altmarius

cultură şi spiritualitate

Pelerinaj la racla cu moaşte a Sfântului Ioanichie cel Nou de la Muscel

Sarbatoare-la-manastirea-argeseana-Cetatuia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pelerinaj la racla cu moaşte a Sfântului Ioanichie cel Nou de la Mu...

Sărbătoare la mănăstirea argeşeană Cetăţuia

Ioan Buşagă
 

Astăzi este ziua de pomenire a Sfântului Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel, Argeş. În mod deosebit, acest cuvios este prăznuit la Mănăstirea Cetăţuia, unde se păstrează moaştele sfântului. Sfântul Ioanichie este unul dintre cei mai renumiţi sihaştri din secolul al XVII-lea. El este considerat protector al familiei şi mijlocitor pentru părinţii care nu pot avea copii.

Numeroşi pelerini, fii duhovniceşti ai Mănăstirii Cetăţuia şi preoţi din împrejurimi au participat aseară la slujba Privegherii Mari, săvârşită cu prilejul prăznuirii Sfântului Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel, Argeş. Astăzi, Sfânta Liturghie este săvârşită de Înalt Preasfinţitul Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, împreună cu un numeros sobor de preoţi şi diaconi, în biserica de lemn a Mănăstirii Cetăţuia. Întrucât s-au finalizat lucrările de pictură la lăcaşul de cult, sfinţit în anul 2004, astăzi este oficiată şi slujba de sfinţire a picturii.

 

Sfântul Ioanichie, sfătuitor al domnilor români

 

Cuviosul Ioanichie cel Nou s-a născut din părinţi evlavioşi, trăitori în ţinutul Muscelului. Din tinereţe, ascultând chemarea lui Hristos, s-a despărţit de toate plăcerile şi ispitele lumii deşarte şi s-a retras în Mănăstirea Cetăţuia de pe valea Dâmboviţei, unde s-a călugărit şi a deprins de la părinţii îmbunătăţiţi ai aşezământului primele reguli ale vieţii ascetice. Timp de aproape 50 de ani, Cuviosul Ioanichie s-a nevoit într-una din peşterile Muntelui Negru-Vodă. Întrucât peştera în care s-a retras era într-un loc inaccesibil, nimeni nu a putut consemna din faptele şi nevoinţele sale. O dată pe săptămână, un ucenic al cuviosului venea să-i aducă pâine şi apă. De asemenea, stareţul mănăstirii, duminica, după Sfânta Liturghie, îi aducea merinde pentru suflet, Sfintele Taine. "Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou a fost un sfătuitor al voievodului Mihai Viteazul, care după bătălia de la Călugăreni a stat în Mănăstirea Cetăţuia trei luni, iar apoi, când sfântul se nevoia în peşteră, venea să-i ceară sfat domnitorul Matei Basarab, dimpreună cu curtea sa", a precizat părintele stareţ al Mănăstirii Cetăţuia, protosinghelul Modest Marian Ghinea.

Schimonahul Ioanichie, cunoscându-şi dinainte sfârşitul, şi-a încrustat pe peretele peşterii anul trecerii sale la Domnul, 1638. Aşezat pe un pat de piatră, moaştele sfântului au rămas neatinse până în 1944 datorită unei pânze de păianjen ţesute deasupra trupului, ca un epitaf. "În 1638, Sfântul Ioanichie a plecat la Domnul, iar în 1944 părintele Pimen Bărbieru, egumenul Schitului Cetăţuia Negru-Vodă, cum era atunci denumită mănăstirea, văzând căzute mai multe tufişuri de la gura unei grote s-a coborât în peştera respectivă, aflată într-un perete abrupt de 14 metri, iar în jos fiind o prăpastie de aproximativ 100 de metri. Intrând în peştera respectivă dimpreună cu un alt monah, Isidor, au găsit culcate pe un pat de piatră moaştele Cuviosului Ioanichie schimonahul. Şi acum se află scrijelite pe un perete cu litere chirilice inscripţia: "Ioanichie schimonahul, 1638". Moaştele sfântului au fost ţinute în biserica rupestră a Mănăstirii Cetăţuia din 1944 până în 1948. În acest an, moaştele au fost înmormântate lângă uşa bisericii rupestre. În 1996 am primit binecuvântarea ierarhului nostru spre a face un nou cimitir şi atunci am redescoperit şi cutia pe care scria: "Sfântul". Întrucât maica Doroteia de la Mănăstirea Pasărea, care are acum 103 ani, este sora părintelui Pimen Bărbieru, cel care a găsit pe sfântul, am aflat că acolo se află moaştele Cuviosului Ioanichie schimonahul", a mai spus părintele stareţ al Mănăstirii Cetăţuia. După anul 1990, moaştele Sfântului Cuvios Ioanichie schimonahul au fost aşezate în biserica mare a Mănăstirii Cetăţuia.

 

Ocrotitor al familiei şi mijlocitor pentru cei care nu pot avea copii

 

Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou este considerat ocrotitor al familiilor şi un mijlocitor al acelora care nu pot avea copii. Acest fapt este adeverit cu numeroasele minuni săvârşite în urma rugăciunilor către Sfântul Ioanichie cel Nou de la Muscel. "Vă spun că multe minuni s-au întâmplat de când avem în biserică moaştele Sfântului Ioanichie. Şi înainte de a le descoperi, ştiam de acel legământ al sfântului: "De rânduiala se va ţine, aici nimic nu va lipsi". Şi ne făceam rânduiala noastră şi astfel cu ajutorul lui Dumnezeu am primit de fiecare dată ceea ce a fost de trebuinţă pentru mănăstirea noastră. Că Sfântul Ioanichie cel Nou este protector al familiei, aceasta s-a aflat după redescoperirea moaştelor, când am rugat o familie de tineri ca să ne sculpteze o raclă de lemn. Persoanele respective au făcut timp îndelungat diverse tratamente pentru a avea copii. Şi vă spun că după ce racla a fost sculptată, la nouă luni tânăra respectivă a născut primul copil, iar acum au trei copii, cu ajutorul şi mijlocirea Sfântului Ioanichie. O altă persoană de la Baia Mare, auzind despre Sfântul Ioanichie, a dorit ca să-i picteze o icoană şi la fel i s-a întâmplat acest lucru. Sunt familii care la un moment dat au ajuns la o stare de tensiune prea mare şi din această pricină au ajuns să se despartă. Prin mijlocirea Sfântului Ioanichie aceste familii s-au reunit. Bucuria noastră cea mai mare o reprezintă şi faptul că mulţi dintre cei care au avut copii prin mijlocirea sfântului să ceară să boteze aceşti prunci lângă racla sfântului ca fii duhovniceşti ai Sfântului Ioanichie", a mărturisit părintele protosinghel Modest Marian Ghinea. Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel Argeş este unul dintre cei mai renumiţi sihaştri care au trăit şi s-au rugat în Valea Chiliilor, în primele decenii ale secolului al XVII-lea. Numele Văii Chiliilor vine de la numărul mare de pustnici care au vieţuit în aceste locuri. Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel a fost canonizat în şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din zilele de 18-19 iunie 2009. Atunci s-a aprobat ca ziua de prăznuire a Cuviosului Ioanichie cel Nou de la Muscel să fie la 26 iulie. Proclamarea canonizării Sfântului Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel a avut loc pe 26 septembrie 2009, odată cu ridicarea Eparhiei Argeşului şi Muscelului la rangul de arhiepiscopie. Mănăstirea Cetăţuia este aşezată pe piscul unui munte pe Valea Chiliilor, la 25 km S-E de Câmpulung, pe drumul care vine dinspre Târgovişte.

Vizualizări: 141

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

201 state 

(ultimul: Mauritania)

Numar de steaguri: 263

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 41

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

16 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

6. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

7. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

8. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro 11. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

12. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. EDITURA ARGONAUT

https://www.editura-argonaut.ro/

19.EDITURA MEGA

https://edituramega.ro/

20. TIMBREE

www.timbree.ro

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

25. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro 26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor