altmarius

cultură şi spiritualitate

Sfantul Dionisie Areopagitul.

Sfantul Dionisie Areopagitul, praznuit de Biserica Ortodoxa in ziua de 3 octombrie, reprezinta o culme a gandirii patristice. Scrierile pastrate de la acesta, de mici dimensiuni, au un continut teologic deosebit de adanc. Poate ca nici un alt autor patristic nu s-a bucurat de o atentie mai mare decat el, atat in Rasaritul ortodox, cat si in Occidentul catolic si protestant.

Despre acesta citim in Sfanta Scriptura, unde gasim scris: "Iar in Atena, pe cand Pavel ii astepta, duhul lui se indarjea in el, vazand ca cetatea este plina de idoli. Deci discuta in sinagoga cu iudeii si cu cei credinciosi, si in piata, in fiecare zi, cu cei ce erau de fata. Iar unii dintre filozofii epicurei si stoici discutau cu el, si unii ziceau: Ce voieste, oare, sa ne spuna acest semanator de cuvinte? Iar altii ziceau: Se pare ca este vestitor de dumnezei straini, fiindca binevesteste pe Iisus si Invierea. Si luandu-l cu ei, l-au dus in Areopag, zicand: Putem sa cunoastem si noi ce este aceasta invatatura noua, graita de tine? Caci tu aduci la auzul nostru lucruri straine. Voim deci sa stim ce vor sa fie acestea. Toti atenienii si strainii, care locuiau acolo, nu-si petreceau timpul decat spunand sau auzind ceva nou. Si Pavel, stand in mijlocul Areopagului, a zis: (...) Si auzind despre invierea mortilor, unii l-au luat in ras, iar altii i-au zis: Te vom asculta despre aceasta si altadata. Astfel Pavel a iesit din mijlocul lor. Iar unii barbati, alipindu-se de el, au crezut, intre care si Dionisie Areopagitul si o femeie cu numele Damaris, si altii impreuna cu ei" (Fapte 17, 16-34).

Sfantul Dionisie Areopagitul, ucenicul Sfantului Apostol Pavel

Dionisie Areopagitul, nascut in orasul Atena, a fost instruit in tainele filosofiei, atat acasa, cat si in celebrele scoli din oras. Dupa ce a finalizat studiile de filosofie, in Atena, el a plecat in Egipt, pentru a si le completa. Totodata, el avea si bune cunostinte astronomice. Pe cand se afla in Egipt, in Ierusalim avea loc rastignirea Mantuitorului. Potrivit traditiei, cand Dionisie a vazut cerurile intunecandu-se, intr-un ceas neobisnuit al zilei, el ar fi rostit urmatoarele cuvinte: "Sau Dumnezeu patimeste, sau lumea aceasta vazuta se sfarseste."

Intorcandu-se in Atena, inteleptul Dionisie a ajuns un membru de seama in Areopag. Astfel, el a luat parte la cuvantarea sustinuta in Areopag de Sfantul Apostol Pavel. In anul 51, Dionisie se va converti la crestinism, fiind botezat de Sfantul Pavel, si se va numara intre cei saptezeci de Apostoli.

Sfantul Apostol Pavel l-a randuit pe Dionisie drept episcop al Atenei. Dupa o vreme, sfantul a renuntat la toate si a urmat Apostolului Pavel, in calatoriile sale misionare. Astfel, el a ajuns si in Ierusalim, unde a intalnit-o pe Maica Domnului, intalnire despre care a scris, mai apoi, intr-una dintre cartile sale. Sfantul Dionisie Areopagitul s-a numarat printre Apostoli si episcopi, cand acestia s-au adunat la Adormirea Maicii Domnului.

Sfantul Apostol Pavel a primit mucenicia, in anul 67, in Roma. Sfantul Dionisie, fiind probabil de fata, a simtit si el dorinta de a-L slavi de Dumnezeu cu moarte muceniceasca. Potrivit traditiei, dupa moartea Apostolului Pavel, la indemnul Sfantului Clement, episcopul Romei, Sfantul Dionisie va pleca in Galia, impreuna cu preotul Rustic si pe diaconul Elefterie. Aici, el zideste o biserica in cetatea Parisului si converteste multi pagani la crestinism.

In cele din urma, in anul 96, sub domnia imparatului Domitian (81-96), Sfantul Dionise Areopagitul a fost prins si chinuit pentru credinta sa, impreuna cu Rustic si Elefterie. Toti trei au suferit moarte martirica, taindu-li-se capul, in Paris. Mai apoi, in ziua de 3 octombrie, o crestina instarita din oras a cumparat un mormant nou si, luand trupurile sfintilor barbati, le-a ingropat in acesta. Traditia mentioneaza ca Sfantul Dionisie a murit la peste 90 de ani. Locul muceniciei este declarat a fi Parisul, dar nu este exclus ca acesta sa fi fost altul.

Sfanta Traditie a consemnat doua vieti diferite ale Sfantului Dionisie Areopagitul. Acest lucru s-a produs din cauza confuziei dintre acesta si Sfantul Dionisie al Parisului. Nu se poate afirma cu exactitate daca Sfantul Dionisie Areopagitul a facut sau nu o calatorie in Galia. Nu se poate spune daca el a fost sau nu in regiunea Romei. Este putin probabil ca el sa fi intemeiat prima comunitate crestina din Paris.

Potrivit lui Dionisie din Furna, care ne-a lasat o celebra Erminie a picturii bizantine, Sfantul Dionisie Areopagitul trebuie zugravit batran, cu parul lung si cret, avand barba despicata in doua, iar in maini purtand o hartie, pe care sa scrie: "Aducandu-ne aminte, dar, de aceasta porunca mantuitoare si de toate cele ce s-au facut pentru noi: de Cruce, de groapa, de invierea cea de a treia zi..."

Sfantul Dionisie Areopagitul. Scrierile.

Cele mai cunoscute texte pastrate de la Sfantul Dionisie Areopagitul sunt urmatoarele patru tratate: "Despre numirile dumnezeiesti"; "Despre teologia mistica"; "Despre ierarhia cereasca"; "Despre ierarhia bisericeasca", insotite de zece scrisori. Invatatura cuprinsa in aceasta opera este deplin ortodoxa.

Potrivit mai multor cercetatori, autorul lucrarilor amintite nu ar fi insa ucenicul Sfantului Apostol Pavel, ci un autor crestin din secolul al V-lea, care scrie sub pseudonimul "Dionisie Areopagitul". Astfel, in studiile occidentale, aceste scrieri apar sub numele "Pseudo-Dionisie Areopagitul" sau "Dionisie Pseudo-Areopagitul".

Paternitatea areopagitica a textelor a fost pusa la indoiala pentru prima data in perioada Renasterii, de catre filologul renascentist Lorenzo Valla (+1457). Patrologii Claudio Moreschinni si Enrico Norelli afirma clar ca operele puse pe seama Sfantului Dionisie Areopagitul nu ii pot apartine. Motivele invocate de acestia sunt urmatoarele: in aceste scrieri, forma canonului Sfintei Scripturi este cea care apare abia prin secolul al III-lea; sunt folositi termeni care apartin hristologiei enuntate de Sinodul al IV-lea de la Calcedon; formele monahale prezentate in aceste scrieri sunt cu neputinta sa fi existat astfel inca din primul secol crestin. Astfel, potrivit celor doi autorul real al acestui corpus nu este Sfantul Dionisie Areopagitul.

Pe de alta parte, teologi precum parintele Dumitru Staniloae, formuleaza o serie de argumente care sustin paternitatea Sfantului Dionisie Areopagitul asupra operelor discutate. Argumentele de ordin istoric sunt destul de clare, ele referindu-se la aceleasi evenimente expuse mai sus. Astfel, parintele Staniloae nu recunoaste vreo influenta a unui Sinod Ecumenic asupra scrierilor, ceea ce plaseaza data de lucru a acestora inainte de anul 325. Cat despre monahism, parintele sustine cu tarie ca au existat monahi inca de timpuriu, chiar daca nu avem marturii clare din acea perioada.

Faptul ca in aceaste scrieri nu se citeaza alti autori se datoreaza faptului ca, cel putin in primele secole, apelul fundamental se facea direct la Sfanta Scriptura, deci mai putin la alte scrieri. Mai departe, Sfantul Dionisie Areopagitul nu poate fi acuzat de panteism, asemenea reprezentantilor curentului neo-platonic, caci el nu identifica niciodata pe Dumnezeu cu lumea, ci face o distinctie clara si corecta a raportului dintre Dumnezeu si lume.

Sfantul Dionisie Areopagitul este primul autor patristic care ne-a lasat o ierarhizare a cetelor ingeresti. Potrivit acestuia, in prima treapta, care este cea mai inalta, se afla Tronurile, Heruvimii si Serafimii, in a doua treapta se afla Stapaniile, Domniile si Puterile, iar in treapta a treia se afla Incepatoriile, Arhanghelii si Ingerii.

Teodor Danalache

Despre autor

Teodor DanalacheTeodor Danalache

Senior editor

Vizualizări: 47

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 264

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 42

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29. EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor