altmarius

cultură şi spiritualitate

Scrisoare deschisa Ministrului Culturii si Cultelor, Theodor Paleologu

Stimate Domnule Paleologu,

La instalarea Guvernului Boc I, am avut încredere că tinereţea şi cultura D-voastră au adus în fruntea Ministerului Culturii un altfel de politician, de ministru şi de om, care este interesat, aşa cum afirmaţi, de apărarea Patrimoniul Cultural al României.

Avem o cruntă dezamăgire, văzând că în ultima vreme afirmaţi, în mod calomnios, că Arhiepiscopul Ioan Robu a avut un rol activ în proiectul „Cathedral Plaza”, clădire care îi pune în grav pericol pe bucureşteni şi ameninţă cu distrugerea Catedrala Sfântul Iosif.

Demersurile pe care le faceţi, de câteva săptămâni, sunt neîntemeiate şi incorecte, cunoscând faptul că Înaltpreasfinţitul Ioan Robu a trimis o singură scrisoare (către trei instituţii), în data de 19.11.1999, prin care îşi dădea acordul de principiu pentru o clădire diferită de ceea ce se vede astăzi, pentru ca începând din 3.07.2001 să transmită zeci de scrisori către toate instituţiile responsabile cu avizarea şi aprobarea viitorului mastodont în care era exprimată retragerea expresă a acordului.

De asemenea, cunoaşteţi din stenogramele ministerului din 17.07.2001, faptul că retragerea acestui acord de principiu a intervenit cu 2 săptămâni de zile anterior emiterii de către MCC a primului său aviz pe proiectul de autorizatie prin care condamna Catedrala Sf. Iosif la dispariţie. Cunoasteţi şi faptul că ultimul aviz (80/Z/06.02.2006) dat de Direcţia de Cultură a municipiului Bucureşti a fost emis in februarie 2006, deci nu cu 10 ani în urmă, cum afirmaţi sus şi tare.

Măcar în ceasul al 13-lea ar trebui să vă reîncepeţi studiile, pornind de la avizul dat de Ministerul Culturii, în 2001, în lipsă de cvorum, în ciuda demersurilor repetate făcute de Arhiepiscopie pentru a nu se aviza şi autoriza înşelătoria numită Cathedral Plaza.

Aţi declarat că nu vă plecaţi urechea la „presiunile” prelaţilor, investitorilor sau politicienilor. Iar acum, susţineţi, prin declaraţii, grupurile de interese ale investitorilor şi politicienilor care le sprijină.

Vă aducem aminte, că la prima întâlnire dintre D-voastră şi reprezentanţii Arhiepiscopiei de la sfârşitul lunii ianuarie 2009 de la sediul Ministerului Culturii vă arătaţi preocuparea de a afla ce legătură există între Cathedral Plaza şi doi foşti primari generali ai Bucureştiului, Traian Băsescu şi Adriean Videanu.

Vă întrebăm, ca misionar al axiomelor de la Cotroceni în materie de patrimoniu, ce v-a determinat să vă schimbaţi poziţia faţă de părerile din noaptea incendiului de la Biserica Armenească, atunci când în văzul tuturor la televiziune afirmaţi că atât Millennium Business Center cât şi Cathedral Plaza sunt clădiri „pericol public”, iar „înălţimea lor este direct proporţională cu gradul de corupţie”?

Probabil, grija pentru afacerile aceloraşi foşti primari generali, Traian Băsescu şi Adriean Videanu.

Domnule Paleologu, Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti luptă cu toate forţele pentru apărarea monumentului istoric, ceea ce trebuia să facă ministerul. Pe 2 noiembrie a.c. avem procesul de revizuire. Curaj. Vă aşteptăm. Veniţi alături de noi dacă vă permit interesele de partid şi dacă vreţi să apăraţi cu adevărat patrimoniul naţional.

Pr. Ieronim Iacob, purtător de cuvânt al ARCB

Vizualizări: 66

Comentariu publicat de Ana Camelia Cirstea pe Octombrie 30, 2009 la 10:35am
Sa dea Domnul sa se rezolve in BINE !
Comentariu publicat de niculinamoisescu pe Octombrie 30, 2009 la 11:19am
Numai daca pica acuala administratie se va rezolva problema.
Comentariu publicat de altmarius pe Octombrie 30, 2009 la 11:54am
Cred ca numai o interventie a forurilor europene (nu se pot construi in vecinatatea lacasurilor de cult imobile care sa depaseasca nivelul Crucii sau al Semilunii - directiva europeana) ar putea duce la stoparea si dezafectarea unei constructii aberante. Acelasi lucru s-a intimplat si in cazul Bisericii Armenesti din Bucuresti, si nu a existat nici o reactie oficiala...
Comentariu publicat de VOICAN MARIN pe Octombrie 30, 2009 la 12:41pm
VREME TRECE, VREME VINE...MULŢI MINIŞTRI CA ŞI TIENE VOR FI UBRE TRECĂTOARE, NICI ÎN COT NU VĂ MAI DOARE, SUTEŢI GATA DE PLECARE, NUMAI DUMNEZEU E MARE ŞI VĂ DĂ LA FIECARE O RĂSPLATĂ MERITATĂ, FIINDCĂ A VOASTRĂ MINTE-NTUNECATĂ, CA TOŢI MAI AMRII CUCERIŢI DE MIRAJUL BANULUI, NU VA FACE DECÂT SĂ NE ÎMBROBODIŢI CU VORBE GOALE, NU CU FAPTE. DACĂ VA FI INVERS, EU VOI VENI SĂ-MI CER SCUZE, DAR NU AM ÎNCREDERE ÎN DOMNIA VOASTRĂ, CARE NU PREA AVEŢI DE-A FACE CU INTERESELE NOASTRE CULTURATE ŞI RELIGIOASE.
Comentariu publicat de Nicoleta Cimpoae pe Octombrie 30, 2009 la 1:01pm
E pacat ca astfel de cladiri primesc aprobare de constructie in imediata vecinatate a unor monumente istorice! In alte tari, in marile capitale ale lumii, monumentele se afla fie in zonele vechi ale oraselor, inconjurate de cladiri care poarta si ele amprenta istoriei, fie sunt protejate, lasandu-se in jurul lor un spatiu suficient de mare astfel incat sa se poata interveni in cazul unor accidente. Un alt considerent este cel estetic, monumentele putand fi astfel admirate in toata splendoarea lor. Nu este prima data cand in Romania se intampla ca aceste cladiri de mari dimensiuni, moderne ca stil, in total contrast cu ceea ce exista deja, sa fie amplasate / inghesuite in zone cu vad bun, avand in vedere numai obtinerea de profit ... in detrimentul sigurantei si alterand frumusetea zonei respective. In cazul de fata, sper sa apara cat mai curand o reactie oficiala, fie initiata din interior, fie la interventia forurilor internationale. Cel mai bine ar fi sa ne “desteptam” noi, macar in ultimul ceas, pentru ca e vorba de tara noastra si ar trebui sa ne pese!!!
Comentariu publicat de constantin grecu pe Octombrie 30, 2009 la 1:53pm
DE FAPT TOT PATRIMONIUL CULTURAL AL ROMÂNIEI A FOST DEVALIZAT!
Comentariu publicat de judit ionescu pe Octombrie 30, 2009 la 5:41pm
Cred ca ultimul ministru al Culturii, Cultelor si Instructiunii Publice ,caruia i-a pasat de edificiile culturale si de cult a fost Titu Maiorescu.Oare chiar nu exista nimeni, care sa ne apere de sarlatani?Vor sa ne distruga cultura, amintirile, trecutul... de ce ii lasam sa ne dizolve in vestita UE?Altii isi pastreaza patrimoniul, vestigiile si le arata musafirilor ca obiecte de mare pret.Noi de ce nu punem pret pe ceea ce avem?
Comentariu publicat de silvian dobre pe Octombrie 30, 2009 la 6:59pm
POATE CA AVETI DREPTATE ,DAR CUI I-AR FOLOSI DISTRUGEREA CULTURII ROMANESTI ? MIE MI SE PARE CA ACESTE AFIRMATII SUNT FACUTE IN SCOPURI POLITICE ...NU STIU ....S-AR PUTEA SA NU AM DREPTATE ...,SAU S-AR PUTEA SA AM ......INCURCATE SUNT CAILE POLITICII !!
Comentariu publicat de altmarius pe Octombrie 30, 2009 la 7:43pm
@Domnule Dobre
Stiti ca in afara grupului altmariuspoliteia, in care nu fac decit o teorie politica, fara nici un fel de atac la persoana, nu ma ocup in aceste pagini de poltica. Insa cititi situatia acestui lacas de cult, ridicat in anul 1884, reprezentativ pentru arhitectura secolului XIX, de care s-a lipit efectiv (distanta este de 6 pina la 10 metri) un mastodont cu 20 etaje supraterane si inca 4 subterane. Inchipuiti-va un incendiu in zona. Cum pot intra masinile de pompieri intre 2 cladiri aflate la 6 metri una de alta? Fundatia lacasului de cult este serios subrezita. Ce se intimpla in cazul unui cutremur, in care in Biserica se afla citeva mii de credinciosi? In plus, este vorba de un monument din Patrimoniul National, de care ar trebui sa aiba grija tocmai Ministrul Culturii, purtator - culmea - al ilustrului nume de Paleolog!!!!
Comentariu publicat de judit ionescu pe Octombrie 30, 2009 la 11:37pm
Un edificiu de patrimoniu datand din sec.XIX nu poate fi motiv de declaratie politica.Interesul noii constructii se rezuma la cele pecuniare ale holdingului de constructii si de proiectare, care a creeat monstruozitatea aceea de pe langa edificiul de cult, netinand cont de faptul ca legislatia romana impune respectarea unei inaltimi anume a oricarei cladiri din apropiere.Inertia ministerului de resort a admis ca aceasta situatie sa escaladeze orice imaginatie si sa pericliteze existenta bisericii.Un adevarat om de cultura ar fi ripostat in locul Ministrului Culturii, dar... pentru asta ar trebui sa stie ce valori inestimabile i s-au pus in palme pentru pastrare.Nu, domnule Silvian Dobre, nu aveti dreptate.Daca dvs nu vedeti decat scopuri politice, gresiti, aici sunt pure scopuri de afaceri, fiindca cei cu bani multi nu tin cont de valorile noastre culturale si de cult, ci numai de interesele lor meschine de ordin financiar si de castig.In zilele noastre banul domina, inseamna putere peste care se pare ca nici cei din lacasul de cult nu vor putea razbate cu rugaciunile lor.Motivul postarii scrisorii deschise a fost acela de a ajuta prin parerile noastre si prin vocea noastra la salvarea acestui edificiu de valoare de patrimoniu.Ceea ce ma doare este, ca doar vocea noastra poate fi ridicata, ceea ce pare prea putin acum..

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

201 state 

(ultimul: Mauritania)

Numar de steaguri: 263

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 41

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

16 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

6. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

7. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

8. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro 11. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

12. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. EDITURA ARGONAUT

https://www.editura-argonaut.ro/

19.EDITURA MEGA

https://edituramega.ro/

20. TIMBREE

www.timbree.ro

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

25. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro 26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor