E unul dintre cei mai vânduți artiști internaționali, iar în anul 2014 a fost pe primul loc în topul celor mai tranzacționați artiști la nivel mondial. Și vă puteți bucura de lucrările lui și la voi acasă.

***
Update:  Pe 11 februarie, Adrian Ghenie a stabilit un nou record pe piața de artă internațională, pentru tabloul The Sunflowers in 1937, care a fost vândut cu 4 milioane de euro.
1, 77 de milioane de euro.

Asta este suma pentru care-a fost vândut tabloul The Fake Rothko de Adrian Ghenie la Londra, un record pentru o lucrare a artistului român. Adrian Ghenie (născut la Baia Mare, cu studiile de artă terminate la Cluj), scrie presa, a cucerit lumea. Acum, în anii 2000, cu o artă despre care el însuși spune c-ar trebui “recuperată” – pictura.

05-TABLOU_7c99b0821f

The Fake Rothko

M-am bucurat să aflu de albumul Adrian Ghenie – Darwin’s Room, apărut la Editura Humanitas care păstrează, de fapt, tot ce-a avut loc la Bienala de la Veneția, unde Adrian Ghenie a reprezentat România în anul 2015 cu poiectul Darwin’s Room. (Albumul e integral în limba română și păstrează doar titlul original al proiectului de la Veneția.)

Este primul album românesc dedicat lui Adrian Ghenie.

Mi-a plăcut și iată de ce ar merita să-l aveți în bibliotecă:

  1. E accesibil și bine editat – e o placere și-o ocazie rară să poți să vezi picturile lui Ghenie în mărimea unui album, românesc, nu doar online.
  1. E ca și cum ai fi acolo, la Bienala Veneția, într-o plimbare prin Pavilionul Românesc. Albumul conține și-o colecție de texte suculente ale celor care au contribuit la realizarea proiectului (de la curatoriat, la arhitectura de expoziție) + fotografii de la fața locului. Textele te pun în perspectivă: istorii ilustrate ale participărilor românești la Bienala de la Veneția, un portret al lui Adrian Ghenie și o analiză a viitorului din perspectiva trecutului și a prezentului, o „ieșire din sine”. De exemplu, Adrian Ghenie spune că ideea de a se întoarce la Darwin și la „omul maimuță” e strâns legată de nevoia unei conștientizări și asumări din care „rezultă o anumită proximitate cu ceea ce istoria însăși (de)monstrează prin monștrii ei”. La finalul albumului sunt citate despre Pavilionul Românesc, despre care s-a scris în toată presa grea, de la New York Times, la Le Monde.
  1. Poveștile lui Adrian Ghenie așa cum nu l-ați fi bănuit, mai ales dacă-l priviți din direcția celui mai bine vândut artist internațional al anului 2014. E foarte frumos că se deschide așa. O să aflați cum i-a canalizat energia spre desen în copilărie farmacista Tanti Rodica :) sau că e în transă când lucrează și că, de multe ori, i se-ntâmplă se se deprime și să se simtă „un ratat”. Și că e nostalgic după vremurile caselor cu ferestre vechi, a vieții – cum îi spune el – „cu textură”: „Într-un fel, România de-atunci era mai umană, în sensul texturilor, avea imperfecțiune, avea greșeală.” Interviul cu Ghenie publicat în album e semnat de Luiza Vasiliu și-a apărut, într-o formă mai scurtă, în Dilema Veche.
IMG_20160131_141738 (2)

Albumul Adrian Ghenie – Darwin’s Room apărut la Editura Humanitas

 

Cum tot ne plângem de manuale și de educația care nu prea mai ține pasul, zic că e fain să aveți în colecția voastră din bibliotecă un album al unui artist român care face istorie în timp real. Și să vă gândiți ce-o să însemne peste generații. Cu multă creativitate și joacă, de ce nu, să îl arătați și copiilor sau nepoților. (Am crescut într-o casă cu albume, cărți și discuri cu muzică clasică și le sunt și azi recunoscătoare alor mei pentru asta :).

 

Editorii albumului Adrian Ghenie – Darwin’s Room sunt Corina Șuteu, azi secretar de stat în Ministerul Culturii și unul dintre oamenii care au mișcat munți pentru cultura românească la (ICR) New York și Mihai Pop, curator și directorul galeriei Plan B din Cluj, pe care a fondat-o împreună cu Adrian Ghenie, în 2005 și locul de unde-a început tot succesul.

Albumul Adrian Ghenie – Darwin’s Room este disponibilonline și costă 91,5 lei.