altmarius

cultură şi spiritualitate

Predica Papei la sărbătoarea Corpus Christi

Predica Papei la sărbătoarea Corpus Christi

Publicat la 31 mai 2013 în categoria Varia

Predica Sfântului Părinte Papa Francisc
în sărbătoarea Corpus Christi
joi, 30 mai 2013

Iubiţi fraţi şi surori,

În Evanghelia pe care am ascultat-o este o expresie a lui Isus care mă loveşte mereu: “Daţi-le voi să mănânce” (Lc 9,13. Pornind de la această frază, mă las condus de trei cuvinte: urmare, comuniune, împărtăşire.

1. Înainte de toate: cine sunt cei cărora trebuie să le dea de mâncare? Răspunsul îl găsim la începutul textului evanghelic: este mulţimea. Isus stă în mijlocul oamenilor, îi primeşte, le vorbeşte, îi vindecă, le arată milostivirea lui Dumnezeu; în mijlocul ei îi alege pe cei doisprezece apostoli pentru a fi cu El şi pentru a se cufunda asemenea Lui în situaţiile concrete ale lumii. Şi mulţimea îl urmează, îl ascultă, pentru că Isus vorbeşte şi acţionează într-un mod nou, cu autoritatea celui care este autentic şi coerent, a celui care vorbeşte şi acţionează cu adevăr, a celui care dăruieşte speranţa care vine de la Dumnezeu, a celui care este revelarea Feţei unui Dumnezeu care este iubire. Şi oamenii, cu bucurie, îl binecuvântează pe Dumnezeu.

În această seară noi suntem mulţimea din Evanghelie, şi noi încercăm să-l urmăm pe Isus pentru a-l asculta, pentru a intra în comuniune cu El în Euharistie, pentru a-l însoţi şi pentru ca să ne însoţească. Să ne întrebăm: cum îl urmez pe Isus? Isus vorbeşte în tăcere în Misterul Euharistiei şi de fiecare dată ne aminteşte că a-l urma înseamnă a ieşi din noi înşine şi a face din viaţa noastră nu o posesie a noastră, ci un dar oferit Lui şi celorlalţi.

2. Să facem un pas înainte: de unde se naşte invitaţia pe care o adresează Isus discipolilor de a sătura ei înşişi mulţimea? Se naşte din două elemente: înainte de toate din mulţimea care, urmându-l pe Isus, este într-un loc deschis, departe de locurile locuite, în timp ce se înserează, şi apoi din îngrijorarea discipolilor care-i cer lui Isus să dea drumul mulţimii pentru ca să meargă în satele învecinate pentru a găsi mâncare şi adăpost (cf. Lc 9,12). În faţa necesităţii mulţimii, iată soluţia discipolilor: fiecare să se gândească la sine însuşi; să dea drumul mulţimii! Fiecare să se gândească la sine însuşi; să dea drumul mulţimii! De câte ori noi creştinii avem această tentaţie! Nu luăm asupra noastră necesităţile celorlalţi, dându-le drumul cu un evlavios: “Dumnezeu să te ajute!”, sau cu un nu atât de evlavios: “Noroc” şi să nu te mai văd… Însă soluţia lui Isus merge într-o altă direcţie, o direcţie care îi uimeşte pe discipoli: “Daţi-le voi să mănânce”. Dar cum este posibil ca să dăm noi să mănânce unei asemenea mulţimi? “Nu avem decât cinci pâini şi doi peşti. Doar dacă ne-am duce noi să cumpărăm de mâncare pentru tot poporul acesta” (Lc 9,13). Însă Isus nu se descurajează: le cere discipolilor să-i aşeze pe oameni în grupuri de cincizeci de persoane, ridică ochii spre cer, recită binecuvântarea, frânge pâinile şi le dă discipolilor pentru ca să le împartă (cf.Lc 9,16). Este un moment de profundă comuniune: mulţimea adăpată de cuvântul Domnului, acum este hrănită cu pâinea sa de viaţă. Şi toţi s-au săturat, notează Evanghelistul (cf. Lc 9,17).

În această seară şi noi suntem în jurul mesei Domnului, la masa Jertfei euharistice, în care El ne dăruieşte încă o dată Trupul său, face prezentă unica jertfă a Crucii. În ascultarea Cuvântului său, în hrănirea cu Trupul său şi cu Sângele său, El ne face să trecem de la faptul de a fi mulţime la faptul de a fi comunitate, de la anonimat la comuniune. Euharistia este Sacramentul comuniunii, care ne face să ieşim din individualism pentru a trăi împreună urmarea, credinţa în El. Aşadar, ar trebui să ne întrebăm cu toţii în faţa Domnului: cum trăiesc eu Euharistia? O trăiesc în mod anonim sau ca moment de adevărată comuniune cu Domnul, dar şi cu toţi fraţii şi surorile care se împărtăşesc tot la această masă? Cum sunt celebrările noastre euharistice?

3. Un ultim element: de unde se naşte înmulţirea pâinilor? Răspunsul se află în invitaţia lui Isus adresată discipolilor: “Daţi-le voi…”, “a da”, a împărtăşi. Ce anume împărtăşesc discipolii? Acel puţin pe care-l au: cinci pâini şi doi peşti. Dar tocmai acele pâini şi acei peşti, în mâinile Domnului, satură toată mulţimea. Şi chiar discipolii dezorientaţi în faţa incapacităţii mijloacelor lor, în faţa sărăciei a ceea ce pot să pună la dispoziţie, îi aranjează pe oameni şi împart – încrezându-se în cuvântul lui Isus – pâinile şi peştii care satură mulţimea. Şi acest lucru ne spune că în Biserică, dar şi în societate, un cuvânt cheie de care nu trebuie să ne fie frică este “solidaritate”, adică a şti să punem la dispoziţia lui Dumnezeu ceea ce avem, umilele noastre capacităţi, pentru că numai în împărtăşire, în dăruire, viaţa noastră va fi rodnică, va aduce roade. Solidaritate: un cuvânt rău văzut de spiritul lumesc!

În această seară, încă o dată, Domnul împarte pentru noi pâinea care este Trupul său, El care se dăruieşte. Şi experimentăm şi noi “solidaritatea lui Dumnezeu” cu omul, o solidaritate care nu se epuizează niciodată, o solidaritate care nu încetează să ne uimească: Dumnezeu se apropie de noi, în jertfa Crucii se înjoseşte intrând în întunericul morţii pentru a ne dărui viaţa sa, care învinge răul, egoismul şi moartea. Isus şi în această seară ni se dăruieşte nouă în Euharistie, împărtăşeşte însuşi drumul nostru, ba chiar devine hrană, adevărata hrană care susţine viaţa noastră chiar şi în momentele în care drumul devine greu, obstacolele încetinesc paşii noştri. Şi în Euharistie, Domnul ne face să parcurgem drumul său, drumul slujirii, al împărtăşirii, al darului, şi acel puţin pe care-l avem, acel puţin care suntem, dacă este împărtăşit, devine bogăţie, pentru că puterea lui Dumnezeu, care este aceea a iubirii, coboară în sărăcia noastră pentru a o transforma.

Aşadar, să ne întrebăm în această seară, adorându-l pe Cristos prezent realmente în Euharistie: mă las transformat de El? Las ca Domnul, care mi se dăruieşte mie, să mă călăuzească pentru a ieşi tot mai mult din micul meu ţarc, pentru a ieşi şi a nu-mi fie frică să dăruiesc, să împărtăşesc, să-l iubesc pe El şi pe ceilalţi?

Fraţi şi surori: urmare, comuniune, împărtăşire. Să ne rugăm pentru ca participarea la Euharistie să ne provoace mereu: să-l urmăm pe Domnul în fiecare zi, să fim instrumente de comuniune, să împărtăşim cu El şi cu aproapele nostru ceea ce suntem. Atunci existenţa noastră va fi cu adevărat rodnică. Amin.

Autor: Papa Francisc 
Traducător: pr. Mihai Pătraşcu 
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Ercis.ro 
Publicarea în original: 30.05.2013

Vizualizări: 49

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor