altmarius

cultură şi spiritualitate

Raportarea la vise.

Sfinţii Părinţi, ca unii ce cunosc această luptă sfântă, ne înfăţişează şi modul în care trebuie să ne raportăm la vise. Ne vom apleca mai îndeaproape asupra învăţăturii patristice cu privire la acestea.

In primul rând, este trebuinţă de luarea unor „măsuri preventive". De vreme ce majoritatea viselor se află în strânsă legătură cu patimile şi impresiile adunate peste zi, trebuie să ne înarmăm prin luptă împotriva patimilor. Cu cât le războim mai mult, de fapt cu cât ne luptăm pentru a le transfigura, cu atât ne slobozim de înfricoşătoarea stare a visării. Izbăvirea noastră de vise ţine de nepătimire şi de curăţirea inimii.

Sfântul Ioan Scărarul scrie: „Precum mult gunoi pricinuieşte mulţime de viermi, aşa multa mâncare pricinuieşte multe căderi şi gânduri şi vise. " De aceea, este trebuinţă de împuţinarea hranei.

Intrucât multe vise sunt urmarea unor impulsuri străine ale sufletului, ocolirea acestora din urmă ne ajută să ne izbăvim de visele cele urâte. Dimpotrivă, „daca în îndeletnicirea cu judecăţile lui Dumnezeu, sufletul se va curaţi de asemenea (porniri) şi în cuget va avea continuu cele bune şi bineplăcute lui Dumnezeu", atunci de astfel de vise vom avea parte şi în vremea nopţii (Sfântul Vasile cel Mare). De aceea, în timpul zilei mintea noastră trebuie să se îndeletnicească cu chemarea numelui lui Dumnezeu, şi atunci visele vor aduce bucurie şi veselie, după cuvântul Sfântului Simeon Noul Teolog: „Cele ce ocupă sufletul, sau cele în care petrece el în stare de veghe, acelea reţin închipuirea şi cugetarea lui şi în somn."

De asemenea, înainte de a merge spre somn, trebuie să ne rugăm. Când adormim după rugăciune, visele vor fi şi ele potrivit cu starea de rugăciune în care ne aflăm. Avva Filimon îndeamnă: „înainte de a te culca fă multe rugăciuni în inima ta şi împotriveşte-te gândurilor, ca nu cumva să fii dus de voile diavolului. (...) Grijeşte cu putere ca să adormi după psalmi şi după această meditaţie in minte, şi să nu laşi cugetarea ta să primească gânduri străine.” Rugăciunea înainte de somn şi strădania de a lepăda gândurile reprezintă un bun mod de a înfrunta visele rele, insuflate de draci.

Iar visele, odată primite, trebuie şi abordate corect. Calea cea mai bună este lepădarea lor. Să evităm, adică, a le interpreta, la vremea când ne trezim. Mulţi cercetează îndeaproape ce vise au avut în timpul nopţii, şi, astfel, cad în multe greşeli. Sfinţii Părinţi îndeamnă la desăvârşita lor lepădare şi dispreţuire.

Sfântul Ioan Scărarul îl numeşte pe cel ce leapădă cu totul visele „filosof”, pe când cel care le cercetează, le tâlcuieşte şi crede în ele, este socotit „cu totul necercat”. De vreme ce prin vise diavolii urmăresc să ne întineze, Sfântul sfătuieşte: „Nimenea să nu se învoiască a gândi ziua la nălucirile sale din timpul somnului. ”

Aceeaşi viziune este împărtăşită şi de Sfântul Diadoh al Foticeii, care spune că, pentru înaintarea în virtute, este de ajuns ca omul să nu dea întru totul crezare viselor. „Ne va ajunge, insă, pentru sporirea la cât de multă virtute să nu ne încredem nicidecum in nici o nălucire.” Invaţă, desigur, că dacă nu primim, de teama de a nu fi înşelaţi de diavol, nici chiar visele insuflate de Dumnezeu, nu greşim. Dumnezeu nu Se mânie, căci vede grija care ne mână la aceasta. Sluga se împotriveşte să descuie uşa noaptea, măcar că înaintea ei ar sta însuşi stăpânul său, întors acasă după o îndelungată lipsă, iar aceasta o face temându-se să nu fie înşelat de vreun tâlhar venit să fure, al cărui glas s-ar asemăna cu al stăpânului său. Pentru această faptă, stăpânul casei îşi va lăuda sluga. Tot astfel se întâmplă şi cu creştinul-monahul care nu primeşte visele. Dumnezeu îl laudă atunci pe robul Său, deoarece cunoaşte că face aceasta din teama de a nu fi înşelat de diavol, care „se preface in inger al luminii" (II Corinteni 11:14).

Este de trebuinţă să respingem visele şi să ne străduim să le uităm, deoarece amintirea lor ne revarsă în inimă tristeţe, supărare, deznădejde şi necurăţie. Sfântul Ioan Scărarul cunoaşte faptul că mulţi, stăruind în a da crezare viselor, au ajuns la nebunie. Când omul primeşte mereu energia-lucrarea demonilor, diavolul dobândeşte stăpânire asupra sa şi atunci unul ca acesta îşi pierde minţile, înnebuneşte. „[Când dracul se sălăşluieşte în lucrătorii lui, atunci, arătându-se în somn, sau şi în stare de veghe, ia chipul, zice-se, al unui sfânt înger, sau mucenic, îi împărtăşeşte vreo descoperire de taină, sau vreun dar (harismă),] ca, amăgindu-se, nenorociţii, să-şi iasă cu totul din minţi. Acest lucru se întâmplă mai cu seamă în cazul descoperirilor venite de la diavol. Mulţi sunt cei care ajung într-o astfel de stare: „Când începem să credem în vis dracilor, ei îşi bat joc de noi şi când suntem treji. " Diavolul îşi face apariţia şi când suntem treji, aşa încât devenim robii lui, fapt ce găteşte sufletului nostru moartea veşnică şi care dă naştere, totodată, multor anomalii trupeşti şi psihologice.

Concluzia generală este că visele, după felul lor, ne vădesc starea lăuntrică, ne arată, adică, robii patimilor, robii diavolului sau robii lui Dumnezeu. Visele ne ajută să ne cunoaştem starea de sănătate sau de boală a sufletului, cu alte cuvinte, cât suntem de bolnavi sau de sănătoşi. De aceea, pe de o parte, este trebuinţă de mărturisire,
pocăinţă şi plâns pentru a ne curăţa de patimi. Pe de alta, nu trebuie să ne încredem defel în vise. Astfel, ne vom izbăvi de stăpânirea diavolului, care voieşte moartea noastră veşnică, adică îndepărtarea noastră de Dumnezeu.

+ IPS Hierotheos Vlachos

Fragment din cartea "Stiinta medicinei duhovnicesti. Practica psihoterapiei ortodoxe", Editura Sophia

Cumpara cartea "Stiinta medicinei duhovnicesti. Practica psihoterapiei ortodoxe"

Vizualizări: 15

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 264

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 42

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

 

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29. EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor