altmarius

cultură şi spiritualitate

Nyaralási tippek zenerajongóknak – Olaszország

https://papageno.hu/wp-content/uploads/2019/06/5_milano_duomo-300x169.jpg 300w, https://papageno.hu/wp-content/uploads/2019/06/5_milano_duomo-768x4... 768w, https://papageno.hu/wp-content/uploads/2019/06/5_milano_duomo-1024x... 1024w, https://papageno.hu/wp-content/uploads/2019/06/5_milano_duomo-1068x... 1068w, https://papageno.hu/wp-content/uploads/2019/06/5_milano_duomo-747x4... 747w, https://papageno.hu/wp-content/uploads/2019/06/5_milano_duomo-24x14... 24w, https://papageno.hu/wp-content/uploads/2019/06/5_milano_duomo-36x20... 36w, https://papageno.hu/wp-content/uploads/2019/06/5_milano_duomo-48x27... 48w, https://papageno.hu/wp-content/uploads/2019/06/5_milano_duomo.jpg 1200w" sizes="(max-width: 696px) 100vw, 696px" alt="" title="A milánói dóm - forrás: in-lombardia.it" /> A milánói dóm - forrás: in-lombardia.it

Vége a tanévnek, lassan lezajlanak az érettségi vizsgák is, és teljes gőzzel beköszönt a nyaralás szezonja. Van, akinek már megvan az útiterv, őket csak megerősítjük a választásban. A hezitálóknak adunk néhány tippet, hogy hova menjenek. Ezúttal olasz célpontok között válogattunk.

Az örök város az operarajongóknak maga a földi paradicsom.

1900. január 14-én, a római Teatro Constanziban mutatták be a Toscát. Puccini operája Victorien Sardou La Tosca című, 1887-es darabja nyomán készült, a szövegítók Luigi Illica és Giuseppe Giacosa voltak. A történet 1800 júniusában játszódik Rómában, a spanyol megszállás idején. Ha van időnk, akár az opera helyszíneit is felkereshetjük.

Ide kapcsolódik:
A Tosca nyomában Rómában

A Palatinuson található Villa di Nerone hosszú helyreállítási folyamatot követően, új világítási rendszerrel, 70 év után, áprilisban nyitott ki. A díszes villában egykor különleges vízi szökőkutak voltak, a tereket aranyozott freskók díszítették. Porfír oszlopok, lapislazuli, mindenfelé színes márvány, amik a nagy tűzvészben Kr. u. 64-ben mentek tönkre.

Ha Rómában járunk, térjünk le a bevált turistaútvonalakról, ne hagyjuk ki az Auditorium Parco della Musicát, ráadásul az út másik oldalán az 1960-as római olimpiára épült létesítmények láthatók, srégen szemben pedig ott áll a Zaha Hadid tervezte MAXXI, a 21. század képzőművészetének múzeuma. Az Auditorium Parco della Musicában három koncertterem, szabadtéri színpad, aprócska múzeum, kávézó, könyvesbolt, télen még egy jégpálya is várja a kikapcsolódni vágyókat, a célzottan hangversenyre érkezőket, illetve az Accademia Nazionale di Santa Cecilia növendékeit.

Ide kapcsolódik:
Ingyenesen elérhető a Róma magyar emlékhelyeit bemutató telefonos applikáció

Busseto, a ma alig 7000 lakosú kisváros Verdinek köszönheti világhírét, aki itt a közelben született és egész életében ragaszkodott az olasz csizmának ehhez az éppen legjellegtelenebb fertályához. A Barezzi-ház Busseto fő utcai palotasorának nevezetes épülete, Verdi egyik fontos emlékhelye és múzeuma.

Nem túl messze van tőle Cremona, a vonós hangszerek szerelmeseinek zarándokhelye: a város nem csupán a múlt, de a jelen hegedűkészítőit illetően is komoly szerepet játszik.

Ha Milánóban meglátogattuk a dómot, a Scala múzeumát, ahol az állandó kiállítás mellett időszakos tárlatokat is rendeznek, ne gondoljuk, hogy kipipáltunk minden zenei témájú múzeumot.

Ide kapcsolódik:
Milánó több, mint egy Scala

A kövér, a tanult, a vörös – ezekkel a ragadványnevekkel illetik Bolognát, amelyek utalnak egyedülálló kulináris kínálatára, Európa legrégebbi egyetemére, valamint a város elegáns épületeinek és mintegy 40 kilométert kitevő árkádsorának színe mellett a politikai oldalra is. De nyugodtan melléjük tehetnénk a zenélő jelzőt – ahogy az UNESCO 2006 óta mellé is tette, és a zene kreatív városa címmel tüntette ki.

Gioacchino Rossini életét 1799 és 1851 között erősen meghatározta Bologna. Bármerre is sétáljunk a városban, az ő emlékét találjuk: házakat, ahol élt, iskolákat, ahol tanult, koncerttermeket vagy színházat, ahol darabjait előadták, múzeumokat, ahol tárgyait, műveit láthatják az érdeklődők.

Ide kapcsolódik:
Ahol minden utca Rossiniről mesél - Bologna

Az egyik útikönyv szerint egyetlen észak-olaszországi város sem ragaszkodik annyira az élet szépségeihez, mint Párma. Ehhez az itteni sonka és a sajt mellett – a Papageno olvasói számára mindenképp – hozzátartozik a zene is, amit egy zenetörténeti múzeum, egy tudományos játszóházzal keresztezett ... bizonyít.

A Teatro Farnese mintája az Andrea Palladio tervezte vicenzai Teatro Olimpico volt, ami 1585. március 3-án nyílt meg Szophoklész: Oidipus király című darabjával. Ez a színház a helyszíne Fischer Iván új operafesztiváljának. A világörökségnek számító épület az antik színházépítési hagyományokat követi, az orange-i római színházból indul ki.

Ide kapcsolódik:
Az illúzió színháza

Idén az olasz Matera és a bolgár Plovdiv Európa kulturális fővárosai. Matera programja különös figyelmet fordít a társadalmi és kulturális befogadásra, illetve az együttműködésen alapuló innovációra. A program kiemelt részét képezi többek között az Ars Experandi nevű kiállítás, amely kortárs szemmel vizsgálja a földalatti építészet történetét, kultúráját, valamint a Poetry of primes (A prím számok költészete) című kiállítás, amely a matematikának a művészek munkájára gyakorolt hatását mutatja be a különböző korokban. Háromszázharminc program követi egymást Materában, amelyek nyolcvan százaléka az Európai Kulturális Főváros számára készült.

Pompeji lakói nem voltak épp prűdek. Erre enged legalábbis következtetni a Nápoly közelében található ókori romvárosban feltárt freskó, amelyen Léda, és az őt hattyú alakjában elcsábító Zeusz jelenete látható. A lelet hatására a kutatást vezető régész további munkálatokat szorgalmazott. Az eredmény egy Nárciszt ábrázoló különleges freskó. A romváros feltárása újabb és újabb csodákat tartogat, például egy házitemplomot is tartalmazó házat.

Ide kapcsolódik:
Szemet gyönyörködtető leletre bukkantak Pompejiben - Galéria

Kiállításokkal, digitális programokkal, bélyegekkel és többek között egy Leonardo-festménnyel díszített kéteurós érme kibocsátásával emlékeznek meg a tudós művész halálának 500. évfordulójáról a Rómában bemutatott Leonardo-emlékév programja szerint. Az egy éven át tartó programsorozat eseményei ide kattintva. böngészhetők végig.

Vizualizări: 14

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 264

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 42

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

1 stat are peste 20,000  clickuri (Italia)

2 state au peste 10.000 clickuri (Franta,  Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29. EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusistoric Ian 17.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor