altmarius

cultură şi spiritualitate

Stiri culturale SRR - 1 aprilie 2011

Stiri culturale - interne

Simpozionul de urbanism "Oraşul Binar/ Binary City", la Bucureşti, pe 8 şi 9 aprilie

Simpozionul de urbanism "Oraşul binar", care face parte din proiectul "Global Gateway", va avea loc la Bucureşti, pe 8 şi 9 aprilie. Evenimentul este organizat de Asociaţia Persona pentru educaţie creativă, cu sprijinul Universităţii Naţionale de Arte şi al Universităţii de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu". Simpozionul se desfăşoară in cadrul proiectului european "Global Gateway", realizat cu sprijinul financiar al programului Dialog cu Societatea Civilă - Istanbul 2010 Capitala Culturală Europeană. Proiectul demarat anul trecut la Praga, prezentat apoi la Istanbul, Atena, Nicosia şi acum la Bucureşti, işi propune să redescopere spaţiul urban, a megalopolisului din perspectiva tehnologiilor digitale, să stimuleze dialogul intercultural prin contribuţia la o inţelegere complexă a diferitelor tipuri de public creativ şi multitudini de discipline existente.
 

 

?Portretele munţilor?, la Muzeul Naţional de Geologie

La Muzeul National de Geologie din Bucureşti va avea loc, miercuri, 6 aprilie, de la ora 18.00, prezentarea Simpozionului internaţional de pictură şi sculptură din masivul Retezat si vernisajul expoziţiei ?Portretele munţilor?. Simpozionul face un bilanţ al experienţelor artistice acumulate de-a lungul a 5 ediţii şi se prezintă publicului bucureştean cu o selecţie de lucrări, in marea lor majoritate de pictură. Ele sunt semnate de participanţii la simpozion, studenţi ai Universităţii de Arte ?George Enescu? din Iaşi şi ai Academiei de Teatru, Muzică şi Arte Plastice din Chisinău. Expoziţia este insoţită de un material documentar inedit - film video, schiţe şi fotografii - care este menit să completeze imaginea publicului despre o generoasă iniţiativă culturală.
 

 

Caragiale pur, pe scena de la Sibiu

Teatrul Naţional ?Radu Stanca? din Sibiu anunţă premiera spectacolului ?D'ale Carnavalului? de Ion Luca Caragiale, in regia lui Silviu Purcărete. Evenimentul va avea loc, astăzi, de la ora 19:00, după ce avanpremiera s-a jucat aseară. Cel de-al şaptelea spectacol regizat de Silviu Purcărete la Sibiu este o montare fidelă a textului scris de Caragiale şi aduce pe scenă lumea carnavalului şi a balciului intr-un vartej de situaţii comice construite in jurul unor complicaţii amoroase. Scenele sunt construite viu, cu o forţă populară, in care muzica originală compusă de Vasile Şirli devine un element decisiv in articularea mesajului. Tensiunea şi misterul fiecărei replici sunt susţinute prin jocul de lumini creat de regizor şi de scenograful Dragoş Buhagiar, cel care semnează costumele şi decorul. Ca un factor inedit, muzica din spectacol este interpretată live de actorii teatrului reuniţi de această dată intr-un ansamblu muzical. ?D'ale carnavalului? marchează cel de-al cincilea text romanesc montat in această stagiune la Sibiu ca parte a strategiei de promovare a valorilor cultural-artistice autohtone.
 

 

PADUREA DE LACRIMI, pe scena Odeonului

Institutul Francez din Bucuresti prezinta, pe 8 aprilie, la Teatrul Odeon, PADUREA DE LACRIMI, un spectacol de dans contemporan, capoeira, muzica live/percutii, video şi poezie declamata, al Companiei La LICORNE din Reims, Franta. Avand ca punct de plecare relatia dintre Om si Natura, spectacolul plonjeaza publicul intr-un univers in care miscarea, corporalitatea, dar si cuvintele, sunetele si imaginile vin ca un raspuns la problematica despaduririlor abuzive si a lipsei de respect pentru mediul inconjurator. Gestul artistic devine semnul unei tensiuni emotionale implicata in starea de fapt a planetei pentru care toti suntem responsabili. Compania La Licorne s-a format in 1990 la Reims, din dorinta de a crea spectacole in care constientizarea corporalitatii si a miscarii este abordata in stansa relatie interdisciplinara pentru a crea intense universuri emotionale si poetice.
 

 

Albumul 'Simply Mozart by Alexandru Tomescu', lansat la Casa Radio

Albumul 'Simply Mozart by Alexandru Tomescu', un dublu CD care cuprinde concertele nr. 2, 3, 4 şi 5 pentru vioară şi orchestră ale geniului de la Salzburg, va fi lansat, astăzi, de Editura Casa Radio, in foaierul sălii de concerte Radio. Alexandru Tomescu va urca pe scena Radio Romania unde va prezenta melomanilor, pe vioara Stradivarius, două opusuri concertante dedicate de Prokofiev viorii, lansarea propriu-zisă fiind programată in pauza recitalului apreciatului violonist, cand acesta va vorbi, alături de muzicologul Grigore Constantinescu, despre 'Simply Mozart by Alexandru Tomescu'. CD-ul a fost inregistrat alături de Orchestra de Cameră Radio, dirijată de Horia Andreescu. Biletele pentru concertul de diseară se găsesc la Casa de Bilete a Sălii Radio şi in reţeaua Eventim.
 

 

"Winter's Bone" şi "Exit Through the Gift Shop"- in competiţia Festivalului de Film Bucureşti

Filmele "Winter's Bone" şi "Exit Through the Gift Shop" se numără printre peliculele din competiţia Festivalului Internaţional de Film Bucureşti, care se va desfăşura intre 11 şi 17 aprilie. Cea de-a şaptea ediţie a evenimentului va avea loc la Cinema Studio, Noul Cinematograf al Regizorului Roman şi Sala "Elvira Popescu". Lista completă a filmelor prezentate in afara competiţiei va fi făcută publică pe 4 aprilie. Şapte filme vor concura anul acesta pentru trofeul Bucureşti IFF. Toate titlurile sunt prezentate in premieră absolută in Romania, iar 90% dintre ele reprezintă debuturi in lungmetraj. Pe langă juriul oficial, al cărui preşedinte este Radu Gabrea, anul acesta, pentru prima dată in cei şapte ani de la lansare, festivalul va avea şi un juriu al criticii, compus din Manuela Cernat, Cristina Corciovescu şi Dana Duma. Cea de-a şaptea ediţie a Bucharest IFF va fi deschisă de lungmetrajul "Cirkus Columbia", al regizorului Danis Tanovic. Totodată, "Somewhere", cel mai recent lungmetraj al regizoarei Sofia Coppola, premiat cu Leul de Aur la ediţia din 2010 a Festivalului de la Veneţia, va fi prezentat in premieră in Romania in cadrul Bucharest IFF.
 

 

Patrimoniul şi personalul Muzeului Transilvaniei sunt in pericol

Directorul Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, Ioan Piso, a avertizat asupra situaţiei instituţiei, susţinand că patrimoniul şi personalul sunt in pericol din cauza problemelor la structura clădirii, care s-au agravat in ultimele luni. El a declarat, intr-o conferinţă de presă, că mai mulţi specialişti s-au arătat "ingrijoraţi de siguranţa clădirii" şi au precizat că se impune o expertiză generală a Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei. Directorul instituției a subliniat că actualul imobil in care funcţionează muzeul este "nepotrivit" şi a cerut Ministerului Culturii şi autorităţilor locale mutarea expoziţiilor intr-o clădire reprezentativă, cum ar fi cea a vechii Primării a municipiului Cluj-Napoca.
 

 

Pianul călător ? Pe urmele lui Franz Liszt

Pianistul Horia Mihail ? solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio ? incepe, astăzi, la Sibiu, un turneu de recitaluri in 12 oraşe din Romania, pentru a marca implinirea a 200 de ani de la naşterea lui Franz Liszt. Urmand exemplul compozitorului maghiar care intre anii 1846 şi 1847 susţinea concerte in ţările romane pe un pian Erard care-l insoţea peste tot, in 5 din cele 12 orase in care pianistul Horia Mihail va susţine recitaluri, va avea alături un pian calator. La sfarşitul turneului, in data de 21 aprilie, pianul de concert va ajunge la Mediaş, unde va fi predat autorităţilor locale in cadrul unei ceremonii urmată de ultimul recital al turneului. Instrumentul va fi dat in folosinţă comunităţii locale a oraşului Mediaş de către Societatea Romană de Radiodifuziune.
 

 

EUROPAfest 2011, intre 7 şi 13 mai, la Bucureşti

Ediţia din 2011 a EUROPAfest, unul dintre cele mai reprezentative evenimente muzicale internaţionale care se desfăşoară in Bucureşti, dedicat muzicii blues, jazz, pop şi clasică, se va desfăşura intre 7 şi 13 mai. De 18 ani, EUROPAfest celebrează spiritul european prin muzică şi reprezintă cu succes Romania pe scena marilor festivaluri internaţionale. Potrivit organizatorilor, la eveniment vor participa circa 300 de muzicieni din 45 ţări. Evenimentul cuprinde secţiunile: Bucharest International Jazz Competition - care ii reuneşte anual pe noii reprezentanţi ai generaţiei de jazz din toată lumea -, Jeunesses International Music Competition - dedicat iubitorilor muzicii clasice, şi Gala EUROPAfest, care se va desfăşura intr-o atmosferă de celebrare a celor mai buni muzicieni din festival.
 

 

Debuturi pe scena Operei Naţionale Bucureşti

La inceput de aprilie, Opera Naţională Bucureşti a pregătit spectatorilor săi două intalniri speciale: Hector Lopez şi Ştefan Pop, tenori apreciaţi ai momentului, vor interpreta rolurile principale masculine din operele ?Carmen? şi ?La Traviata?. Astăzi, de la ora 18.30, publicul il va putea asculta pe tenorul HECTOR LOPEZ care debutează in rolul Don José din opera ?Carmen? de Georges Bizet. Producţia ?Carmen? de la Opera Naţională Bucureşti, in regia Marinei Emandi Tiron, scenografia lui Cătălin I. Arbore şi coregrafia Alexei Mezincescu, ?transportă? publicul in minunata Sevilia, unde dragostea se dezlănţuie in clinchet de castagnete. Maine, de la ora 19.00, publicul din capitală va face cunoştinţă cu tanărul tenor ŞTEFAN POP, in plină ascensiune pe plan mondial, aflat pentru prima dată pe scena Operei Naţionale Bucureşti. El va interpreta rolul Alfredo din opera ?La Traviata? de Giuseppe Verdi. Ştefan Pop va canta sub conducerea muzicală a dirijorului Vlad Conta. Spectacolul ?La Traviata? a fost creat de regizorul Cristian Mihăilescu, in scenografia Vioricăi Petrovici, iar corul a fost pregătit de maestrul Stelian Olariu.
 

 

Dan Perjovschi, invitat la Conferinţele TNB, pe 10 aprilie

Artistul Dan Perjovski va susţine, duminică, 10 aprilie, de la ora 11.00, in Sala Atelier a Teatrului Naţional Bucureşti, conferinţa "Trec prin lume desenand-o!". Insoţită de imagini, prelegerea va jalona 25 de ani de artă şi atitudine, de la cenzura comunistă la aberaţiile pieţei de artă. Dan Perjovschi este grafician, autor de performance şi ilustrator la Revista 22. Artistul combină desenul şi graffiti in lucrări executate direct pe pereţii muzeelor şi centrelor de artă contemporană din toată lumea. Desenele sale sunt comentarii asupra problemelor politice, sociale şi culturale curente şi sunt influenţate de istoria, tradiţiile şi cultura locului in care expune. Dan Perjovski a decorat, printre altele, pereţi ai celebrelor muzee Tate Modern din Londra şi MoMa din New York şi a expus la Paris, Amsterdam, Edinburgh, Liverpool, Frankfurt, Berlin, Seul, Koln, Veneţia sau Moscova. A primit, printre altele, premiul George Maciunas, in 2004, precum şi Henkel CEE Prize for Contemporary Drawing, in 2002, la Viena.
 

 

Alexandru Tomescu şi cele două concerte de Prokofiev

Alexandru Tomescu se va confrunta, astăzi, la Sala Radio, cu o adevărată provocare repertorială. Abordarea in aceeaşi seară a celor două opusuri concertante dedicate de Prokofiev viorii este un autentic tur de forţă, iar satisfacţia estetică a publicului prezent va fi pe măsură. La pupitrul Orchestrei Naţionale Radio se va afla din nou dirijorul Jin Wang, un artist care are la activ peste 600 de concerte susţinute alături de orchestre europene cunoscute precum cele din Copenhaga, Stockholm, Berlin, Filarmonica Regală din Liverpool, Orchestra Filarmonică Toscanini, Orchestra Simfonică din Praga, filarmonicile din Helsinki, Bergen, Taiwan, China, Singapore, Coreea sau Japonia. Biletele pentru concert se găsesc la Casa de Bilete a Sălii Radio şi in reţeaua Eventim.
 

 

Stiri culturale - externe

Secţiunea ?Succese romaneşti la Cannes?, in cadrul Festivalului Internaţional de Film ?Vara filmelor? de la Varşovia

Institutul Cultural Roman de la Varşovia organizează, in cadrul Festivalului Internaţional de Film ?Vara filmelor?, o secţiune specială intitulată ?Succese romaneşti la Cannes? - o retrospectivă a filmelor noastre premiate la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes. Aflată la cea de-a XVII-a ediţie, ?Vara filmelor? are loc, de astăzi şi pană pe 7 aprilie, la Varşovia, sub sloganul ?Anul acesta vara soseşte mai devreme? şi este organizată de Fundaţia ?Imagini in mişcare?, un partener mai vechi al ICR-Varşovia. Invitaţii speciali ai secţiunii romaneşti sunt actriţa Maria Dinulescu, care se va intalni, maine, cu publicul polonez şi actorul Ion Sapdaru, pe care cei prezenţi vor avea ocazia să il cunoască marţi, 5 aprilie. Ambele intalniri vor avea loc la Cinematograful ?Wisła? din Varşovia. Totodată, filmele Cea mai fericită fată din lume, Aurora şi Marţi, după Crăciun vor fi proiectate in cadrul principalei secţiuni a Festivalului, ?Panorama cinematografiei mondiale?, la Cinematograful ?Luna? din Varşovia.
 

 

Expoziţie la ICR Stockholm

Institutul Cultural Roman de la Stockholm va prezenta, in perioada 4-22 aprilie, o expoziţie inedită de fotografie, care conţine lucrări de Carol Popp de Szathmary, primul fotograf de război din Europa. Fotografiile au aparţinut Prinţului Eugen al Suediei, care le-a donat in 1903 Bibliotecii Regale, unde se află şi in prezent. Este pentru prima dată cand aceste fotografii sunt expuse public. Seria de la sediul ICR Stockholm cuprinde 30 de fotografii bine conservate, care infăţişează monumente a căror istorie legitima aspiraţiile de independenţă naţională ale noului stat romanesc: Biserica Mănăstirii Cozia ctitorită de Mircea cel Batran in 1387 sau ruinele Curţii Domneşti din Targovişte - timp de aproape trei veacuri capitala Ţării Romaneşti. Majoritatea fotografiilor poartă semnătura autorului şi unele dintre ele fac parte din binecunoscutul album ?Romania?. Circumstanţele exacte in care albumul a intrat in posesia Casei Regale a Suediei nu sunt cunoscute incă, dar o posibilitate ar fi ca ele să fi constituit o selecţie documentară inmanată la inceputul anilor 1880 Reginei Sofia a Suediei, cu prilejul călătoriei sale in Romania şi Turcia.
 

 

Romania ? invitat special la Festivalul de film East End din Londra

Romania este invitata specială a festivalului de film East End, al doilea mare festival londonez aflat anul acesta la ediţie aniversară. Desfăşurat intre 27 aprilie şi 2 mai, evenimentul cuprinde un program consistent de momente culturale romaneşti, organizat la iniţiativa şi in parteneriat cu Institutul Cultural Roman din Londra. Importanţi regizori, actori şi muzicieni romani vor fi invitaţii de onoare ai festivalului, a cărui perioadă de desfăşurare coincide cu nunta regală britanică - moment de mare vizibilitate şi interes mediatic. Proiectul face parte dintr-o serie menită să promoveze filmul romanesc contemporan in 2011, deschisă la Belfast in ianuarie, continuată la Dublin in februarie şi care va mai cuprinde două proiecte similare, organizate la Reykjavik şi Edinburgh. Secţiunea romanească din cadrul festivalului East End vine după ce anul trecut premiul pentru debut a fost acordat filmului Francesca, Bobby Păunescu devenind regizor in rezidenţă in cadrul ediţiei din acest an. Regizorii Bogdan George Apetri, Marian Crişan, Radu Muntean, Bobby Păunescu, Andrei Ujică şi criticul de film Mihai Fulger vor participa la o masă rotundă despre cinematografia romanească recentă, moderată de criticul de film britanic Ed Lawrenson. Un eveniment special in cadrul festivalului il reprezintă proiecţia in premieră britanică a filmului mut Manasse, regizat in 1925 de Jean Mihail, cu muzică live compusă şi interpretată de grupul britanic Minima.
 

 

Romani la Noaptea Culturală a oraşului Stockholm

La Stockholm, va avea loc, pe data de 9 aprilie, pentru al doilea an consecutiv, Noaptea Culturală a oraşului, eveniment care se va desfăşura in aproximativ 60 de spaţii şi la care accesul publicului va fi gratuit. Cu acest prilej, ICR Stockholm a pregătit un program special, constand in lecturi cu tineri poeţi romani şi suedezi, difuzarea piesei radiofonice ?Maldoror? de Ilinca Stihi şi un concert susţinut de Irina Sarbu şi Trio Pascu. De asemenea, expoziţia ?Carol Popp de Szathmary - Fotografii din colecţiile Bibliotecii Regale a Suediei? de la sediul institutului va putea fi vizitată pe parcursul intregii seri. Totodată, in cadrul Nopţii Culturale, dansatorul Manuel Pelmuş va susţine spectacolul solo ?preview? la sediul centrului de dans contemporan Weld, eveniment care face parte dintr-un turneu suedez organizat tot de ICR Stockholm.
 

 

Seară specială dedicată lui Jean-Paul Belmondo, la cea de-a 64-a ediţie a Festivalului de la Cannes

O seară specială in onoarea actorului francez Jean-Paul Belmondo va fi organizată in cadrul celei de-a 64-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes, pe 17 mai. Registrul său artistic, carisma personalităţii sale, precizia jocului lui actoricesc, ironia cuvintelor sale, uşurinţa mişcărilor şi alura sa au făcut ca Belmondo să devină, alături de Jean Gabin şi Michel Simon, unul dintre cei mai mari actori francezi din toate timpurile, se afirmă in comunicatul emis de organizatorii festivalului. Inconjurat de prieteni şi de admiratori, Jean-Paul Belmondo, care va implini in curand 78 de ani, va asista pe 17 mai la premiera documentarului semnat de Vincent Perrot şi Jeff Domenech intitulat "Belmondo, Itinéraire...", a cărui proiecţie va fi urmată de un dineu şi o petrecere. Jean-Paul Belmondo a suferit, in 2001, un grav accident cerebral, care i-a provocat o paralizie parţială. In pofida acestor fapte, actorul a inceput, recent, să lucreze la filmul "Un homme et son chien", in regia lui Francis Huster. Filmele in care a jucat Belmondo au fost unele dintre producţiile cu cele mai mari incasări din cinematografia franceză pană la mijlocul anilor '80.
 

 

Vizualizări: 13

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 264

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 42

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29. EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor