altmarius

cultură şi spiritualitate

Sfanta Irina din Hrisovalant si "Merele din Rai"

Sfanta Irina din Hrisovalant si

Sfanta Irina din Hrisovalant s-a nascut in secolul al IX-lea, intr-o familie bogata din Capadocia. Ea a fost aleasa drept sotie pentru viitorul imparat bizantin Teofil, fiul Sfinte Imparatese Teodora. Prin purtarea de grija a lui Dumnezeu, sfanta a ajuns stareta in Manastirea Hrisovalant, din Constantinopol, unde a slujit pana la sfarsit. Ea este praznuita pe 28 iulie.

Sfanta Irina din Hrisovalant si "Merele din Rai"

Dupa moartea imparatului Teofil, Sfanta Imparateasa Teodora (11 februarie) a condus Imperiul Bizantin pana cand fiul ei, Mihail, a implinit varsta necesara pentru a prelua conducerea. Cand tanarul Mihail a implinit varsta de doisprezece ani, Sfanta Teodora a trimis oameni in tot Imperiul, pentru a gasi o fata vrednica de a fi imparateasa. A fost aleasa Sfanta Irina, care a acceptat propunerea de casatorie cu viitorul imparat.

In drum spre Constantinopol, pe cand trecea Muntele Olimp, sfanta a cerut oamenilor sa o lase sa ia binecuvantare de la Cuviosul Ioanichie (4 noiembrie), care pustnicea in acel loc. Sfantul i-a zis sa mearga in Manastirea Hrisovalant, din capitala, unde maicile au mare nevoie de o stareta.

Sfanta Irina din Hrisovalant

Cand a ajuns in Constantinopol, o parte de rudele Sfintei Irina, care erau nobili la curtea imparatului, au anuntat-o cu durere ca imparatul se casatorise deja cu o alta fata, in urma cu putine zile. Nu a crezut cuvintelor Cuviosului Ioanichie, anume ca o sa fie stareta la o manastire de maici, dar Dumnezeu i-a aratat ca toate sunt descoperite sfintilor.

Cand a intrat in Manastirea Hrisovalant, sfanta a hotarat indata sa ramana acolo pentru totdeauna. Si-a impartit averile unor saraci si a imbratisat cu hotarare viata calugareasca. Simplitatea, ascultarea si smerenia Sfintei Irina au facut ca intreaga obste sa o iubeasca nespus, iar mai mult decat toate maica stareta.

Sfanta Irina a petrecut vreme de mai multi ani in nevointe duhovnicesti. Ea a cunoscut lupta cu diavolii si harul Duhului Sfant. Ea a fost incununata de Dumnezeu cu mari daruri duhovnicesti, precum: dragostea, bucuria, pacea, indelunga-rabdarea, bunatatea, facerea de bine, credinta, blandetea, infranarea si curatia.

Stareta manastirii, cunoscand ca va trece curand in lumea dreptilor, a spus maicilor din obste ca singura care poate conduce bine Manastirea Hrisovalant este Sfanta Irina. Dupa moartea staretei, maicile au mers la Sfantul Metodie, patriarhul Constantinopolului (14 iunie), si i-au cerut sfatul. Acesta din urma, fara sa cunoasca obstea manastirii, le-a zis ca daca au vreo maica pe care o cheama Irina, aceea sa le fie stareta. Astfel, prin purtarea de grija a lui Dumnezeu, a fost implinita chiar dorinta staretei.

Ca stareta, Sfanta Irina a sporit si mai mult in rugaciune si in nevointe duhovnicesti. Incepand de acum, ea a primit de la Dumnezeu multe descoperiri minunate, spre a putea conduce pe calea mantuirii sufletele ce i-au fost incredintate. Ea a primit de la Dumnezeu chiar darul inainte-vederii, fapt ce a ajutat-o nespus de mult in a da fiecaruia, de fiecare data, sfatul cel mai bun.

In ajunul marilor sarbatori, Sfanta Irina, stareta Manastirii Hrisovalant, obisnuia sa iasa in curtea manastirii si sa privegheze indelung sub cerul instelat. Intr-un din aceste nopta, sfanta a fost vazuta de o maica din obste inaltata de la pamant, cu mainile ridicate in rugaciune, in timp ce cei doi chiparosi din curtea manastirii se aflau aplecati cu varfurile la pamant, in semn de cinstire. Dupa rugaciune, cand sfanta a binecuvantat copacii, acestia s-au inaltat in pozitia lor fireasca. Acest lucru a fost vazuta de maica respectiva de mai multe ori.

Sfanta Irina din Hrisovalant

Sfanta Cuvioasa Irina il cinstea cu mare dragoste pe Sfantul Vasile cel Mare (1 ianuarie). Intr-un an, in ajunul sarbatorii lui, sfanta a auzit o vece minunata care i-a zis sa-l primeasca pe marinarul care-i va bate la usa si ii va da niste fructe. A doua zi, in timpul slujbei, un marinar a venit si a ramas in biserica pana dupa slujba. El i-a spus sfintei ca a venit de pe insula Patmos, cu o corabie, iar cand nava a ridicat ancora, el a observat un batran pe mal, strigand la ei sa se opreasca. In ciuda faptului ca batea un vant bun, nava s-a oprit in chip de neinteles. Apoi, batranul a mers pe apa si a urcat in corabie, dandu-i marinarului trei mere pentru patriarhul Constantinopolului, "de la iubitul sau Ioan Teologul", si alte trei mere pentru stareta Irina, de la Manastirea Hrisovalant, zicandu-i ca "acest dar vine de la Ioan din Rai".

Dupa aceasta minune, Sfanta Irina din Hrisovalant a ajunat vreme de o saptamana. Apoi, cand a inceput Postul Mare, pe toata durata postirii, sfanta a mancat in fiecare zi cate o mica bucatica dintr-un mar. In acel timp, toata manastirea este bine-inmiresmata. Apoi, in Joia Mare, cand maicile s-au impartasit cu Sfintele Taine, cuvioasa stareta le-a chemat la sine si le-a impartit in mod egal al doilea mar. In acel timp, multe dintre ele au simtit o mangaiere duhovniceasca de nedescris.

Un inger al lui Dumnezeu i-a descoperit Sfintei Irina faptul ca va trece in lumea dreptilor indata dupa praznuirea Sfantului Mare Mucenic Pantelimon. Manastirea isi serba hramul pe 26 iulie. In ultima saptamana, sfanta a ajunat si a consumat doar cel de-al treilea mar si putina apa. In acest timp, manastirea a izvorat buna mireasma, iar conflictele dintre maici au disparut cu desavarsire.

Sfanta Irina din Hrisovalant

In ziua de 28 iulie, dupa ce si-a cerut iertare de la maici si le-a dat ultimele sfaturi, Sfanta Irina de Hrisovalant a adormit in Domnul. Ea avea peste 100 de ani. Dupa adormirea in Domnul a Sfintei Irina, trupul acesteia a fost inmormantat fie in Manastirea Hrisovalant, fie in apropierea acesteia, in Biserica Sfantul Teodor. La mormantul ei s-au petrecut nenumarate minuni, precum in timpul vietii, asa si dupa moarte. Dupa cruciada a patra si dupa caderea Constantinopolului sub otomani, istoria si Moastele Sfintei Irina din Hrisovalant se pare ca s-au pierdut, fara nici o urma.

Codexul nr. 151, datand din secolul al XVI-lea, a fost descoperit in biblioteca de la Manastirea Dionisiu, din Sfantul Munte Athos. Acest document povesteste intreaga viata a Sfintei Irina din Hrisovalant, cuprinzand si o slujba inchinata ei. Aceasta a fost scrisa de catre unul dintre cei mai mari imnografi aghioriti contemporani, anume de catre calugarul Gherasim Micraghianitul.

*

Manastirea Hrisovalant se afla zidita pe cea de-a cincea colina a orasului Constantinopol, cunoscuta pe atunci sub denumirea de "Hrisovalant". Manastirea, inchinata Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, a functionat pana prin secolele X-XI.

Cu toate ca ruinele manastirii n-au fost nici macar gasite, locul pe care aceasta era zidita poate fi identificat pornind de la un singur detaliu, pastrat in biografia Sfintei Irina din Hrisovalant, unde gasim scris: "Manastirea se afla in imediata apropiere a Cisternei lui Aspar." Acest loc se afla pe cea de-a cincea colina a orasului, putin mai la nord de Biserica Sfintii Apostoli, care se afla pe cea de-a patra colina. Astazi, pe cea de-a cincea colina a orasului se afla inaltata Moscheea Sultanului Selim si Biserica Maicii Domnului Pammakaristos, acest loc fiind considerat unul dintre cele mai bune pentru a vedea panorama orasului si a "Cornului de Aur".

Teodor Danalache

Sfanta Irina din Hrisovalant

Vizualizări: 38

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor