altmarius

cultură şi spiritualitate

Radio Vatican. Buletinul de știri al zilei: 31 octombrie 2017

În cimitire, pregătiri pentru pomenirea tuturor credincioșilor răposați, din data de 2 noiembrie - ANSA

RV 31 oct 2017. Știrile zilei la Radio Vatican transmise în emisiunea radiofonică sau publicate pe pagina web:

Predica papei Francisc la ”Sf. Marta”: Împărăția lui Dumnezeu are nevoie de curaj, nu de o pastorație de conservare
Pentru a face să crească Împărăția lui Dumnezeu este nevoie de curajul de a semăna grăuntele de muștar și de a amesteca plămada în tot aluatul; de multe ori, în schimb, se preferă o ”pastorație de conservare”. Este observația papei Francisc de la omilia Sfintei Liturghii celebrată în cursul dimineții de marți în capela Casei ”Sf. Marta”.
Comentând lecturile biblice ale zilei, pontiful s-a oprit asupra Evangheliei (Luca 13,18-21) în care Isus compară Împărăția lui Dumnezeu cu grăuntele de muștar și cu plămada care face să dospească tot aluatul. Ambele elemente, a remarcat Sfântul Părinte, sunt mici, dar cu toate acestea au înăuntru ”o putere care crește”. La fel este și pentru Împărăția lui Dumnezeu: puterea ei vine din interior.

Calendarul celebrărilor prezidate de papa Francisc la începutul lunii noiembrie 2017
Potrivit programului celebrărilor prezidate de Pontifului Roman, agenda liturgică a lunii noiembrie începe, potrivit tradiției, cu două momente de comemorare a credincioșilor răposați. Astfel, joi, 2 noiembrie 2017, Sfântul Părinte efectuează o vizită de rugăciune la Cimitirul American din localitatea Nettuno, în apropiere de Roma, unde la ora 15.15 celebrează Sfânta Liturghie pentru cei căzuți în timpul războaielor. Succesiv, în jurul orei 17.00, pontiful merge pentru un moment de reculegere la Sacrariul de la ”Fose Ardeatine”, la periferia Romei, unde înalță rugăciuni pentru victimele represaliilor din 24 martie 1944. În același context, papa celebrează vineri, 3 noiembrie, la ora 11.30, la Altarul Catedrei din bazilica Sfântul Petru, o Sfântă Liturghie pentru odihna veșnică a cardinalilor și episcopilor care au decedat în decursul anului.

Londra. Apel al episcopilor catolici răsăriteni
”Noi toți, păstori ai Bisericilor orientale catolice din Europa, ne simțim întăriți de iubirea Domnului în slujirea noastră bisericească, de acel har dumnezeiesc care vindecă slăbiciunile noastre, de iubirea Domnului față de Biserica sa care ne susține în vestirea Evangheliei sale”: se afirmă într-o notă de presă difuzată la încheierea întâlnirii anuale a episcopilor catolici răsăriteni din Europa, desfășurată între 26-29 octombrie a.c. la Londra. Din România, au participat episcopul Florentin Crihălmeanu al eparhiei de Cluj-Gherla și episcopul Vasile Bizău al eparhiei de Maramureș. ”Suntem convinși”, se mai citește în nota de presă, ”de necesitatea centrală a vestirii lui Cristos printr-o cateheză și o mistagogie care să provină din celebrarea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii ca loc de mărturisire și celebrarea a credinței noastre”. Episcopii catolici răsăriteni afirmă că în aceste zile de lucrări ”au experimentat bogăția catolicității care se manifestă prin diversele tradiții creștine care, de aproape două milenii, configurează fața creștină a Europei. Acest fapt – afirmă participanții – ne-a făcut conștienți de chemarea mereu nouă de a da mărturie pentru Evanghelia milostivirii, iubirii și împăcării în lumea de astăzi, marcată de suferință, sărăcie, nedreptate și conflicte armate care afectează chipul Bisericilor și popoarelor noastre. Invocăm în mod special darul păcii și al împăcării pentru poporul ucrainean, încercat de o perioadă atât de lungă de violență și război, amintind și prigoana și suferința fraților noștri creștini din Orientul Mijlociu”. Întâlnirea de la Londra s-a încheiat cu Sfânta Liturghie prezidată de arhiepiscopul Cyril Vasil, secretarul Congregației pentru Bisericile Orientale. În 2018, întâlnirea anuală a episcopilor catolici răsăriteni din Europa se va desfășura în eparhia de Lungro, în Italia, în perioada 14-17 iunie.

Manifestările dedicate Comemorării comune a Reformei protestante au ajuns la final
”Declarația comună privind doctrina îndreptățirii”, adoptată în mod solemn de Biserica catolică și Federația luterană mondială în 1999, este adoptată astăzi, la abația din Westminster, și de către Comuniunea Anglicană: informează printr-un comunicat de presă Federația luterană mondială și Consiliul pontifical pentru promovarea unității creștinilor. Comunicatul a fost difuzat marți, 31 octombrie 2017, ultima zi a anului dedicat Comemorării comune a Reformei protestante. În această zi, se afirmă în comunicatul de presă, ”suntem profund recunoscători pentru darurile spirituale și teologice primite prin intermediul Reformei. A fost o comemorare împărtășită nu doar între noi, dar și cu partenerii noștri ecumenici la nivel mondial”. Pe parcursul acestui an, se mai afirmă în comunicat, ”am cerut iertare pentru greșelile noastre și pentru modul în care creștinii au rănit Trupul lui Cristos și s-au ofensat reciproc în cei 500 de ani care au trecut de la începutul Reformei până astăzi”. 

@Pontifex: Prin mijlocirea Preacuratei, primul pas în favoarea păcii
"Preacurata Fecioară Maria să ne ajute să facem, zi de zi, primul pas în vederea construirii păcii, în spiritul armoniei, al dreptății și al adevărului",  se spune în mesajul papei Francisc postat pe contul de Twitter @Pontifex, marți, 31 octombrie 2017. 

Roma. Celebrări euharistice pentru pomenirea credincioșilor răposați
Joi, 2 noiembrie, în ziua pomenirii tuturor credincioșilor răposați, arhiepiscopul Angelo De Donatis, vicar general al Diecezei de Roma, păstorită de papa Francisc, va celebra, începând cu ora locală 16, Sfânta Liturghie în bazilica San Lorenzo Fuori le Mura (Sfântul Laurențiu din afara zidurilor), adiacentă cimitirului monumental Verano, informează printr-un comunicat Vicariatul de Roma. Celebrarea euharistică prezidată de vicarul general va fi urmată de binecuvântarea mormintelor. Și în alte cimitire din Roma, precum Prima Porta sau Ostia Antica, sunt prevăzute celebrări euharistice prezidate de episcopii auxiliari pentru sectoarele Nord și Sud: mons. Guerino di Tora, respectiv mons. Paolo Lojudice. De asemenea, în ziua de 2 noiembrie, tineri voluntari vor distribui credincioșilor, la întrarea în cimitire, un opuscul cu rugăciuni pentru pomenirea credincioșilor răposați. Opusculul a  fost pregătit de Oficiul Liturgic Diecezan cu intenția de a favoriza dorința de rugăciune a numeroase persoane care, în aceste zile, merg să viziteze mormintele celor dragi. "A duce o floare la un mormânt este un semn de speranță și de credință; depunând-o pe pământ sau pe o piatră de mormânt exprimăm prezența, în inima noastră, a încrederii sau cel puțin a dorinței ca acel loc să înflorească din nou într-o zi, prin învierea celor care ne-au fost dragi în această viață", se spune în opusculul pregătit de Oficiul Liturgic Diecezan. (AM)

Columbia. Semnal de alarmă din partea episcopatului privind legiferarea eutanasiei minorilor
O lege care să le permită minorilor să ceară eutanasia, în plus fără o deplină înțelegere a ceea ce înseamnă, ar fi un act foarte grav, a evidențiat mons. Elkin Fernando Álvarez Botero, episcop auxiliar de Medellin și secretar al Conferinței Episcopale din Columbia. Membrii episcopatului columbian au redactat un document după ce Curtea Constituțională de la Bogotá a cerut Ministerului Sănătății  să elaboreze în următoarele luni un document pregătitor în vederea unei legi care să le permită copiilor și adolescenților care nu au ajuns încă la vârsta majoratului să aibă acces la eutanasie.
Documentul episcopilor aduce în prim plan articolul 11 al Constituției Columbiei în care se afirmă că Statul apără viața umană "în toate formele sale", în consecință sentința Curții Constituționale  ar reprezenta o încălcare a unui principiu constituțional.
Totodată, episcopii columbieni le amintesc tuturor medicilor din țară îndemnul papei Francisc la luarea unor decizii curajoase, împotriva curentului, mai ales cei care activează în spitale catolice sau gestionate de comunități religioase, fără să cedeze presiunilor externe.
Intervievat de Radio Vatican, mons. Álvarez a reiterat că o astfel de decizie a Curții Constituționale reprezintă o amenințare la adresa vieții, subliniind totodată că majoritatea populației din Columbia este conștientă de faptul că eutanasia reprezintă "o gravă formă de dezordine morală și socială". (AM)

Necesară conștientizarea gravității unor astfel de fapte: arhiepiscopul de Torino despre agresiunea împotriva unui român
În urma agresiunii suferită sâmbătă noapte, într-un parc din orașul italian Torino, de Gheorghe G., un român de 61 de ani, om al străzii, care a fost bătut și incendiat, mons. Cesare Nosiglia, arhiepiscop de Torino, a exprimat solidaritatea întregii comunități pe care o păstorește cu victima de origine română, aflată în condiții foarte greve în spitalul "Giovanni Bosco". "Înainte de toate trebuie să ne sprijinim reciproc astfel încât aceste persoane să nu fie uitate.  'Cronica neagră' este asemenea unei mașini de tocat care înghite totul astfel încât mâine va existat un alt titlu care va destina uitării cazul lui Gheorghe. Însă, dacă mijloacele de comunicare în masă își fac datoria, cetățenii, persoanele care au credință, sunt ajutate să nu uite, să nu trateze cu indiferență situații de o asemenea gravitate", a spus arhiepiscopul de Torino care se află în contact permanent cu capelanul spitalului în a cărei secție de terapie intensivă se află internat Gheorghe, spunând că imediat ce acesta va fi în măsură să vorbească, va merge să-l viziteze.
Exprimându-și preocuparea pentru intensificarea violenței "la toate nivelurile și în toate situațiile", arhiepiscopul de Torino a atras atenția asupra agresiunilor înfăptuite fără nici un motiv, doar pentru a cauza daune unei persoane sau pentru a găsi un motiv de distracție, evidențiind necesitatea ca mass-media să-și pună în mod serios problema aprofundării, a dezbaterii acestor știri, pentru a se ajunge la conștientizarea gravității unor astfel de comportamente. (AM)

Consideraţii omiletice la solemnitatea Tuturor Sfinţilor: Modele de viaţă
E sărbătoare. „Binecuvântat să fie Dumnezeu în Sfinţii săi!” La 1 noiembrie Biserica catolică de rit roman sau latin sărbătoreşte încă din secolul al IX-lea solemnitatea Tuturor Sfinţilor. Aceeaşi sărbătoare se află şi în calendarul Bisericilor orientale de rit bizantin, greco-catolică şi ortodoxă, fiind însă fixată în prima duminică de după Rusalii.
Într-o singură sărbătoare amintim cinstim împreună cu sfinţii canonizaţi, toţi drepţii din toate timpurile, din toate naţiunile şi rasele, popoarele şi limbile pământului, ale căror nume sunt scrise în cartea vieţii. Însemnătatea sărbătorii este motivată în prefaţa Liturghiei euharistice: Cu adevărat vrednic şi drept este să-i aducem mulţumiri, pururi şi pretutindeni, lui Dumnezeu, cel sfânt, atotputernic şi veşnic. Pentru ce? Iată raţiunea: Astăzi ne dai bucuria de a privi cetatea din ceruri, Ierusalimul cel sfânt, care este mama noastră, unde fraţii şi surorile noastre, deja adunaţi împreună, cântă şi preamăresc numele tău sfânt. Noi cei care călătorim pe pământ ne grăbim spre patria cerească, bucurându-ne de soarta fericită a acestor copii ai Bisericii pe care ni i-ai dat ca prieteni şi modele de viaţă.

 

Vizualizări: 46

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 264

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 42

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

16 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29. EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor