altmarius

cultură şi spiritualitate

Povestea unui manuscris - Paraclisul si Acatistul Sfantului Dimitrie cel Nou Basarabov

Povestea unui manuscris - Paraclisul si Acatistul Sfantului Dimitrie cel Nou Basarabov

Mergem de multe ori la biserica pentru a participa la frumoasele slujbe ale acatistelor sau paracliselor, ne rugam adeseori citind noi insine acatiste sau paraclise prin care cerem mai ales mijlocirea Maicii Domnului si a Sfintilor pe langa Dumnezeu, spre a ne ajuta sau a ne izbavi la vreme de nevoie si de necaz. Cati dintre noi insa, ne-am intrebat macar o data cine sunt cei care au alcatuit sau ne-au transmis aceste minunate imne de lauda si bucurie sau aceste rugaciuni de umilinta? Despre unii dintre ei, foarte putini la numar, exista marturii insa numele celor mai multi au fost date, pe nedrept, uitarii.

Dar iata ca uneori, cu voia lui Dumnezeu, ies din anonimat si unii dintre acestia. Poate ca nu intamplator, in aceasta luna, cand il praznuim peSfantul Dimitrie cel Nou Basarabov (ale carui Sfinte Moaste se afla in Catedrala patriarhala), ni s-a dezvaluit povestea Acatistului si Paraclisului acestui Sfant facator de minuni, care este si ocrotitorul Bucurestilor. Ea a fost scrisa in anul 1943, intr-o carticica publicata la Bucuresti, de Protosinghel Dr. Vasile Vasilache, predicatorul de atunci al Sfintei Patriarhii si de Diacon Niculae I. Serbanescu, bibliotecarul Sfintei Patriarhii, carora le datoram recuperarea si retiparirea acestor rugaciuni de demult, ce se citesc si-n zilele noastre. Cartea intitulata "Paraclisul si Acatistul Sfantului Dimitrie cel Nou Basarabov” cuprinde un "Cuvant inainte”, pe care-l reproducem mai jos, dar si viata Sfantului scrisa de Protos. Dr. Vasile Vasilache in 1941 (text pe care il vom publica in curand). Peste foarte multi ani, Parintele Vasile Vasilache avea sa devina Vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane din Cele Doua Americi. Pe pamant american, inainte de a trece la Domnul in 2003, Parintele Arhimandrit Mitrofor Dr. Vasile Vasilache si-a vazut un vis implinit: o manastire romaneasca la Middletown, in statul New York, cu hramul "Sfantul Dimitrie cel Nou Basarabov”, semn ca marele duhovnic si carturar roman a ramas legat toata viata de acest minunat Sfant, caruia ne inchinam si noi cu toata evlavia.

Revenind la anul 1943, sa dam curs povestirii despre Paraclisul si Acatistul Sfantului Dimitrie cel Nou Basarabov, nu inainte insa de a-i multumi domnului inginer Laurentiu Vasilache din Bucuresti, care ne-a oferit acest text pastrat cu foarte multa grija. (D.Z.)

Povestea unui manuscris

Cuvant inainte

Precum printr-o vedenie, s-au descoperit lumii crestine Moastele Sfantului Dimitrie cel Nou, dupa ce multi ani fusesera tainuite in apa raului Lom, la fel si acum, indemnati fiind de o tainica chemare a credintei, am cautat sa dam din nou la lumina tiparului Paraclisul si Acatistul acestui Sfant Parinte. Caci si peste aceste harfe sfinte au trecut valurile uitarii a multor zeci de ani. Si jelind noi de dorul ca nu se afla in zilele noastre si pentru Sfantul Dimitrie cel Nou din biserica Sfintei Patriarhii, slujbe frumoase ca cele pentru Sfanta Prea Cuvioasa Maica noastra Paraschiva de la Sfanta Mitropolie din Iasi - unde sufletele crestinilor sunt inaltate in zborul sfant al cantarilor si al rugilor de taina, iar inimile sunt mangaiate, luminate si impodobite cu acele margaritare ale graiurilor din sfintele rugaciuni ale Paraclisului si Acatistului - n-am dat odihna ravnei noastre si nici dormitare genelor noastre pana ce n-am dobandit si pentru Sfantul Dimitrie Basarabov asa ceva.

Si precum celor de demult, cand cautau Sfintele Moaste in apele indepartate si intunecoase ale pustiului, le-au fost ca o buna indrumare flacarile de lumina ce izbucneau acolo unde se afla comoara cea de taina, la fel si noua, din clipa in care am pasit in campul cercetarii (n.red.: la Academia Romana), peste astfel de faclii am dat. Si ele ne-au dus de am aflat nu numai Slujba Sfantului, care se savarseste la praznuirea lui, in ziua de 27 Octombrie din fiecare an, aflata si in unele din Mineile noastre; dar ceva mai mult, am aflat chiar Paraclisul si Acatistul Sfantului Dimitrie cel Nou, care s-au tiparit pentru prima oara in anul 1852.

Despre Paraclisul acesta, gasit-am insemnare - in aceeasi carte catre sfarsit - ca a fost alcatuit de kir Teoclit, egumenul Manastirii Radu Voda din Bucuresti, care a tinut si "un cuvant de lauda si de praznuire Prea Cuviosului Parintelui nostru Dimitrie cel Nou, care s-a zis in Sfanta Mitropolie la leat 1824”, de fata fiind si domnitorul Grigorie Ghica Voievod. Acest Paraclis, dupa cum spune si autorul, este "alcatuit dupa Paraclisul Nascatoarei de Dumnezeu”.

Iar despre Acatist am gasit - la sfarsitul lui — "stihuri de rugaciune", in care se ascunde smerenia alcatuitorului: "Prea Cuvioase Parinte, al nostru aparator din multe primejdii si de minuni facator. Primeste acest Acatist de umilinta, pe care il aducem tie cu buna credinta. Iertandu-ne de nepotrivita alcatuire, care suntem departe de vreo savarsire. Caci si noi invaluiti in multe pacate, il punem inaintea Ta cu genunchi plecate. Ca sa putem castiga ajutor si scapare”.

Si asa, pentru prima oara s-a tiparit acest Acatist si Paraclis cu "blagoslovenia” Preasfintitului Episcop al Ramnicului Neofit, "otcarmuitorul” Sfintei Mitropolii, in tipografia lui I. Eliad. Mai tarziu, in anul 1867, acelasi Paraclis si Acatist, cu unele schimbari, s-a retiparit cu binecuvantarea Mitropolitului Nifon, de Toma Teodorescu. Dupa aceasta apa uitarii le acopera. Abia la 1896 se tipareste numai Paraclisul, iar la inceputul acestui veac, arhimandritul Evghenie Humulescu - arhiereu vicar mai apoi - a alcatuit si tiparit, in anul 1904, un "Paraclis catre Sfantul Prea Cuviosul Parintele nostru Dimitrie cel Nou”, aranjandu-l si pentru cantare psaltica. Dupa cat se poate vedea, acest Paraclis este lumina din lumina cea dintai.

In anul 1926, ieromonahul Teofil Ionescu, cu incuviintarea autorului, a retiparit acest Paraclis, insa fara cantarea psaltica. Dar astazi aceasta carte nu mai este la indemana credinciosilor. Noi stiinta avand de toate acestea, precum si de alcatuirea stihuitoare a poetului Sandu Tudor, de curand aparuta (n.red.: in anul 1942, Fundatia Regala pentru Literatura si Arta publicase Acatistul Preacuviosului Parintelui nostru Dimitrie cel Nou, boarul din Basarabov, o alcatuire de rugaciune a poetului Sandu Tudor), am alergat cu bucurie la izvorul cel dintai. Si pe cat Dumnezeu ne-a invrednicit, am indreptat graiul, pastrandu-i insa mireasma vechimii si facandu-i intelesul mai limpede acolo unde el era ascuns de valul vremii. Si impodobind textul cu icoane si chenare, l-am dat din nou la tipar, adaugand la sfarsit, viata Sfantului.

Cu aceste ganduri si dorinti punem la indemana oricui - cu binecuvantarea si sprijinul I. P. S. Patriarh Nicodim - acest Paraclis si Acatist, in care sufletul omenesc cel intristat si indurerat poate gasi mangaiere si intarire, iar cel multamit dulceata duhovniceasca pentru fiinta sa.

De acum pe rugul rugaciunii noastre, fiecare asezand acest Paraclis si Acatist, sa fim siguri ca din sufletul nostru se va inalta o jertfa placuta lui Dumnezeu. Prin aceste rugaciuni sufletele noastre se curata de pacate si se inalta, se impodobesc cu virtute si se apropie si mai mult de Sfantul Dimitrie cel Nou. Si asa noi vom ajunge la implinirea acelei dorinti sfinte, ca Sfantul Dimitrie sa asculte rugaciunea noastra, si cu ravna sfanta sa mijloceasca la Dumnezeu "ca flacarile razboiului din nou sa se potoleasca, si sa se alunge de la noi toata nevoia si necazul”. Si precum spune troparul "cu solirile sale sa stearga de la noi toata lacrima cea plina de multa intristare si sa umple de buna mireazma inimile noastre..."

Protos. Dr. Vasile Vasilache, Predicatorul Sfintei Patriarhii
Diac. Niculae I. Serbanescu, Bibliotecarul Sfintei Patriarhii
(Cuvant inainte din cartea " Paraclisul si Acatistul Sfantului Dimitrie cel Nou Basarabov”, publicata la Editura "Bucium Ortodox” din Bucuresti in anul 1943)

Povestea unui manuscris

Vizualizări: 123

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

201 state 

(ultimul: Mauritania)

Numar de steaguri: 263

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 41

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

16 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

6. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

7. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

8. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro 11. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

12. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. EDITURA ARGONAUT

https://www.editura-argonaut.ro/

19.EDITURA MEGA

https://edituramega.ro/

20. TIMBREE

www.timbree.ro

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

25. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro 26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor