altmarius

cultură şi spiritualitate

Sfantul Iustin, un martir printre filosofi

Sfantul Iustin, un martir printre filosofi

Sfantul Iustin Martirul si Filosoful este cinstit pe 1 iunie. Sfantul Iustin s-a nascut in jurul anului 110 in localitatea Flavia Neapolis (vechiul oras Sichem al Samariei) din Palestina. A trait in vremea imparatilor romani Antonin cel Pios (138-161) si Marcus Aurelius (161-180). Parintii sai erau pagani si nu avem informatii ca ar fi avut vreo ruda crestina in familie. A avut parte de o educatie aleasa, insa, invataturile primite nu l-au multumit prea mult.

Convertirea sa la crestinism se petrece intr-o seara, pe malul unei mari, ca urmare a unui dialog cu un batran. Dupa discutia cu aceasta persoana, Sfantul Iustin marturiseste: „Iar mie mi s-a aprins deodata un foc in suflet si m-a cuprins o mare dragoste de profeti, ca si de barbatii aceia care au fost prietenii lui Hristos. Si, gandindu-ma la cuvintele lui, gaseam ca aceasta este singura filosofie sigura si aducatoare de folos. In felul acesta si pentru aceasta sunt filosof“ (Dialog cu iudeul Tryfon, VIII, 1, p.130). Convertirea era incheiata.

Dupa convertirea sa, ajunge la Efes, unde are loc dialogul cu iudeul Tryfon. De aici pleaca la Roma, locul in care va deschide prima scoala filosofica in care se va preda credinta crestina. Este important sa subliniem ca Sfantul Iustin face acest lucru intr-o vreme in care persecutiile impotriva crestinilor erau prezente. Este decapitat in urma denuntului facut de filosoful Crescens catre autoritatile romane ca Sfantul Iustin este crestin. Impreuna cu el sunt decapitati si sase discipoli Hariton, Haritó, Evelpist, Hierax, Peon si Liberian. Martirul a avut loc in anul 165, in timpul principatului filosofului Marcus Aurelius (161-180) si al prefectului Romei Quintus Zunius Rusticus (163-168)

Moastele Sfantului Iustin se afla in Biserica „Sfantul Ioan Botezatorul“, din Sacrofano, la cativa kilometri de Roma. Mentionam ca incepand cu anul 2008, Sarbatoarea Sfantului Iustin Martirul și Filosoful a fost randuita ca hram al Manastirii Stavropoleos, de catre Preafericitul Parinte Patriarh Daniel. Manastirea mai are ocrotitori pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, pe Sfantul Ierarh Atanasie cel Mare si pe Sfantul Haralambie. Credinciosii pot cinsti in aceasta manastire, moastele Sfantului Iustin Martirul si Filosoful.

Redam mai jos cuvintele PS Timotei Prahoveanul cu privire la aducerea moastelor Sfantului Iustin in Manastirea Stavropoleos:

“…A trebuit sa remarc, de multe ori, evlavia pe care comunitatea monastica de la Stavropoleos o manifesta fata de Sfantul Iustin Martirul si Filosoful prin scoaterea la lumina a scrierilor ce-i sunt dedicate, traducerea din limba greaca a slujbei sale deoarece in Mineiul pe luna Iunie imnografia sa este destul de saraca, asezarea pe note psaltice a alcatuirilor liturgice si pictarea chipului sau in icoana hramului, dupa traditia specifica Ortodoxiei. Grupul psaltic Stavropoleos a si imprimat un CD cu aceasta slujba care a rasunat intaia oara sub boltile bisericutei, la data 1 iunie 2009. Prezenta multor ierarhi, preoti si oameni de seama din tara si strainatate a insemnat, intr-o perioada scurta de timp, un alt mod de cinstire a marelui apologet din perioada de inceput a Bisericii.

Parintele Iustin Marchis a mers mai departe. Dorea din ziua noului inceput sa aiba in manastire o farama din moastele Marturisitorului pentru adevar. 
Intr-o calatorie intreprinsa la Roma a descoperit in Biserica Immaculata Concezione racla cu moastele Sfantului Iustin Martirul si Filosoful. In primul pelerinaj n-a indraznit sa solicite fratilor capucini un asemenea dar de mare pret. Cand a revenit la Roma, inconjurat de membrii grupului Stavropoleos, a cantat langa cinstitele moaste troparul Sfantului si fragmente din slujba acestuia. Intrucat capucinii s-au aratat binevoitori, au fost demarate demersurile pentru dobandirea unor particele din sfintele moaste. N-a fost atunci voia Domnului si a Sfantului.

Purtandu-si pasii in tinuturile transilvane unde-si are obarsia, parintele Iustin a descoperit, intr-o manastire din Apuseni, o particica din moastele protectorului sau. Si acolo se intamplase un fapt minunat. Prin intermediul unor tineri germani, straini la inceput de tainele credintei crestine, calugari benedictini din Manastirea Corvey - Germania au adus in Romania pretioasa relicva. Rugaciunile comunitatii din centrul Bucurestilor n-au ramas fara roade. Din indepartata America, Sfantul a dat un semn aratand dorinta de a veni in Romania. S-a intamplat odata cu vizita arhid. Gabriel C. Oprea, dirijorul corului Stavropoleos la Parohia Cuvioasa Parascheva din Boston. Impreuna cu un preot roman ce-i fusese coleg de studii au ajuns la o manastire ortodoxa greceasca, Schimbarea la Fata - Brooklyn, New York, SUA, unde staretul Pantelimon l-a invitat sa se inchine la moastele Sfantului Iustin Martirul si Filosoful pastrate in altarul bisericii. Ne inchipuim ce surpriza pentru pelerinul roman, ce bucurie pentru amfitrionul grec cand a aflat ca oaspetele sau venea de la singura manastire din Romania asezata sub protectia Sfantului Iustin. Fara rugaminti staruitoare, cuviosul staret Pantelimon a trimis fratilor sai intru credinta din Bucuresti un fragment din moastele Sfantului. Pentru autentificarea lor, dar si ca semn al comuniunii, staretul a transmis si o preafrumoasa epistola in care expune date despre sfintele moaste si modul in care au ajuns in manastirea lor.

Dupa lectura intregii scrisori am ramas coplesit de smerenia si bunatatea acestui avva care stia destul de multe despre noi si participase la scoaterea din pestera a moastelor Cuviosului Ioan Iacob Romanul in pustiul Hozeva din Tara Sfanta: "... sunt un om batran, de saptezeci si cinci de ani, sunt monah de peste cincizeci de ani. Sunt grec de origine, nascut in Statele Unite, insa am fost tuns in monahism la Sfantul Munte Athos. Imi amintesc cu drag de cei cativa monahi romani (cateva zeci) de la schitul Prodromul si de la alte chilii romanesti, in anii cincizeci ai secolului trecut. Toti erau monahi buni, nevoitori si asceti, si toti erau plini de zel. De asemenea, l-am cunoscut pe Parintele Ioan Romanul de la Hozeva cand am trait pentru o vreme in Tara Sfanta in 1958. Era un om minunat, un monah cum nu sunt multi. Pacatosul de mine a fost cel care a deschis mormantul sau impreuna cu Parintele Ioanichie, ucenicul sau, in 1979 (1980), aproximativ nouasprezece ani dupa adormirea sa, si am gasit sfintele sale moaste cu totul nestricate.

De aceea am fost adanc miscat cand am auzit ca aveti o biserica inchinata Sfantului Iustin Martirul si Filosoful si ca nu aveti moaste..."

Prin purtarea de grija a lui Dumnezeu si prin mijlocirea Sfantului Iustin Martirul si Filosoful, moastele sale au ajuns la Stavropoleos intr-un moment parca anume pregatit, si nu aleatoriu, binecuvantand manastirea, obstea si credinciosii pelerini care au ascultat, cu atentie si evlavie, istorisirea venirii lor in Romania la ceas de priveghere, la inceputul lui ciresar 2010.

Nu-mi pot ascunde admiratia fata de lucrarea de zidire duhovniceasca de la Manastirea Stavropoleos si de ajutorare a altora, in diverse forme, pe care comunitatea Stavropoleosului ne-o ofera ca model intr-o perioada deloc usoara in care ne aflam.

Cred ca toata aceasta jertfa, ascunsa in mod autentic crestin de ochii iscoditori, se afla sub semnul inspiratiei si binecuvantarii lui Dumnezeu prin rugaciunile si mijlocirile Sfantului ocrotitor al manastirii.

Obstea de la Stavropoleos, prisaca a Duhului Sfant si comoara de daruri, arata tuturor chipul Ortodoxiei "ca singura filosofie sigura si aducatoare de folos". (publicat in ziarul Lumina)

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Vizualizări: 17

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 264

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 42

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29. EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor