altmarius

cultură şi spiritualitate

Stiri culturale interne SRR - 20 mai 2010

Targ Internaţional de Carte Librex la Iași

Cea de-a XVIII-a ediţie a Targului Internaţional de Carte Librex, care se desfăşoară pană duminică, a atras la Iaşi peste 110 expozanţi. In plus, unele edituri au făcut reduceri substanţiale la cărţi, de pană la 50%. Potrivit organizatorilor, in cadrul targului vor fi lansate, in premieră, două programe pentru sprijinirea editurilor, prin care se vor pune la dispoziţia acestora toate titlurile de carte din literatura contemporană şi informaţii despre drepturile de autor. In cadrul evenimentului, vor fi premiate cel mai valoros program editorial, cea mai importantă ediţie critică, cartea de cultură cu cel mai mare succes de librărie şi cea mai importantă editură care promovează istoria culturii şi civilizaţiei. De asemenea, vor mai fi oferite premii pentru editarea de literatură pentru copii şi tineret, editarea cărţii ştiinţifice şi de specialitate şi editarea literaturii universale.

''Metropolis'' la TIFF

Filmul mut ''Metropolis'', regizat de Fritz Lang, va fi proiectat la Festivalul Internaţional de Film Transilvania pentru a doua oară in afara Germaniei, după Hong-Kong. Pelicula urmează să ruleze in varianta sa restaurată şi completă, cu un soundtrack live, compus special pentru versiunea integrală a filmului de muzicianul şi artistul Antonio Bras. ''Metropolis'' va fi proiecat pe data de 29 mai, de la ora 20,00, la cinematograful Republica, iar Antonio Bras va fi prezentat in premieră la TIFF 2010. Lansat in 1927 şi inclus in patrimoniul UNESCO, ''Metropolis'' este un film renumit, care a impresionat prin efectele şi detaliile tehnice şi arhitecturale inedite pentru vremea sa, punand, totodată, bazele genului science fiction.

'Olandezul zburător' la ONB

Un spectacol cu 'Olandezul zburător' de Richard Wagner va avea loc duminică la Opera Naţională Bucureşti. Rolul principal va fi susţinut de baritonul Gary Simpson, absolvent al Universităţii de Arte din Carolina de Sud, care nu este la prima sa intalnire cu creaţia wagneriană, interpretand cu succes roluri ca Donner din opera ''Aurul Rinului'' la Opera Montreal, Kurwenal in 'Tristan şi Isolda' şi Olandezul la Opera de Stat din Praga şi Teatrul de Operă din Hawai. Rolul lui Erik va fi interpretat de tenorul Marius Vlad Budoiu, pe care publicul roman a avut ocazia să-l asculte in rolul titular din 'Othello', Calaf din 'Turandot' sau Samson din 'Samson şi Dalila'.

Isabelle Huppert vine la București

Actriţa franceză Isabelle Huppert, in varstă de 57 de ani, va veni pentru prima dată in Romania săptămana viitoare, cu ocazia expoziţiei "Isabelle Huppert ? Femeia cu portrete". Pe 28 mai manifestarea va fi vernisată in prezenţa actriţei, iar pe 29 mai va avea loc un masterclass "Isabelle Huppert in dialog cu Cristian Mungiu", la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică. Cu ocazia venirii la Bucureşti, actriţa va asista la premiera filmului White Material. De la Henri-Cartier Bresson la Juergen Teller, 120 de portrete ale actriţei realizate de cei mai mari fotografi ai lumii vor fi expuse in perioada 28 mai - 27 iunie, la Sala Dalles.

"Lord of the Dance" la Sala Palatului din Bucureşti

Celebrul spectacol "Lord of the Dance", in regia şi coregrafia renumitului Michael Flatley, va fi din nou prezentat la Sala Palatului din Bucureşti. Evenimentul va avea loc la sfarșitul lunii, pe 31 mai. Biletele pentru show au preţurile cuprinse intre 100 şi 350 de lei, in funcţie de locul ocupat in sală. "Lord of the Dance" este unul dintre cele mai vizionate spectacole de dans şi mai aclamate turnee din toate timpurile. Premiera a avut loc la Dublin, in 1996, şi a fost un succes de casă. In martie 1997, "Lord of the Dance" a fost prezentat şi la ceremonia premiilor Oscar.

Romanii au pierdut obiceiul de a merge la cinematograf

Una dintre cauze o reprezintă faptul că au rămas doar 90 de săli de cinema in intreaga ţară, spune regizorul Corneliu Porumboiu intr-un interviu pentru cotidianul francez Le Monde. Porumboiu, unul dintre realizatorii romani din noua generaţie cinematografică descoperiţi la Cannes, a mai declarat jurnaliştilor francezi că apariţia noului val cinematografic romanesc este datorată implicării financiare a statului. Primul film al lui Corneliu Porumboiu, "A fost sau n-a fost?", care a costat 200.000 de euro, a fost finanţat in totalitate independent, iar cel de-al doilea, "Poliţist, adjectiv", a fost susținut de stat cu jumătate din bugetul de 650.000 de euro.

Artistul britanic Mika va concerta in premieră in Romania, pe 24 iulie

Evenimentul va avea loc pe plaja H2O din Mamaia. Pe 8 ianuarie 2007, artistul britanic Mika lansa primul său single, "Grace Kelly", melodie ce a ajuns in scurt timp in fruntea clasamentelor muzicale din intreaga lume. Primul său album, "Life in Cartoon Motion", s-a vandut in peste 5,6 milioane de exemplare şi l-a ajutat să caştige premiul pentru cel mai bun debut al unui artist britanic la Brit Awards 2008 şi să fie nominalizat la premiile Grammy, pentru piesa "Love Today". In septembrie 2009, Mika şi-a lansat cel de-al doilea album, "The Boy Who Knew Too Much", care se bucură de asemenea de succes, melodiile "We Are Golden" şi "Rain" de pe acest material discografic ocupand la randul lor varfurile clasamentelor.

Cea de-a opta ediţie a Festivalului Peninsula va avea loc in perioada 26 - 29 august, la Targu Mureş

Evenimentul se va desfășura pe malul Mureşului, langă Complexul Weekend. Festivalul prezintă, timp de patru zile, muzică de calitate şi o serie foarte variată de evenimente sportive, culturale şi artistice, precum şi cu formaţii de renume mondial şi DJ-i de top. Anul acesta, Peninsula pune la dispoziţia celor prezenţi, pe langă scena mare, terasă şi arenă, o a patra zonă muzicală, unde vor susţine concerte live formaţii romaneşti şi maghiare. Festivalul Peninsula a atras la ediţia de anul trecut 58.000 de vizitatori, evenimentul avand un buget de 1,2 milioane de euro.

Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu va produce un spectacol după "Călătoriile lui Gulliver", care urmează să fie regizat de Silviu Purcărete

Evenimentul va fi prezentat in premieră la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu din 2012. Anunţul a fost făcut de directorul Teatrului "Radu Stanca" şi al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, Constantin Chiriac. După premiera din Romania piesa va fi prezentată la festivalurile de la Edinburgh, Dublin şi Belfast. De numele lui Silviu Purcărete se leagă unul dintre cele mai importante momente ale teatrului romanesc recent. In 2009, spectacolul său "Faust" a fost prezentat la Festivalul Internaţional de Teatru de la Edinburgh, iar actriţa Ofelia Popii a fost premiată pentru prestaţia sa.

Inscrierile pentru cea de-a XII-a ediţie a concursului naţional "Tanărul Jurnalist al Anului", au fost prelungite

Inscrierile pentru cea de-a XII-a ediţie a concursului naţional "Tanărul Jurnalist al Anului", organizat de Freedom House Romania, au fost prelungite pană pe 26 mai. Data limită iniţială de inscriere in competiţie a fost 15 mai. Pentru inscriere, candidaţii sunt invitaţi să trimită trei articole, publicate in ediţiile print sau online in cursul anului 2009. Fiecare articol trebuie insoţit de o fotocopie şi un link, precum şi de o prezentare a experienţei profesionale, in maximum o pagină. In cazul articolelor online, vor fi acceptate exclusiv cele publicate pe site-uri de specialitate. Postările de pe blogguri, de orice tip, nu sunt eligibile. Articolele trebuie să fie la prima participare la un concurs de acest gen.

Mezzosoprana Ruxandra Donose la Sala Radio

Publicul bucureştean va avea privilegiul de a o revedea pe mezzosoprana Ruxandra Donose alături de Orchestra Naţională Radio dirijată de Horia Andreescu, intr-un concert-eveniment care va avea loc maine, de la ora 19, la Sala Radio. După o serie de concerte şi spectacole care au purtat-o in această stagiune pe multe scene ale lumii, printre care Covent Garden din Londra şi Deutsche Oper din Berlin, mezzosoprana revine la Sala Radio din Bucureşti cu o lucrare nouă pentru ea şi in acelaşi timp pentru public, "Moartea Cleopatrei" de Hector Berlioz. Programul concertului mai cuprinde "Uvertura Tragică" de Johannes Brahms şi Cvartetul cu pian in sol minor, op.25 de Johannes Brahms/ Arnold Schönberg. Biletele pot fi cumpărate prin Eventim, la Casa de bilete a Sălii Radio, magazinele Germanos, Vodafone, librăriile Cărtureşti, Humanitas şi online pe www.eventim.ro.

Prof. univ. dr. Vasile Puşcaş va primi distincţia ''Crucea Transilvană''

Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului şi Clujului ii va conferi, duminică, distincţia ''Crucea Transilvană'' directorului Institutului de Studii Internaţionale al Universităţii Babeş Bolyai, prof. univ. dr. Vasile Puşcaş, fost negociator-şef al Romaniei cu Uniunea Europeană. Distincţia ii va fi inmanată de episcopul vicar Vasile Someşanul, in cadrul ceremoniei oficiate duminică, de sărbătoarea Rusaliilor, la Biserica ''Sfanta Treime'', pentru sprijinul acordat Arhiepiscopiei, in acţiunile pastoral-misionare. De-a lungul timpului, ''Crucea Transilvană'' a fost conferită fostului suveran al Romaniei, Mihai I, guvernatorului Băncii Naţionale a Romaniei, Mugur Isărescu, preşedintelui Academiei Romane, acad. Ioan Haiduc, precum şi altor importante personalităţi.

'Gala Baletului Rus' revine in Romania

'Gala Baletului Rus' revine in Romania, după succesul din 2008, cu un spectacol al celor mai frumoase momente din istoria baletului, care va avea loc, duminică seara, la Sala Palatului. Unele dintre cele mai mari nume din baletul rusesc vor fi prezente in spectacolul care are in program, fragmente din mari montări ale genului, in coregrafia lui Iuri Grigorovici, Marius Petipa, Vladimir Vasiliev. Programul cuprinde, in prima parte a spectacolului: Pas-de-deux din baletul 'Spărgătorul de nuci', de Ceaikovski, fragment din baletul 'Spartacus', de Aram Haciaturian, 'Pas-de-deux' din 'Giselle', de Adolph Adam, 'Pas-de-deux' din 'Frumoasa din pădurea adormită', de Ceaikovski, 'Moartea Lebedei', de Charles-Camille Saint-Saëns, fragment din 'Lacul lebedelor', de Ceaikovski.

Radu Beligan recită o serie de poezii, capodopere universale, pe un CD intitulat "Miscellanea"

Actorul Radu Beligan recită o serie de poezii, capodopere universale, pe un CD intitulat "Miscellanea", care va fi lansat maine, de la ora 15, la Teatrul Naţional Bucureşti. CD-ul este un produs de autor, in care maestrul Radu Beligan interpretează magistral o serie de poezii, dandu-le marca talentului său deosebit şi adăugandu-le o tentă personală.De asemenea, actorul impărtăşeşte cu ascultătorii pasaje din cartea sa "Note de insomniac", impresii proprii, inedite, despre imaginea teatrului autohton şi internaţional. CD-ul are o prezentare high-end, aspectul fiind al unui disc de vinil. "Miscellanea" va fi distribuit in principalele librării din ţară, in toate magazinele de specialitate, precum şi in teatre.

Caravana educaţională de filme cu teme despre sănătate GeneraţiaS

Aproximativ 4.000 de tineri din licee şi universităţi din Bucureşti, Braşov, Cluj, Timişoara şi Iaşi vor participa la Caravana educaţională de filme cu teme despre sănătate GeneraţiaS, proiect pilot care a inceput luni in Capitală. "GeneraţiaS" a inceput la Bucureşti, cu proiecţii de filme in universităţi şi licee, dar şi cu dezbateri privind riscurile consumului de droguri, HIV/SIDA sau despre stilul de viaţă sănătos. Lista filmelor propuse conţine atat filme documentare, cat şi artistice, proiecţiile urmand să fie organizate in săli de cinema, case de cultură sau săli improvizate. Acesul este liber. Proiectul Generaţia S continuă astăzi la Braşov, pe 25 mai la Cluj-Napoca, 27 mai la Timişoara iar pe 31 mai şi 1 iunie la Iaşi.

Organizaţia Naţiunilor Unite lansează concursul de fotografie "Picture This: We Can End Poverty"

Evenimentul se desfăşoară in perioada mai ? septembrie. Ministerul Afacerilor Externe invită fotografii romani profesionişti şi amatori să-şi inscrie lucrările la concurs. Concursul din acest an are ca temă eradicarea sărăciei şi a foametei la nivel global. Regulamentul concursului prevede ca participanţii să se inscrie fie la secţiunea dedicată profesioniştilor, fie la cea a amatorilor şi să posteze pe site-ul special dedicat evenimentului trei fotografii, care să reflecte progresul inregistrat pe unul din cele opt Obiective de Dezvoltare ale Mileniului: eradicarea sărăciei şi foametei extreme, asigurarea educaţiei primare, promovarea egalităţii de gen şi valorizarea femeii, reducerea mortalităţii infantile, imbunătăţirea sănătăţii maternale, combaterea HIV/SIDA, malariei şi a altor boli, protecţia mediului in contextul dezvoltării durabile şi promovarea unui Parteneriat Global pentru Dezvoltare.

CNC va deveni coproducător oficial al proiectelor de filme pe care le finanţează

Centrul Naţional al Cinematografiei va deveni coproducător oficial al proiectelor de filme pe care le finanţează, asigurand sprijin financiar din Fondul cinematografic, potrivit unei propuneri legislative aprobate de Senat. Propunerea de modificare a Ordonanţei 39/2005 privind cinematografia, iniţiată de mai mulţi senatori a fost aprobată la inceputul săptămanii cu 64 de voturi "pentru", 3 "impotrivă" şi două abţineri, Senatul fiind prima Cameră sesizată. Potrivit actualei legislaţii, finanţarea proiectelor se face prin credite acordate de CNC. Modificările aduse de acest proiect vizează in primul rand transformarea creditelor in sprijin financiar direct, CNC urmand să dobandească oficial calitatea de coproducător, iar dreptul de valorificare a filmului va aparţine, in primii şapte ani, beneficiarului sprijinului financiar, in următorii trei ani producătorului principal, iar după alţi 10 ani Centrului Naţional al Cinematografiei, ca administrator al negativului şi sunetului filmului.

Kelemen Hunor, a semnat, ieri, contractul de inchiriere a Castelului Peleş şi a Castelului Pelişor cu Regele Mihai

Documentul are o valabilitate de trei ani, cu posibilitatea prelungirii.Valoarea chiriei va rămane la acelaşi nivel ca anul trecut, respectiv aproximativ 52.000 de lei pe lună. Totodată, in documentul semnat ieri, părţile şi-au manifestat şi preocuparea faţă de starea de conservare şi necesitatea punerii in valoare a Castelului Peleş.

Vizualizări: 37

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor