţionale precum: olărit, modelaj in lut, cusături, impletit, incondeiatul ouălor, pictura pe siclă, cioplitura in lemn, vor avea loc in curtea Bisericii Geartoglu, zilnic, intre orele 10.30 ? 12.30 şi 13.30 ? 15.30.
 

 

Stiri culturale - externe

Artistul Ştefan Constantinescu deschide prima expoziţie personală intr-o galerie londoneză

Artistul roman Ştefan Constantinescu deschide prima expoziţie personală la Londra, organizată in perioada 9 septembrie - 16 octombrie, sub denumirea "Un albastru infinit", in Galerie8. Expoziţia, intitulată după un şlagăr al Angelei Similea din anii 1980, prezintă o selecţie de lucrări noi, realizate intre 2009 şi 2011, cand artistul s-a reintors la pictură şi desen după o decadă de activitate ca regizor de film. Constantinescu abordează pictura ca un act artistic reflexiv şi o platformă de reconsiderare a identităţii in raport cu schimbările politice din Romania. Lucrările sale revizitează momente din istoria comunistă a ţării, din perspectiva artistului care trebuia să se conformeze valorilor şi esteticii realismului socialist. Organizată cu sprijinul Institului Cultural Roman de la Londra, expoziţia include şi filmul "Troleibuzul 92", prezentat la Bienala de la Veneţia in 2009, şi cartea pop-up "Epoca de aur pentru copii", publicată in 2008 cu sprijinul Institutului Cultural Roman din Stockholm.
 

 

Pictura anvangardistă romanească, la Roma

Operele a peste 20 de artişti romani, maeştri ai avangardei culturale din 1910 - 1950, vor fi expuse la Roma, in prestigiosul Muzeu al Renaşterii din capitala Italiei. Expoziţia va fi inaugurată, maine, in incinta Complexului Expoziţional Vittoriano din Roma şi va rămane deschisă pană in 15 octombrie. Expoziţia cuprinde 74 de opere semnate de 24 de artişti romani. Operele provin din cele mai importante muzee de artă ale Romaniei şi oferă spre vizionare publicului italian şi internaţional din Roma creaţiile marilor artişti ai avangardei romaneşti.
 

 

Congresul european al culturii de la Wroclaw

La Wroclaw, in Polonia, va avea loc, in perioada 8-11 septembrie, Congresul European al Culturii. Timp de patru zile, se vor desfășura 100 de evenimente şi proiecte interdisciplinare, care vor aduna 300 de maeştri şi artişti alternativi in peste 90.000 de metri pătraţi. Congresul va fi primul eveniment de acest gen din Europa. Din punct de vedere al abordării culturii, acesta diferă de alte iniţiative, pentru că reușește să combine teoria şi practica in cultură, oferind tuturor participanţilor posibilitatea de a intalni o multitudine de manifestări. Tot cu acest prilej, va avea loc reuniunea la nivel inalt al miniştrilor responsabili de cultură din statele membre ale Uniunii Europene. Programul mai cuprinde dezbateri in cadrul iniţiativei numite A Soul for Europe, care are drept scop elaborarea unor noi modele de cooperare intre factorii de decizie ai Uniunii şi instituţiile, guvernele fiecărei ţări in parte şi reprezentanţii activi ai organizaţiilor sociale de pe continent. Tema principală a Congresului va fi ? "Art for Social Change" ? Arta pentru schimbare socială. Pe langă dezbaterile intre intelectuali şi artişti europeni, programul European Culture Congress va include piese de teatru şi spectacole, concerte, proiecţii de filme şi evenimente muzicale, precum şi expoziţii de arte vizuale, arhitectură şi design.
 

 

Pedro Almodovar, invitatul special al AFI Fest 2011

Cineastul spaniol Pedro Almodovar va fi invitatul special al festivalului de film organizat de American Film Institute-AFI Fest 2011, care va avea loc la Los Angeles, in luna noiembrie, unde va sărbători 25 de ani de la lansarea filmului său "Legea dorinţei" şi a societăţii sale de producţie El Deseo. Cineastul in varstă de 61 de ani, care a caştigat premiul Oscar in 2003, pentru cel mai bun scenariu, al filmului "Vorbeşte cu ea", va propune spectatorilor o serie de pelicule care i-au plăcut. In 2010, invitatul special al AFI Fest a fost regizorul american David Lynch. Cu cele 18 lungmetraje ale sale, Pedro Almodovar a construit cea mai admirată filmografie din cinematografia spaniolă după Luis Bunuel şi a lansat o intreagă generaţie de actori iberici - Antonio Banderas, Carmen Maura, Victoria Abril şi Penelope Cruz. In afara premiului Oscar pentru "Vorbeşte cu ea", Almodovar a fost recompensat cu patru premii Cesar şi cu două premii Goya.
 

 

Rasul şi ciocolata sunt bune pentru sănătatea inimii

Urmăriţi filme care vă fac să radeţi, mancaţi ciocolată bună, apăsaţi puternic pe pedalele bicicletei dumneavostră, limitaţi stresul şi orele de lucru - acestea sunt doar cateva din sfaturile pe care cardiologii europeni le propun pentru o mai bună sănătate a inimii. Mai multe studii, prezentate in cadrul congresului Societăţii Europene de Cardiologie, arată că stilul de viaţă şi un regim alimentar adecvat sunt cele mai bune mijloace de prevenire a maladiilor cardiace. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, circa 23,6 milioane de persoane ar urma să moară din această cauză pană in anul 2030 in lume, cu şase milioane mai mult decat in prezent. Cercetători de la Şcoala de medicină din Baltimore au constatat in urmă cu aproximativ zece ani că persoanele care suferă de o problemă cardiacă au un simţ al umorului mai puţin dezvoltat. Drept urmare, ei au vrut să stabilească dacă rasul poate afecta in mod direct funcţia vasculară, in mare parte determinată de starea membranei care acoperă vasele de sange.
 

 

Vizualizări: 31

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor