altmarius

cultură şi spiritualitate

Sărbătoarea Naşterii Domnului în Transilvania

Crăciunul întâmpinat cu colinde şi slujbe religioase :

Sărbătoarea Naşterii Domnului în Transilvania

Marele Praznic al Naşterii Domnului i-a adunat pe sibieni la bisericile din oraş, iar câteva sute de credincioşi au umplut Catedrala mitropolitană, unde IPS Mitropolit Laurenţiu a oficiat Sfânta Liturghie. La Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca, Sfânta Liturghie a fost oficiată de IPS Mitropolit Andrei.

Sfânta Liturghie a fost oficiată la Sibiu de Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, iar în soborul de preoţi s-au aflat slujitorii Catedralei mitropolitane, precum şi alţi preoţi de seamă ai eparhiei, între care pr. acad. prof. dr. Mircea Păcurariu şi pr. prof. dr. Dumitru Abrudan. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala "Timotei Popovici" a catedralei, care, la momentul împărtăşirii credincioşilor, a interpretat colinde tradiţionale.

IPS Mitropolit Laurenţiu a citit Pastorala de Crăciun adresată clerului şi credincioşilor din Arhiepiscopia Sibiului, prin care a vorbit despre Marele Praznic al Naşterii Domnului şi prin care i-a îndemnat pe credincioşi să folosească fiecare clipă a vieţii pentru câştigarea mântuirii. La final, IPS Laurenţiu a transmis credincioşilor calde urări de Crăciun şi i-a oferit distincţia "Crucea şaguniană pentru mireni" colonelului Costel Dogaru, inspectorul-şef al Inspectoratului de Jandarmi Sibiu.

La ieşirea ierarhului şi a soborului de preoţi din catedrală, Junii din Gura Râului, însoţiţi de preotul paroh Teodor Damian, au colindat şi au dansat jocurile specifice Mărginimii Sibiului în această perioadă. Nu au lipsit nici ceata de Irozi şi alţi colindători care au înfrumuseţat sărbătoarea Crăciunului la Catedrala din Sibiu.

La slujba Vecerniei din prima zi de Crăciun, toţi preoţii din Sibiu şi din împrejurimi au venit la Catedrala mitropolitană, pentru a sluji împreună. Soborul a fost condus de IPS Laurenţiu, alături de care s-a aflat şi Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. Alături de credincioşi, la slujba religioasă au participat şi numeroşi oaspeţi, între care prefectul Ovidiu Sitterli, preşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Cindrea, reprezentanţii Primăriei Sibiu şi ai Universităţii "Lucian Blaga". IPS Laurenţiu le-a mulţumit preoţilor şi credincioşilor pentru participarea la această slujbă în sobor, un semn al comuniunii şi al responsabilităţii faţă de cei din jur. Apoi, ierarhul i-a invitat pe preoţi şi pe oaspeţi la Reşedinţa mitropolitană, unde a avut loc recepţia de Crăciun. Corala "Timotei Popovici" a Catedralei din Sibiu i-a colindat pe oaspeţi.

Liturghie arhierească la Braşov

În a doua zi de Crăciun, IPS Laurenţiu a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica "Înălţarea Domnului" din Braşov. Credincioşii braşoveni au umplut bisericuţa din lemn aflată în centrul oraşului, iar printre aceştia s-au aflat şi micii colindători, care au îmbrăcat costumele populare şi au cântat colindele româneşti. În soborul de preoţi s-au aflat stareţul Mănăstirii "Brâncoveanu" de la Sâmbăta de Sus, arhim. Ilarion Urs, protopopul de Braşov, pr. Dănuţ-Gheorghe Benga, preoţii slujitori la biserica braşoveană şi alţi preoţi din oraş. La final, IPS Laurenţiu i-a oferit preotului Victor Neamţu distincţia "Crucea şaguniană pentru clerici" pentru activitatea rodnică în slujba Bisericii Ortodoxe.

În cuvântul de învăţătură, ierarhul a explicat credincioşilor semnificaţiile duhovniceşti şi istorice ale Naşterii Domnului, momentul în care Fiul lui Dumnezeu a venit pe lume din Fecioara Maria pentru a ridica păcatele omenirii. Totodată, IPS Laurenţiu a amintit şi faptul că în a doua zi de Crăciun o cinstim în mod deosebit pe Maica Domnului, prin care s-a realizat minunea Naşterii Domnului.

"Toate le-a rânduit Dumnezeu ca să fie mai presus de fire, adică pântecele Fecioarei L-a purtat pe Fiul lui Dumnezeu, I-a dat un trup, I-a dat o fire omenească, nesuferind nici o stricăciune şi rămânând pururea Fecioară", a spus Părintele Mitropolit.

În după-amiaza aceleiaşi zile, IPS Laurenţiu a oficiat slujba Vecerniei în Biserica "Adormirea Maicii Domnului" din Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov, unde cetele de colindători şi de irozi au susţinut un recital de colinde şi obiceiuri specifice Ţării Făgăraşului. În cuvântul de la finalul slujbei religioase, ierarhul a vorbit credincioşilor despre datoria de a păstra aceste obiceiuri străbune şi i-a felicitat pe tineri pentru dragostea faţă de aceste tradiţii de la Sâmbăta de Sus.

Sărbătoarea Crăciunului în Arhiepiscopia Clujului

Numeroşi credincioşi din Cluj-Napoca au prăznuit Naşterea Domnului alături de Înalt Preasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, prezent în Catedrala mitropolitană, unde a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, între care preoţii slujitori de la catedrală şi părinţi profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din municipiu.

În cadrul cuvântului de învăţătură, Mitropolitul Clujului a vorbit despre reînnoirea duhovnicească. Precum magii care, după ce L-au văzut pe Pruncul Iisus, s-au întors pe o altă cale, pe calea credinţei, aşa şi noi trebuie să alegem calea cea îngustă ce duce la Hristos, a arătat IPS Mitropolit Andrei. Mare sărbătoare a fost şi la Biserica "Naşterea Domnului" din Cluj, care şi-a sărbătorit hramul în prima zi de Crăciun.

În cea de a doua zi de Crăciun, IPS Andrei a fost prezent în mijlocul credincioşilor Parohiei bistriţene "Sfântul Dumitru". Aici ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, între care pr. Iustin Tira, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Clujului, pr. Alexandru Vidican, protopop de Bistriţa, şi pr. Ioan Dâmbu, protopop de Năsăud. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul Bisericii "Sfântul Dumitru". În cadrul slujbei, pr. paroh Dumitru Creţa a fost hirotesit iconom, iar pr. Simion Creţa, fost protopop de Bistriţa, a primit din partea IPS Andrei distincţia "Crucea transilvană".

Aici, interpretul de muzică populară Alexandru Pugna a cântat o serie de colinde tradiţionale. La ieşirea din biserică, IPS Andrei a fost colindat de un grup de copii din municipiu. Vizita ierarhului în judeţul Bistriţa-Năsăud a continuat, în aceeaşi zi, în Parohia Coşbuc, unde a oficiat slujba Vecerniei, apoi a participat la festivalul de colinde tradiţionale organizat în căminul cultural. Au urcat pe scenă grupuri de colindători din Maramureş, de pe valea Sălăuţei şi a Someşului, dar şi interpreţi consacraţi, precum Alexandru Pugna şi Alina Ceuca. Festivalul de colinde tradiţionale "Colindul Sfânt şi Bun", aflat la prima ediţie, a fost organizat de Parohia Coşbuc în colaborare cu Primăria din localitate şi Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa. (Ştefan Mărculeţ, Andreea Pâgleşan)

Vizualizări: 28

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 264

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 42

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

16 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

6. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

7. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

8. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro 11. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

12. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

19. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

20. TIMBREE

www.timbree.ro

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

25. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro 26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor