altmarius

cultură şi spiritualitate

Parohia "Acoperământul Maicii Domnului" - Titan

http://www.ziarullumina.ro/articole;1688;1;60907;0;Filantropie-si-e...

Parohia "Acoperământul Maicii Domnului" - Titan este una din parohiile noi ale Capitalei. Aici se desfăşoară activităţi social-filantropice cu bătrânii şi cu cei aflaţi în nevoi, dar şi educaţionale cu adulţii şi tinerii parohiei. În prezent, se efectuează lucrări de pictură în altarul lăcaşului de cult.

 

Rugăciunile şi dorinţa credincioşilor din cartierul bucureştean Titan de a avea un lăcaş de închinare s-au împlinit în anul 2001, când Primăria Generală a Municipiului Bucureşti a dăruit un teren pe strada Prisaca Dornei pentru a fi construit un lăcaş de închinare. Pentru a nu-i priva pe credincioşi de serviciile religioase, părintele Mihai Stavără a adus de la Ministerul Apărării Naţionale câteva corturi militare. Însă, în luna martie a anului 2006, "cortul de rugăciune", cum l-a denumit părintele paroh Stavără, a trebuit să fie restituit Ministerului Apărării Naţionale pentru a fi dus la casat. În acest răstimp, dragostea şi daniile credincioşilor au făcut să crească o biserică de zid şi alte clădiri anexe, precum pangarul, lumânărarul, capela mortuară, trapeza şi cancelaria. "Construirea acestei biserici în mijlocul caselor noastre reprezintă una dintre marile minuni săvârşite de-a lungul vieţii mele. Iar bucuria acestei minuni continuă în bunele relaţii pe care le avem între noi enoriaşii, cei care constituim o mare familie", a mărturisit enoriaşa Fotinia Năstase. În prezent, sunt executate lucrările de pictură de către pictorul Dinu Traian Petrescu, ajutat de două uceniţe.

 

Cenaclu literar creştin

 

În prima sâmbătă din fiecare lună, în sala socială a parohiei se reuneşte cercul literar-artistic ortodox. Iniţiativa înfiinţării acestui cenaclu a fost a lui Petru Demetru Popescu, profesor de istorie cu 50 de ani vechime în învăţământ şi membru titular al Uniunii Scriitorilor. "Misiunea sacră de profesor nu se încheie niciodată. De aceea, fiind ataşat de această biserică şi de părintele paroh, care este un om profund în gândire şi în simţăminte, am dorit să sprijin după puterile mele activităţile parohiei. Iniţiativa înfiinţării unui cenaclu literar creştin am avut-o acum doi ani. Tot atunci, împreună cu părintele paroh, am hotărât ca cenaclul nostru să poarte numele hramului bisericii noastre, "Acoperământul Maicii Domnului". Prin intermediul acestui cenaclu contribuim la dezvoltarea activităţilor eclesiastice ale parohiei, la mărturisirea credinţei noastre ortodoxe şi la împrospătarea sentimentului de trăire a Ortodoxiei. Acest cenaclu pregăteşte talente atât în proză, cât şi în versuri şi intenţionăm să extindem în anii viitori activitatea cenaclului şi a numărului membrilor lui. La întâlnirile lunare participă persoane cu vârste cuprinse între 24 şi 83 de ani, dar valoarea nu aşteaptă numărul anilor, aşa încât nu mai contează vârstele participanţilor deoarece ele se contopesc într-o singură fiinţă care participă la dezbaterile cenaclului literar creştin", a precizat profesorul Petru Demetru Popescu. Activitatea cenaclului începe în luna septembrie şi durează până în luna iunie.

"În timpul vacanţei sunt profesori pensionari care au mai mult timp liber şi care vin să predea benevol în trapeza bisericii noastre cursuri de limba română, matematică sau alte discipline. Cursurile sunt dedicate copiilor care provin din familii nevoiaşe şi care au rezultate necorespunzătoare la învăţătură sau care doresc să îşi perfecţioneze pregătirea", a spus părintele paroh Mihai Stavără. Pentru aceasta, membrii Consiliului parohial, alături de medicii cabinetului neuro-psihiatric al Policlinicii Titan, au desfăşurat un program de evaluare psihologică a copiilor şi familiilor care se confruntă cu diferite dificultăţi, precum: randament scăzut, probleme emoţionale şi de comportament sau dificultăţi de relaţionare familie-copil.

Parteneriat Biserică - Şcoală

 

Parohia "Acoperământul Maicii Domnului" a încheiat un parteneriat cu şcolile generale şi grădiniţele din apropiere. "Este o bucurie când Biserica şi Şcoala colaborează în vederea educaţiei copiilor noştri. Ele sunt două componente care fac parte din educaţia neamului românesc. Biserica noastră găzduieşte multe din activităţile şcolare, precum începutul şi sfârşitul de an şcolar, festivitatea de premiere a elevilor, concursuri şi expoziţii de artă bisericească şi populară de icoane, obiecte din ceramică şi altele", a spus parohul bisericii.

Parohia desfăşoară mai multe acţiuni social-filantropice în care sunt vizate persoanele vârstnice, singure, cu situaţii deosebite. "Unora dintre ei le oferim la trapeza bisericii o masă caldă, altora pachete alimentare care sunt împărţite prin voluntarii Bisericii, printre aceştia şi elevi ai şcolilor din parohia noastră, cu aprobarea profesorilor şi părinţilor lor. Aceste acţiuni le practicăm la sărbătorile mari bisericeşti: Naşterea Mântuitorului, Învierea Mântuitorului, la hramurile bisericii noastre, la alte sărbători ale Maicii Domnului şi altele. În această perioadă organizăm diferite pelerinaje pentru enoriaşi. În această lună, în zilele de 12-13, împreună cu Fundaţia "Altair", organizăm un pelerinaj pentru cei în vârstă la mănăstirile din judeţe precum Prahova, Braşov sau Vâlcea. De asemenea, vom organiza un pelerinaj şi pentru enoriaşii care ne ajută la activităţile gospodăreşti din parohie", a mai spus părintele Stavără.

Enoriaşii Parohiei "Acoperământul Maicii Domnului" reprezintă nişte modele pentru alţi credincioşi deoarece ei au înţeles că biserica parohială nu este doar a preotului, ci aparţine şi lor. "De zece ani, de când s-a bătut primul ţăruş pentru biserica aceasta, numai aici merg la biserică. Înainte trebuia să merg până în centrul Bucureştiului pentru a participa la slujbele religioase. Aici îmi găsesc o linişte şi o bucurie sufletească extraordinară. Dacă lipsesc din anumite motive sau sunt plecată din localitate mă simt ca şi cum aş avea o datorie neîmplinită. Aceasta pentru că harul părintelui, buna gospodărire a parohiei, faptul că întreaga familie participă la bunul mers al bisericii constituie pentru noi un exemplu şi un imbold pentru a fi alături de dânşii", a mărturisit Aurelia Pancu.

 

Vizualizări: 220

Comentariu publicat de silvian dobre pe August 9, 2011 la 3:26pm
MULTUMIM  PENTRU ACEASTA MINUNATA  POSTARE !

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor