altmarius

cultură şi spiritualitate

 Este cea de-a 323-a zi a lui 2021. Au rămas 42 de zile până la sfârşitul anului. Soarele va răsări la ora 7:29 şi va apune la ora 16:44.

– Astăzi este „Ziua Cercetătorului şi Proiectantului din România”, în semn de omagiu pentru citologul american de origine română George Emil Palade, care a elucidat ultrastructura celulelor și a descoperit ribozomii (particule subcelulare care-i poartă numele), sediu al sintezei de proteine. Palade s-a născut în 19 noiembrie 1912. Este „Ziua Bărbatului”, stabilită prin decretul semnat de preşedintele României, Klaus Iohannis, la 3 martie 2016. Potrivit iniţiatorilor, actul normativ are drept scop eliminarea discriminării dintre femei şi bărbaţi şi creşterea gradului de conştientizare privind concilierea vieţii de familie cu viaţa profesională.

– Astăzi este „Ziua Internaţională a Bărbatului”, inițiată în 1999 de doctorul Jerome Teelucksingh din Trinidad-Tobago. În prezent ziua se sărbătorește în peste 70 de ţări din lume. Este și „Ziua Mondială de Prevenire a Abuzului asupra Copiilor”, lansată în 2000, de către „The Women’s World Summit Foundation”, pentru a mobiliza şi îndemna guvernele şi societăţile să ia măsuri de prevenire a abuzului asupra copiilor. Tot azi este „Ziua Mondială a Toaletelor”, marcată sub egida Organizației Națiunilor Unite, pentru a sublinia importanţa instalaţiilor sanitare şi a canalizării. În cadrul unei Adunări Generale a ONU din 2013, diplomatul statului Singapore a precizat că peste 2,5 miliarde de persoane din lume nu au acces la instalaţii sanitre corespunzătoare. Această zi a fost definită de „World Toilet Organization” încă din 2001 şi este sărbătorită anual. Este și Ziua Naţională a Principatului Monaco (Sărbătoarea Prinţului), unde se aniversează instaurarea actualei dinastii, Grimaldi, din 1949.

– Între 19-28 noiembrie 2021 are loc „Săptămâna Europeană a Roboticii”, o inițiativă a EURobotics, începută în 2011, cu scopul promovării industriei roboticii în țările Uniunii Europene. Evenimentul se desfăşoară în ultima săptămână completă din noiembrie (ambele weekenduri inclusiv).

– Din 19 noiembrie 1377 datează prima atestare a Castelului Bran, prin actul emis de regele Ludovic I de Anjou al Ungariei, prin care braşovenii primeau privilegiul de a ridica în trecătoarea Branului, ce lega Ţara Românească de Transilvania, o cetate de piatră „cu propriile cheltuieli şi osteneli”.

– În 1493 navigatorul și exploratorul italian Cristofor Columb a descoperit Porto Rico, astăzi un stat insular în nord-estul Mării Caraibilor, iar la data de 19 noiembrie 1703 a murit, în închisoarea Bastilia, prizonierul politic francez neidentificat de istorici, dar cunoscut ca „Omul cu masca de fier”. Marchioly, așa cum era el apelat, a stat încătușat 34 de ani și pare să fi fost, conform teoriei scriitorului și filosofului Voltaire, fratele vitreg al regelui Ludovic al XIV-lea al Franței.

– În 1918 a avut loc întrunirea Marelui Sfat Naţional în sala Tribunalului din Alba Iulia, care l-a ales ca preşedinte pe Gheorghe Pop de Băseşti, stabilind şi Guvernul Provizoriu (intitulat Consiliul Dirigent), alcătuit din 15 membri. Marele Sfat Naţional şi Consiliul Dirigent şi-au stabilit sediul la Sibiu. La data de 19 noiembrie 1819 s-a inaugurat Muzeul Prado din Madrid, capitala Spaniei, unul dintre cele mai vizitate muzee din lume. Prado găzduieşte cea mai importantă colecţie de pictură spaniolă de pe mapamond, dar şi alte lucrări europene. Construit în 1818, din ordinul regelui Ferdinand al VII-lea, a fost deschis publicului sub numele de Muzeul Regal de Pictură, care, din 1868, după exilarea reginei Isabela a II-a, a devenit Muzeul Naţional Prado. Tablourile găzduite aparţin perioadei cuprinse între secolele XII-XIX.

– La 19 noiembrie 1861 s-a încheiat, la Timișoara, Conferința Natională a fruntașilor politici români din Banat, unde s-a adoptat o moțiune prin care se cerea autonomia Banatului față de Ungaria, teritoriul acestuia urmând să fie numit „Căpitănat român” sau să fie încorporat Transilvaniei, devenită autonomă. În 1925, în cadrul expoziţiei „Luna Bucureştilor” din capitala țării noastre, a fost realizată prima emisiune în limba română (un program de divertisment), cu un aparat „Levy” de 50 de waţi. Autorul premierei tehnice a fost inginerul C. Cottescu.

– În 1946 au avut loc primele alegeri parlamentare postbelice din România, precedate de o aprigă campanie electorală a Blocului Partidelor Democrate (BPD), în timp ce activitatea politică şi de propagandă electorală a Opoziţiei a fost limitată, anihilată sau obstrucţionată de autorităţile comuniste. În ciuda atacurilor, se prefigura victoria categorică a Opoziţiei, însă guvernul de la Bucureşti (cabinetul Dr. Petru Groza) a recurs la forţă şi la falsificarea alegerilor, la sugestia Moscovei. Declarate „libere și nestingherite”, alegerile au fost câștigate, așadar, de cine trebuia: Blocul Partidelor Democrate.

– La data de 19 noiembrie 1969, în cadrul programului spațial „Apollo 12”, astronauții americani Charles Conrad și Alan Bean au aselenizat în Oceanul Furtunilor, devenind astfel al treilea și al patrulea om care au pășit pe Lună.

– Tot în 1969, dar pe Pământ, celebrul fotbalist brazilian Pelé a marcat cel de-al 1000-lea gol, într-un meci disputat de echipa sa, FC Santos, contra formației Vasco da Gama.

– Între 19-20 noiembrie 1977 președintele egiptean Anwar El Sadat a devenit primul lider arab din Orientul Mijlociu care a efectuat o vizită oficială în Israel, la invitația premierului Menahem Begin, faptă care a revoltat lumea arabă, dar care a dus, în anul următor, la semnarea acordului de pace de la Camp David (din SUA), cei doi oficiali primind, ulterior, Premiul Nobel pentru Pace.

– La 19 noiembrie 1979 s-a tăiat, oficial, panglica de începere a exploatării metroului din București, prin plecarea din Depoul Ciurel către staţia Semănătoarea a celui dintâi tren de metrou. Primul tronson al Magistralei I, cu o lungime de 8,1 kilometri, pe ruta Semănătoarea – Timpuri Noi, a fost pus în funcţiune cu trei zile mai devreme, la 16 noiembrie 1979. În 1990 s-a semnat, la Paris, Tratatul privind limitarea forţelor convenţionale în Europa, încheiat între ţările membre ale blocului NATO (în număr de 16 atunci) și ale Tratatului de la Varşovia (6), document care a marcat oficial sfârşitul „Războiului Rece”. Tratatul a intrat în vigoare la 17 noiembrie 1995.

– În perioada 19-21 noiembrie 1990 a avut loc, la Paris, reuniunea la nivel înalt a Conferinţei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (CSCE), la sfârșitul căreia a fost semnată Carta de la Paris pentru o Nouă Europă, care a marcat un punct de cotitură în istoria CSCE, deschizând calea transformării sale într-un forum instituţionalizat de dialog şi negocieri, cu o structură operaţională. De la 1 ianuarie 1995 se numeşte Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

– La 19 noiembrie 1998 un tablou al pictorului olandez Vincent van Gogh, „Autoportret fără barbă”, era vândut la licitația de la New York pentru suma record de 71,5 milioane de dolari, iar în 1999 China lansa, cu succes, prima sa navă spațială, „Shenzhou 1”, care însă nu avea nici încărcătură și nici oameni la bord.

– În 2002, la Giessen, în Germania, se deschidea primul muzeu interactiv din lume dedicat matematicii – „Mathematikum”, iar în 2016 Iisus Hristos a fost declarat Regele Poloniei, într-o ceremonie simbolică ce a avut loc la Biserica Milostivirii Divine în Cracovia și la care a participat președintele Poloniei, Andrzej Duda. Ceremonia a coincis cu sfârșitul Jubileului „Anul Mercy” („Anul Îndurării”) a Bisericii Catolice și a 1050-a aniversare a creștinismului polonez.

Acest act are la bază învăţătura Papei Pius al XI-lea, care, în enciclica sa Quas Primas, sublinia necesitatea ca în timpurile noastre „Iisus Hristos să împărăţească”. Potrivit Conferinţei Episcopilor Polonezi, actul încoronării lui Iisus este doar începutul lucrării de întronizare a lui Iisus Hristos în naţiunea poloneză. Episcopii au accentuat că evenimentul subliniază o recunoaștere naţională a suveranităţii Lui peste univers și o supunere față de legea și voința Lui.

– La 19 noiembrie s-au născut: poetul, fizicianul, chimistul, astronomul și geograful rus Mihail Vasilievici Lomonosov (1711); sculptorul danez Bertel Thorvaldsen (1770); cercetătorul şi călătorul francez René Caillié (1799); diplomatul, afaceristul și inginerul francez Ferdinand de Lesseps, care a proiectat și a condus construcția Canalului de Suez (1805); istoricul, criticul literar, poetul şi folcloristul român Aron Densuşianu (1837); juristul român Carol Telbisz, primar al Timișoarei timp de trei decenii (1854); arheologul și exploratorul american Hiram Bingham III (1875); biochimistul american James Batcheller Sumner, laureat Nobel (1887); șahistul cubanez José Raúl Capablanca, campion mondial (1888); compozitorul bulgar Petko Stajnow (1896); organistul, dirijorul, compozitorul şi profesorul român de etnie germană Franz Xaver Dressler (1898); scriitoarea germană Anna Seghers (1900); muzicianul american de jazz Tommy Dorsey, trombonist și compozitor (1905); geograful român Victor Tufescu (1908); economistul american de origine austriacă Peter Drucker (1909); episcopul greco-catolic român Ioan Ploscaru, deținut politic (1911); medicul şi biologul american de origine română George Emil Palade, care a descoperit ribozomii (1912); dirijorul spaniol Ataulfo Argenta (1913); prozatorul şi criticul literar român Mihail Chirnoagă (1913); biochimistul american Earl W. Sutherland, laureat Nobel (1915); politiciana indiană Indira Gandhi, premier al Indiei și fiica lui Jawaharlal Nehru (1917); cineastul italian Gillo Pontecorvo (1919); prozatorul şi istoricul literar român Dinu Pillat, fiul poetului Ion Pillat (1921); pianistul elveţian de origine maghiară Anda Géza (1921); eseista şi traducătoarea română Monica Lovinescu, critic literar (1923); sociologul, filosoful şi profesorul britanic de origine poloneză Zygmunt Bauman (1925); interpretul român de romanțe și muzică uşoară Nicolae Niţescu (1930); arbitrul român de fotbal Nicolae Rainea, singurul „fluieraș” român care a oficiat la trei campionate mondiale şi la unul european (1933); jurnalistul american Larry King, realizator de talk-show-uri de radio şi televiziune (1933); fotbalistul suedez Kurt Hamrin (1934); botanistul-morfolog şi profesorul român Constantin I. Toma (1935); biochimistul american de origine egipteană Rashad Khalifa (1935); chimistul american de etnie taiwaneză Yuan [Tsen] Lee, laureat Nobel (1936); poetul, eseistul şi traducătorul român Sorin Mărculescu (1936); actorul român Ion Fiscuteanu (1937); revoluționara argentiniană Tamara Bunke, luptătoare pentru libertate (1937); balerinul și coregraful român Ioan Tugearu (1937); scriitoarea română Alexandra Târziu (1937); magnatul media american Ted Turner, care a fondat canalul de știri CNN (1938); juristul, geologul şi omul politic român Emil Constantinescu, fost preşedinte al României (1939); interpretul român de romanţe şi muzică uşoară Nicolae Nițescu (1939); designerul vestimentar american de origine maghiară Calvin Klein (1942); fotbalistul german Klaus Fichtel (1944); mezzosoprana și actrița greacă Agnes Baltsa (1944); compozitorul şi basistul român Liviu Tudan, liderul trupei rock „Roşu şi Negru” (1947); actorul, regizorul și scriitorul britanic de etnie canadiană Nigel Bennett (1949); actorul american Robert Beltran (1953); astronauta americană Eileen Collins (1956); cântăreaţa israeliană Ofra Haza (1957); actrița română Oana Ştefănescu, membră a Teatrului Odeon din București (1960); bateristul și percuționistul american Matt Sorum, membru fondator al trupei de muzică hard rock „Guns’N’Roses” (1960); actriţa americană de film Meg Ryan (1961); actriţa, regizoarea și producătoarea americană de film Jodie Foster (1962); fotbalistul și antrenorul francez Laurent Blanc (1965); atleta americană Gail Devers, multiplă campioană olimpică și mondială la sprint (1966); actriţa română Cătălina Mustaţă (1967);

ciclistul francez Richard Virenque (1969); programatorul şi antreprenorul american Jack Dorsey (1976); atleta etiopiană Meseret Defar, campioană olimpică și mondială la alergare pe distanțe lungi (1983) și înotătoarea australiană Jessicah Schipper, campioană mondială și olimpică în proba de fluture (1986).

– În 19 noiembrie au murit: pictorul francez Nicolas Poussin (1665); clericul și savantul englez John Wilkins (1672); poetul român Alecu Văcărescu (1799); compozitorul austriac Franz Schubert (1828); metalurgistul şi inventatorul britanic de origine germană Sir Wilhelm Siemens, autorul pirometrului şi al apometrului (1883); scriitorul şi publicistul român Alexandru Vlahuţă (1919); pianistul, compozitorul şi pedagogul român Ioan Scărlătescu (1922); juristul şi omul politic italian Vittorio Scialoja (1933); scriitorul, graficianul şi desenatorul polonez Bruno Schulz (1942); pictorul italian Giorgio de Chirico (1978); medicul parazitolog român Gheorghe O. Lupaşcu, consultant al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (1979); juristul român Traian Ionaşcu, specialist în dreptul civil (1981); cântăreaţa portugheză de fadó Lucilia do Carmo (1998); regizorul american de film, scenaristul şi producătorul Alan Pakula (1998); istoricul literar, filologul, scriitorul şi traducătorul român Alexandru Ciorănescu (1999); farmacistul englez Sir John Robert Vane, laureat Nobel (2004); istoricul, scriitorul și publicistul român Paul D. Popescu (2012); scriitorul rus Boris Strugaţki (2012); regizorul de film, televiziune şi teatru, scenaristul, producătorul şi comediantul american Mike Nichols, multiplu laureat al Premiilor Oscar, Tony, Emmy şi Grammy (2014); cântăreţul de country şi compozitorul american Mel Tillis (2017); sculptorul român Liviu Vladimir Russu (2018) și arheologul român, istoricul, criticul muzical și jurnalistul Victor [Filip] Eskenasy, fost redactor la Radio Europa Liberă (2019).

Septimiu Cioloboc

Vizualizări: 3

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

203 state 

(ultimul: Cabo Verde)

Numar de steaguri: 265

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 39

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

16 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

6. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

7. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

8. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro 11. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

12. PALATUL VECHITURILOR

https://www.palatulvechiturilor.ro/carti

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. EDITURA CASA CĂRȚII

https://www.casacartii.ro/editura/

19.EDITURA MEGA

https://edituramega.ro/

20. TIMBREE

www.timbree.ro

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. DAFFY'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro 26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2022   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor