altmarius

cultură şi spiritualitate

 de Cronicar

http://www.romlit.ro/ochiul_magic111111111111111111111111

„Nu are cum să nu te facă fericit…“

Ne-a atras atenţia un punct de vedere al lui Liviu Ioan Stoiciu, care scrie în revista ARGEŞ nr. 2 despre Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” de la Botoşani. Iată cum îi vede el pe laureaţii ultimilor două ediţii: „Cel premiat în acest an este Gheorghe Grigurcu, cel premiat anul trecut a fost Gabriel Chifu, doi poeţi remarcabili, foarte buni, mari”. Iată şi opinia sa despre cei care au luat acest premiu în cele 25 de ediţii: „E chiar impresionantă lista premianţilor de-a lungul anilor, din 1991 încoace, nu are cum să nu te facă fericit stilurile lor diferite şi personalităţile «omeneşti» ieşite din ţâţâni, mă mir că Premiul Nobel pentru Literatură n-a ales până azi pe unul dintre ei (chiar dacă nu se pot compara, nu mai departe, cu premianta din Belarus de anul trecut). Numai cine nu i-a citit nu poate să creadă că România şi limba română au avut şi au o poezie de înalt nivel…”. Găsim impresionante opiniile lui Liviu Ioan Stoiciu. De ce?, vor întreba unii, sunt nişte judecăţi de valoare normale. Aşa e, dar într-o lume pe dos, în care doar frustrarea, invidia, ura şi minciuna se aud strident, normalitatea devine excepţie şi impresionează. Şi încă ceva: aceste laude pentru cei care au câştigat premiul vin din partea unui poet care a fost şi el nominalizat, dar nu l-a câştigat încă! Ceea ce spune multe: şi despre calităţile sale umane, despre onestitatea şi superioritatea sa, dar şi despre calitatea sa de poet. Numai cineva de valoare deosebită are puterea să recunoască, senin, valoarea altora. Cât despre faptul că Liviu Ioan Stoiciu n-a primit încă acest premiu, este doar o chestiune de timp şi de interes stârnit la un moment dat de unul sau de altul. Premiul, oricum, i se cuvine pentru calitatea poeziei sale, pentru forţa ei, pentru neobosita reinventare de sine şi, oricum, el este un câştigător în ochii noştri. Dacă toţi am reacţiona ca el în diferite situaţii delicate, lumea literară românească ar avea o geometrie morală şi a valorilor mult limpezită. 

Vieţi amestecate în vieţile noastre 

Cu doi dintre criticii literari care sunt prezenţi cu cronici literare, săptămână de săptămână, în România literară, ne reîntâlnim, iată, în SUPLIMENTUL DE CULTUR| (nr. 515), jucând alte roluri: e vorba despre Daniel Cristea-Enache, care pune întrebări şi despre Nicolae Manolescu, care formulează răspunsuri. Întrebarea din numărul de revistă amintit sună aşa: Să revenim la lectura pe care o faceţi dosarului întocmit de Securitate. Ce aţi mai descoperit, despre dvs. şi cei apropiaţi, parcurgând în ordine cronologică notele informative? Întrebare incitantă, desigur, care primeşte un răspuns pe măsură: Nicolae Manolescu reproduce scrisoarea adresată actualului director al SRI, prin care solicită accesul la dosarul său de Securitate de după anul 1975. O epistolă – extrem de interesantă. Şi importantă, totodată, nu doar pentru destinul celui care o scrie, ci pentru configurarea unei dramatice perioade istorice şi pentru înţelegerea felului cum s-au manifestat elitele culturale româneşti. Reproducem aici un scurt fragment: „Vă întreb, domnule Director, de ce nu mi se îngăduie să-mi desăvârşesc opera memorialistică profitând de inestimabila contribuţie a Securităţii la înregistrarea meticuloasă a vieţii mele. Ştiu că, din păcate, nu sunt singurul căruia i se ascunde o parte din Dosar. În general, anii 1980 par mai puţin deschişi accesului. Am o oarecare idee de motivele blocajului. Bănuiesc că e vorba de a păzi memoria unor persoane încă în viaţă amestecate în vieţile noastre. Mai degrabă decât de raţiuni de stat.” De citit, în întregime. Şi de urmărit subiectul: palpitant. 

„Poesis“ - 300 

Dintre multele publicaţii literare apărute după 1990, POESIS a avut curajul de a se plasa, de la bun început, pe o nişă. Atenţia particulară dedicată poeziei, criticii de poezie şi teoriei genului nu părea a-i garanta nici existenţa îndelungată, nici succesul. În fond, se spune că trăim în evul prozei, că poezia nu mai interesează şi că viitorul aparţine non-ficţiunii. Mizând pe poezie, George Vulturescu şi mica sa echipă şi-au asumat un dublu risc: de a nu reuşi şi de a fi desueţi. 
Iată, însă, că nu s-a întâmplat deloc aşa, iar miza pe poezie s-a dovedit câştigătoare. Poesis se dovedeşte longevivă şi are o contribuţie indelebilă la susţinerea creaţiei literare în Transilvania, în special în nordvestul care, cu câteva decenii în urmă, nu era un centru literar. Ajunsă la numărul 300, Poesis îşi îngăduie un număr de gală, care e, totodată, o antologie a poeziei române contemporane. Lista autorilor care au publicat în revistă, ca şi a celor care au participat la festivalurile organizate, până nu demult, la Satu Mare, sub auspiciile Poesis, este de bună calitate şi atestă contribuţia serioasă pe care revista ardeleană a adus-o la întreţinerea unui climat de valori în literatura de azi. Chiar dacă, în ultimii ani, Poesis nu mai e exclusiv o revistă de poezie, ea îşi păstrează caracterul de publicaţie deschisă, promovând literatura din partea de nord-vest a României, publicând tineri scriitori şi reflectând, număr de număr, întregul literelor române.

Vizualizări: 50

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 264

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 42

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

16 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

6. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

7. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

8. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro 11. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

12. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

19. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

20. TIMBREE

www.timbree.ro

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

25. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro 26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor