profesiunea-doamnei-warren-teatrul-mic

Joi, 23 martie 2017, la ora 19.30, la Teatrul Evreiesc de Stat din București (str. Iuliu Barasch nr. 15) va avea loc spectacolul Profesiunea doamnei Warren de George Bernard Shaw, în traducerea și regia lui Claudiu Istodor. Distribuția: Doamna Warren: Maia Morgenstern; Vivie Warren: Ilinca Manolache; Sir George Crofts: Claudiu Istodor; Frank Gardner: Tudor Aaron Istodor; Reverendul Samuel Gardner: Avram Birău; Praed: Radu Gheorghe / Ion Lupu. Scenografia: Maria Miu. Light-design: Iulian Bălțătescu. Ilustraţie muzicală: Tudor Aaron Istodor (spectacol găzduit). Data premierei: 31 martie 2012. Spectacolul s-a jucat cu mare succes în stagiunile trecute la Teatrul Mic din București.

profesiunea doamnei warrenhttp://revistateatrala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2017/03/profesiunea-doamnei-warren-212x300.jpg 212w" sizes="(max-width: 320px) 100vw, 320px" />

”[…] Profesiunea doamnei Warren a avut premiera absolută în anul 1902 la un club de teatru din Londra, unde s-a jucat doar de două ori şi a fost interzisă vreme de 32 de ani. Trupa care a jucat piesa în 1905, la New York, a fost arestată o noapte, iar producătorul a fost judecat şi condamnat. Piesa a primit avizul de a putea fi jucată de un teatru profesionist la un an după ce autorul ei câştigase premiul Nobel.

La 23 octombrie 1945 are loc premiera la Bucureşti, în regia lui Soare Z. Soare, cu Lucia Sturdza Bulandra în rolul principal şi cu Marietta Sadova în rolul fiicei, Vivie.

http://revistateatrala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2015/01/profesiunea-doamnei-warren-maia-morgenstern-198x300.jpg 198w" alt="profesiunea-doamnei-warren-maia-morgenstern" width="300" height="453" />

Maia Morgenstern

Vă întrebaţi de ce oare a fost interzisă această piesă atâta timp? Pentru că Shaw demască imoralitatea societăţii engleze acoperită de falsa aparenţă, de filistinism şi ipocrizie. Bernard Shaw abordează cu atâta îndrăzneală tema uneia dintre cele mai vechi meserii din lume: prostituţia. Căci ce este doamna Warren, cea care s-a înconjurat de mister, decât o fostă prostituată, devenită matroană de bordel? Nimic altceva decât un personaj care încearcă să-şi ascundă atât trecutul cât şi prezentul de teamă ca fiica ei, crescută departe de această lume, să nu afle adevărul. Dar adevărul nu ţine cont de dorinţa nimănui şi iese la iveală precum uleiul din apă. Doamna Warren, doamnă numai de faţadă, pentru a salva aparenţele, este secondată de un personaj ce face parte din aristrocraţia engleză, în realitate un ipocrit fără scrupule pentru care banii nu au miros, indiferent cum sunt câştigaţi. Întâlnirea dintre personajele acestei piese este punctul în care, rând pe rând, cad măştile acestora, ridicole prin pretenţiile lor de oameni din înalta societate a banului.

http://revistateatrala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2015/01/maia-morgenstern-si-ilinca-manolache-450x281.jpg 450w" alt="maia morgenstern si ilinca manolache" width="460" height="288" />

Maia Morgenstern și Ilinca Manolache

Spectacolul de la Teatrul Mic, pus în scenă de Claudiu Istodor (care semnează şi traducerea) păstrează atmosfera de secol XIX, pentru că, după părerea mea, nu are nevoie de elemente de modernitate, tema fiind una extrem de actuală, mai ales acum, în acest secol, al căutării identităţii multora dintre noi. Claudiu Istodor a tradus cu rafinament un text complicat, cu multe «chichiţe» lingvistice, căci întotdeauna un mare scriitor nu lasă la îndemâna oricui metaforele gândirii sale artistice. Tot lui Claudiu Istodor îi datorăm şi realizarea unei distribuţii deosebite, aşezând «omul potrivit la locul potrivit». Maia Morgenstern, o actriţă despre care putem afirma, fără ezitare, că are har, talent, prezenţă scenică, fiind hărăzită să fie artistă. Rolul doamnei Warren i-a oferit actriţei tot atâtea posibilităţi de a dezvolta registre de interpretare, voci, atitudini, de a defini printr-un simplu gest, o replică sau printr-un crescendo de silabe sau cuvinte o situaţie. Marea actriţă a recreat acest personaj în egală măsură comic şi tragic, cu un rafinament artistic greu de egalat. Maia Morgenstern i-a dăruit Doamnei Warren voci şi şoapte, tandreţe şi putere, abilitate, dar şi o imensă şansă de a deveni un personaj al veacului nostru. Doamna Warren este prototipul femeii care a ales să se vândă pentru ca mai târziu, inteligentă fiind, să-şi cumpere un loc în societatea care a aruncat-o în stradă. În rolul fiicei, Vivie Warren, joacă tânăra şi talentata actriţă Ilinca Manolache, care o secondează cu succes pe Maia Morgenstern. Să fii pe scenă, în replică directă cu un monstru sacru, este un act de mare responsabilitate artistică. Rolul acesta dificil, al fetei care nu ştie nimic sau aproape nimic despre propria sa mamă, ca apoi adevărul să-i năruie existenţa paşnică, a scos la iveală calităţile unei actriţe care a ştiut să nuanţeze cu talent, să construiască un personaj veridic.

http://revistateatrala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2015/01/mihai-dinvale-maia-morgenstern1-450x298.jpg 450w" alt="mihai dinvale maia morgenstern" width="460" height="305" />

Mihai Dinvale și Maia Morgenstern

Ca simplu spectator, realizezi chiar de la primele replici că pe scenă se află un mare actor. Mihai Dinvale a reuşit să definească cu precizie, cu artă, cu ştiinţă, adevăratul caracter al lui Sir George Crofts, un baronet ipocrit, pentru care banii nu au miros. Asociat al doamnei Warren, baronetul interpretat de Mihai Dinvale doreşte să se căsătorească cu Vivie, să o aducă în lumea lumea lui, lume jumătate aristrocrată, jumătate perversă. La întâlnirea cu reverendul Samuel Gardner, interpretat cu multă expresivitate de Sorin Medeleni, Maia Morgenstern, alias doamna Warren, foloseşte o cascadă de cuvinte de la şoaptă la forte, definind într-un fel unic fosta relaţie intimă cu acest domn, posibil tată al fiicei sale. Frank Gardner, interpretat de Tudor Aaron Istodor, este fiul risipitor, dispreţuitor, dornic de căsătoria cu Vivie, în special pentru averea pe care se presupune că o va moşteni de la mama sa. Tudor Aaron Istodor l-a recreat pe tânărul Frank, parazitul de ieri şi de azi, cu talent şi fantezie, cu umor şi cu o aparentă detaşare, conducându-ne parcă spre lumea reală. Un personaj misterios, cu alură de aristrocrat, cu maniere elegante, este Praed, interpretat cu măestrie de Ion Lupu. El este privitorul, cunoscătorul, povestitorul, dar şi personajul care ştie întreaga poveste, dar profită de ospitalitatea doamnei Warren. Este şi asta o profesiune, ca multe altele din acestă lume, indiferent de secolul în care se petrece.” – Pușa Roth, Profesiunea doamnei WarrenRevista Teatrală Radio, 26 ianuarie 2015.