altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 9 aprilie 2021

“„LIBERTY”, proiect european TNRS, aduce noi oportunități pentru ti...


„LIBERTY”, proiect european TNRS, aduce noi oportunități pentru tin...

Posted: 08 Apr 2021 07:26 AM PDT

LIBERTY, printre cele mai actuale proiecte europene în care este implicat Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, finanțat prin Programul Europa Creativă, aduce în atenția tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14-19 ani o nouă provocare. Pasionații de hip-hop, arte vizuale,  actorie,  dans sau scriere creativă, interesați să învețe mai multe lucruri despre pasiunile lor de la specialiști în domeniu și din experiențele altor tineri de vârste apropiate, sunt invitați să participe la o serie de ateliere creative. 

Tinerii interesați sunt rugați să trimită un material video, o ilustrație sau un text care să conțină o scurtă prezentare și o modalitate de exprimare a LIBERTĂȚII prin arta care îi pasionează. Dezvoltarea abilităților artistice sub îndrumarea unor profesioniști, includerea într-un portofoliu alături de 750 de artiști internaționali ori posibilitatea de a lucra cu tineri din alte țări europene, se numără printre oportunitățile oferite în cadrul proiectului. Mai mult, participanții pot fi selecționați, la finalul atelierelor creative, pentru a face parte dintr-un performance coordonat de regizorul Bobi Pricop, care va fi produs de Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu în perioada 8-17 iulie 2021 și va fi prezentat în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, în perioada 20-29 august 2021.

 

Mentori workshop-uri:

AFO | hip-hop

Alexandru Cînean | arte vizuale

Simona Dabija | actorie / dans

Ștefan Baghiu și Kali Ágnes | scriere creativă

Amalia Precup, Marketing manager Promenada Sibiu & Shopping City Sibiu | personal branding

 

Atelierele creative vor avea loc în perioada 28 iunie – 7 iulie, iar înscrierea este gratuită. Programul acestora va fi comunicat ulterior înscrierii. Materialele pot fi trimise până la data de 3 mai 2021, pe adresa tnrs@sibfest.ro.

 

LIBERTY

 

Într-o perioadă de schimbări semnificative pentru Europa și Uniunea Europeană care se confruntă cu migrația substanțială a populației și în acelasi timp cu problema refugiaților care ajung în Europa, coeziuniea comunității afectată de amenințarea teroristă și implicațiile BREXIT (precum și alte schimbări structurale posibile ale UE) – parteneriatul „LIBERTY” este bazat pe colaborări mai vechi între instituții culturale europene, se concentrează asupra viziunii tinerilor și asupra impactului pozitiv al integrării creative prin artă și cultură, contribuind la crearea unui nou sentiment de identitate și loc (ambele la nivel local și la nivel european).

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu este implicat în proiectul „LIBERTY”, finanțat prin Programul Europa Creativă, alături de organizații culturale precum: Explora – Roma (Italia), CESIE – Palermo (Italia), Hamburg Altonale – Hamburg (Germania), ArtReach –Leicester (Marea Britanie), Centre for Youth Culture-Pionirski Dom – Ljubljana (Slovenia), Trafo House of Contemporary Arts – Budapesta (Ungaria), Aalborg Karneval – Aalborg (Danemarca), Centre E8 – Belgrad (Serbia), CNC Danse – Nathalie Cornille Company – Wambechies (Franța), European Educational Exchanges – Youth for Understanding – Bruxelles (Belgia), Den Selvejende Institution Swinging Europe – Herning (Danemarca), în perioada 2019- 2023.

Acest parteneriat are ca scop dezvoltarea și îmbunătățirea semnificativă a  procesului de colaborare artistică inițiat în proiectele anterioare finanțate prin Programul Europa Creativă, dar de această dată accentul este pus pe tineri artiști, cu vârsta sub 30 de ani. Colaborarea la scară largă este esențială pentru a atinge impactul dorit și pentru a realiza obiectivele ambițioase.

 

https://artreach.biz/liberty-eu/

 

Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu este lider la nivel național ca număr de proiecte europene la activ, din 2014 până în prezent, poziție certificată de Biroul Europa Creativă România, Unitatea de Management a Proiectului din Ministerul Culturii, cu ocazia webinar-ului „Europa Creativă: bune practici de cooperare în artele spectacolului”, desfășurat în data de 6 octombrie 2020. „Be SpectACTive!” (2 ediții), „Poetic Invasion of the Cities”, „Power of Diversity – The Crossing Lines”, „Voices of Solidarity”, „Liberty. A New European Generation” și „People Power Partnership” sunt proiectele în care Naționalul sibian a înregistrat titulatura de partener.

 

 

Număr de vizualizări :4http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/Ql-JyfBxCDM?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Arta contemporană – de la Primărie la Palat

Posted: 08 Apr 2021 07:20 AM PDT

15 lucrări de artă, realizate de tineri artiști contemporani absolvenți ai Universității Naționale de Artă din București, expuse în urmă cu o lună în holul Primăriei Sectorului 1 din capitală sunt scoase la vânzare marți, 20 aprilie 2021, în cadrul Licitației Artmark de Artă Contemporană

În ciuda controverselor inițiale dacă sediul primăriei este un loc potrivit pentru o expoziție de artă contemporană, precum și cu privire la semnificația unora dintre lucrările îndrăznețe expuse, ce au împărțit opinia publică în mai multe tabere și au determinat numeroase luări de poziție în presă și în social media, continuarea demersului expozițional pare a se bucura de atenția tinerilor colecționari și a iubitorilor de artă contemporană.

 

„Toate aceste lucrări, nu peste multă vreme vor conta mult pentru arta contemporană de la noi. Acești tineri artiști acționează într-un mediu cu totul nou față de ceea ce știam, sunt lipsiți de complexe și abordează zone bogate în semnificații, dovedind o anume conștiință a problemelor lumii contemporane. E un tip de selecție care a avut în vedere îndepărtarea de ceea ce putem considera un canon al sculpturii. Aceste lucrări au o calitate artistică remarcabilă, spre deosebire de ceea ce au spus unii atunci când expoziția a fost deschisă. Cei care vor achiziționa aceste lucrări devin parte a unui proces istoric, care ține de istoria artei contemporane”, a declarat Călin Stegerean, curatorul expoziției și fostul director al Muzeului Național de Artă al României.

Demersul reprezintă o premieră pentru Casa de Licitații A10 by Artmark, care vine în sprijinul tinerilor artiști contemporani, punând la dispoziție platforma de licitație și oferind suport logistic în vederea achiziționării lucrărilor. Toate cele 15 lucrări realizate de tinerii artiști pornesc în licitație de la un preț unitar de doar 500 de euro.

 

„Ieșit din tipare, altfel, diferit față de cutumele canonice. Acest act civic de a promova tinerii sculptori este o premieră și este binevenită. Tinerii absolvenți de sculptură au mare nevoie de suport, este esențial să-i sprijinim pentru că ei promit și pentru că investesc foarte mult timp și bani ca să realizeze aceste lucrări”, a precizat Reka Csapo Dup, curatorul expoziției „Noua Sculptură Azi. Dincolo de Canon”.

Lucrarea care s-a bucurat de cea mai mare atenție din partea internauților și a figurilor politice a fost „Cheap Thrills”, semnată de artistul Radu Panait și care este dedicată ultimului rinocer alb care a fost ucis exact în ziua în care un robot a fost declarat cetățean. Un fapt elocvent pentru ascensiunea tehnicii în dauna naturii amenințată cu distrugerea. Este în același timp un avertisment pentru ceea ce înseamnă joaca omului de-a Dumnezeu, capabilă să creeze monștri, să distrugă spiritualitatea prin tehnologie.

 

Toate cele 15 lucrări pot fi admirate la parterul Palatului Cesianu-Racoviță, alături de cele aproximativ 200 de opere de artă contemporane care vor fi scoase la licitație online, în evenimentul de marți, 20 aprilie, ora 18:30, pe Platforma Artmark Live.

 

 

Număr de vizualizări :8http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/ncRmcErV68M?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Tudor Ganea și ”Cântecul păsării de plajă”: live & online

Posted: 08 Apr 2021 07:08 AM PDT

Vineri, 9 aprilie 2021, la ora 19.00, pe paginile de Facebook Polirom și Cărturești (facebook.com/polirom.editura și facebook.com/Carturesti), va avea loc o discuție pornind de la romanul ”Cântecul păsării de plajă” de Tudor Ganea, apărut de curînd în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom. Vor vorbi, alături de autor: Luminița Corneanu și Nona Rapotan.

„Țineți în mîini cel mai bun roman de pînă acum al lui Tudor Ganea, arhitectul convertit la proză care, după – iată – cinci romane publicate în tot atîția ani (unele premiate și deja traduse), își poate revendica lejer titlul de cel mai în formă tînăr romancier al momentului. Cu Cîntecul păsării de plajă, Tudor Ganea se întoarce la etosul constănțean explorat în cartea de debut și scrie un fel de Gangs of Constantza al tranziției sălbatice din anii ’90 în care diverse grupări multietnice de outcasts își dispută teritoriul și influența asupra Cartierului Faleza Nord. Amestecul de violență și poezie al confruntărilor de pe malul mării este memorabil și, pe alocuri, conferă acestui roman realist murdar o calitate aproape psihedelică. Ainur, protagonistul cu origini tătare ale cărui ascensiune și decădere le consemnează întîmplările romanului, este o figură deopotrivă admirabilă și detestabilă, temută și tragică, rar întîlnită în literatura română, căci singurătatea lui este egalată doar de cruzimea cu care-și face loc în viață și în moarte. Nu recomand romanul celor slabi de inimă!” (Marius Chivu)

Tudor Ganea (n. 1983, București) este arhitect. A debutat în 2016 cu romanul Cazemata (Polirom; tradus în 2020 în limba franceză), pentru care a primit premiul „Tînărul prozator al anului 2016” în cadrul Galei Tinerilor Scriitori, premiul pentru debut al revistei Observator cultural și premiul „Nepotu’ lui Thoreau” (debut) și a fost nominalizat la Premiile Uniunii Scriitorilor (debut). În 2017 i-a apărut cel de-al doilea roman, Miere (Polirom), distins cu premiul „Tînărul prozator al anului 2017”. În 2018 a publicat romanul Porci (Polirom), nominalizat pe lista scurtă a Premiului Uniunii Europene pentru Literatură 2019, iar în 2019 romanul 8 (Polirom). Fragmente din romanele sale au fost traduse în maghiară, turcă, italiană, franceză, spaniolă și engleză.

 

Număr de vizualizări :16http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/CXMWGJ7Yab8?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Florin Iaru, ”Ospiciile imaginației”, poeme alese de Livia Ștefan –...

Posted: 08 Apr 2021 06:58 AM PDT

Luni, 12 aprilie 2021, ora 19.00, vă invităm la lansarea online a volumului Florin Iaru, Ospiciile imaginației, poeme alese de Livia Ștefan, fotografii de Vlad Bâscă, apărut în Cartier de colecție nr. 27, la Editura Cartier. Vor participa : Florin Iaru, Livia Ștefan, Radu Vancu și Emilian Galaicu-Păun. Discuția va fi transmisă live, pe pagina facebook a Editurii Cartier și pe pagina Librăriilor Cărturești.

Înregistrare disponibilă ulterior și pe canalul Editurii Cartier de pe YouTube.

Evenimentul este organizat de către Editura Cartier în colaborare cu Librăriile Cărturești.

„Mă feresc să spun că e unul dintre cei mai sau printre cei mai importanți poeți, nu  pentru că n-ar fi, ci pentru că toți o spun și pentru că nu îl văd ca pe Iaru-pe-un-piedestal, ci pe Iaru ca om, și poezia lui pentru mine este umană, cu tot ce implică umanitatea: răzvrătire, istericale, mult râs, mici delicii-bijuterii, glume de prost-gust, pasiuni și regrete, o bătaie prietenească pe spate de trezește-te, bă, dracului!, ghidușii, cârdășii și complicități la care chiar te simți părtaș, chiar dacă nu ai trăit în niciunul dintre actele orchestrate – reale sau imaginate, dar mai mult reale. Mă face să simt că este o butaforie inclusiv democrația, că realitatea pe care ne-am dorit-o ne-a înșelat amarnic, că ne rotim în același cerc al unei istorii din care nu pricepem nimic; știm cu toții că poezia poate demasca asta și trebuie să o facă.” (Livia Ştefan)

 

FLORIN IARU (pseudonimul lui Florin Râpă) s-a născut la 24 mai 1954 în București. Absolvent al Facultății de Limba și Literatura Română din cadrul Universității București, Florin Iaru este poet, prozator și jurnalist.Membru al faimosului „Cenaclu de Luni”, Florin Iaru a debutat în 1981 cu volumul de poezii Cântece de trecut strada (Albatros), pentru care a primit Premiul Uniunii Scriitorilor. În 1982, a publicat un grupaj de poeme în volumul colectiv Aer cu diamante alături de Mircea Cărtărescu, Traian T. Coșovei și Ion Stratan (volum reeditat la Humanitas, în 2010). Următoarele volume de poeme au apărut în 1984 – La cea mai înaltă ficțiune (Cartea Românească), 1990 – Înnebunesc și-mi pare rău (Cartea Românească) și, la aproape 30 de ani de la ultimul volum de versuri, în 2019 publică volumul Jos Realitatea! (Paralela 45). În 2002, îi apare, la editura Aula, antologia Poeme alese. Poemele sale au fost incluse în antologii din Germania, Italia, Anglia, Franța, Spania, Statele Unite etc. Fraier de București (Polirom, 2011), Povestiri cu final schimbat (Editura ART, 2013 și 2015 – ediție adăugită), Sânii verzi (Polirom, 2017) sunt cărțile sale de povestiri. A apărut cu texte și în volumele colective: Tescani 40238 (Image, 2000), Povești erotice românești (Trei, 2007), Prima mea beție (Editura Art, 2009), Prima dată (Editura Art, 2013) și Scriitori la poliție (Polirom, 2016). În 2020, cartea Sânii verzi este publicată la editura germană Danube books (titlul în germană: Die Grünen Brüste).

 

Florin predă cursuri de creative writing și, din 2016, coordonează, alături de Cristian Teodorescu și Marius Chivu, revista de proză scurtă Iocan.

 

LIVIA ȘTEFAN s-a născut în 1982, la Giurgiu. A publicat volumele de poezie: re.volver (Casa de Pariuri Literare, 2012), Lolita32 (Casa de Editură Max Blecher, 2016), Thanato Hotel (Casa de Editură Max Blecher, 2019). A realizat, împreună cu Oedip Piaf, coloana sonoră pentru Lolita32 și Thanato Hotel. Mai face, din când în când, și fotografie. Performance-uri: Trash the poet 2010, O înmormântare la Rosia Montana, 2012, Teoria restului (Are cineva o gumiță), 2013 și 2019, The Poet is not starving, 2015, Wrise again – performance colectiv pentru jurnalismul liber, 2015. Are poeme traduse în spaniolă, germană, suedeză, turcă, engleză, poloneză, slovenă.

 

Florin Iaru. Ospiciile imaginației. Poeme alese de Livia Ștefan. Fotografii de Vlad Bâscă (Cartier de colecție nr. 27). Apare cu sprijinul AFCN.  Legată, supracopertă, 256 pag. Preț: 25 RON/ 109 MDL. 

 

Cartea poate fi cumpărată în toate librăriile bune din România și Republica Moldova.

 

De asemenea, poate fi comandată și online:

https://carturesti.ro/carte/ospiciile-imaginatiei-906818012?p=1

https://shop.cartier.md/item/ospiciile-imaginatiei,1838

 

Gânduri bune,

Mircea Voinea,

redactor PR

 

Intră în cărți pe cartier.md

Ne găsești pe twitter la https://twitter.com/EdituraCartier

și pe facebook la https://www.facebook.com/librariilecartier

 

Număr de vizualizări :29http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/APaGmtDcOXU?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Aplicații deschise pentru New Draft, rezidență de dezvoltare de sce...

Posted: 08 Apr 2021 06:50 AM PDT

New Draft, prima rezidență de dezvoltare de scenarii de lungă durată, dedicată exclusiv proiectelor din România, lansează call-ul de proiecte. Scenariștii sau autorii din medii conexe care au un proiect de film în faza de început, pot aplica, până pe 15 iunie, la programul ce se va întinde pe o durată de trei luni, între iulie și octombrie 2021.

New Draft se va desfășura online, în trei sesiuni de câte o săptămână de lucru intensiv pe 12 proiecte de lung metraj, plecând de la sinopsis dezvoltat și ajungând la drafturi dezvoltate de treatment sau scenariu, totul finalizându-se cu un pitch în fața unui grup de producători din România. Pe parcursul programului, participanții vor rescrie și apoi vor participa la sesiuni comune de feedback, totul pentru a-și dezvolta propriul proiect, dar și capacitatea de lectură și de analiză a unui scenariu.

 

Finalul rezidenței New Draft va coincide cu deschiderea aplicațiilor la concursuri de fonduri sau rezidențe din străinătate (ex. LIM – Less is More, Torino Film Lab). Astfel că proiectele vor avea șansa de a-și continua organic traseul de dezvoltare.

 

Cele 12 proiecte finaliste vor forma trei grupe, fiecare cu câte un trainer atașat.

 

Trainerii și organizatorii primei ediții sunt Oana Răsuceanu, Ana Agopian și Crăița Nanu.

 

Ana Agopian este regizor, scenarist și lector universitar al catedrei de scenaristică din cadrul UNATC și co-fondator al asociației Control N, prin intermediul căreia a susținut nenumărate ateliere de scenaristică, cel mai recent fiind LIM|Less is More: Creative Pre-writing.

 

Oana Răsuceanu este scenarist și dramaturg, în prezent doctorand și asistent universitar în cadrul Facultății de Film (UNATC) unde predă Scenaristică. Cu o activitate intensă atât în film, cît și în teatru, Oana continuă să fie trainer al mai multor ateliere de scriere (creativă sau scenaristică) dedicate profesioniștilor sau amatorilor (copii și adolescenți) deopotrivă.

Crăița Nanu este scenarist, consultant de scenarii (specializat în cadrul Torino Film Lab), selecționer de filme pentru Festivalul Internațional de Film Transilvania și PR, cu activitate de 19 ani în industria cinematografică.

New Draft este o rezidență de dezvoltare de scenarii creată de scenariști. ”Am pornit dintr-o nevoie personală: de a avea lângă noi oameni cu mintea fresh și cunoștințe în domeniu care să ne ajute să ieșim din hățișurile propriilor povești fără să le pierdem pe drum. Asta s-a combinat cu experiența fiecăreia dintre noi în cadrul unor programe similare de lucru din străinătate. Într-un final am spus că merită să gândim o rezidență strict pentru autorii români, care să poată genera rezultate palpabile. New Draft aduce timpul, structura și metodologia necesare pentru a lărgi paleta de posibile producții autohtone.”, spune echipa de organizatori.

Cei interesați se pot înscrie până la data de 15 iunie 2021* cu un sinopsis dezvoltat, o scrisoare de intenție, CV, precum și un link către minim un film reprezentativ din filmografia cineastului sau un scenariu de scurt sau lung metraj. Aplicațiile vor fi trimise pe adresa info@controln.ro. New Draft nu percepe taxe de înscriere sau participare. Mai multe detalii despre înscrieri, aici.

 

*Participanții Creative Pre-writing Workshop LIM beneficiază de un deadline extins: 30 iunie. Susținut de Creative Europe – Programul MEDIA al Uniunii Europene, LIM|Less is More: Creative Pre-writing este inițiat de Le Groupe Ouest (Franța) și dezvoltat alături de Asociația Culturală Control N (România) și Festivalul Internațional de Film Transilvania – TIFF (România) prin platforma unlimited.tiff.ro. Detalii despre LIM|Less is More: Creative Pre-writing, aici.

New Draft – rezidență online de dezvoltare de scenarii este un proiect co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), inițiat și dezvoltat alături de Zbang Film.

Partener media principal: Radio Guerrilla
Parteneri: Films in Frame, Liternet, IQads, Smark.

 

Mai multe informații pe:

 

www.controln.ro

https://www.facebook.com/pg/controlN

https://www.facebook.com/RezidentaNewDraft

 

Proiectele nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

Număr de vizualizări :11http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/Cq4SwRnEQFY?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

De Rândul Paștilor: Expoziţia de icoane încondeiate pe ouă de struț

Posted: 08 Apr 2021 06:46 AM PDT

Muzeul Naţional al Ţaranului Român vă aşteaptă joi, 15 aprilie 2021, ora 17.00, la vernisajul expoziţiei de icoane încondeiate pe ouă de struț, De Rândul Paștilor, care va avea loc la Sala „Tancred Bănăţeanu”.

Prin expunerea colecții de autor, 60 de icoane încondeiate pe ouă de struț realizate de Mariana Andone-Rotaru, în asociere tematică cu icoane pictate pe sticlă din colecțiile Muzeului Țăranului, vom prezenta publicului larg o abordare inedită a Oului Pascal, mijlocită de dialogul dintre cele două tipuri de exponate.

Mariana Andone-Rotaru este arheolog, muzeograf de peste 15 ani, doctor în istorie cu specializarea în epoca romană, fiind captivată de tot ce-i vechi, frumos și atins de patina timpului. Preocupată de arta şi meșteșugurile tradiționale, Mariana Andone-Rotaru a realizat, în anul 2020, proiectul Icoane încondeiate pe ouă de struț după vechi izvoade transilvănene (sec. XVIII-XIX) – un amalgam armonios între creație și experiment, între inedit și meștesuguri tradiționale. Echilibrul l-a găsit experimentând un mod unic de decorare a ouălor de Paști, prin transpunerea și reinterpretarea pe ouăle de struț a icoanelor pictate cândva pe sticlă în Transilvania, ținând cont de canoanele iconografice și de rigorile tehnicii de încondeiere

 

O tehnică nouă de decorare a oului Pascal

Icoanele unicat sunt inspirate după vechi izvoade transilvănene pictate pe sticlă și reinterpretate pe ouă de struț prin „scrierea” cu ceară și băi succesive de culoare. Pentu realizarea acestor icoane inedite s-a apelat la piesele de patrimoniu (izvoade/modele), păstrate în diferite colecții muzeale sau colecții private, provenind din următoarele centre de producție: Nicula, așa numitele de Iernuțeni (reatribuite Nicula), Nordul Transilvaniei; Șcheii Brașovului; Făgăraș/Țara Oltului, Savu Moga, Matei Țâmforea, Petru Tămaș, Ana Deji.

Pentru fiecare izvod s-a selectat cu grijă oul potrivit, iar desenul a fost realizat cu ceară de albine topită cu ajutorul unui condei (chișiță) tradițional. În cele mai multe cazuri, circumferința ovoidală a fost împărțită în două suprafețe, tema iconografică fiind incadrată pe una dintre acestea. Chenarul de pe izvod (brâu cu motivul frânghiei răsucite – Nicula, brâu cu flori – Șcheii Brașovului sau motive geometrice redate cu aur – Țara Făgărașului) închide compoziția, având rol de delimitare a spațiului sacru de cel profan. Decorul de pe partea opusă icoanei este o creație unică, armonios dezvoltată în compoziții proprii, plecând de la elementele din câmpul izvodului reprezentat: îngeri stilizați, flori, frunze, lujeri cu flori care, uneori au culminat într-un decor luxuriant pe fundal de aur (e.g. așa-numitele de Iernuțeni). Acolo unde tema a permis s-a recurs la reprezentarea scenei pe două treimi (Nașterea Domnului) sau pe întreaga suprafață ovoidală (Sfântul Gheorghe omorând balaurul). Vopsirea s-a realizat prin băi succesive de culoare, fiind protejate cu ceară. Așa cum se poate remarca, culorile și tratarea desenului au urmărit particularitățile stilistice specifice școlilor de pictură pe sticlă reprezentate. Elementele aurite au fost redate cu foiță de aur de 24 k și foiță de argint, patinate cu propolis.

 

Teme iconografice

Colecția celor 60 de icoane încondeiate pe ouă de strut ilustrează principalele teme iconografice specifice picturii pe sticlă, după cum urmează: Reprezentarea Domnului Iisus Hristos și a Sfintei Treimi (Iisus Pantocrator, Iisus cu vița, Sfânta Treime); Reprezentarea Maicii Domnului (Maica Domnului cu Pruncul (Hodighitria), Maica Domnului Îndurerată (Jalnică), Încoronarea Fecioarei); Reprezentarea praznicilor împărătești, a sărbătorilor Maicii Domnului (Nașterea Maicii Domnului, Vovedenie (Aducerea Maicii Domnului la Templu), Buna Vestire, Nașterea Domnului, Tăierea Împrejur a Domnului), Stretenie (Aducerea Domnlui la Templu), Botezul Domnului, Învierea Domnului); Reprezentarea unor teme din Postul Mare și Săptămâna Patimilor (Cina cea de Taină, Răstignirea Domnului, Prohodul Domnului); Reprezentări ale sfinților (Masa Raiului, Sfânta Cuvioasa Paraschiva, Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, Sfântul Arhanghel Mihail, Sfântul Ierarh Nicolae, Sfântul Mucenic Haralambie, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Sfinții Împărați Constantin și Elena, Sfinții Apostoli Petru și Pavel, Sfântul Prooroc Ilie).

 

Expoziţia va putea fi vizitată la Sala „Tancred Bănăţeanu”, până la 9 mai 2021, de marţi până duminică, între orele 10.00 şi 18.00. Luni este închis.

 

Prețul biletului de intrare: adulți – 8 lei; pensionari – 4 lei; elevi și studenți, posesori ai cardului Euro 26, în vârstă de până la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau ușor – 2 lei. Biletele pot fi achiziționate și online AICI.

 

Partener: Muzeul de Etnografie Braşov

Parteneri media ai MNȚR: Radio România, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, RFI România, Historia, Igloo, Arhitectura, Observator Cultural, Infinitezimal, Ziarul Lumina, LiterNet.ro, www.agerpres.ro, www.ordineazilei.ro, www.modernism.ro, www.matricea.ro, www.promenada-culturala.ro, www.daciccool.ro, www.gokid.ro, www.onlinegallery.ro, www.cooperativaurbană.ro, www.accmediachannel.ro, revistapatronatuluiroman.ro, www.iqool.ro, www.Financiarul.ro, www.News24.ro, Terra Magazin.

 

 

Număr de vizualizări :9http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/3MOlt_3XTlo?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Susținere pentru „Edenul tăcerii rele”, de Sebastian Reichmann

Posted: 07 Apr 2021 10:52 PM PDT

Casa de Editură Max Blecher a trmis pe adresa redacției AgențiadecArte.ro un comunicat de presă prin care anunță deschiderea unei liste de donații, subscripții și precomenzi pentru  tipărirea volumului ”Edenul tăcerii rele”, de Sebastian Reichmann. Vă prezentăm textul integral.

Casa de Editură Max Blecher a luat ființă în toamna anului 2010, ca o dezvoltare a proiectului de lecturi și ateliere de literatură contemporană „Institutul Blecher”, fondat în 2009, la împlinirea centenarului Max Blecher, de către scriitorul Claudiu Komartin și artista vizuală Ana Toma. Încă de la început, editura și-a definit viziunea prin dorința de a aduce o schimbare în lumea cărții din România, concentrându-se în special pe publicarea unor nume importante, dar mai puțin cunoscute publicului larg din literatura română contemporană și din cea mondială din trecut și de astăzi. Până în prezent, Casa de Editură Max Blecher, cu cele cinci colecții ale sale, a publicat 106 cărți, în medie zece pe an, această editură cu resurse limitate, însă foarte activă în peisajul editorial al ultimului deceniu, devenind un reper pentru publicarea de poezie română contemporană. Iar colecția de poezie străină numără douăzeci și trei de titluri, de la clasici spanioli, francezi și americani precum Jorge Manrique, Baudelaire, Verlaine sau John Berryman până la poeți de primă mână din numeroase literaturi europene, printre care antologii de poezie suedeză, flamandă, olandeză și maghiară transilvăneană. Pentru 2021, unul dintre titlurile pe care dorim să le publicăm este Edenul tăcerii rele a lui Sebastian Reichmann. Cunoscut poet bilingv, Reichmann a debutat la douăzeci și doi de ani cu un volum primit ca o revelație, Geraldine (1969), după care i-a apărut Acceptarea inițială (1971), carte retrasă din librării și topită – ca urmare, poetul a ales calea exilului, emigrând în Franța. Din 1975 scrie numai în franceză, iar în 1977 debutează în această limbă în revista Editurii Minuit. A publicat mai multe volume în Franța, printre care Pour un complot mystique (1982) și Le Pont Charles de l’Apocalypse (2003), după această dată revenind în literatura română cu Mocheta lui Klimt (2008), antologia Perioada translucidă. Poeme 1965-2012 (2012) și Acceleratorul de încarnări și alte Biografobii (2017). Pentru cel mai nou volum al lui Sebastian Reichmann, Edenul tăcerii rele, Casa de Editură Max Blecher deschide o listă de donații, subscripții și precomenzi prin intermediul căreia ne dorim ca, până în luna iulie, să strângem suma necesară tiparului acestui volum. Suntem încredințați că, primind astfel susținerea de care avem nevoie întru realizarea unui proiect editorial valoros, autorul Audienței captive și al Perioadei translucide va demonstra încă o dată publicului cititor de poezie naturalețea și spiritul pătrunzător și ironic care i-au consacrat literatura. Contul în care puteți contribui este deschis la Banca Comercială Română pe numele Claudiu Eugen Komartin și are codul IBAN: RO03RNCB0318071661330001. Donațiile și subscripțiile se pot face cu ușurință, direct cu cardul, și pe site-ul https://www.buymeacoffee.com/CdEMaxBlecher. Odată publicat, îi vom contacta pe toți cei care au ajutat la apariția volumului și vom stabili împreună care este cea mai bună cale prin care exemplarul (exemplarele) dorit(e) din Edenul tăcerii rele să le parvină. Banii strânși în urma contribuțiilor dumneavoastră vor fi folosiți exclusiv pentru acoperirea costurilor de producție și de promovare a cărții lui Sebastian Reichmann.

 

 

 

Bombăneli în Paradis (I)

 

Mirați la fel de mult

tot ne opream și încercam

să nu privim înapoi

dar Orfeu ne pândea

din umbra gândirii răzuite

ca o scândură a parchetului

putrezit prea devreme

 

Mirați la fel de mult

ne poticneam între

acea zeiță adolescentă sau

a adolescenței fără sfârșit

și cealaltă căreia

îi deschisesem o ușă

spre aceleași incăperi

 

Mirați la fel de mult

aspiram râsul Lolitelor

 

În trenul țintit spre libertate

un sforăit de înger

maimuțărea Paradisul

 

Sebastian Reichmann

Vizualizări: 36

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor