altmarius

cultură şi spiritualitate


Foto: Taste of Prague

Cu 1.3 milioane de rezidenți și aproape 8 milioane de vizitatori în 2017, Praga este unul din cele mai turistice orașe ale Europei. În încercarea de a-l înțelege mai bine, am vorbit cu Jen, membru al echipei Taste of Prague, despre cum este să trăiești într-un oraș atât de frumos și atât de căutat de turiștii din toate colțurile lumii.

Atmosfera în Praga

Chiar și pentru o scurtă vizită, Praga pare mult mai tânără decât este cu adevărat, în mare parte pentru că cei din generația tânără preferă să iasă mult mai mult în spațiile publice decât o făceau cei de dinaintea lor. Pe timpul verii, Praga are multe locuri unde îți poți petrece timpul în aer liber, multe restaurante au terase și chiar și în cartierele rezidențiale, mai liniștite, oamenii preferă să stea afară până târziu, la un pahar de vin într-un bar.

Viața într-un oraș turistic

Ei bine, noi, cei din echipa Taste of Prague, activăm în industria turismului și ne bucurăm cumva de circulația liberă. Pe de altă parte, sunt și foarte mulți localnici care nu suportă turismul de masă și simt că centrul istoric le-a fost pur și simplu luat. Ca să îți spun sincer, nu am mai fost de ani de zile pe Podul Charles sau la Castelul Praga. Numai ideea de a fi înghesuită între turiști acolo îmi dă fiori. În același timp, intervine și problema AirBnB-ului care a distorsionat foarte mult piața rezidențială din Praga: acum, sunt foarte puțini cei dispuși să închirieze localnicilor, optând în schimb să închirieze pe termen scurt pentru turiștii străini. Costurile pentru proprietari sunt foarte scăzute aici, așa că este ușor pentru ei să facă niște bani dacă închiriază pe timpul sezonului cald.  Sunt și cei care comentează Disneyificarea centrului, unde au apărut atracții turistice din seria clișeelor și a stereotipurilor și care nu au nimic de-a face cu felul în care trăiesc cehii azi.


Cafe Jedna

Puncte forte ale orașului

Este un oraș foarte ușor de vizitat, este curat, sigur și foarte sigur. Oamenii chiar sunt drăguți și majoritatea vorbesc engleza. Serviciile sunt de înaltă calitate în contextul Europei centrale. (Ne uităm spre tine, Viena!)

Când vine vorba de muzee, recomandăm un tur al constructivismului ceh: începeți de la Palatul Comercial, cu colecția de artă modernă a Galeriilor Naționale, un loc minunat mai ales după ce îți dai seama că a fost construit în 1928. Apoi, bucurați-vă de o cafea la Cafe Jedna și continuați cu Muzeul Național Tehnic, din 1940, care nu este departe. Expoziția din sala centrală vă va face să apreciați cât de sofisticate erau lucrările înainte de Cel De-al Doilea Război Mondial și de comunism. În cele din urmă, faceți ceva ce nu mulți turiști fac: vizitați Memorialul Național de pe dealul Vitkov: un monument incredibil de mândrie cehoslovacă și locul de unde veți avea cea mai bună panoramă asupra orașului. Și dacă totuși vreți să vedeți ceva foarte vechi, mănăstirea Sf. Agnes este foarte frumoasă. Toate acestea le puteți face pe timpul zilei. Vizitați Castelul Praga dimineața foarte devreme sau seara, târziu, pentru a evita aglomerația.

În Praga, trebuie neapărat să beți bere și să mâncați ceva tipic cehesc, din “seria acelor lucruri care merg bine cu bere”. De când s-a interzis fumatul în locurile publice, acum este mult mai ușor să mergeți într-un pub clasic cu bere, care înainte era plin de fum. Toți proprietarii au spus inițial că vor fi nevoiți să închidă din cauza acestei măsuri, dar după cum vezi încă nu s-a întâmplat nimic. În ce privește mâncare, vă recomand să mergeți pe produsele clasice cehești (sau central-europene): snițel sau gulaș. Nu veți da greș cu ele. Iar pentru abordări mai moderne, puteți vizita cartierele Eska sau Karlin.


Din meniul La Degustation: limbă afumată de vită cu mazăre galbenă și măr.

Experiențe fine

Pentru fine dinning, recomand La Degustation Boheme Bourgeoise, primul restaurant cu o stea Michelin, care se concentrează pe bucătăria cehească. Noi credem că este cel mai frumos restaurant din Praga, care combină luxul, eleganța cu confortul și un soi de distracție. Mâncarea se bazează pe tradițiile cehești, având în același timp o prezentare modernă. Iar asocierile cu vinurile locale merită toți banii. În ce privește hotelurile, recomandăm hotelul Augustine pentru că este amplasat într-o clădire foarte frumoasă și veche și are un spa mare. Se află la câțiva pași de Podul Charles, unul dintre cele mai turistice locuri din lume.

Bere sau vin

Este ca și când ar trebui să îți alegi copilul preferat, așa că voi merge pe ambele. Bere, pentru că, să fim serioși suntem în Republica Cehă. Noi am inventat Pilsnerul aici. Hameiul grozav și apa de calitate înseamnă o bere excelentă.

Și, deși se spune că cel mai bun vin cehesc este berea, v-aș sugera să încercați și vinul local. Cu o producție care este egală cu 1% din cea franceză și care este destul de limitată de UE, poate fi destul de dificil să găsiți vinuri cehești în afara țării. Totuși, avem o tradiție veche de vinificație, iar vinurile noastre se potrivesc bine cu mâncarea. Pentru cea mai bună selecție de vinuri, vizitați Bokova sau Vinograf, Veltlin pentru vinuri biodinamice.


O zi obișnuită cu bere la halbă și mâncare tradițională la Lokal.

Ceva mai mult despre bere

În ce privește berea, sunt două trenduri care merg în paralel. Pentru ieșirile ocazionale, cehii preferă încă berea Pilsner, care este probabil cea mai celebră invenție cehească a tuturor timpurilor. Iar când spun ieșiri ocazionale, mă refer la destul de multă băutură consumată: un client mediu al pubului Lokal, unul dintre cele mai populare din oraș, bea aproximativ 9l și jumătate de bere la o singură ieșire. Celălalt trend se referă la consumatorii care simt nevoia de varietate și caută locurile unde pot degusta beri artizanele moderne. Da, mă refer la hipsteri și la berile lor preferate IPA.

Pentru un Pilsner clasic, încercați ori pubul Lokal, ori U zlatého Tygra, U Pinkasů, sau U jelínků, iar pentru beri artizanale mergeți la Beergeek, Bad Flash Bar, Zlý časy sau Pivovarský klub.

Înainte de a ajunge în Praga

Nu luați un taxiuri de pe stradă și nu schimbați bani pe stradă sau la oficiile dubioase. Veți fi păcăliți. Aceasta este realitatea tristă de mai bine de 20 de ani și nimic nu se schimbă.


Echipa Taste of Prague: Jan, Karolina, Anna, Martin, Zuzi.

Despre Taste of Prague

Zuzi, Jan, Karolina, Anna și Martin sunt patru prieteni născuți și crescuți în Praga (cu excepția lui Zuzi, care este din Moravia) care împărtășesc aceeași pasiune pentru mâncare și călătorii. În 2011, au început să organizeze pentru turiști tururi culinare prin oraș. Pe atunci, Praga nu era o destinație culinară, iar iar cei care vizitau orașul rareori se aventurau în restaurantele frecventate de localnici. Cei patru și-au dorit să schimbe asta. La ei trebuie să mergeți dacă vreți să aflați informații vitale precum unde puteți bea cea mai bună cafea din oraș, unde găsiți cel mai gras burger sau cea mai bună pistă de jogging, pentru că, nu-i așa, trbeuie să consumați caloriile în plus.

Taste of Prague
Facebook

Vizualizări: 66

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor