premiera marjorie prime

Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, la ora 18.00, în Sala Studio a Teatrului Național ”Vasile Alecsandri” din Iași va avea loc premiera spectacolului ”Marjorie Prime” de Jordan Harrison, montată de Radu Iacoban, apreciat actor, regizor și dramaturg, aflat la prima colaborare cu Teatrul Național Iași. În distribuție: Mihaela Arsenescu Werner, Doru Aftanasiu, Livia Iorga și Dumitru Georgescu. Scenografia: Tudor Prodan.

Marjorie Primehttp://revistateatrala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2019/01/Marjorie-Prime-450x300.jpg 450w" sizes="(max-width: 470px) 100vw, 470px" />

”Când am primit propunerea de a monta textul Marjorie Prime am ezitat, dar m-am și bucurat. Am ezitat deoarece, în mod normal, eu vin cu propuneri înspre directorii de teatre, nu invers, dar m-am bucurat deoarece, lecturând textul, mi-am dat seama că m-a vrăjit în foarte scurt timp. Un alt motiv semnificativ de bucurie era reîntoarcerea în Iașiul care mi-a călăuzit primii pași spre teatru. Am petrecut clasa a XII-a în dulcele târg, pregătindu-mă intens pentru facultatea de actorie împreună cu Doru Aftanasiu. Și iată cum anii au trecut și acum același Doru îmi face onoarea de a juca un rol frumos în acest spectacol. 

Marjorie Prime a fost un bun prilej de a face din nou echipă cu scenograful Tudor Prodan. Apelând la poezia spațiilor sale, am încercat să realizam spectacole dragi nouă în diferite teatre din țară: Teatrul Act, Teatrul Mic, Teatrul «Maria Filotti» din Brăila sau Teatrul Clasic «Ioan Slavici» din Arad. Poposind în acest teatru, îmbibat de istorie și de oameni speciali, am avut plăcerea de a lucra cu o echipă de actori talentați, dispuși la efort și maleabili în condițiile unui timp de repetiții relativ scurt. A existat însă disponibilitate și plăcere veritabilă de muncă, liniște în tot acest iureș care ne presa în zilele de dinainte de prima ieșire la public. Sunt convins că toate aceste detalii imprevizibile ne-au ajutat să devenim mai eficienți și mai limpezi în raport cu cerințele spectacolului. 

Marjorie Prime 2http://revistateatrala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2019/01/Marjorie-Prime-2-450x300.jpg 450w" sizes="(max-width: 470px) 100vw, 470px" />

Marjorie Prime e un spectacol cu un titlu greu de tradus în limba română, dar ușor de citit așa cum se prezintă în succesiunea scenică inventată de autor. Chiar dacă textul vizează un viitor nu foarte îndepărtat, mijlocele scenice sunt foarte ușor recognoscibile spectatorilor de teatru. Dialogul se vrea natural, realist, apropiat și imediat.

Actorii trasează limitele universului construit de autor și încearcă prin varietatea de stări subsumate situațiilor dramatice să conțină și să direcționeze spectatorii spre sentimente pe care uneori nu și le explică sau, mai important, pe care le-au uitat. Din acest motiv, nu e loc de artificiu sau falsitate în acest spectacol. Adevărul actorilor care construiesc povestea e același cu adevărul publicului care asistă ca un martor mut la ființarea și, mai apoi, la finalul spectacolului.

Asta, evident, nu înseamnă că finalul e același pentru toată lumea. Fiecare spectator își va lua cu el acasă propriul adevăr și își va trasa singur concluziile sau, sper eu, își va formula întrebările pertinente.   

Nu aș îndrăzni să spun că Marjorie Prime aparține unui gen, deoarece vine din familia de dramaturgie anglo-americană care a explorat și a desăvârșit variațiuni multiple de expunere dramatică. Ai putea spune că este o dramedie, dar ar suna prea pretențios. Eu îl denumesc un spectacol-viață, cu o nuanță delicată de mister.

O să vedem o poveste stranie, criptică pe care, ușor-ușor, o vom înțelege și care, sperăm noi, va emoționa. De ce? Pentru că asta îți dorești când vii la teatru.” – Radu Iacoban.

Fotografii din spectacol. Sursa Teatrul Național din Iașihttp://revistateatrala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2019/01/Fotografii-din-spectacol.-Sursa-Teatrul-Național-din-Iași-450x300.jpg 450w" sizes="(max-width: 470px) 100vw, 470px" />

Fotografii din spectacol. Sursa: Teatrul Național din Iași

Următoarele reprezentații sunt programate pe 14 și 22 ianuarie 2019.

Biletele se pot procura de la Agenția Teatrală (tel. 0232 255999), de pe www.teatrulnationaliasi.rowww.entertix.rowww.myticket.rosau la librăriile Cărturești și la punctele de informare de la Carrefour.