altmarius

cultură şi spiritualitate


Piața de Crăciun din Piața Mare a fost prima organizată în mod oficial în România în 2007, chiar în anul când Sibiul era Capitală Culturală Europeană. Foto: Călin Stan

Piețele de Crăciun ale Europei – Plimbări prin universul copilăriei, în cea mai de poveste perioadă a anului.

De: Carmina Nițescu
Foto: Călin Stan

Piețele de Crăciun ale Europei – M-am născut la început de decembrie, iar copilăria mi-a fost fermecată de ierni lungi cu zăpadă din belșug. Îmi amintesc și acum bucuria dimineților când mă trezeam să văd totul înveșmântat în cojoc de nea, când făceam cazemate sau oameni de zăpadă, când mergeam cu colindul sau când împodobeam bradul și toată casa și mai ales când dădeam buzna în bucătăria bunicii să gust din cozonacul abia scos din cuptor.

Astăzi mi-e tare dor de toate, dar am descoperit cum să readuc la viață o parte din amintirile acestea. De ceva vreme încoace, an de an, eu și Călin ne-am făcut un obicei din a descoperi Piețele de Crăciun dintr-un oraș nou. Am început povestea aceasta în 2015, când am făcut turul Piețelor de Crăciun ale României – București, Brașov și Sibiu –, am continuat cu descoperirea celor din Szeged, Budapesta și Viena în 2016, iar în 2017 am gândit o nebunie totală: am făcut un traseu circular prin Piețele de Crăciun ale Austriei, prin trei orașe cunoscute – Viena, Salzburg și Graz –, dar și prin orășele de provincie în Mondsee, Gmunden și Steyr. Iubesc să descopăr tradițiile fiecărui loc, să simt atmosfera, să încerc bunătățile locale: cozonac, turtă dulce, kürtőskalács, ștrudel, kaiserschmarrn, punci sau vin viert.

Când vizitez un loc magic mi se umple sufletul: mă bucur de aerul rece și parfumat cu aromă de brad și scorțișoară, de decorațiunile de Crăciun ce te introduc într-o poveste numai când le privești, îmi încălzesc mâinile cu o cană de punci cu aromă de portocale și pășesc în universul copilăriei admirând tot felul de jucării ingenioase. Încerc tot ce mi se pare interesant și caut să mă bucur de fiecare moment. Cum a fost, de exemplu, anul trecut în Salzburg când, lângă bradul de Crăciun din Residenzplatz, un domn citea povești copiilor , care îl ascultau fascinați. Sau momentul când am admirat pentru prima dată bradul de Crăciun din Rathausplatz din Viena de la etajul 2 al Primăriei – un loc care nu e deschis publicului. Sau când mi-am dat seama că multe dintre târgurile de Advent (așa numesc catolicii perioada de patru săptămâni înainte de Crăciun) ale Vienei sunt tematice: unele – axate pe jucării și decorațiuni, altele pe produse realizate manual, produse din sticlă sau târguri cu mâncare tradițională.

Sunt un fan înrăit al Piețelor de Crăciun și nu cred că mă voi plictisi vreodată de atmosfera lor de bucurie, jocuri și jucării, luminițe și decorațiuni, zâmbete și voie bună, vată de zahăr, vin fiert, punci, turtă dulce, arome de portocală, nuci și scorțișoară.

În cele ce urmează voi trece în revistă ce mi-a rămas în suflet din destinațiile vizitate pentru Piețele de Crăciun.

București și Sibiu

Prima a fost acasă, în București, unde am descoperit o atmosferă de sărbătoare, cu farmecul său chiar și în lipsa zăpezii. Decorațiunile de Crăciun, produsele realizate de artizani locali, colindele și vinul fiert nu au lipsit. A urmat apoi cea de la sibiu, pe care, de când am descoperit-o, n-o ratez în niciun an. Piața de Crăciun din Piața Mare a fost prima organizată în mod oficial în România în 2007, chiar în anul în care orașul era Capitală Culturală Europeană. Puțini auziseră pe atunci de aceste evenimente, însă, odată cu apariția lor în România, parcă s-a deschis apetitul tuturor. Cumva, la Sibiu am găsit lucrurile mai bine organizate decât la București și m-am gândit că poate au avut vreun model din afară, așa că ar fi bine să văd cum fac și alții.


Szeged


Locul meu preferat din Szeged este Piața Domului, unde am descoperit atmosfera caldă și priveliștea extraordinară din turnul bisericii, la apus. Foto: Călin Stan

Szeged

Szeged a fost primul oraș din afara României la care am ajuns, din greșeală, la o Piață de Crăciun. Eram în drum spre Viena, și știind că uneori drumurile din România lasă de dorit, mi-am zis să iau o cazare în tranzit undeva după ce trec granița în Ungaria, așteptându-mă să ajung acolo spre seară. Și pentru că planul de întors includea Budapesta, am zis să încerc în Szeged la dus. Întâmplarea a făcut ca drumurile să fi fost bune și fără mult trafic.

Și când am ajuns în Szeged în miezul zilei, am avut o după-amiază întreagă pentru a mă bucura de oraș și de atmosfera de Crăciun de aici. Și bine am făcut, pentru că am descoperit un oraș frumos, cu bulevarde pietonale largi și cu trei Piețe de Crăciun. Locul meu preferat din Szeged e Piața Domului, chiar la Biserica Votivă, unde am descoperit o atmosferă caldă și o priveliște extraordinară din turnul bisericii, la apus.


Viena


Piața de Crăciun din fața Primăriei e cea mai mare din Viena, cu zone bine delimitate de expoziție, street food și chiar un patinoar de care te poți bucura toată iarna. Foto: Călin Stan


Freyung, Viena

Viena

A urmat apoi Viena. Cu 19 Piețe de Crăciun oficiale în 2016 și 20 în 2017, Viena m-a fermecat atât prin frumusețea ei, cât și cu atmosfera de Crăciun pe care o găsești la fiecare colț de stradă – la propriu. Și asta pentru că pe lângă Piețele de Crăciun oficiale mai sunt și altele, mai micuțe. Aproape în fiecare piațetă din zona centrală dai peste o căsuță cu acoperiș de lemn, frumos împodobită, cu câte un vânzător zâmbitor și rumen în obraji, care te îmbie cu delicii locale. Un alt lucru care mi-a plăcut e că fiecare Piață de Crăciun are cănuța ei. Cumperi un punci sau un vin fiert și plătești de fiecare dată o garanție pentru cană, pe lângă costul băuturii. Dacă aduci cana înapoi, ți se returnează garanția, însă mulți vizitatori preferă să le păstreze ca amintire sau cadou pentru cei de acasă. La Viena mi-a rămas în suflet Piața de Crăciun din fața Primăriei: e cea mai întinsă, cu zone bine delimitate de expoziție, street food și activități și chiar și un patinoar de care te poți bucura toată iarna. Alte Piețe de Crăciun pe care vreau să le menționez sunt cele de la Domul Sf. Ștefan, din Piața Maria Theresien și cea din Freyung, cea mai veche din oraș , organizându-se neîntrerupt de la 1772. Așa tradiție mai zic și eu! După capitala Austriei a venit vremea să descopăr Piețele de Crăciun din orașele mai mici.


Mondsee


Cea mai frumoasă Piață de Crăciun din Gmunden are loc în curtea castelului Ort, pe o mică peninsulă a Lacului Traunsee. Foto: Călin Stan

Mondsee și Gmunden

Am ajuns în Mondsee și Gmunden și le-am descoperit unicitatea. În Mondsee am găsit cea mai caldă și mai frumoasă atmosferă de provincie: fără turiști, doar cu localnici strânși în piața centrală, care se cunoșteau unii cu alții, veniți special pentru a asista la serbarea de sfârșit de semestru a copiilor. Am vizitat apoi Piața de Crăciun din interiorul Basilicii Sf. Ștefan – faimoasă pentru filmările pentru Sunetul muzicii – în niște camere așezate în jurul bisericii și am plecat cu sentimentul că mi-ar plăcea enorm să locuiesc în acest oraș. Gmunden a fost următoarea descoperire, unde am găsit o nouă Piață de Crăciun cu totul aparte: în curtea castelului Ort, pe o mică peninsulă a Lacului Traunsee.


Piețele de Crăciun ale Europei – Graz


Graz ne-a întâmpinat cu o atmosferă caldă de oraș de provincie și decorațiuni inedite. Unde altundeva ai mai văzut brazi de Crăciun împodobiți așezați cu susul în jos? Foto: Călin Stan

Graz

Graz e al doilea oraș ca mărime al Austriei, dar mai puțin cunoscut turiștilor. Piețele de Crăciun de aici sunt aproape la fel ca în orașele de provincie: micuțe, dichisite, făcute cu și pentru localnici. M-am bucurat de liniște, de nenumăratele străduțe luminate și de piațetele împodobite, cu murmurul celor veniți să bea un vin fiert alături de cei dragi.

După ce am văzut atâtea Piețe de Crăciun, m-am gândit că nu prea are ce să mă mai surprindă. M-am înșelat!


Salzburg


Nu știu alții cum sunt, dar pe mine, una, muzeul Crăciunului din Salzburg mă trimite instant la vârsta copilăriei numai când îl privesc. Foto: Călin Stan

Salzburg

La Salzburg am găsit un alt fel de atmosferă și piețe de Crăciun cu și mai mare tradiție – aici Christkindlmarkt se organizează încă din secolul al XV-lea și e una dintre cele mai vechi ale Europei. Să mai spun că tot aici am găsit și Muzeul Crăciunului? Un loc cu tot felul de exponate vechi cu și despre Crăciun, care te trimit instant la vârsta copilăriei prin simplul fapt că recunoști tot felul de jucării, vederi sau decorațiuni pe care le-ai avut și tu odată. Tot în acest muzeu afli și o mulțime de lucruri despre Krampus cel înfricoșător, care apare alături de Moș Nicolae în cultura austriacă.


Desertul kaiserschmarrn

Tot din Salzburg mi-au rămas în suflet aromele îmbietoare: desertul kaiserschmarrn, varianta cu mere și cu gem de prune, și punciul din lichior de ouă simplu sau în varianta cu whiskey.


Budapesta: văzută din turnul Basilicii Sf. Ștefan, Piața de Crăciun pare a fi o povestea care te așteaptă să joci rolul principal. Foto: Călin Stan


Preparate locale la Târgul de Crăciun din Budapesta

Budapesta

Dacă tot am ajuns la capitolul bunătăți și mă gândesc că ți-am făcut poftă de îți vine să pornești la drum chiar acum, trebuie să îți spun despre Budapesta, unde se pune foarte mult accent pe mâncăruri locale. Pornind de la sarmale de toate felurile, la rață pe varză roșie gătită cu miere, la somon afumat natural și încheind cu zeci de feluri de deserturi sau punci, Budapesta e locul pe care nu trebuie să îl ocolești dacă ai poftă de ceva gustos. Aici am descoperit două Piețe de Crăciun, pe cât de diferite, pe atât de frumoase. Cea din Piața Vorosmarty, care e și cea mai întinsă, și cea din fața Bisericii Sf. Ștefan, pe care am putut să o admir de sus, din turnul bisericii.

În Piața Vorosmarty mi-a plăcut că am găsit tot felul de produse tradiționale: din lemn, ceramică, cojoace, vinuri și, bineînțeles, nenumărate tipuri de boia. În plus, într-un colț al pieței era amenajată o mică scenă unde se cânta live. Partea frumoasă era că se cântă live de către oricine își dorește. În cealaltă piață, cea din fața bisericii, am reținut proiecțiile de lumini și povești ce aveau loc chiar pe fațada bisericii, de mai multe ori pe oră după lăsarea serii.

Piețele de Crăciun ale Europei sunt diferite și unice, iar la final rămâi cu sentimentul că suntem cu toții copii în suflet. Așa că, cel puțin o dată pe an, e bine să ne răsfățăm.

Vizualizări: 38

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor