altmarius

cultură şi spiritualitate

Sfantul Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi

Sfantul Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi

Sfantul Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi este cinstit pe 27 octombrie. Nu se cunoaste cu exactitate cand a trait Sfantul Dimitrie din Basarabi. Ipoteza cea mai vehiculata este aceea ca a trait in sec. al XIII-lea, in timpul Imperiului de la Tarnovo (1185-1396), intemeiat de romani si de bulgari, sub conducerea fratilor Petru si Ioan Asan, romani de neam. Sfantul din Basarabi a fost numit "cel Nou" pentru a nu fi confundat cu Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de mir, inscris in calendar pe 26 octombrie, ale carui moaste se pastreaza in catedrala din Tesalonic (Grecia).

Potrivit traditiei, Sfantul Dimitrie din Basarabi era pastor de animale. Din vechile sinaxare, aflam ca intr-o zi, trecand cu anumite treburi printr-un lan de grau, a calcat din greseala peste un pui dintr-un cuib. Si-a luat canon de a merge descult toata viata pentru a-si ispasi in acest fel pacatul de a fi calcat peste puiul de pasare.

Pentru viata sa curata, Dumnezeu i-a descoperit sfantului cand va trece la cele vesnice. Astfel, prin descoperire dumnezeiasca s-a asezat intre doua lespezi de piatra, care simbolizau sicriul, iar apoi si-a dat sufletul in mainile lui Dumnezeu. Apele au acoperit in timp trupul sau. Moastele sale au fost aflate in chip minunat. O fetita bolnava l-a visat intr-o noapte, spunandu-i ca o va vindeca, daca le va cere parintilor sa-i scoata moastele din apa. A doua zi, parintii merg la raul Lom impreuna cu mai multi credinciosi si preoti si gasesc moastele intregi ale sfantului.

Sfintele sale moaste au ajuns in anul 1774 in Catedrala Catedrala patriarhala (pe atunci, mitropolitana) din Bucuresti, la rugamintea mitropolitului Grigorie al II-lea si a boierului Hagi Dimitrie. Sfantul Dimitrie Basarabov din racla de argint prezenta in Catedrala patriarhala nu are mana dreapta. Ea a fost luata de generalul rus Petru Salticov si dusa in Rusia. Mentionam ca a fost o vreme cand mana stanga a sfantului era neacoperita. Din cauza furtului unui deget, s-a luat hotararea ca moastele sa nu mai fie expuse descoperit.

In decursul timpului au existat mai multe incercari de fragmentare a moastelor. Doua femei, Aspra si Ecaterina, din localitatea Cernavoda, au construit o biserica cu hramul "Adormirea Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu si Pururea Fecioara Maria" si au luat o particica din moastele Sfantului Dimitrie, fara a spune cuiva. Pe drum, caii s-au oprit si nu au mai putut merge. Au primit acest semn ca pe o mustrare din partea lui Dumnezeu, motiv pentru care s-au intors cu sfintele moaste furate.

O alta incercare de a fragmenta moastele Sfantului Dimitrie a avut-o Lavrentie, un monah, care a muscat din moaste pentru a rupe o bucata din ele. In urma acestui act, a ramas cu gura inclestata, fiind vindecat dupa ce s-a rugat sfantului.

Pentru multele sale binefaceri, Sfantul Cuvios Dimitrie cel Nou a fost numit ocrotitorul Catedralei mitropolitane si al orasului Bucuresti de catre mitropolitul Ungrovlahiei, Filaret al II-lea. In sedintele dintre anii 1950-1955, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat generalizarea cultului sau in toata tara.

Minunile Sfantului Dimitrie cel Nou din Basarabi

Sfantul Cuvios Dimitrie cel Nou a aparat de multe ori Bucurestiul de primejdii si rautati. In vremea lui Caragea, la 1815, de pilda, intinzandu-se ciuma in Bucuresti, la cererea lui Voda, calugarii au scos moastele Sfantului de la Mitropolie si au ocolit orasul, citind rugaciuni de tamaduire. Din acea zi, molima a scazut treptat si Bucurestiul a scapat de aceasta mare napasta.

In anul 1814, ciuma incepea sa faca ravagii. Pentru ca boala se raspandea tot mai mult, la cererea domnitorului Caragea moastele Cuviosului Dimitrie au fost purtate in procesiune in jurul orasului Bucuresti. Din acea zi, ciuma a scazut in intensitate, si locuitorii Capitalei au reusit sa scape de aceasta boala.

Sub domnia lui Grigore Ghica, in anul 1827, din cauza unei secete indelungate, sfintele sale moaste au fost purtate prin tot orasul. Memoriile colonelului Papazoglu, el insusi participant la acest moment, surprind cel mai bine evenimentele din acea vreme: "Dupa ce au ocolit cateva strazi (preoti si credinciosi cu racla avand trupul Sfantului), cand sosira in capul Podului Mogosoaiei, incepu sa ploua. Voda si boierii si norodul care erau dupa Sfant fura udati pana la piele. Si ploaia a tinut trei zile, cu mici intreruperi".

In anul 1831, orasul Bucuresti aproape s-a pustiit din cauza epidemiei de holera. Presedintele Divanului Tarii Romanesti, pe atunci generalul Pavel D. Kiseleff, a cerut ca moastele Sfantului Dimitrie cel Nou sa fie duse pe campia Filaret. Potrivit marturiilor istorice. "Din ziua de 15 septembrie si pana la inceputul lunii octombrie, numarul mortilor, care pana atunci atinsese 160 pe zi, a scazut repede".

Anul acesta, pelerinii care vor veni sa cinsteasca moastele Sfantului Dimitrie cel Nou, se vor putea inchina unui fragment din Cinstitul Lemn al Sfintei si de Viata Facatoarei Cruci si moastelor Sfantului Domnitor Martir Constantin Brancoveanu.

Adrian Cocosila

Vizualizări: 45

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

201 state 

(ultimul: Mauritania)

Numar de steaguri: 263

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 41

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

16 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

6. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

7. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

8. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro 11. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

12. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. EDITURA ARGONAUT

https://www.editura-argonaut.ro/

19.EDITURA MEGA

https://edituramega.ro/

20. TIMBREE

www.timbree.ro

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

25. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro 26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor