altmarius

cultură şi spiritualitate

Religia în școală – Între relativism și Adevărul revelat și întrupat

Religia în școală – Între relativism și Adevărul revelat și întrupat

Pr. Vasile

Recenta intrare în vigoare a noii legi a educaţiei naţionale a stârnit controverse gravitând îndeosebi în jurul legitimizării învățământului religios din școlile publice. Asociația Secular-Umanistă din Romania a lansat de curând o campanie menită să atragă atenția asupra a ceea ei numescriscul de îndoctrinare a copiilor în şcolile publiceAlternativa oferită este predareaistoriei religiilor şi nu doar viziunea particulară a unui anumit cult”.

Prezentarea credinței ca o ofertă dintr-un meniu religios este unul din semnele secularizării accelerate a societății noastre. În virtutea dorinței de unitate si pace, societatea nu mai dorește urmărirea unui adevăr absolut, dar potențial divizator, ci preferă relativizarea, care elimină însă orice conținut relevant. Astfel, orice credință poate fi adevărată, pentru că adevărul afirmat de oricare dintre acestea încetează să fie universal, ci este relativizat și particularizat, aplicabil numai celor care îl împărtășesc. Este o soluție pașnică dacă dorim să trăim cu marele compromis al renunțării la căutarea adevărului absolut.

Problema fundamentală constă în modul diferit de percepere a ceea ce este numit “fenomen religios”. În umanism religia nu este altceva decât imaginația omenească la lucru, explicând lumea în termeni supranaturali, denigrând prin aceasta inteligența omului. Pentru umanist religia este o batjocură adusă rațiunii umane.

Pentru credincios însă, secular-umanismul, ca de altfel orice alt current ateist, este o blasfemie adusă lui Dumnezeu pentru că argumentul umanist nu stă în picioare decât dacă Dumnezeu este scos din ecuație, iar credința este redusă la filosofie. Lucrul neînțeles de seculariști este că Biserica afirmă o credință care nu este o filosofie teoretică fără aplicabilitate practică, dedusă de rațiunea umană limitată, ci este un mod de viață, născut din cunoașterea și experiența Adevărului revelat și întrupat. Hristos însuși este “Calea, Adevărul și Viața”. (Ioan 14:6) Cei care participă la viața în Adevăr nu pot concepe o altă înțelegere asupra lumii și a omului, nu pot relativiza adevărul lor căci aceasta i-ar îndepărta de Dumnezeu.

Dacă părinții elevului de școală împărtășesc această înțelegere și mod de viață, cum ar putea dori să ofere copiilor lor altceva? Încă din primele veacuri creștine Biserica Ortodoxă a afirmat necesitatea transmiterii credinței la generațiile următoare, independent de capacitatea lor decizională, practicând botezul pruncilor. Credința părinților devine automat credința copiilor, nu pentru că părinții doresc îndoctrinarea lor, ci pentru că adevărul credinței este absolut și universal.

Educația religioasă trebuie tratată în același mod, creând un mediu propice de educație în spiritul credinței împărtășite de elev și familia sa, iar nu o variantă diluată de relativismul ateu.

Pentru transmiterea corectă a credinței este însă important și modul în care aceasta este transmisă. Se vorbește mult despre programele și materialele utilizate, despre bagajul de cunoștiințe ale profesorilor, dar mai puțin despre credința profesorului, despre angajarea învățătorului însuși în credința pe care are misiunea de a o transmite elevilor săi.

Cunoașterea lui Dumnezeu nu se face doar prin citirea scripturilor sau cercetarea dogmelor. A cunoaște despre Dumnezeu nu este același lucru cu a-L cunoaște pe Dumnezeu. Echivalarea acestor două noțiuni este opera versiunii apusene a creștinismului care plasează rațiunea umană drept modul principal de înțelegere a Lui Dumnezeu.

În Biserica ortodoxă adevărata teologie, este cunoașterea nemijlocită a lui Dumnezeu prin experiența personală a vieții în Hristos. Teologul nu trebuie să fie savant ci trăitor. Fără această experiere intimă a lui Dumnezeu, din care izvorăște dragostea de a o împărtăși altora, profesorul de religie devine “aramă sunătoare și chimval răsunător” (Corinteni 13,1). Orice cuvânt sterp, lipsit de convingerea și focul credinței, va cădea ca o sămânță neroditoare în mințile și inimile copiilor, care vor rămâne nefolosiți.

Eficiența orelor de religie din școli nu trebuie însă supraestimată. Educația religioasa, sau, mai corect, creșterea copiilor în duhul credinței nu trebuie lăsată doar pe seama profesorilor, ci trebuie să fie rezultatul colaborării dintre familie biserică și școală. Fără aportul și colaborarea tuturor acestora riscul alienării copilului de la firul director al Bisericii este agravat într-o societate care a trecut deja într-o nouă eră, catalogată de tot mai mulți drept post-creștină.

Cei șapte ani de acasă își găsesc astfel o aplicație importantă în transmiterea credinței. Calitatea spirituală a vieții în sânul familiei, încă din pruncie, influențează în mod substanțial direcția ulterioară a drumului spre Hristos. O familie care își ia în serios rolul de “biserică mică”, așa cum o numește Sfântul Ioan Gură de Aur, va facilita integrarea și creșterea copiilor în Biserica mare. În mod evident ignorarea acestor îndatoriri părintești va da roade pe măsura și calitatea efortului depus.

În contextul actual rolul profesurului de religie este dificil, delicat dar absolut necesar. El trebuie să fie un integrator înțelept între copil, familie, Biserică și societate. Misiunea lui nu este ușoară dar poate fi plină de rod daca efortul său se va îndrepta nu către prezentarea teoretică și distantă a unei religii oarecare, ci către transmiterea unui adevăr care transcende rațiunea omenească, un adevăr capabil să transfome orice suflet de copil întru asemănarea cu Creatorul său.

Vizualizări: 42

Comentariu publicat de silvian dobre pe Octombrie 1, 2011 la 2:58pm
Predarea  religiei in scoli e  o initiativa  buna dar  ar trebui  sa  devina  optionala  pentru  fiecare  elev !!

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 264

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 42

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29. EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor