altmarius

cultură şi spiritualitate

Sinod 2014: Controversele împing Vaticanul spre clarificarea termenilor

Cardinalul Wilfrid Napier OFM

15.10.2014, Vatican (Catholica) - După frenezia din presă şi dezbaterea internă aprinsă provocate de publicarea raportului de după prima săptămână a Sinodului Episcopilor, secretariatul sinodal a emis o declaraţie de clarificare a naturii provizorii a acestui raport. “Secretariatul general al Sinodului [...] reaminteşte că este vorba de un document de lucru, care rezumă intervenţiile şi dezbaterile din prima săptămână”, se spune în declaraţia din 14 octombrie dată de biroul de presă al Sfântului Scaun în numele secretariatului Sinodului Episcopilor.

Declaraţia a fost făcută “ca răspuns la reacţiile şi discuţiile ce au urmat publicării documentului Relatio post disceptationem (raport de după dezbateri) şi datorită faptului că adesea valoarea atribuită documentului nu corespunde naturii lui”. Publicaţia raportului a fost salutată de presa seculară cu titluri precum “Sinodul marchează o schimbare a poziţiei catolice privind homosexualii” sau “Noua viziune a Vaticanului privind homosexualii şi divorţaţii”. Biroul de presă al Sfântului Scaun aminteşte şi că documentul în cauză “este acum oferit spre discutare membrilor Sinodului, pe grupuri mici, în conformitate cu regulamentul Sinodului”.

Printre cei care au primit cu mai puţină căldură relatio s-a numărat Cardinalul Wilfrid Napier OFM de Durban, Africa de Sud. Cardinalul Napier, moderator într-unul din grupurile mici din Sinod, a spus direct într-o întâlnire de ieri cu jurnaliştii: “Este textul Cardinalului Erdo, nu textul Sinodului”. Cardinalul a pus la îndoială realismul unora dintre aşteptările Sinodului şi a subliniat că “Sinodul nu este chemat să discute contracepţia, avortul, căsătoriile homosexuale. A fost convocat să discute despre familie. [...] Aşa cum este scris, relatio dă de înţeles că ar exista o înţelegere pe temele citate, când de fapt nu există nici o înţelegere.” A concluzionat: “Sper că în final va prevala linia Sinodului şi nu a unui grup.”

Cardinalul Fernando Filoni, prefect al Congregaţiei pentru Evanghelizarea Popoarelor şi moderator al unui grup de limbă italiană, a spus jurnaliştilor faptul că Părinţii sinodali “au fost surprinşi de primele reacţii publicate de presă, de parcă Papa ar fi declarat sau Sinodul ar fi decis… Nu este adevărat! Relatio este un document de lucru, şi fiecare grup îşi va exprima punctele de vedere şi propunerile, care vor fi votate apoi de Părinţii sinodali.” Discuţiile pe grupuri mici desfăşurate până acum au fost descrise ca “vii”. Biroul de presă prezintă rezumate neoficiale ale discuţiilor de după relatio. Astfel se observă că Părinţii sinodali au avut mai multe observaţii. S-a spus astfel că textul ar fi trebuit să vorbească mai mult despre familiile fidele Evangheliei, pentru a încuraja mărturia lor; s-a cerut să se vorbească cu claritate despre frumuseţea şi milostivirea din indisolubilitatea căsătoriei – care este adesea trăită şi este cu adevărat posibilă în societate – şi atenţia să nu cadă pe situaţii familiale eşuate.

Alţi Părinţi sinodali au dorit o subliniere mai puternică a importanţei femeilor în transmiterea vieţii şi credinţei; s-a sugerat menţionarea importanţei bunicilor; o mai clară menţionare a familiei ca “biserică domestică”, a parohiei ca “familie de familii” şi a Sfintei Familii. S-a cerut şi clarificarea principiului gradualităţii, care până acum a semănat confuzie. “De exemplu legat de primirea Sacramentelor de către divorţaţii recăsătoriţi, s-a spus că este dificil să se răspundă excepţiilor fără a face ca excepţiile să devină regulă”, spune biroul de presă. Legat de homosexuali, Părinţii sinodali au subliniat că trebuie primiţi cu deschidere, dar în acelaşi timp cu prudenţă, pentru a nu se da impresia că Biserica priveşte pozitiv actele homosexuale.

Cardinalul Peter Erdo de Esztergom-Budapesta, raportorul general al Sinodului, a spus că relatio nu îi poate fi atribuit în întregime. Întrebat despre cuplurile homosexuale, Cardinalul Erdo nu a răspuns ci i-a dat cuvântul Arhiepiscopului Bruno Forte de Chieti-Vasto, spunând “cel care a scris paragraful trebuie să răspundă”. Dar după răspunsul Arhiepiscopului Forte, Cardinalul Erdo a dorit să sublinieze că relatio nu menţionează “dezordinea” unor comportamente, deşi Părinţii sinodali au făcut-o. Biroul de presă a mai dezvăluit că unii Părinţi sinodali s-au plâns să din relatio lipseşte prea mult cuvântul “păcat”, amintindu-se că Cristos le-a cerut adepţilor lui să nu se conformeze mentalităţii lumii.

Într-un interviu din 13 octombrie, Cardinalul Raymond Burke, prefectul Signaturii Apostolice, spunea despre relatio că este “marcat de grave dificultăţi, iar eu sunt profund, profund îngrijorat şi nu sunt singurul”. Opinia generală este că relatio post disceptationem ar putea să ajungă complet diferit la final, în relatio synodi (raportul sinodal). Acest raport va fi un document mai complex şi mai complet, cu toate opiniile strânse în cele două săptămâni de Sinod. Va fi prima oară când Sinodul dă un raport final. De regulă Sinoadele fac o listă de propuneri şi sugestii, în baza discuţiilor pe grupurile mici, iar Papa are sarcina de a rezuma toate preocupările şi sugestiile într-o exortaţie apostolică post-sinodală.

Conform noii metodologii a Sinodului, propunerile vor fi rezumate de secretarul general al Sinodului, raportorul general şi secretarul special, alături de un grup de şase prelaţi numiţi pentru scrierea textului. Grupul îi include pe Cardinalul Gianfranco Ravasi, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Cultură; Arhiepiscopul Victor Fernandez, rector al Universităţii Catolice din Argentina; Superiorul general al Societăţii lui Isus, pr. Adolfo Nicolas; Arhiepiscopul Carlos Aguiar Retes de Tlalnepantla; Cardinalul Donald Wuerl de Washington; şi Episcopul Peter Kang U-il de Cheju. “Numirea a şase persoane să ajute la redactarea raportului final a fost un fapt normal. Înainte, existând propunerile, nu era nevoie de ajutor la redactarea unui text cuprinzător. Acest fel de rezumat este dificil de lucrat doar de raportorul general şi de secretarul general”, a explicat pr. Federico Lombardi.

Papa va decide dacă va face sau nu public raportul sinodal. Concluziile vor fi baza pentru documentul de lucru în vederea Sinodului Episcopilor din 2015.

Vizualizări: 27

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor