Începem cu muzică de John Field, pianist şi compozitor, inventator al nocturnei romantice, recunoscut de contemporani ca Maestru al clarului de lună, concertele sale stârnind pretutindeni un “entuziasm de nedescris”. Ne oprim asupra celui de-al treilea său concert pentru pian şi orchestră, scris în Mi bemol major şi dedicat profesorului său, Muzio Clementi. În partitura originală, concertul nu conţine partea lentă – în locul acesteia, Field oferea câte o piesă cu caracter improvizatoric, de obicei – o nocturnă, tradiţie continuată în imprimarea pe care v-o propunem, realizată de Andreas Staier la pian istoric împreună cu ansamblul “Concerto Köln” şi dirijorul David Stern.
…Între baroc şi clasicism se plasează creaţia lui Johann Gottlieb Graun, violonist şi compozitor german îndrumat de Pisendel la Dresda şi de Tartini la Padova, intrat în 1732 în slujba lui Frederic cel Mare al Prusiei şi devenit concertmaistru în faimoasa orchestră a acestuia. A scris cu precădere muzică instrumentală: simfonii, concerte şi sonate în tradiţia stilului galant. Alegem dintre ele un Concert în la major pentru viola de gamba şi orchestră. Interpreţi - Vittorio Ghielmi şi Ansamblul „Wiener Akademie”, dirijat de Martin Haselböck.
Ernest Chausson ne transportă în spaţiul sensibilităţii franceze de la sfârşitul secolului al 19-lea. Cvartetul cu pian op.30 este lucrarea pe care o alegem din creaţia sa, această partitură aparţinând ultimei perioade a vieţii compozitorului (curmate prematur, într-un accident de bicicletă), perioadă caracterizată prin cristalizarea stilului şi prin redescoperirea genului cameral. Imprimare semnată de Cvartetul "Gabriel".
Wolfgang Amadeus Mozart şi Salzburg-ul tinereţii sale – iată ultima destinaţie muzicală a ediţiei, reprezentată de un gen caracteristic epocii - divertismentul. Amadeus a excelat în acest tip de lucrări, imortalizând strălucirea şi eleganţa festivităţilor aristocrate la care el însuşi a luat parte în calitate de muzician al curţii. Ascultăm astăzi unul dintre cele mai senine şi surâzătoare Divertismente ale sale – KV 136, în Re major, redat de Orchestra de Cameră din Londra, condusă de Christopher Warren-Green.
1. Radu Sorescu - Petre Tutea. Viata si opera 2. Zaharia Stancu - Jocul cu moartea
3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi
4. Ioan Slavici - Inchisorile mele
5. Gib Mihaescu - Donna Alba
6. Liviu Rebreanu - Ion
7. Cella Serghi - Pinza de paianjen
8. Zaharia Stancu - Descult
9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte
10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani
11. George Calinescu Cartea nuntii 12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…
Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !
Alătură-te reţelei altmarius