altmarius

cultură şi spiritualitate

Papa Francisc în Bulgaria. ”Regina Coeli” în fața catedralei patriarhale din Sofia (text)

Pope Francis' trip in Bulgaria and Northern Macedonia Papa Francisc, la rugăciunea ”Regina Coeli” condusă duminică, 5 mai 2019, la Sofia (Bulgaria).  (ANSA)

https://www.vaticannews.va/ro/papa/news/2019-05/papa-francisc-bulga...

Duminică, 5 mai 2019, papa Francisc a condus rugăciunea antifonului marian pascal ”Regina Coeli” (Bucură-te, Regina Cerului) în fața catedralei patriarhale a Bisericii Ortodoxe Bulgare. Pontiful efectuează în zilele 5-6 mai a.c. o călătorie apostolică în ”Țara trandafirilor” sub genericul ”Pacem in terris” – ”Pace pe pământ”.

Cetatea Vaticanului – A. Dancă
5 mai 2019 – Vatican News. ”Cristos a înviat din morți, este viu și merge alături de tine!”. În prima zi a călătoriei sale apostolice în Bulgaria, duminică, 5 mai 2019, papa Francisc a condus rugăciunea antifonului marian pascal ”Regina Coeli” (Bucură-te, Regina Cerului) în fața catedralei patriarhale a Bisericii ortodoxe bulgare. Mai înainte, papa a făcut o vizită de curtoazie la președintele țării și a avut o întâlnire fraternă cu patriarhul Neofit al Bisericii Ortodoxe Bulgare. 

Alături de diverse oficialități și reprezentanți ai altor confesiuni și religii, erau prezenți la rugăciune aproximativ trei mii de credincioși, în cea mai mare parte catolici. Din cei 7 milioane de locuitori, catolicii bulgari reprezintă 1% din populație. După alocuțiunea papei, corul a cântat rugăciunea ”Regina Coeli”, la cântare alăturându-se și foarte mulți credincioși. Pontiful a vorbit în italiană iar adunarea urmărea textul tradus în bulgară cu ajutorul ecranelor amplasate la fața locului.

Vă oferim aici, în traducerea noastră de lucru, alocuțiunea papei Francisc de la rugăciunea ”Regina Coeli” de duminică, 5 mai 2019 (Sofia, Bulgaria).

«Dragi frați și surori, Cristos a înviat!

Cu aceste cuvinte, încă din antichitate, în aceste ținuturi ale Bulgariei creștinii – ortodocși și catolici – se salută unii pe alții în timpul Paștelui: Christos vozkrese! [mulțimea răspunde]. Acestea exprimă marea bucurie pentru victoria lui Isus Cristos asupra răului și a morții. Sunt o afirmație și o mărturie despre inima credinței noastre: Cristos e viu. El este speranța noastră și cea mai frumoasă tinerețe a acestei lumi. Tot ceea ce El atinge devine nou, se umple de viață. De aceea, primele cuvinte pe care vreau să le adresez fiecăruia dintre voi sunt: El e viu și vrea ca tu să fii viu! El este în tine, El este cu tine și nu te lasă niciodată! El merge împreună cu tine. Oricât ai putea să te îndepărtezi, alături de tine este Cel înviat, care în continuu te cheamă și te așteaptă ca să începi din nou. El nu se teme niciodată să înceapă din nou: ne dă mâna întotdeauna ca să începem din nou, ca să ne ridicăm și să o luăm de la capăt. Când te simți bătrân din cauza tristeții – tristețea îmbătrânește – din cauza invidiei, a temerilor, a îndoielilor și a falimentelor, El va fi acolo ca să-ți redea putere și speranță (cf. exort. ap. post-sinodală Christus vivit, 1-2). El e viu, vrea ca tu să fii viu și merge alături de tine.

Credința în Cristos care a înviat este proclamată de două mii de ani în orice colț al pământului prin misiunea generoasă a multor credincioși, care sunt chemați să dea totul pentru vestirea Evangheliei fără să țină nimic pentru sine. În istoria Bisericii, chiar și aici în Bulgaria, au existat păstori care s-au deosebit prin sfințenia vieții. Printre aceștia, îmi place să-l amintesc pe predecesorul meu, pe care voi îl numiți ”sfântul bulgar”, Sfântul Ioan XXIII, un sfânt păstor, a cărui amintire este deosebit de vie în această țară, unde el a trăit din 1925 până în 1934. Aici a învățat să aprecieze tradiția Bisericii Răsăritene, stabilind legături de prietenie cu celelalte confesiuni religioase. Experiența diplomatică și pastorală în Bulgaria a lăsat o amprentă atât de puternică în inima sa de păstor încât l-a făcut să privilegieze în Biserică perspectiva dialogului ecumenic, care a avut un impuls considerabil la Conciliul Vatican II, voit chiar de papa Roncalli. Într-un anumit sens, trebuie să mulțumim acestei țări pentru intuiția înțeleaptă și inspiratoare a ”Papei cel bun”.

În brazda acestui drum ecumenic, peste câteva momente voi avea bucuria de a saluta reprezentanții diverselor confesiuni religioase din Bulgaria care, deși este o țară ortodoxă, este o răscruce în care se întâlnesc și dialoghează diverse expresii religioase. Plăcuta prezență la această întâlnire a reprezentanților acestor comunități diverse arată dorința tuturor de a parcurge calea, pe zi ce trece tot mai necesară, ”de a adopta cultura dialogului drept cale, colaborarea comună drept comportament, cunoașterea reciprocă drept metodă și criteriu” (Documentul privind fraternitatea umană, Abu Dhabi, 4 februarie 2019).

Ne aflăm în apropiere de vechea biserică Sfânta Sofia și alături de biserica patriarhală Sf. Alexander Nevski unde, mai înainte, m-am rugat în amintirea Sfinților Ciril și Metodiu, evanghelizatorii popoarelor slave. Din dorința de a manifesta stima și afecțiunea față de această venerată Biserică ortodoxă bulgară, am avut bucuria de a-l saluta și îmbrățișa, mai înainte, pe Fratele meu Sanctitatea Sa patriarhul Neofit, precum și pe mitropoliții Sfântului Sinod.

Ne adresăm acum Fericitei Fecioare Maria, Regina cerului și a pământului, ca să mijlocească la Domnul înviat pentru a dărui acestei țări iubite avântul mereu necesar de a fi țară de întâlnire în care, dincolo de diferențele culturale, religioase sau etnice, să puteți continua să vă recunoașteți și să stimați ca fii ai unui și singur Tată. Invocația noastră se exprimă prin cântarea anticei rugăciuni Regina Coeli. O facem aici, la Sofia, în fața icoanei Maicii Domnului de la Nesebar, care înseamnă ”Poarta cerului”, atât de îndrăgită de predecesorul meu Sfântul Ioan al XXIII-lea, care a început să o venereze aici, în Bulgaria, și a purtat-o cu sine până la moarte.»

Corul și mulți dintre cei prezenți au cântat antifonul marian pascal Regina Coeli, după care papa Francisc a invocat binecuvântarea apostolică și s-a retras la nunțiatura apostolică pentru prânz și odihnă.

Ultimul eveniment din prima zi a călătoriei apostolice în Bulgaria începe la ora locală 16.45: Sfânta Liturghie prezidată de papa Francisc în Piața ”Knyaz Alexsander I” din centrul istoric al Sofiei. Lecturile și rugăciunile liturgice sunt luate de la cea de-a treia Duminică a Paștelui (după ritul roman sau latin), iar limbile folosite sunt italiana și bulgara. La Rugăciunea universală, intențiile  credincioșilor sunt exprimate, de asemenea, în engleză, polonă, spaniolă și arabă.

05 mai 2019, 14:33

Vizualizări: 27

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor