altmarius

cultură şi spiritualitate

Reimpartirea administrativ-teritoriala a Romaniei - o necesitate?

 

Preşedintele Traian Băsescu a cerut Guvernului să analizeze reorganizarea administrativă a ţării prin înlocuirea celor 41 judeţe cu 8 judeţe mari sau 7 judeţe şi municipiul Bucureşti, arătând că actualul sistem, menţinut din 1968, generează ineficienţă în utilizarea banilor UE şi corupţie.

 

Nu se poate vorbi despre o dezvoltare a României cu unităţi administrative atât de mici. organizarea administrativă a României este făcută pe baza unei legi din anul 1968, la care nu s-au modificat, în 21 de ani de parlamentarism, nici măcar articolele în care scrie "Republica Socialistă România".

 

• Mai este un motiv pentru care trebuiesc desfiinţate cele 41 de judeţe şi împărţită România în 8 judeţe, sau în 7 judeţe şi Municipiul Bucureşti, cu zona metropolitană şi Ilfov. Trebuie să lucrăm pe zone mari, astfel nu vom fi eficienţi şi nu vom lucra în favoarea cetăţeanului. Înţeleg supărarea partidelor plitice pentru că dacă eşti şeful Consiliului Judeţean stăpâneşti judeţul. A venit momentul să ne ridicăm deasupra intereselor de partid.

 

• Anul acesta nu putem spune că nu aţi avut bani de investiţii. I-aţi avut din ianuarie iar banii pe care nu îi cheltuiţi nu creează locuri de muncă. Şi este criză în continuare, chiar dacă noi am ieşit din recesiune

 

• Avem bani de la UE şi de la buget, niciun ministru nu va avea vreun blocaj în utilizarea sumelor alocate. Nu aveţi nicio justificare, că «nu am putut cheltui banii», dacă nu aţi stat cu ochii, cu atenţia, cu efortul principal pe structurile din ministerele dumneavoastră şi care trebuie să aprobe proiectele, să dea drumul la bani. Dacă aţi avut această lipsă de inspiraţie, va trebui după 30 iunie, când se trage linia şi vedem cum am realizat investiţiile pe primul semestru, să vă gândiţi dacă mai puteţi face parte din Cabinet

_______________________________________________________________________________________________

Intrebari:

1. Marirea distantei pentru cetatean intre locul sau de bastina si capitala de judet, favorizeaza cetateanul? Eu locuiesc in Tirgu Mures, care in prezent este capitala de judet - dupa aceasta reorganizare problemele le voi putea rezolva in Brasov. In ca masura Brasovul (si celelalte orase propuse capitale de judet: Timisoara, Iasi, Cluj, Constanta, Ploiesti, Bucuresti, Craiova) sunt pregatite sa rezolve problemele unor suprafete imense, acoperind 5-6 judete actuale?

 

2. Este adevarat ca nu s-a mai facut o reorganizare administrativa din 1968. Intr-un an de criza economica, era necesar sa fie investite fonduri in aceasta directie? Pina in 1968 au existat 16 regiuni, care si-au dovedit ineficienta. Nu numai ca se revine la conceptul de regiune, dar acesta este redus la un numar de 8 regiuni - total neproductiv. Regiunile devin un fel de capro-varza- camila, care in numai putin de un an de zile isi vor dovedi totala innadecvare.

 

3. Acest lucru se poate face - conform Constitutiei numai dupa consultarea populatiei printr-un referendum. Nu se pomeneste nimic de organizarea acestui referendum, obligatoriu intr-o tara democratica 

 

Vizualizări: 554

Comentariu publicat de judit ionescu pe Iunie 11, 2011 la 6:23pm

Nu prea-mi aduc aminte  de lumea impartita in regiuni dinainte de 1968, fiindca pe vremea aceea abia ma familiarizam cu mirosul cernealei pe hartia caietelor, insa stiu sigur ca m-am nascut intr-o astfel de lume. Nefiind politician, sau macar cu veleitati politice, nu-mi dau seama bine de resursele latente ale unei astfel de impartiri, ceea ce stiu insa este ca o astfel de "operatie" ar aduce mult prea tarziu foloase(?) populatiei. Observ cu stupoare ca in perioada in care bugetele familiilor sunt din ce in ce mai stranse, cand cheltuielile zilnice sunt intr-o discordanta din ce in ce mai mare fata de venituri, primul om al tarii alearga dupa fantasme, in loc sa caute solutii ce sa amelioreze saracia din frigiderul, din sifonierul omului de rand. Statisticile mint cu nerusinare ca nu mai sunt atatea someri, ca acum nu stiu e perioada, fiindca nu se mai tine cont de cei care si-au terminat perioada de somaj si nu au in continuare nici un loc de munca. Ne imprumutam luna de luna de la parintii, bunicii pensionari pana la salar si ne platim datoriile cu o alta datorie. Haului din buzunar nu-i gasesc asemanare in nici o perioada anterioara, indiferent de impartirea administrativa, iar lipsei de perspectiva cu atat mai putin. Ma uit uneori cum patura desteapta a presei- politicienilor-guvernantilor-sindicalistilor sefi impart banii mei, ai nostri in mese rotunde interminabile ca pe propriul lor bun, vorbesc despre sanatatea, viata, moartea mea si a semenilor mei ca despre un fapt divers. Dar nu ma revolt, fiindca nu-mi permit sa pierd din energia pastrata pentru maine, cand iar si iar va trebui sa gasesc cate o solutie de a plati gazul, lumina, cablul, pantofii reparati la pantofar, cursurile-cartile-caietele  copiilor, pe care sa-i mint apoi ca lumea  le va oferi perspective, sanse de viitor, chiar daca in miez de noapte ma trezesc gandurile-grijile de viitor... Acum imi zumzaie din ce in ce mai puternic in gand cuvintele lui Eminescu:

"Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca punând mâna pe ei,
Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei,
Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni,
Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni!"

V-am spus toate astea, doar pentru ca macar tu, Marius, m-ai intrebat, ce parere am despre aceasta reimpartire, dar nu sunt politician, ci om de rand.

Comentariu publicat de Angela Rahovan pe Iunie 11, 2011 la 6:43pm
Sunt de acord cu opinia exprimată la punctul 2.Oare în perioadă de criză este cu adevarat necesară o astfel de dezorganizare teritoriala, administrativă? Oare s-a gândit cineva ce presupune acesta acțiune pentru cetățean, pentru actele pe care le are, de proprietate, de domiciliu, rezidență,mașină mde consecințele pe care le va avea asupra sistemelor de sănătate, învățământ, apărare, dezvoltare? Oare există sau a fost numită o instituție competentă care să evalueze, nu îndrăznesc să spun să calculeze, ce costuri presupune o acțiune de o asemenea anvergură și să le compare cu economiile estimate care ar putea rezulta din noua organizare,  la nivelul economiei de personal administrativ, la prefecturi, inspectorate de tot felul, etc. ? Cineva a gândit amploarea cheltuielilor cu antete la diverse instituții, firme, câtă hârtie, sedii și amenajarea lor, numere de autovehicole, cu schimbarea organizării judiciare, fiscale, cu pierderea atâtor locuri de muncă și plăți compensatorii? Întrebarea apare firesc : oare este necesară și merită să fie făcută? Sau se va proceda ca mai mereu : se decide și apoi vai de noi cu așa legi, hotărâri...Descurcă-te române că se face referendum, de care nimeni nu ține seama și mai apoi și alegeri că la forme și organizări noi și oamenii trebuie realeși...
Comentariu publicat de altmarius pe Iunie 11, 2011 la 7:35pm
Imi cer scuze pentru aceasta interventie, care este... politica, si nu vreau sa se repete pe aceasta retea. Insa de data aceasta, cred ca s-a intrecut masura. O reorganizare administrativa a tarii trebuie facuta dupa studii foarte serioase de impact, dupa evaluari financiare la fel de serioase, si nicidecum la comanda unor foruri, fie ele si europene. Asa, simpla comanda a unei persoane, fie ea si presedintele tarii, este total insuficienta.
Comentariu publicat de altmarius pe Iunie 11, 2011 la 7:47pm

http://www.tribuna.ro/stiri/eveniment/bottesch-vrea-sibiul-capitala...

Preşedintele Consiliului Judeţean, Martin Bottesch, spune în contextul actualelor discuţii politice privind reorganizarea administrativ-teritorială a României, că Sibiul ar trebui să se "bată" pentru a ajunge capitală de regiune. Acest lucru s-ar putea întâmpla şi mai în concret după ce Guvernul va definitiva reorganizarea administrativă. Totuşi, Martin Bottesch este sceptic în ceea ce priveşte găsirea unei formule viabile într-un timp relativ scurt, aşa cum doreşte Guvernul condus de premierul Emil Boc. "Nu pot să-mi exprim o poziţie în ceea ce priveşte reorganizarea administrativă. În acest moment sunt doar discuţii politice şi la nivel de Guvern. Sunt variante, însă ceea ce se lasă să se înţeleagă de la Guvern este că această reorganizare nu are logică. Nu cred că în scurt timp poţi să schimbi structura administrativă. Ar fi o greşeală. O reformă administrativă trebuie făcută într-o perioadă mai lungă, după ce se iau în calcul toate aspectele şi competenţele viitoarelor instituţii, cum ar fi descentralizarea administrativă şi financiară. Toate acestea în condiţiile în care există o împărţire administrativă pe regiuni", afirmă Martin Bottesch. Acesta spune că reorganizarea administrativă se poate face şi fără a modifica structura administrativă a judeţelor existente.
 Sibiul, reorganizat în două variante
 Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a anunţat, ieri, că Guvernul îşi va asuma răspunderea pe legea care vizează reorganizarea administrativ-teritorială a României în opt judeţe. Acesta a adăugat că se doreşte ca alegerile locale din 2012 să aibă loc în baza noii legi. "Credem că o ţară cu opt judeţe, pe cele opt regiuni de dezvoltare economică ce sunt deja consacrate, chiar dacă ele nu au personalitate juridică, va reuşi ca, în perioada 2012-2013-2014, când România mai are zece miliarde de euro de absorbit de la UE, să ridice gradul de absorbţie a fondurilor, să crească calitatea strategiilor şi a lucrărilor de dezvoltare zonală şi regională. E un proiect extrem de ambiţios şi care dacă într-adevăr se va realiza şi actuala majoritate se va plia pe el şi-l va susţine, va produce o modificare de fond în viaţa de zi cu zi a României", a explicat secretarul PDL pentru Mediafax şi Antena 3.
 Conform noii organizări, capitalele celor opt judeţe vor fi Cluj-Napoca, Braşov (în cazul actualei Regiuni CENTRU), Timişoara, Craiova, Constanţa, Iaşi, Ploieşti şi Bucureşti. Oltean a adăugat că reforma presupune modificări importante în legislaţie, în condiţiile în care astfel se va ajunge la opt prefecturi, opt inspectorate de poliţie. Acesta a dat asigurări că foarte multe din atribuţiile consiliilor judeţene şi ale serviciilor deconcentrate vor fi transferate la primării, în aşa fel încât oamenii să nu fie nevoiţi să se deplaseze la noile reşedinţe de judeţe. În schimb, UDMR doreşte crearea, pe lângă regiunile de dezvoltare deja existente, şi a unor microregiuni care să grupeze câte 2 - 3 judeţe.
 În acest caz, Sibiul s-ar uni cu Braşovul. În proiectul UDMR, regiunea în care este inclus Sibiul mai figurează Hunedoara, Alba, Braşov, Timiş, Caraş Severin şi Arad. În opinia premierului, reorganizarea teritorială ar putea duce la atragerea mai rapidă a fondurilor europene după 2013.

Atuurile Sibiului

 Martin Bottesch afirmă că judeţului Sibiu îi este bine în actuala formă de organizare a regiunilor. Sibiul face parte din regiunea CENTRU alături de Alba, Braşov, Covasna, Harghita şi Mureş, cu capitala de regiune la Alba Iulia. "În acest moment, actuala regiune CENTRU este viabillă. Am avut multe plusuri, atât din punct de vedere administrativ, cât şi financiar", declară preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu. În urma gestionării fondurilor europene de către ADR CENTRU, Consiliul Judeţean şi primăriile din judeţ au reuşit să atragă fon­duri europene pentru dezvoltarea infrastructurii, turismului, dar şi pentru modernizarea capacităţii administrative. Indiferent din ce regiune va face judeţul Sibiu parte, Martin Bottesch doreşte ca Sibiul să devină capitală de regiune. "Dacă se va face reforma administrativă, atunci Sibiul trebuie să se lupte să devină capitală de regiune. Avem mai multe avantaje, între care faptul că este foarte bine poziţionat geografic în comparaţie cu judeţele vecine. De ase­menea, avem un aeroport internaţional nou, iar infrastructura de drumuri naţionale şi judeţene se află într-o stare bună", încheie Bottesch, ale cărui aspi­raţii sunt spulberate de democrat-liberalul Ioan Oltean.

Prin ADR Centru, autorităţile locale şi judeţene din Regiune au acces la fondurile europene derulate prin programele PHARE şi prin Programul Operaţional Regional. Tot prin ADR Centru, comunităţile din Regiune vor avea acces la Fondul European pentru Dezvoltare Regională, pentru finanţarea de investiţii în sectorul productiv, infrastructură, educaţie, sănătate, dezvoltare locală şi întreprinderi mici şi mijlocii.
 Activitatea Agenţiei pentru Dezvoltare Regională este coordonată de Consiliul pentru Dezvoltare Regională Centru, care reuneşte preşedinţii consiliilor judeţene şi reprezentanţi ai municipiilor, oraşelor şi comunelor din fiecare judeţ din cele şase care compun Regiunea Centru, respectiv Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu.

 

Comentariu publicat de Croitoru Grigorie pe Iunie 11, 2011 la 9:38pm
Nu prea mă mir, deoarece la noi totul merge cu heirupul. Cui îi pasă de omul de rând şi problemele lui reale? Preşedintelui? Premierului? Guvernnanţilor? Nici cât este negru sub unghie! Vorba ceea: "Ce-ţi trebuie, chelule? Tichie de mărgăritar, domnule!" Apropo de o întrebare pe care o pusesem, de curând, aici!...
Comentariu publicat de Erdõs Iudita pe Iunie 12, 2011 la 12:55pm
A alege de pilda, capitala de regiune Alba Iulia fata de Sibiu este dovada acestui ,,studiu,, ,,bine(ne)gandit,,!!! Reorganizarea mi se pare o masura necesara dar nu chiar acum si nu la acest mod de ,,hepening,, specific puterii actuale. Dar daca te uiti la EI de le varful piramidei pana la baza ei nu vezi decat orgoliu prostesc, .......................multe as mai putea aminti, dar nu are rost.....!
Comentariu publicat de altmariusliterar pe Iunie 12, 2011 la 1:05pm

Articolul pe care l-am preluat din ziarul Tribuna de la Sibiu este o dovada clara a degringoladei. Pina la urma, actuala impartire in judete se dovedeste in comparatie cu propunerile existente, mai judicioasa decit ele... Ce rost are sa ma duc eu de la Tirgu Mures la Brasov, la Sibiu sau la Alba. Ce rost are sa se duca un sucevean sau bacauan la Iasi? Cheltuielile inutile cu drumul si cu timpul (Time is Money...) nu se pun?

Comentariu publicat de altmarius pe Iunie 12, 2011 la 9:39pm
Conform unei legi din anul 2000, o asemenea reorganizare nu se poate face fara referendum. Incalcarea acestei dispozitii se poate pedepsi cu inchisoare intre 3 si 7 ani!
Comentariu publicat de silvian dobre pe Iunie 15, 2011 la 5:41pm

in vremea liu Ceausescu  cand erau regiunile  cine mai comenta ??

 

Comentariu publicat de altmariusconcurs pe Iunie 15, 2011 la 6:42pm
Ceausescu a desfiintat regiunile introduse de sovietici, si a reintrodus judetele - entitate administrativa cu peste 500 (cinci sute) de ani vechime! Acest lucru s-a intimplat in 1968. Acum,actuala guvernare  vrea sa reintroduca regiunile, nu la presiunile sovieticilor, ci ale altora fara nume.

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor