altmarius

cultură şi spiritualitate

Invitatul săptămânii :

Salvatorul românităţii transilvane

 

"Vremurile mari nasc oameni mari." În preajma anului revoluţionar 1848, în care astrologii consideră că pământul s-ar fi găsit într-o conjunctură astrală deosebită, împreună cu soarele şi alte "stele de pază" ale acestuia, cum le zicea poetul, a trăit şi Anastasiu Şaguna, născut la Mişcolţ, pe atunci localitate românească din Ungaria (la 20 decembrie 1808/1 ianuarie 1809). Strămoşii lui proveneau din Moscopole, metropola aromânilor, distrusă de albanezii musulmani în 1769. Aromânii s-au stabilit în Imperiul Austriac după 1699 (Pacea de la Karlowitz), ca negustori ai turcilor, organizaţi în Companiile de comerţ levantin, împreună cu negustori greci, armeni şi români (din Ţara Românească şi Moldova), la început în marile oraşe (Viena, Budapesta, Sibiu şi Braşov). Cei care au venit în legătură directă cu românii din Imperiul Austriac, s-au transformat în mari susţinători ai cauzei naţionale, devenind, datorită situaţiei lor economice prospere şi obţinerii cetăţeniei austriace, chiar conducătorii românilor, care au fost lipsiţi de orice drepturi până la Marea Unire, cu excepţia celor care s-au lepădat de neamul şi de credinţa strămoşească.

Mulţi aromâni au devenit preoţi ortodocşi, sămânţa lor păstrându-se până în zilele noastre, dar şi călugări cu diferite grade ecleziastice. În momente cumplite pentru naţia română şi pentru ortodoxia din imperiu, care se găseau la un pas de pieire, din cauze externe, dar şi din vrajba internă creată de "ruperea bisericii", neajutaţi de nimeni, preoţii ortodocşi au decăzut la rangul de simpli ţărani, fără lăcaşuri de cult, fără cărţi de slujbă şi fără nici o pregătire. Este vremea în care Bunul Dumnezeu s-a îndurat, după atâtea suferinţe, să-l trimită aici pe salvatorul credinţei noastre, pe Mitropolitul Andrei Şaguna, pe salvatorul românităţii din Imperiul Austriac.

Cu crucea într-o mână şi cu cartea în cealaltă, vrednicul slujitor al Bisericii, după multe lupte, cu înfrângeri repetate, dar şi cu victorii, a reuşit marea minune de a-i uni pe români şi de a-i conduce, pe drumuri, numai de el ştiute, spre izbândă, în faţa unor forţe străine copleşitoare, cu jertfe, fireşte, dar şi cu mari speranţe şi bucurii. A reuşit să ridice, sub oblăduirea sa, peste cincizeci de biserici, o parte dintre ele, cele "de piatră", păstrându-se până astăzi în zona Hunedoarei, Sibiului şi Făgăraşului. Dar tot în vremea lui au fost construite şi mai multe case parohiale pentru preoţii cărora le-a hărăzit o altă soartă. A înfiinţat opt sute de şcoli săteşti, tot în preajma bisericilor, încetăţenindu-se de atunci termenul de "dascăl" (slujitor bisericesc) şi pentru învăţător.

S-a ocupat însă şi de învăţământul bisericesc, înfiinţând Institutul Teologic-Pedagogic din Sibiu pentru preoţi, dascăli şi învăţători, dar şi celebrul liceu din Braşov care îi poartă numele. La tipografia eparhială au fost publicate în vremea lui aproape două sute de manuale şi cărţi, printre care şi celebra Biblie a lui Şaguna (1856-1858), cunoscutele Calendare, ca îndrumătoare bisericeşti, ziarul "Telegraful român", care apare până astăzi, şi numeroasele sale cărţi, începute din tinereţe, cu una dintre primele gramatici româneşti (Gramatica valachica, 1843), Elementele dreptului canonic (1854), Teologia pastorală (1857), Istoria bisericii ortodoxe (1860) şi multe altele. Nu este de mirare că în 1871 Mitropolitul Andrei Şaguna a fost ales membru de onoare al Societăţii Academice Române, viitoarea Academie Română (1879), după ce, în 1861, Şaguna însuşi înfiinţase la Sibiu "academia populară" a românilor ardeleni: Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român - ASTRA, din care au făcut parte toţi marii cărturari români din Transilvania. ASTRA a fost dizolvată în 1950 printr-un H.C.M. semnat de Gh. Gheorghiu-Dej. H.C.M. 399/1950 este considerat valabil şi astăzi şi împiedică revendicarea patrimoniului Asociaţiunii.

Dar cel mai important merit al Mitropolitului Andrei Şaguna a fost contribuţia lui decisivă la salvarea românilor din Transilvania, Bucovina şi Banat, pe care i-a unit în vederea alcătuirii unui "ducat al românilor", la care să fie alăturate şi districtele învecinate ale Ungariei, şi românii din Serbia. Şaguna nu s-a oprit însă aici şi, după relatarea comitelui sas Franz Salmen, intenţiona "crearea unui Imperiu daco-roman", al românilor de pretutindeni, din nordul Mării Negre până în Pannonia şi din Carpaţi până în Pelopones. Cert este că idealul acesta era pe atunci realizabil, populaţia română fiind încă majoritară.

La rugăminţile noastre, ale românilor ardeleni şi ale macedo-românilor, Mitropolitul de astăzi al Ardealului, Laurenţiu Streza, consideră că numele lui Andrei Şaguna ar trebui trecut în calendarul sfinţilor români.

Ce-ar putea să mai însemne pentru noi sfinţirea lui Andrei Şaguna? Nu ştiu dacă ni s-ar şterge atunci necazul ce de mult ne petrecea, cum zice poetul nostru, dar între stelele de pază suntem siguri c-am avea şi noi o stea!

 

Vizualizări: 24

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 264

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 42

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

 

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29. EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor