altmarius

cultură şi spiritualitate

Printre boierii de altădată ai Moldovei

https://ziarullumina.ro/opinii/repere-si-idei/printre-boierii-de-al...

Un articol de: Florin Bălănescu - 28 Mai, 2021

Cu zece ani în urmă, intram în Călineştii Botoşanilor cu sentimentul de atâtea ori încercat al intrării în istorie. Ştiam că aici voi afla curtea şi conacul Miclescu, vechi de peste trei veacuri, dar nu-mi închipuiam că voi avea privilegiul de a trăi patru ore din viaţa pierdută a boierilor de altădată. M-a întâmpinat amfitrioana casei, Miona Miclescu; deşi o întâlneam pentru prima oară, fiinţa ei s-a dovedit caldă, plăcută şi amabilă până la deferenţă. Şi ea, şi soţul său, Radu Miclescu, erau oameni peste care se desluşea de la primul contact că vechea edu­caţie şi instrucţia sănătoasă apu­caseră să treacă din plin. Dar, ceea ce nu am putut realiza de la ­început, erau şi suflete însângerate de tăvălugul comunist care le-a fracturat vieţile, furân­du-le nu doar căminul, părinţii, copilăria şi tinereţea, ci şi fireasca speranţă într-un viitor decent. În amiaza aceea de vară, m-au făcut părtaş la marile şi profundele lor tristeţi, la nedreptăţile strigătoare la cer care le-au deturnat existenţele, la bătăliile pe care le duseseră şi continuau să le poarte cu un sistem care le-a refuzat dreptul la identitate, dar şi la nădejdile, atâtea câte mai rămăseseră, în omenie şi în ziua de mâine. M-au însoţit apoi prin încăperile rânduite ca odinioară ale conacului, prin curtea cu alei pietruite, straturi de flori şi arbori seculari, la mormintele înaintaşilor de lângă biserica familiei, construită în anul 1813 de vornicul Constantin Miclescu şi, peste tot, prin amintirile care nu se şterg niciodată. După ce reînviase din ruină un conac care-şi aştepta, resemnat, sfârşitul, Radu Miclescu continua să aibă, şi la 76 de ani, proiecte. Un boier adevărat e un ziditor de ţară, aşa cum înaintaşii săi au fost întemeietori de patrie şi, uneori, chiar salvatori de neam. Când ne-am despărţit, i-am urmărit îndelung cu privirea; îmi luam rămas-bun de la măr­turiile vii ale unui trecut pe care, conştient sau nu, ţara continuă să se sprijine.

Radu Alexandru Miclescu, ultimul descendent al vechiului neam de boieri moldoveni Miclescu, atestat documentar încă din anul 1436, s-a născut la 25 iunie 1935 în co­nacul familiei din satul Călineşti, plasa Bucecea, judeţul Botoşani, ca unic fiu al ofiţerului de aviaţie Gheorghe Miclescu şi al Magdei Miclescu, fostă Ţaicu. Printre îna­intaşii săi, s-au numărat înalţi dregători, mitropoliţi, oameni politici de seamă, jurişti, ofiţeri şi mari proprietari.

În noaptea de 3 martie 1949, în absenţa părinţilor săi, a fost nevoit să fugă călare din conac pentru a nu fi prins de comunişti, ajungând în Capitală. La 8 mai 1952, noaptea, licean fiind, a fost arestat la Bucureşti, anchetat circa trei luni şi închis aproape patru ani sub pretextul intenţiei de a organiza un grup subversiv; a fost deţinut în penitenciarele Rahova, Jilava, Ghencea, Văcăreşti şi Târgu Ocna, precum şi pe şantierul de muncă forţată de la Bicaz. După eliberare, a terminat liceul şi a luat bacalaureatul, dar i s-a interzis să facă studii superioare. În urma refuzului de a colabora cu Securitatea, pentru a-şi câştiga existenţa a prestat munci necalificate la diverse cooperative, precum curăţător de cazane, apoi bibliotecar sau angajat al unor edituri.

La 8 ianuarie 1958, s-a căsătorit cu Maria Ioana (Miona) Miclescu, născută la 20 martie 1937 în Cernăuţi, singura fiică a lui Neagoe Flondor (fiul lui Iancu Flondor, protagonistul unirii Bucovinei cu România, ea fiind ultima descendentă a acestuia) şi a Elenei Grigorcea.

În anul 1973, Radu Miclescu a reuşit să emigreze în Germania graţie unor repetate intervenţii externe la cel mai înalt nivel; s-a stabilit la Frankfurt împreună cu soţia sa, plecată în anul 1969 după ce izbutise să-şi termine studiile filologice în ţară, anterior fiind exmatriculată din cauza originii sociale. Rămas şomer după câteva slujbe efemere la diverse firme comerciale, a început să cumpere şi să restaureze mobilă veche şi degradată pe care ulterior a vân­dut-o, reuşind astfel să deschidă un salon de antichităţi ce avea să devină cel mai important din oraş, iar el, unul dintre cei mai mari experţi în domeniu din Europa.

Revenit în ţară la 28 ianuarie 1990, a început războiul judiciar de retrocedare a proprietăţilor confiscate de comunişti; abia în anul 1996 a recuperat casa de la curte şi terenurile agricole, iar pădurile, câţiva ani mai târziu. A regăsit vechiul conac, construit în anul 1711, într-o avansată stare de degradare după ce fusese devastat de armata sovietică în anul 1944, apoi transformat de regimul comunist în sediu al I.A.S. în anul 1949 şi ulterior în închisoare. Opera de restaurare a acestuia s-a desfăşurat între anii 2002 şi 2004, iar inaugurarea a avut loc la 25 iunie 2005, când Radu Miclescu a ţinut un discurs în care a rostit o tristă profeţie: „Sărbătorim readucerea parţială la viaţă a bătrânei noastre case, dar această serbare are şi semnificaţia unui adio pe care boierimea şi-l ia de la România”.

Radu Alexandru Miclescu a murit la 25 septembrie 2019 la Călineşti, fiind înmormântat în cimitirul familiei din curtea conacului, alături de soţia sa, decedată la 17 mai 2021 la Călineşti. Neavând urmaşi, după 11 generaţii care s-au întins de-a lungul a aproape şase veacuri, această glorioasă ramură a neamului Micleştilor s-a stins.

Vizualizări: 15

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

201 state 

(ultimul: Mauritania)

Numar de steaguri: 263

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 41

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

16 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

6. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

7. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

8. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro 11. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

12. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. EDITURA ARGONAUT

https://www.editura-argonaut.ro/

19.EDITURA MEGA

https://edituramega.ro/

20. TIMBREE

www.timbree.ro

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

25. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro 26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor