altmarius

cultură şi spiritualitate

Sfantul Ioan Botezatorul in iconografia ortodoxa

Sfantul Ioan Botezatorul in iconografia ortodoxa

Sfantul Ioan Botezatorul in iconografia ortodoxa

Sfantul Ioan, Botezatorul si Inaintemergatorul Domnului, ocupa un loc deosebit de important in iconografia ortodoxa. El uneste in persoana sa cele doua etape ale istoriei mantuirii: Legea Veche si Legea Noua, adica Iubirea cea de necuprins a lui Dumnezeu.

Putem sa-l socotim pe Sfantul Ioan drept al doilea mare om, dupa Maica Domnului, dintre cei nascuti din femeie, daca luam aminte la cuvintele pe care insusi Mantuitorul Iisus Hristos le spune despre el: "Un prooroc? Da, zic voua, si mai mult decat un prooroc. Ca el este acela despre care s-a scris: "Iata Eu trimit, inaintea fetei Tale, pe ingerul Meu, care va pregati calea Ta, inaintea Ta." Adevarat zic voua: Nu s-a ridicat intre cei nascuti din femei unul mai mare decat Ioan Botezatorul" (Matei 11, 9-11).

Sfantul Ioan Botezatorul

Iconografia ortodoxa inchina Sfantului Ioan cele mai multe icoane, in comparatie cu ceilalti sfinti. El apare in urmatoarele icoane ortodoxe: Nasterea Sfantului Ioan (24 iunie), Botezul Domnului (6 ianuarie), Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul (29 august), Intaia si a Doua Aflare a Capului Sfantului Ioan (24 februarie), a Treia Aflare a Capului Sfantului Ioan (25 mai), Deisis (de o parte a Mantuitorului, impreuna cu Maica Domnului); icoana in care apare cu aripi, ca un Inger al Domnului (7 ianuarie); Icoana Pogorarii lui Iisus la Iad, unde Sfantul Ioan apare propovaduind celor de acolo Evanghelia lui Hristos.

Cine a fost Sfantul Ioan Botezatorul ?

Sfantul Ioan Botezatorul s-a nascut in satul Ain Karem, la mica distanta de Ierusalim, fiind fiul Elisabetei, verisoara Maicii Domnului, si al preotului iudeu Zaharia. Sfantul Ioan s-a nascut cu cateva luni mai inainte de Iisus Hristos, caruia i-a si pregatit calea. Retras de tanar in pustie, postind aspru si petrecand in neintrecuta rugaciune, Sfantul Ioan va veni in lume, in zona Iordanului, abia la varsta de 30 de ani, varsta la care barbatul este considerat matur si apt de propovaduire.

Sfantul Ioan, rodul rugaciunii Dreptilor Zaharia si Elisabeta

Prima icoana inchinata Sfantului Ioan Botezatorul este cea in care este zugravita Nasterea sa. Tatal sau, Zaharia, era preot, iar mama sa, Elisabeta, era descendenta a semintiei lui Aaron. Pentru ca cei doi nu au putut sa zamisleasca prunci la vremea potrivita, ei au imbatranit rugandu-se lui Dumnezeu, insa lipsiti de nadejdea ca mai pot avea copii.

Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul

Nasterea prorocului Ioan a fost vestita de catre Arhanghelul Gavriil, in timp ce preotul Zaharia slujea in Templu. Pentru ca nu a crezut cuvantului ingeresc, Zaharia a ramas mut pana la nasterea fiului sau. In icoana Nasterii Sfantului Ioan, tatal sau apare infatisat scriind pe o hartie numele copilului, precum i-a spus ingerul: "Ioan va fi numele lui!"

Sfantul Ioan, cel care L-a botezat pe Mantuitorul lumii

Sfantul Ioan a fost invrednicit de Dumnezeu spre a-L boteza cu apa pe Fiul sau cel Unul Nascut, Iisus Hristos, pe Acela care-l va boteza pe om cu Duh Sfant si cu foc. Botezarea Domnului de catre Ioan este punctul culminant al vietii celui din urma, moment in care Fiul lui Dumnezeu, Facatorul a toate, a ajuns sa-si aplece capul sub mana celui zidit, a Sfantului Ioan.

Botezul Domnului in Iordan

Sfantul Ioan este infatisat stand pe mal, aplecat spre Iisus Hristos, care sta in apele Iordanului. Pe celalalt mal se afla cetele ingerilor, care slujesc lui Dumnezeu, iar din cer se pogoara Duhul Sfant, in chip de porumbel. In acest moment, misiunea Botezatorului, aceea de a-L vesti oamenilor pe "Mielul lui Dumnezeu, cel ce ridica pacatul lumii", s-a implinit.

Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul

Avand curajul specific celor care nu tainuiesc Adevarul pentru nimic si pentru nimeni, Sfantul Ioan Botezatorul l-a mustrat personal si public pe tetrarhul Irod Antipa, care se casatorise cu fosta sotie a fratelui sau vitreg. Viclenia si mandria Irodiadei a dus la intemnitarea Sfantului Ioan in Cetatea Maherus - Machaerus, din Pereia, aflata astazi in Iordania.

Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul

La un mare ospat, cu mancaruri grase, cu vinuri si bauturi aromate, cu dansuri si alte desfatari, precum vedem din insasi icoana praznicului, Salomeea, fiica Irodiadei, a castigat inima desfranata a regelui, care i-a zis ca ii va da orice ii va cere, pana la o jumatate din imparatia sa. Fata, lipsita de minte, a intrebat-o pe mama ei ce sa ceara, iar aceasta, din pizma si ura, a cerut Capul Sfantului Ioan Botezatorul. Nebunul rege a ascultat dorinta fetei si a poruncit omorarea sfantului, in inchisoare. Capul Sfantului Ioan a fost adus pe o tipsie (tava) si dat fetei, care, mai apoi, l-a dat mamei sale.

Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul

In icoana care ne infatiseaza Taierea Capului Sfantului Ioan, nelegiuita fapta este reprezentata ca si cum ar fi avut loc in afara temnitei. Acest lucru trimite simbolic spre faptul ca moartea celor placuti lui Dumnezeu nu poate fi trecuta cu vederea, oricat de mult ar cauta cei nelegiuiti sa o ascunda. Cel care crede in Dumnezeu este mai tare decat moartea.

Cele trei Aflari ale cinstitelor sale Moaste

Capul Sfantului Ioan Botezatorul este una dintre cele mai de pret Sfinte Moaste ale Bisericii, acesta fiind pierdut si gasit de mai multe ori. In calendar, Biserica a randuit a se praznui trei minunate aflari ale Capului Sfantului, anume in ziua de 24 februarie, cand este praznuita "Intaia si a Doua Aflare a Capului Sfantului Ioan Botezatorul", si in data de 25 mai, cand este praznuita "A Treia Aflare a Capului Sfantului Ioan Botezatorul".

Sfantul Ioan Botezatorul

Aceste trei aflari, adica descoperiri ale cinstitului Cap al Sfantului Ioan, sunt zugravite in frescele bisericilor vechi, dar si in unele icoane mai noi. Prima aflare a avut loc in momentul in care Cuviosul Inochentie a inceput sa-si construiasca o chilie, pe Muntele Inaltarii - Eleon, langa Ierusalim. Mai inainte de a trece la cele vesnice, pentru a nu fi pangarit de pagani, el a ascuns din nou Capul sfantului.

Capul Sfantului Ioan Botezatorul

Mai tarziu, in vremea Sfintilor Imparati Contantin si Elena, el a fost aflat de catre doi monahi, carora li s-a aratat in vis insusi Sfantul Ioan, descoperindu-le locul cu pricina. Acestia, necrezand, nu s-au invrednicit a pastra cinstitele Moaste, iar Sfantul Ioan a ajuns in casa unui olar credincios din Emesa. De aici, un monah l-a luat in pestera sa si, pentru minunile savarsite de Sfantul Ioan, lumea a inceput sa-l caute pe monah. Acesta din urma, raucredincios, a ascuns Capul sfantului, ca lumea sa-l cinsteasca pe el pentru minuni. A treia aflare a avut loc tot in chip minunat, Capul fiind ascuns in pestera.

Ioan Botezatorul, rugator staruitor pentru lume

Icoana numita "Deisis", adica "Rugaciune", ni-l infatiseaza pe Mantuitorului sezand pe tron, binecuvantand cu mana dreapta, iar in stanga tinand Evanghelia. Sfantul Ioan apare infatisat in partea stanga a lui Iisus, alaturi de Evanghelie, iar Maica Domnului apare infatisata in partea dreapta, langa mana care binecuvinteaza.

Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul

Icoana numita Deisis este foarte veche, ea putand fi regasita in frescele si mozaicurile vechilor biserici bizantine. Adesea, ea este asezata pe catapeteasma, deasupra Usilor Imparatesti.

Icoana Sfantului Ioan Botezatorul

Sfantul Ioan Botezatorul este zugravit si singur, fie in forma in care este intalnit in icoana "Deisis", fie sub o forma deosebita, avand aripi ingeresti, ca un Inger al Domnului. El este zugravit stand in picioare, inalt, foarte slab, cu brate si picioare foarte subtiri, impodobit cu aripi ingeresti. Capul este descoperit, iar parul lung se revarsa in smocuri pe spate si pe umeri. Poarta o tunica verde si o mantie cafenie.

Sfantul Ioan Botezatorul

Sfantul Ioan este asezat in pustie, unde a si petrecut multi ani, mai inainte de a veni la Iordan pentru a-L propovadui pe Mesia. In partea de sus a icoanei, Iisus Hristos coboara din cer si il binecuvinteaza, in timp ce Sfantul Ioan tinde spre Acesta mainile in rugaciune. In mana stanga, sfantul tine o hartie pe care, in icoanele vechi, sta scris: "Iata, Fiule al lui Dumnezeu, ce patimesc cei ce vadesc oamenilor pacatele lor, celor ce nu-si recunosc greseala. Iata capul meu: Irod l-a taiat."

Sfantul Ioan Botezatorul

In partea de jos a icoanei apare zugravit Capul sau, asezat pe o tipsie, iar intr-o parte, la radacina unui copacel, este asezat un topor, care trimite la cuvintele cu care Sfantul Ioan si-a inceput predica: "Faceti roada vrednica de pocainta. (...) Iata securea sta la radacina pomilor si tot pomul care nu face roada buna se taie si se arunca in foc" (Matei 3, 8-10).

Sfantul Ioan a propovaduit Evanghelia si celor din iad

In icoana "Pogoararii la Iad", de-o parte si de alta a Mantuitorului, sunt zugraviti dreptii si profetii Vechiului Testament. La stanga se afla, de obicei, David si Solomon, in vesminte cu insemne regale, precedati de Sfantul Ioan Botezatorul. Acesta iese in evidenta pentru ca este infatisat propovaduind celor din iad vestea cea buna Evangheliei lui Hristos si Invierea Lui.

Acest fapt este amintit si in troparul Sfantului Ioan, care se canta pe data de 29 august, cand praznuim Taierea cinstitului sau Cap: "Pomenirea dreptului cu laude, iar tie destul iti este marturia Domnului, Mergatorule-Inainte. Ca te-ai aratat cu adevarat si decat prorocii mai cinstit. Ca si a boteza in repejuni pe Cel preamarit te-ai invrednicit. Drept aceea, pentru adevar nevoindu-te, bucurandu-te, bine ai vestit si celor din iad pe Dumnezeu, Cel ce S-a aratat in trup; pe Cel ce a ridicat pacatul lumii si ne-a daruit noua mare mila."

Sfantul Ioan Botezatorul

In unele icoane ale "Pogorarii la Iad", Sfantul Ioan Botezatorul este singurul infatisat cu aureola, langa Hristos. El poarta un sul pe care, atunci cand este desfasurat, se vede scris: "Iata eu L-am vazut si L-am marturisit."

Dupa cum in timpul vietii sale pamantesti, tot asa si dupa moarte, Sfantul Ioan Botezatorul a coontinuat sa fie Inaintemergator lui Hristos, pentru ca, in timpul de pana la Pogorarea lui Iisus la iad, el a binevestit celor ce erau acolo pe Dumnezeu, Cel ce S-a aratat in trup.

Teodor Danalache

Despre autor

Teodor DanalacheTeodor Danalache

Senior editor

Vizualizări: 681

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor