altmarius

cultură şi spiritualitate

Partea a IV-a din Scurta povestire despre Societatea pentru Invatatura Poporului Roman

 

   Barbu Constantinescu s-a nascut la Ploiesti in 1839, fiu al preotului Constantin de la Biserica “Sfintii Imparati” din localitate. Fratele sau a fost Arhiereul Orleanu Calistrat (1840-1916).

A urmat cursurile scolii grecesti din Ploiesti, apoi patru clase la Seminarul Central din Bucuresti. A dat examen de diferente si s-a inscris in clasa a III-a la Colegiul Sf. Sava.

In 1860 obtine o bursa de stat pentru a studia filosofia si teologia la Leipzig (Lipsca). Studiaza pedagogia cu T.Ziller (1817-1882), fost elev al lui Johann Friedrich Herbart (1776-1841). Se intoarce cu diploma de licenta in teologie si doctorat in filosofie.

In 1866 este numit temporar profesor de istorie universala si de religie la Seminarul Central, cursul superior. Si-a luat definitivatul prin concurs, in anul urmator.

Dupa numirea in functia de director al Seminarului, intrigile l-au facut sa-si dea demisia si sa se mute, cu incepere de la 1 septembrie 1883 pana in 1891 ca profesor de istorie la Liceul Matei Basarab, cursul superior.

In paralel, este acceptat profesor de pedagogie si director de studii (1 aprilie 1882-1 aprilie 1886 si 1 aprilie 1888-1 iulie 1889) la Azilul Elena Doamna.

A fost si profesor voluntar (preda gratuit) de istoria religiei si patrologie (stiinta despre Sfintii Parinti ai Bisericii) la nou infiintata Facultate de teologie din Bucuresti. Facultatea a fost infiintata la initiativa Mitropolitului Calinic, si a inceput cursurile la 16 noiembrie 1881. Barbu Constantinescu a fost numit decan al facultatii pana in 1884. Devenind bugetara din 1884, se schimba decanul, dar Barbu Constantinescu este numit din nou la 1 aprilie 1888, pana pe 30 noiembrie 1891, data repauzarii sale.

La Scoala normala a “Societatii pentru Invatatura Poporului Roman” a predat incepand cu ianuarie 1874, cand este numit profesor de pedagogie si romana. Ulterior inlocuieste romana cu istoria, dar preda si geografia si franceza, dupa nevoile scolii. Intre 13 noiembrie 1877 si 10 iunie 1888 exercita functia de director, fiind, dupa aprecierea contemporanilor, sufletul scolilor Societatii.

 

   Activitatea publicistica

 

Publica articole in revista “Societatea pentru Cultura Poporului Roman”.

Sub directia lui Barbu Constantinescu apare revista saptamanala, pedagogica si literara “Educatorul”. Revista apare ca publicatie a corpului didactic de la Azilul Elena Doamna si Ateneul Elisabeta, in perioada 2 iunie 1883-1 iulie 1884. Colaboreaza: Petre Ispirescu, Petre Garboviceanu, Petre Dulfu, Simion Mangiuca, Nicu Gane, Dobre Stefanescu, etc.

Publica articole in “Almanahul ilustrat pentru scoala si familie-1898” scos de revista “Invatamantul Primar”.

Se traduce si se publica un articol de-al lui in revista de limba maghiara ”Bukaresti magyar kepes naptar”, care apare in 1890 la Bucuresti.

Colaboreaza cu mai multe articole la “Columna lui Traian” a lui Hasdeu.

Este redactor, alaturi de S.P.Radianu si dr. I.Serbanescu, la revista pedagogica bilunara ”Invatatorul”, scoasa de I.Opran intre 27 august 1877 si 15 martie 1884.

Colaboreaza cu articole la “Lumina pentru toti-revista enciclopedica ilustrata pentru luminarea poporului”, alaturi de Th.D.Sperantia, P.Garboviceanu, P.Dulfu, V.Alecsandri, G.Cosbuc, B.P.Hasdeu, I.Pop Reteganu, etc. Revista apare din iunie 1885 pana in mai 1895, sub directia lui Eniu D.Balteanu. In 1876 publica (efemer) revista scolara “Abecedarul Romanesc”, propunand mai multor scoli din tara sa inceapa acest demers editorial.

 

   Publica mai multe lucrari, singur sau in colaborare.

 

Religioase:

-“Confesiunea ortodoxa a Bisericii sobornicesti si apostolice a rasaritului de Petru Movila, din nou tradusa si cu o prefata de Dr. Barbu Constantinescu”; ed. I, Bucuresti, 1872, ed. a II-a, Sibiu, 1877; ed. a III-a, Bucuresti, 1879

-“Istoria sacra a Noului Testament. Prelucrata de Dr.Barbu Constantinescu si Archiereul Calistrat Orleanu, Membru al Sfantului Sinod al Regatului Romaniei, Licentiat in teologia de la Universitatea din Atena si fost profesor la facultatea teologia din Bucuresti. Din initiativa si cu ajutorarea profesorilor asociati: Dr.Barbu Constantinescu, Dim.Aug.Laurian, Th.D.Sperantia, G.Cosbuc, G.P.Constantinescu si Arhiereul Calistrat Orleanu. Carte aprobata de Sfantul Sinod al Regatului Romaniei destinata pentru uzul scoalelor secundare (gimnasii, licee, seminarii, scoli secundare, normale si pedagogice)”, Ploiesti, Edit.”Progresului”, 1890.

 

Manuale didactice:

-“Abecedar romanesc prelucrat de Dr. Barbu Constantinescu”. Bucuresti, Tipografia Statului, 1874. Se cunosc 40 de editii pana in 1891, ultima scoasa la Libraria Socecu si C-ia (Stabilimentul Grafic I.V.Socecu)

-”Istoria Antica in Biografii de Dr. Barbu Constantinescu si cu ajutorarea profesorilor asociati: Dr. Barbu Constantinescu, Dim. Aug. Laurian, Th.D.Speranta, George Cosbuc, G.P.Constantinescu si Archiereul Calistrat Orleanu”, Bucuresti, Edit. Librariei Socec&C-nie (Tip. Moderna, Gregorie Luis) 1890

-”Istoria universala a evului mediu de Dr.Barbu Constantinescu (pedagog, decan al fac.de teol.Bucuresti)” Bucuresti -fara data

-“Noul abecedar romanesc (cu ilustratiuni) de Dr. Barbu Constantinescu Destinat pentru clasaI primara-rurala si clasaI (diviziunile I, II) primara de ambele sexurile”, Ploiesti, Edit. Stab. ”Progresul”, 1891; Editia a II-a Edit. Stab.”Progresul” I.Gheorghiu, D.Hernia&Co, 1891

-”Carte de citire prelucrata de invatatori asociati. Dr.Barbu Constantinescu, Lambrior, D.Aug.Laurian, Stef.C.Michailescu, I.Manliu. Partea I pentru clasa a doua primara”, Bucuresti, Editura Librariei Socecu si C-nia, 1881. Sunt cunoscute 24 de editii pana in 1892.

-”Carte de citire Cu ajutorul profesorilor asociati. Th.D.Sperantia, George Cosbuc, G.Constantinescu si Archiereul Calistrat Orleanu. Destinata pentru clasa II a scoalelor primare rurale si urbane de ambe sexe. Partea I ”, Ploiesti, Editura “Progresul” 1893. Sunt cunoscute 2 editii.

-”Carte de citire de Dr. Barbu Constantinescu si George Cosbuc. Din initiativa si prin ajutorarea profesorilor asociati: Dr.B.Constantinescu, Th.D.Sperantia, George Cosbuc , G.Constantinescu si Archiereul Calistrat Orleanu. Destinata pentru scoalele primare rurale si urbane de ambe sexe. Partea II”, Ploiesti, Edit.”Progresului” 1891. Sunt cunoscute 2 editii.

-”Carte de citire de Dr. Barbu Constantinescu si George Cosbuc. Din initiativa si prin ajutorarea profesorilor asociati: Dr. B.Constantinescu, Th.D.Sperantia, George Cosbuc , G.Constantinescu si Archiereul Calistrat Orleanu. Destinata pentru clasa III a scoalelor primare rurale si urbane de ambe sexe. Partea II”, Ploiesti, Edit.”Progresului” 1893. Pana in 1889 sunt cunoscute 11 editii.

-”Carte de citire de Dr. Barbu Constantinescu si George Cosbuc. Din initiativa si prin ajutorarea profesorilor asociati: Dr. B.Constantinescu, Th.D.Sperantia, George Cosbuc , G.Constantinescu si Archiereul Calistrat Orleanu. Destinata pentru clasa IV-a a scoalelor primare rurale si urbane de ambe sexe. Partea III”, Ploiesti, Edit.”Progresului” 1892. Sunt cunoscute 19 editii pana in 1895.

-”Carte romaneasca de citire de Dr. Barbu Constantinescu. Din initiativa si prin ajutorarea profesorilor asociati :Dr. B.Constantinescu, Th.D.Sperantia, George Cosbuc, G.Constantinescu, si Archiereul Calistrat Orleanu. Aceasta carte este destinata pentru scoalele primare rurale si urbane de amandoua sexurile”, Ploiesti, Edit.”Progresului”, 1890.

-”Gramatica romana de Th.D.Sperantia, Doctor in filosofie si litere, profesor la Liceul Lazar din Bucuresti. Din initiativa si prin ajutorarea profesorilor asociati: Dr. B.Constantinescu, Dim.A.Laurian, Th.D.Sperantia, George Cosbuc, G.Constantinescu. Acest manual este destinat pentru clasa II din scolele primare si pentru clasa III din scolele primare rurale, de ambe sexuri”, Ploiesti, Edit. “Progresul”, 1890. Lucrarea a vut doua editii, a doua in 1893.

-”Gramatica romana (Etimologia) de Th.D.Sperantia, Doctor in filosofie si litere, profesor la Liceul Lazar din Bucuresti. Din initiativa si prin ajutorarea profesorilor asociati: Dr. B.Constantinescu, Dim.A.Laurian, Th.D.Sperantia, George Cosbuc, G.Constantinescu. Acest manual este destinat pentru clasa II din scolele primare si pentru clasa III din scolele primare rurale, de ambe sexuri”, Ploiesti, Edit. “Progresul”, 1891. Lucrarea a vut doua editii, a doua in 1893.

-”Gramatica romana (Sintaxa si stil de compozitie) de Th.D.Sperantia, Doctor in filosofie si litere, profesor la Liceul Lazar din Bucuresti. Din initiativa si prin ajutorarea profesorilor asociati: Dr. B.Constantinescu, Dim.A.Laurian, Th.D.Sperantia, George Cosbuc, G.Constantinescu. Acest manual este destinat pentru clasa II din scolele primare si pentru clasa III din scolele primare rurale, de ambe sexuri”, Ploiesti, Edit. “Progresul”, 1891.

 

Diverse:

-”Probe de limba si literatura tiganilor din Romania de Dr. Barbu Constantinescu”, Bucuresti, Typ.Societatii Academice Romane (Laboratorii Romani), 1878

 

Traduceri:

Chamiasso: ”Omul care si-a pierdut umbra”, Bucuresti, Biblioteca Pentru Toti nr. 462, 1909

Goethe: ”Herman si Dorothea”, Bucuresti, Biblioteca pentru Toti nr. 974, 1908

Goethe: “Povestea lui Achille”, Bucuresti, Biblioteca Pentru Toti nr. 922, 1915

E.A.Poe: ”Nuvele extraordinare”, Bucuresti, Biblioteca Populara Socec nr. 101-102, 1910

 

   La el, crezul vietii se regaseste in cuvintele sale. Iata ce scria in “Educatorul”:

“Ca sa ne apropiem cat mai mult de idealul aspiratiunilor noastre, avem trebuinta de lumina cereasca a scoalelor. Nu este de ajuns insa a raspandi lumina numai ici colea, prin regiuni mai inalte, ci trebue ca razele ei, sa domneasca pretutindenea, in coliba ca si in palat, prin sate ca si prin orase. La noi razele culturii adevarate n`au patruns pana acum decat in straturile mai inalte ale Societatii lasand patura de jos a poporului, mare parte in intuneric; precum soarele cand rasare lumineaza numai varfurile muntilor inalti mai intaiu, pe cand vaile sunt acoperite inca de umbra. Avem multi barbati luminati, dar n`avem inca un popor cult, care sa inteleaga pe deplin aspiratiile acestor barbatisi sa fie si capabili de a le realiza. A face deci ca lumina instructiunii sa patrunda cat mai departe si mai adanc in masele poporului, iata scopul ce trebuie sa aiba in vedere de astazi inainte nu numai aceia ce sunt insarcinati cu conducerea scoalelor romanesti, ci toti cetatenii mai luminati ai Romaniei, cari doresc fericirea tarii lor; pentru ca poporul este temelia statului si cu cat poporul va fi mai luminat, cu atat statul intreg va deveni mai ferice inauntru, mai puternic si mai respectat in afara.”

 

Vizualizări: 923

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 264

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 42

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29. EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor