altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 9 iunie 2020

“Literatura română pentru copii ajunge în Suedia” plus 3 more


Literatura română pentru copii ajunge în Suedia

Posted: 08 Jun 2020 04:37 AM PDT

Cristina Andone, Sînziana Popescu și Adina Rosetti, trei scriitoare de literatură pentru copii, cunoscute și apreciate atât de publicul românesc cât și la nivel internațional, sunt invitate la un proiect de lectură digitală pentru copii si adulții deopotrivă, transmis prin platforma de video-comunicare digitală Zoom pe pagina de Facebook a ICR Stockholm. O serie de discuții și lecturi bilingve având ca temă literatura pentru copii în contextul actual, marcat de digitalizarea masivă și apariția unor modalități de comunicare noi vor fi organizate în cursul lunii iunie de către Institutul Cultural Român de la Stockholm, în colaborare cu Editura suedeză Pionier Press.

Marți, 9 iunie 2020, scriitoarea Cristina Andone va citi „Alfvén și Enescu în pădurea muzicală”, în română și suedeză, apărută în anul 2017 și tradusă de Arina Stoenescu. Cartea este ilustrată de Adriana Gheorghe, Sebastian Oprița și Thea Olteanu. O altă înregistrare, care va fi postată marți, 16 iunie, va cuprinde o discuție și o lectură cu Sînziana Popescu din cartea „Mașinuța Curcubeu”, apărută în anul 2015 și ilustrată de Irina-Maria Iliescu. Evenimentul va continua cu „Povestea kendamei pierdute”, în curs de apariție la Editura Pionier Press și ilustrată de Irina Dobrescu, în lecturarea Adinei Rosetti. „Povestea kendamei pierdute”, care va fi promovată marți, 30 iunie, în română, suedeză și romani, este tradusă de Norica Costache, Ninni Nylén și Arina Stoenescu. Toate aceste lecturi și discuții vor fi accesibile ulterior și pe canalul ICR Stockholm de pe platforma YouTube.

Evenimentul se va încheia pe 23 iunie cu o discuție comună între Cristina Andone (scriitoare), Sînziana Popescu (scriitoare), Adina Rosetti (scriitoare), Norica Costache (traducător în limba romani) și Arina Stoenescu (editor, designer și traducător) despre proiecte în lucru, modul în care actuala pandemie de Covid-19 le afectează ca scriitoare și în plan personal, dar și cum văd ele perioada post-epidemie. Discuția va avea loc în limba engleză și va fi publicată pe canalul YouTube al ICR Stockholm pe data de 25 iunie 2020.

 

„Seria de întâlniri literare de la distanță derulate în cursul lunii iunie, în parteneriat cu editura suedeză Pionier Press, urmărește să readucă, în atenția publicului, literatura pentru copii din România prin intermediul a trei dintre cele mai apreciate autoare ale genului. Este binecunoscută popularitatea de care se bucură cărțile pentru copii în spațiul suedez, precum și prestigioasele premii literare oferite aici, cunoscute în întreaga lume. Scriitoarele din România, având deja cărți traduse sau în curs de apariție, vor citi din creația proprie, își vor prezenta proiectele la care lucrează și vor vorbi despre perioada dificilă marcată de pandemia pe care o traversăm cu toții și modul în care aceasta le afectează viața personală și scrisul, dar și despre cum văd lumea de mâine”, a declarat Bogdan Popescu, directorul ICR Stockholm.

Cărțile, apariții ale Editurii Pionier Press, fac parte din colecția de carte pentru copii Harap Alb. „Îndrăgitul personaj de poveste Harap Alb, în versiunea ilustratoarei Veronica Neacsu, și-a creat propria colecție de carte Pionier Press și va fi împreună cu noi pe toată perioada acestui eveniment de lectură digitală”, a adăugat editoarea Arina Stoenescu.

Cristina Andone este scriitor, activist educațional și trainer de creativitate. Cărțile sale din colecția Povești din Pădurea Muzicală, vândute în 120.000 exemplare, își propun să îi familiarizeze pe copii cu muzica clasică. Metoda pedagogică folosită, »musical brand audit« (MBA), împletește planificarea strategică din marketing cu teoria muzicală pentru a-i face pe copii să identifice caracterul muzicii marilor compozitori. Colecția etnografică a Cristinei Andone poate fi admirata atât in ilustrațiile din cartea Alfvén și Enescu în pădurea muzicală, cât și în cadrul atelierelor de carte organizate în Romania, în Suedia acesta fiind găzduit de Institutul Cultural Român de la Stockholm. Cartea publicată bilingv, româno-suedeză, face parte din colecția de carte pentru copii Harap Alb.

Sînziana Popescu a scris și publicat teatru pentru copii, piesele ei fiind premiate, traduse și jucate pe scenele din întreaga țară, precum și la Teatrul Național Radiofonic. Sînziana Popescu este și autoarea apreciatei serii Andilandi, o serie fantasy inspirată din mitologia românească. Cu Mașinuța Curcubeu, scrisă cu ani în urmă pentru fiul ei, Matei, și publicată la editura pionier press în 2015, autoarea și-a făcut intrarea pe »scena« literaturii care se adresează celor mai tineri dintre cititori. Cartea publicată bilingv, româno-suedeză, face parte din colecția de carte pentru copii Harap Alb.

Adina Rosetti este scriitoare și jurnalistă. După ce a scris un roman și un volum de povestiri, a descoperit că cel mai mult îi place să inventeze povești pentru copii. Din joaca ei cu vorbele scrise, au ieșit până acum mai multe cărți: Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul, De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?, Cartea curajului și Aiurea-n tramvai. Două dintre aceste cărți au fost premiate la concursul Cele mai frumoase cărți din România. În restul timpului Adina Rosetti predă scriere creativă pentru copii și colaborează ca jurnalistă la diverse publicații. Cartea publicată bilingv, suedezo-romani, face parte din colecția de carte pentru copii Harap Alb.

Norica Costache este traducătoare în limba romani, dialectul căldărarilor, activează în cadrul Centrului Național de Cultură a Romilor Romano Kher și a colaborat cu pionier press la mai multe traduceri în limba romani pentru editarea de carte bilingvă pentru copii, româno-romani și suedezo-romani.

Arina Stoenescu este din 1987 stabilită în Suedia. Activează ca designer independent, editor, traducător și cadru universitar. Interesul profesional este dedicat culturii pentru copii și artei tipografierii. Momentan lucrează la teza de doctorat cu tema »Tipografiere și politică în România comunistă 1948–1989« la catedra de istoria cărții a universității din Lund. Arina Stoenescu este fondatoarea micro-editurii pionier press înființată în 1991 și profilată pe carte bilingva pentru copii și tineret. Colecția de carte pentru copii Harap Alb reunește titluri publicate în colaborare cu Asociația Harap Alb, asociație care are ca scop realizarea proiectului de cultură literară pentru copii, Casa cu povești Harap Alb, inspirat de modelul suedez Junibacken de la Stockholm.

Cristina Andone, Sînziana Popescu și Adina Rosetti sunt membre fondatoare ale asociației De Basm – Asociația Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți din România, înființată în 2018 pentru susținerea, diseminarea și promovarea literaturii autohtone pentru copii și tineri. Parteneri: Asociația Harap Alb, Asociația Cu alte cuvinte. / transmite ICR.   

Număr de vizualizări :2http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/sh8x2ovnufo?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Triplă lansare de carte on-line

Posted: 08 Jun 2020 04:26 AM PDT

Joi, 11 iunie 2020, ora 18.00, pe pagina de facebook a Asociației Universul Prieteniei, va avea loc o triplă lansare de carte on-line, din Colecția „Modus vivendi” : Petronela Angheluță, cu volumul „Rânduri printre gânduri”(cronică), Dorel Mancaș, cu volumul „Cu mintea în inimă” (poezie), cu o grafică semnată de Andreea Predică și C.Titi Nechita, cu volumul „Trubadur printre rondeluri” (poezie). Volumul Petronelei Angheluță va fi prezentat de scriitorul Vasile Fluturel, membru al Uniunii Scriitorilor din România. Cele două volume de poezie vor fi prezentate de prof. Petronela Angheluță, care a scris și prefața acestora. Mălina Balcan,  studentă la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, va susține un scurt recital de poezie din volumele lansate. Participă: prof. Elena Fluturel. Moderator: Rodica Rodean-președinte Asociația „Universul Prieteniei” Iași.  Lansarea va fi sub forma unui scurt clip video, autorii fiind prezenți în mediul on-line, pentru a răspunde întrebărilor dumneavoastră.

www.facebook.com/groups/asociatiauniversulprieteniei/

 

Organizator: Asociaţia „Universul Prieteniei” Iași.

 

„Petronela Angheluță ne surprinde cu o nouă apariție editorială, în care așterne Rânduri printre gânduri (…).Avem astfel dovada continuității demersului critic al unei diligente și atente cititoare, care și-a făcut din lectură nu numai o plăcere, un prilej de desfătare a sufletului, ci și unul de reflecție și o modalitate de a scoate la lumină creații literare ale unor confrați de condei aparținând de generații și areale diferite.” (Vasile Fluturel).

 

„…Dorel Mancaş este, indubitabil, „poetul iubirii luminoase”, pentru că „numai din iubire şi de dorul ei, devii poet”, „numai din iubire şi de dorul ei” poţi „cânta” cu patos  persuasiv inefabilul poeziei despre şi pentru iubire!” (prof. Petronela Angheluţă)

 

„Aflat la a şasea apariţie editorală, poetul C. Titi Nechita propune, şi de această dată, o poezie filtrată prin sita sufletului, o poezie al cărei mesaj  ne oferă trăiri intense ale unor momente existenţiale memorabile, ori chiar ale unor clipe ce par insignifiante, dar au o semnificaţie aparte de care, uneori, nu suntem pe deplin conştienţi în goana noastră prin sinuosul labirint al vieţii.” (prof. Petronela Angheluță).

 

 

Număr de vizualizări :5http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/uNqLtxoBzgU?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Încă o săptămână pe Youtube TNB: 3 conferințe și un spectacol regiz...

Posted: 08 Jun 2020 04:21 AM PDT

O nouă săptămână de conferințe care se va încheia cu un spectacol on-line, ce va fi difuzat după același program, vineri de la ora 16.00, sâmbătă și duminică de la ora 18.00. Week-end-ul acesta veți putea vedea unul din cele mai reușite spectacole ale Anului Caragiale 2012 la TNB –” Două loturi”, în regia lui Alexandru Dabija. Pînă la redeschiderea teatrului în aer liber – la Amfiteatru TNB, care va avea loc în seara de 15 iunie  2020–  TNB continuă, după Sărbătoarea de Rusalii, seria difuzărilor pe canalul de Youtube.

 Program:

  • Conferințe difuzate în săptămâna 8-14 iunie, de la ora 14.00:

Marți, 9 iunie –   Adina Nanu, Pledoarie pentru pălărie (conferința a avut loc la data de 8 februarie 2015)

Miercuri 10 iunie – Sorin Alexandrescu, Cultura vizuală, pro și contra (4 martie 2007)

Joi 11 iunie –   Cătălin Ștefănescu,  Semnul exclamării! (17 Aprilie 2016).

 

  • Vineri 12 iunie, sâmbătă 13 și duminică 14 iunie: DOUĂ LOTURI, spectacolul realizat de regizorul Alexandru Dabija după nuvela cu același titlu a lui Caragiale, va fi prezentat on-line, pe canalul de Youtube.

Interpreții în variantă completă de distribuție sunt: Gavril Pătru, Marius Manole, Ana Ciontea, Axel Moustache, cât și mai tinerii Corina Moise, Ilona Brezoianu, Nicoleta Lefter, Valentina Zaharia, Eliza Păuna, Mădălin Mandin, Daniel Hara, Mihai Munteniță, Eduard Cârlan, Ionuț Toader, Dragoș Dumitru.

Denumită inițial  Două bilete pierdute, și publicată ca supliment a Moftului român, nuvela este apoi publicată, tot în anul 1901, în Momente, cu titlul definitiv – Două loturi. Remarcând înrudirea cu O făclie de Paști, criticul George Călinescu observa că, în nuvela Două loturi „cei mai mulți sunt dispuși să vadă o compoziție veselă. Dimpotrivă, nuvela reprezintă o dramă cu atât mai dureroasă cu cât aparențele sunt mai parodice”.

 

Alexandru Dabija, cel care semnează regia și dramatizarea operei, alege drumul mai puțin bătătorit.  „Prefer nu varianta celor mulți, declara regizorul, ci a celor puțini, pe care succesiunea de ghinioane ale lui Lefter îi trimite cu gândul la destin, la o glumă sinistră, comisă de nu se știe cine. Când depășește limitele, nenorocul stârnește compasiune și, în cazuri extreme, groaza”.

„Puteţi decoperi în dramatizarea lui Dabija un Caragiale tenebros, expresionist, cu un umor lugubru, suspendat într-o ameţeală a deochiului, a superstiţiei maladive, care nu ştie ce e de fapt – credinţă înfiorător de temătoare, sau abandon în braţele firii omeneşti dezlănţuite”. (Cătălin Ştefănescu, Dilema Veche).

DOUĂ LOTURI s-a bucurat în decursul timpului de un remarcabil succes, atât în țară cât și în străinătate, fiind apreciat drept „o bijuterie simfonic teatrală despre capriciile norocului” (Mircea Morariu, Familia).

„Un spectacol inteligent, ameţitor de modern, despre noroc şi ghinion, dovedind cât de uşor şi de neaşteptat poate deveni perdantul–câştigător şi viceversa, consemna dramaturgul Dinu Grigorescu în Literatorul. Helmut Stürmer cu al său decor extrem de original contribuie mult ca cele „două loturi” de la TNB să se cuantifice într-un mare Loz câştigător”.

Spectacolul i-a adus regizorului Alexandru Dabija Premiul Cel mai bun regizor la Gala UNITER din 2013 și alte două distincții scenografului Helmut Stürmer: Premiul pentru cea mai bună scenografie la Gala UNITER și Premiul pentru scenografie la Festivalul Comediei Românești. Spectacolul a participat la prima ediţie a Festivalului MITEM („Madach International Theatre Meeting”2014), iar în 2017, la Festivalul Internațional „EUROKONTEXT s.k., bucurându-se de o excelentă primire la ambele evenimente.

Vă așteptăm și în această săptămână on-line pe Youtube TNB, iar din 15 iunie, în Amfiteatru – unde biletele s-au pus în vânzare sâmbăta aceasta și la unele spectacole deja s-au epuizat!!

Două loturi

după I.L. Caragiale

Comedie neagră

 

Regia, dramatizarea și ilustrația muzicală: Alexandru Dabija

Decorul: Helmuth Stürmer

Mișcare scenică: Florin Fieroiu

Data premierei: 12.06.2012

Durata: 1 oră

 

Distribuția – din înregistrarea pe care o veți putea vedea on-line:

Dl. Lefter Popescu: Gavril Pătru

Dna Popescu: Valentina Zaharia

Povestitorul: Marius Manole

Chivuţele:  Ana Ciontea, Corina Moise, Eliza Păuna

Dl. Căpitan Pandele: Mădălin Mandin

Dl. Comisar Turtureanu: Daniel Hara

Dl. Georgescu – Şeful: Mihai Munteniţă

Mitică, Aprodul: Eduard Mihai Cîrlan

Vânzătorul de ziare: Ionuț Toader

Bancherul: Dragoş Dumitru.

 

Amintim că, Spectacolele TNB on-line vor putea fi vizionate doar la orele anunțate, nemaifiind disponibile on-line după încheierea transmisiei live. Vă dorim vizionare plăcută. / transmite TNB.

 

Foto: Florin Ghioca, Augustin Bucur

 

 

Număr de vizualizări :15http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/pj-Qf7LGLIo?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Aluniș Art Center, inaugurat cu expoziția „Amber of the Moment”

Posted: 08 Jun 2020 01:34 AM PDT

Joi, 4 iunie 2020, în Aluniș, nr.39, comuna Colți, județul Buzău, a avut loc inaugurarea unui nou spațiu expozițional și de creație artistică, Aluniș Art Center. Totodată, a fost vernisată și prima expoziție de artă vizuală a centrului, care poartă titlul „Amber of the Moment” și care a adus împreună lucrări de sculptură și de pictură a trei dintre cei mai importanți artiști buzoieni: Florin Menzopol, Ștefan Daniel Lăzărescu și Dumitrache Ciprian, într-un concept curatorial propus de Ana-Daniela Sultana-Cipariu.

La eveniment a luat parte, pe lângă cei trei artiști și curator, un public format din peste 100 de persoane aparținând comunității locale, dar și din afara acesteia. Respectând noile reglementări și restricții privind manifestările în spațiile publice, discursul inaugural a fost ținut în aer liber. Au luat cuvântul Iulia Gabriela Sîrbu – fondatoarea și coordonatoarea Aluniș Art Center și Pavel Petrișor Rădulescu – primarul comunei Colți, județul Buzău, într-o ceremonie de deschidere moderată de Dan Mircea Cipariu.

Centrul este un spațiu de creație multidisciplinar, aici vor avea loc: concerte de jazz, de muzică folk, proiecții de filme de artă, dar și documentare, expoziții de pictură și sculptură, seri de poezie și literatură, ateliere dedicate celor mici și nu numai pentru revigorarea meșteșugurilor locale (prelucrarea lânii, „dragul” pentru lemn și tradiții), tabere dedicate tinerilor artiști și multe alte evenimente.

Expoziția „Amber of the Moment” poate fi vizitată în perioada 4 iunie – 24 iulie 2020 și face parte dintr-un inedit program expozițional conceput de Iulia Gabriela Sîrbu, care aduce în atenția publicului atât cunoscuți artiști contemporani, cât și meșteșugari și artizani locali.

„Precum poveștile desprinse din pietrele de chihlimbar, instalațiile lui Ștefan Daniel Lăzărescu elaborează situații complexe, reale sau imaginare, care evocă diverse persoane, animale sau obiecte, redând secvențe din cosmologia sa personală. Virând titlurile lucrărilor sale într-o notă ludică, Ștefan Daniel Lăzărescu divaghează de la solemnitatea dihotomică etern-efemer, conferind totodată obiectului sculptural o tentă autobiografică. Pictura abstractă cu repere figurative a lui Dumitrache Ciprian marșează de asemenea în direcția sintetizată de celebra expresie anglo-americană, sintagmă de referință a lui Kurt Vonnegut, „trapped in the amber of the moment”. O orientare estetică similară este vizibilă și la pictura abstractă a lui Florin Menzopol, a cărei cromatică variază de la galben, maro sau roşu, până la albastru sau verde, întocmai precum nuanțele în care se găsește chihlimbarul în natură.” (Ana-Daniela Sultana-Cipariu)

 

Vizualizări: 56

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor