altmarius

cultură şi spiritualitate

Sfantul Alban, primul mucenic din Anglia

Sfantul Alban, primul mucenic din Anglia

Sfantul Alban a trait in secolele II-III, in localitatea "Verulamium" (numita astazi "Saint Alban"), aflata la 35 de kilometri in nord-vestul Londrei, Anglia. Acest sfant mucenic L-a slavit pe Dumnezeu cu moarte muceniceasca in secolul al III-lea, fiind socotit cel dintai mucenic din Anglia. El este praznuit de Biserica Ortodoxa in ziua de 22 iunie.

"Cu credinta, evlavie si cucernicie, sa ne grabim la sfantul altar al minunatului mucenic Alban, intaiul din Anglia care si-a varsat sangele pentru Hristos Domnul, pentru Care si-a pus si viata sa. Iar noi sa ne rugam ca, prin chinurile sale, sufletele noastre sa dobandeasca mila si mantuire."

Sfantul Alban, primul mucenic din Anglia

Alban era inca pagan in momentul in care imparatii romani au publicat primele edicte impotriva crestinilor. Desi era cetatean roman, Alban a avut mila de crestinii persecutati. Astfel, el a ascuns in casa lui un preot crestin, numit Amfivalus, spre a nu cadea in mana soldatilor.

Privind spre frumusetea vietuirii preotului, care se ruga foarte mult, postea si priveghea toata noaptea, lui Alban i s-au deschis ochii sufletului si L-a cunoscut pe Dumnezeu. Dorind cu toata inima sa duca o viata crestina, Alban a fost botezat de preotul Amfivalus.

Sfantul Mucenic Alban

Nu dupa multa vreme, conducatorul acelui tinut a aflat ca Alban ascunde in casa lui un preot, impotriva poruncii date de imparatul roman. Imediat, soldatii au inconjurat casa lui Alban si i-au poruncit sa-l scoata afara pe preotul crestin, care, insa, plecase deja. Cand a auzit cererea lor, plin de harul Duhului Sfant, vrednicul Alban s-a imbracat cu o haina a preotului, pastrata ca binecuvantare, si a iesit afara, zicand soldatilor ca el este cel cautat.

Cand a ajuns inaintea judecatorului, acesta din urma tocmai aducea jertfe idolilor. Cunoscandu-l pe Alban, judecatorul s-a intunecat si mai mult cu manie impotriva crestinilor si a zis: "Pentru ca ai ales sa ascunzi un razvratit si un hulitor, in loc sa il predai soldatilor si sa sufere pedeapsa cuvenita lui, pentru ca a dispretuit si hulit zeii, tu insuti vei indura pedeapsa ce i s-ar fi cuvenit lui, daca nu vei indeplini obligatiile religiei noastre."

Cand judecatorul l-a intrebat: "Din ce familie si din ce neam esti tu?", sfantul a zis: "Ce te priveste pe tine, de unde vin si care-mi este neamul? Daca vrei sa auzi adevarul despre credinta mea, afla ca acum sunt crestin si respect invatatura crestina." Iar cand judecatorul a inceput sa se manie, zicand: "Te intreb cum te cheama, spune-mi degraba!", sfantul a raspuns: "Ma cheama Alban si cred si ma inchin Dumnezeului celui viu si adevarat, Care a creat toate cele ce sunt." Auzind aceasta marturisire lipsita de orice teama, judecatorul a zis: "Daca vrei sa te bucuri de fericirea vietii vesnice, nu intarzia sa aduci jertfa zeilor celor mari!" Sfantul Alban, plin de curaj, i-a spus: "Aceste jertfe inchinate diavolilor nu aduc nici folos, nici implinirea cererilor celor care se roaga. Dimpotriva, oricine ofera aceste jertfe isi atrage asupra lui osanda vesnica."

Refuzand sa slujeasca idolilor si sa le aduca jertfe, pentru credinta lui statornica, Sfantul Alban a patimit multe osteneli din partea paganilor. In cele din urma, judecatorul cel pagan a poruncit ca Sfantul Alban sa fie dus in locul numit astazi "Holmhurst Hill" si sa ii fie taiat capul.

Sfantul Mucenic Alban

In viata sfantului se spune ca, in drum spre locul martiriului, multi oameni s-au adunat sa vada implinirea poruncii, iar din pricina multimii, un pod aflat peste raul Ver nu mai putea fi trecut. Atunci, plin de har, Sfantul Alban a insemnat apa raului cu semnul Sfintei Cruci, care s-a indepartat pana la o vreme, iar soldatii au putut merge in locul amintit. Mai mult, tot atunci, pentru rugaciunile Sfantului Alban, Dumnezeu a izvorat in varful dealului un mic izvor.

Cel care ii scrie viata spunca ca, dintre toti cei de fata, numai calaul caruia i se poruncise sa-l ucida cu sabia vazu apa despartirea cea minunata a apei. Pentru aceasta, luminat fiind de Duhul Sfant, el a alergat spre locul de executie, si-a aruncat intr-o parte sabia si a cazut la picioarele Sfantului Alban, rugandu-l sa-l lase sa moara in locul lui. In acel moment, un alt soldat le-a taiat capul amandorura. Cel care a implinit porunca, chiar in acel moment, a ramas orb.

Sfantul Alban a primit cununa cea muceniceasca in ziua de 22 iunie, candva intre anii 251-257, in vremea imparatilor Decius sau Valerian. Este posibil ca martiriul sau sa se fi petrecut chiar mai devreme, in primul deceniu al secolului al III-lea, in vremea imparatului Septimiu Sever. De asemenea, potrivit altor marturii, martiriul sau a avut loc mult mai tarziu, in vremea domniei imparatului Diocletian (286-303).

Sfantul Mucenic Alban

Inmultindu-se minunile savarsite la mormantul Sfantului Alban, multimile s-au revoltat impotriva judecatorului, iar acesta a poruncit incetarea persecutiilor asupra crestinilor. Apoi, pe locul martiriului a fost construita o biserica, in care au fost asezate Moastele Sfantului Alban, ale preotului Amfivalus, martirizat tot in acea vreme, nu departe de acest loc, si ale calaului care s-a convertit in ultimul ceas.

La mormantul Sfantului Alban au inceput sa vina inchinatori mai ales dupa anul 429, printre acestia numarandu-se si Sfantul Gherman din Auxerre. In iconografie, Sfantul Mucenic Alban apare zugravit in haine militare, desi in viata sa nu exista nici un indiciu potrivit caruia acesta sa fi fost soldat. Unele icoane ni-l infatiseaza cu parul roscat si fara barba, in timp ce altele ni-l infatiseaza purtand o barba bogata.

In anul 860, cand Anglia a fost atacata, cinstitele Moaste ale Sfantului Alban au fost mutate intr-un loc ferit, iar apoi au fost aduse inapoi. La inceputul secolului al XIV-lea, pe locul vechii biserici a fost construita o noua biserica. Doua sute de ani mai tarziu, cand regele Henric al VIII-lea a poruncit inchiderea manastirilor, mormantul Sfantului Alban a fost demolat, iar cinstitele Moaste au fost pierdute. Manastirea inchinata Sfantului Alban a fost desfiintata in anul 1539.

Se crede ca Moastele Sfantului Alban au fost asezate intr-o biserica din Koln, Germania, candva in secolul al XVI-lea, cand Moastele erau ascunse prin biserici indepartate, spre a nu fi arse. In anul 2002, o parte din cinstitele sale Moaste a fost daruita de Biserica Sfantul Pantelimon, din Koln, si asezata in mormantul refacut al sfantului, in Biserica Sfantul Alban, Anglia. O parte insemnata din cinstitele sale Moaste se afla in Manastirea Sfantul Mihail, din Farnborough, Hampshire, incepand cu anul 1950, cand a fost adusa tot de la Biserica Sfantul Pantelimon, din Koln.

Sfantul Mucenic Alban

"Intarit de sus intru curaj si barbatie, slavitul mucenic Alban a sezut neinfricat inaintea tiranului, cu indrazneala martusindu-L pre Hristos ca Unul Dumnezeu al tuturor, neprimind in vreun fel a jertfi mincinosilor idoli. Si, punandu-si viata inaintea Domnului, s-a facut vrednic mijlocitor pentru sufletele noastre."

"Luand aminte la cuvintele Domnului catre ucenici, nu te-ai temut de cel ce putea ucide trupul, pentru ca putere asupra sufletului nu avea. Pentru aceasta, cele ce ai invatat intr-ascuns de la preotul crestin, a carui viata ai salvat, ai strigat pe fata; si invatatura pe care urechea ta o a auzit, intru adunarea legiuirii o ai cuvantat. Si, punandu-ti viata pentru Domnul, te-ai facut cinstit rugator pentru sufletele noastre."

Teodor Danalache

Sfantul Mucenic Alban

Despre autor

Teodor DanalacheTeodor Danalache

Senior editor

Vizualizări: 134

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor