altmarius

cultură şi spiritualitate

Resita si prima expozitie filatelica de dupa Al Doilea Razboi Mondial

Resita si prima expozitie filatelica de dupa Al Doilea Razboi Mondial

http://kolector.ro/2012/09/14/resita-si-prima-expozitie-filatelica-...

Multa vreme am incercat sa inteleg de ce evocarile cu privire la fenomenul filatelic expozitional, dupa 30 decembrie 1947, incepeau cu Expozitia dedicata “Casei Scanteii” din septembrie 1949. Era o “tacere” de aproape un an, intre proclamarea Republicii Populare si prima iesire la rampa a noii generatii de “filatelisti angajati”, proletari sau din “alte sectoare ale muncii”. O pauza consemnata de majoritatea martorilor vremii, fara a avea insa acoperire in realitate.

In colectia personala de stampile ocazionale romanesti, cunoscute colectionarilor ca stampile speciale, poposeau bine mersi doua tipuri care nu fusesera “prinse” de nici un catalog filatelic. Este vorba despre cea dedicata Expozitiei Prieteniei Romano-Sovietice din noiembrie 1948 si despre stampila expozitiei resitene din decembrie 1947 – ianuarie 1948. Aceasta din urma face si obiectul prezentului studiu, fiind prima expozitie filatelica desfasurata dupa Cel de-al II-lea Razboi Mondial si, totodata, intaia manifestare filatelica de dupa proclamarea R.P.R..

Resita - Grafica cartii postale a primei expozitii filatelice (stanga) si "Reparatie la cuptoare" un desen de Octavian Angheluta (dreapta)

Resita – Grafica primei expozitii filatelice (stanga) si “Reparatie la cuptoare” un desen de Octavian Angheluta (dreapta)

Enigmele unei expozitii

Cea mai mare dilema am avut-o atunci cand, ca orice marcofil pasionat, am consultat lucrarea de capatai asupra stampilelor speciale romanesti din epoca moderna, semnata de regretatul Dr. Valeriu S. Neaga, acolo unde insemnul expozitiei resitene nu a fost mentionat, desi perioada cercetata este cuprinsa intre 1894 si 31 decembrie 1947.  In mod firesc, aceasta ar fi trebuit sa se regaseasca la finalul lucrarii, deoarece evenimentul a fost inaugurat in data de 28 decembrie 1947, conform precizarii grafice intalnite pe cartea postala, dar si a inscriptiei centrale de pe stampila.

Scotocind prin literatura noastra filatelica, am observat ca nici un catalog filatelic emis dupa 1948 nu are precizari in legatura cu aceasta expozitie filatelica si obliterarea speciala aferenta. Singura marturie a vremii ne parvine din paginile revistei “Filatelia” Nr. 72-73, din 15 decembrie 1947, unde un scurt anunt preciza ca Sindicatul Metalo-Chimic din cadrul Uzinelor de Fier si Domeniilor Resita isi manifesta intentia de a organiza o expozitie filatelica in perioada “28 decembrie 1947 – 6 ianuarie 1948“.

Necunoscutele cu privire la primul eveniment filatelic public din Romania postbelica se inmulteau odata cu neconcordanta intervalului de desfasurare anuntat de organizatori si inscrisul oficial al expozitiei. Cele doua zile care apar in plus fata de intentia initiala, m-au facut sa iau in considerare si eventualitatea unei dorinte a comitetului de organizare care nu s-a mai putut concretiza din diverse motive. Primul care mi-a venit in minte a fost schimbarea regimului politic.

Cartea postala a primei Expozitii filatelice din Resita din 1947 - stampila neagra, timbru de 3 Lei Mihai - Vederi

Cartea postala a primei Expozitii filatelice din Resita din 1947 – stampila neagra, timbru de 3 Lei “Mihai – Vederi”

O scurta istorie a miscarii filatelice resitene

In Resita anului 1932 lua fiinta oficial primul club filatelic, avandu-l ca presedinte pe Ioan Cimponieru si pe prof. Iuliu Kardos in functia de casier, sedintele de intrunire ale membrilor filatelisti tinandu-se la sediul aflat in cladirea restaurantului “Oltenia”. Dintre cei peste 70 de membri din acea perioada faceau parte filatelistii Wilmos Hendel, Geza Schirf, Ioan Rausch, Carol Glasser. Este foarte posibil ca data infiintarii primului club filatelic la Resita sa fi fost mult mai timpurie, dar neconsemnata oficial, daca tinem cont de faptul ca inca din 1896 multi resiteni faceau deja parte din asociatia filatelica din Caransebes.

In cadrul sedintei din 27 aprilie 1947 a Asociatiei Filatelice din Banat a ramas consemnata admiterea afilierii Cercului Filatelic din Resita, care la acea data numara 350 de membri, la prestigioasa grupare banateana. In luna decembrie a aceluiasi an, Cercul Filatelic al Sindicatului Metalo-Chimice Resita anunta constituirea comitetului de conducere format din: presedinte Carol Lindner, vicepresedinte Dr. Razvan Panaitescu si secretar H. Liesenfeld. Pasul urmator a fost in sedinta de comitet din 22 februarie 1948 a Asociatiei Filatelice din Banat, cand Cercul Filatelic Resita a fost radiat din evidenta filialelor Asociatiei, in urma inglobarii sale in Sindicatul Metalo-Chimice Resita.

Singura relatare despre prima manifestare filatelica resiteana se datoreaza cercetatorului timisorean Martin Tiron, in lucrarea “Istoria filateliei in Timisoara si imprejurimi”: “Ceea ce merita in mod deosebit mentionat este faptul ca in organizarea Cercului Filatelic al Sindicatului Metalo-Chimice Resita are loc Prima Expozitie filatelica din Romania, dupa al II-lea razboi mondial“.

Cartea postala a primei Expozitii filatelice din Resita din 1947 - stampila violet, timbru de 3 Lei Mihai - Vederi

Cartea postala a primei Expozitii filatelice la Resita din 1947 – stampila violet, timbru de 3 Lei “Mihai – Vederi”

Prima Expozitie Filatelica la Resita

De la aceasta expozitie ne-a ramas o carte postala cu grafica stilizata reprezentand specificul industrial al Resitei: cuptoare de otel, furnale, locomotive, mine si un porumbel cu scrisoare in cioc. In partea superioara a desenului imprimat in albastru-verzui in stanga cartii postale, pe o arcada, apare textul “I-A EXPOZIŢIE FILATELICĂ”, iar in partea de jos “28.DEC.1947 REŞIŢA 8.IAN.1948. Pe laterala desenului, cu majuscule si pe verticala, este mentionat editorul cartii postale: “SINDICATUL METALO-CHIMIC REŞIŢA – SECŢIA CULTURALĂ RESORT: FILATELIC”. Cartea postala emisa a fost francata cu marca de 3 lei din seria “Mihai – Vederi”, cu imaginea Resitei, anulata de stampila expozitiei, cu tus negru sau violet.

Capul de bour si goarna postala - elementele comune ale stampilei Expozitiei Filatelice Resita din 1947 si ale multor stampile prima zi din 1948

Capul de bour si goarna postala – elementele comune ale stampilei Expozitiei Filatelice Resita din 1947 si ale multor stampile prima zi din 1948

Caracteristici speciale

O asemanare izbitoare care m-a frapat de la inceput este aceea ca principalele ornamente ale stampilei, reprezentate de capul de bour si goarna postala, se regasesc in stampila oficiala aplicata pe multe din viitoarele plicuri prima zi ale anului 1948. Mentionez ca stampila rotunda simpla de expozitie are diametrul de 30 mm, iar dimensiunile cartii postale sunt 150 mm x 105 mm. Din diferentele de centrare a desenului in suprafata special marcata de linii intrerupte (9 linii orizontale si 13 verticale), ne dam seama ca operatiunea de imprimare a acestuia a avut loc ulterior celei de tiparire a cartilor postale. La baza desenului, in mijloc, se poate observa initiala machetatorului “W.”. Datorita marjelor mari de centrare, pot exista cazuri in care initiala nu mai este vizibila sau chiar dispare din cadru.

Pe langa francatura de 3 Lei “Mihai – Vederi”, am mai descoperit si o carte postala timbrata cu marca de 12 Lei a emisiunii “Ziua Economiei”. Interesant este faptul ca, spre deosebire de cartile postale cu timbre “Mihai” (obliterate doar cu stampila speciala sau cu stampila expo dublata de cea postala), aceasta are aplicata stampila speciala pe langa marca postala, care este anulata numai de o stampila de zi a oficiului din Resita.

Cartea postala a primei Expozitii filatelice din Resita din 1947 - stampila neagra, timbru de 12 Lei "Ziua Economiei"

Cartea postala a primei Expozitii filatelice din Resita din 1947 – stampila neagra, timbru de 12 Lei “Ziua Economiei”

Concluzii

Chiar daca pana in prezent nu s-a descoperit nici o carte postala speciala circulata efectiv, insasi existenta ei este dovada de netagaduit ca Resita ramane un punct de referinta si de cotitura in manifestarile expozitionale filatelice din tara noastra. Evenimentul insumeaza 3 coordonate unice in filatelia autohtona: reprezinta prima expozitie filatelica romaneasca de dupa Al Doilea Razboi Mondial, ultima expozitie filatelica a Regatului Romaniei si prima expozitie filatelica din timpul regimului comunist.

Cele 12 zile, cat timp a fost deschisa publicului larg, au transformat expozitia intr-un martor mut al trecerii de la monarhia constitutionala la un sistem totalitar. A fost cat pe ce sa se piarda in valul de ceata care a pogorat peste constiinta multor proletari in anii urgiei, ca si cum n-ar fi existat. Colectionarii insa au tinut bine ascunse cateva carti postale speciale prin albumele lor, vreme de cateva decenii, dovada ca ”I-A Expozitie Filatelica Resita” si-a deschis portile in plin apus al elitei filatelice osandite, pentru a se incheia in “zorii izbavitori” ai filateliei de masa. Acum, prin revizuirea unei pagini din istoria filateliei romanesti, ea isi recapata locul castigat de membrii organizatori ai Cercului filatelic al Sindicatului Metalo-Chimic Resita, la confluenta nefasta dintre cele doua epoci.

 

NOTA AUTORULUI - La redactarea acestui material, au fost studiate urmatoarele surse bibliografice:

1. Martin Tiron “Istoria filateliei in Timisoara si imprejurimi”

2. Dr. Valeriu S. Neaga “Stampile speciale romanesti din epoca moderna si contemporana”

3. Colectia revistei “Filatelia” (anii 1947, 1948)

4. Cristian Andrei Scaiceanu “Istoria miscarii filatelice din Romania”

5. Catalogul filatelic oficial al R.P.R. (anii 1949, 1950, 1951, 1954, 1957, 1964)

© 2012, Daniel. All rights reserved.

Vizualizări: 87

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor