altmarius

cultură şi spiritualitate

Predica papei Francisc la celebrarea Vesperelor în solemnitatea Convertirii Sfântului Paul, la încheierea celei de-a 53-a Săptămâni de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor (25 ianuarie 2020)

La bordul navei care-l duce pe Paul prizonier la Roma sunt trei grupuri diferite. Cel mai puternic este compus din soldaţi, supuşi centurionului. Sunt după aceea marinarii, de care desigur depind toţi navigatorii în timpul călătoriei lungi. În sfârşit, sunt cei mai slabi şi vulnerabili: prizonierii.

Când nava se împotmoleşte în nisip pe lângă coastele din Malta, după ce a fost mai multe zile în voia furtunii, soldaţii se gândesc să-i ucidă pe prizonieri pentru a se asigura ca nimeni să nu fugă, însă sunt opriţi de centurion, care vrea să-l salveze pe Paul. De fapt, cu toate că era printre cei mai vulnerabili, Paul oferise ceva important însoţitorilor de călătorie. În timp ce toţi pierdeau orice speranţă de supravieţuire, apostolul a adus un neaşteptat mesaj de speranţă. Un înger l-a asigurat spunându-i: "Nu te teme, Paul! Dumnezeu ţi i-a dăruit pe toţi cei care navighează cu tine" (Fap 27,24).

Încrederea lui Paul se dovedeşte întemeiată şi la sfârşit toţi pasagerii se salvează şi, odată debarcaţi în Malta, experimentează ospitalitatea locuitorilor din insulă, gentileţea şi umanitatea lor. Din acest amănunt important este luată tema Săptămânii de rugăciune care se încheie astăzi.

Iubiţi fraţi şi surori, această istorisire din Faptele Apostolilor vorbeşte şi călătoriei noastre ecumenice, îndreptată spre unitatea pe care Dumnezeu o doreşte cu ardoare. În primul rând, ne spune că aceia care sunt slabi şi vulnerabili, cei care au puţin de oferit din punct de vedere material dar îşi întemeiază în Dumnezeu propria bogăţie pot să dăruiască mesaje preţioase pentru binele tuturor. Să ne gândim la comunităţile creştine: şi acelea mai reduse şi mai puţin relevante în ochii lumii, dacă trăiesc experienţa Duhului Sfânt, dacă trăiesc iubirea faţă de Dumnezeu şi faţă de aproapele, au un mesaj de oferit întregii familii creştine. Să ne gândim la comunităţile creştine marginalizate şi persecutate. Ca în relatarea naufragiului lui Paul, adesea cei mai slabi sunt cei care aduc mesajul de mântuire cel mai important. Pentru că lui Dumnezeu i-a plăcut aşa: să ne mântuiască nu cu forţa lumii, ci cu slăbiciunea crucii (cf. 1Cor 1,20-25). De aceea, ca discipoli ai lui Isus trebuie să fim atenţi să nu ne lăsăm atraşi de logici lumeşti, ci mai degrabă să-i ascultăm pe cei mici şi pe cei săraci, pentru că lui Dumnezeu îi place să trimită mesajele sale prin intermediul lor, care se aseamănă mai mult cu Fiul său făcut om.

Relatarea din Faptele Apostolilor ne aminteşte un al doilea aspect: prioritatea lui Dumnezeu este mântuirea tuturor. Aşa cum îi spune lui Paul îngerul: "Dumnezeu ţi i-a dăruit pe toţi cei care navighează cu tine". Este punctul asupra căruia insistă Paul. Şi noi avem nevoie să ne repetăm acest lucru: este de datoria noastră să realizăm dorinţa prioritară a lui Dumnezeu, care, aşa cum scrie acelaşi Paul, "vrea că toţi oamenii să se mântuiască" (1Tim 2,4).

Este o invitaţie de a nu ne dedica exclusiv comunităţilor noastre, ci să ne deschidem spre binele tuturor, spre privirea universală a lui Dumnezeu, care s-a întrupat pentru a îmbrăţişa întregul neam omenesc şi a murit şi a înviat pentru mântuirea tuturor. Dacă noi, cu harul său, asimilăm viziunea sa, putem depăşi diviziunile noastre. În naufragiul lui Paul fiecare contribuie la mântuirea tuturor: centurionul ia decizii importante, marinarii îşi pun în practică toate cunoştinţele şi abilităţile lor, apostolul încurajează pe cel care este fără speranţă. Şi între creştini fiecare comunitate are un dar de oferit altora. Cu cât privim dincolo de interesele de parte şi depăşim rămăşiţele trecutului cu dorinţa de a înainta spre portul comun, cu atât ne va veni mai spontan să recunoaştem, să primim şi să împărtăşim aceste daruri.

Şi ajungem la un al treilea aspect, care a fost în centrul acestei Săptămâni de rugăciune: ospitalitatea. Sfântul Luca, în ultimul capitol din Faptele Apostolilor, spune cu privire la locuitorii din Malta: "Ne-au tratat cu gentileţe", sau: "cu bunăvoinţă neobişnuită" (v. 2). Focul aprins pe mal pentru a-i încălzi pe naufragiaţi este un simbol frumos al căldurii umane care în mod neaşteptat îi înconjoară. Şi guvernatorul insulei se dovedeşte primitor şi ospitalier cu Paul, care răsplăteşte vindecându-l pe tatăl său şi apoi atâţia alţi bolnavi (cf. v. 7-9). În sfârşit, când apostolul şi cei care erau cu el au plecat spre Italia, maltezii le-au dat cu generozitate provizii (v. 10).

De la această Săptămână de rugăciune am vrea să învăţăm să fim mai ospitalieri, înainte de toate între noi creştinii, şi între fraţi de diferite confesiuni. Ospitalitatea aparţine tradiţiei comunităţilor şi familiilor creştine. Bătrânii noştri ne-au învăţat cu exemplul că la mas dintr-o casă creştină este mereu o farfurie de supă pentru prietenul care este în trecere sau pentru nevoiaşul care bate la uşă. Şi în mănăstiri oaspetele este tratat cu mare respect, ca şi cum ar fi Cristos. Să nu pierdem, ba chiar să reînsufleţim aceste obiceiuri care au iz de Evanghelie!

Iubiţi fraţi şi surori, cu aceste sentimente adresez saluturile mele cordiale şi fraterne Eminenţei Sale mitropolitul Gennadios, reprezentant al patriarhiei ecumenice, Cucerniciei Sale Ian Ernest, reprezentant personal la Roma al arhiepiscopului de Canterbury, şi tuturor reprezentanţilor diferitelor Biserici şi comunităţi ecleziale adunaţi aici. Salut şi studenţii de la Ecumenical Institute of Bossey, în vizită la Roma pentru a aprofunda cunoaşterea Bisericii catolice, şi pe tinerii ortodocşi şi ortodocşi orientali care studiază aici cu o bursă de studiu de la Comitetul de Colaborare Culturală cu Bisericile Ortodoxe, care lucrează la Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor, pe care-l salut şi îi mulţumesc. Împreună, fără a înceta vreodată, să continuăm să ne rugăm pentru a invoca de la Dumnezeu darul unităţii depline între noi.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu

* * *

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creştinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.

Vizualizări: 7

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor