altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 8 mai 2020

“Festivalul online ”Salut, Adolescența” lansează antologia ”reStart...


Festivalul online ”Salut, Adolescența” lansează antologia ”reStart”

Posted: 07 May 2020 11:50 AM PDT

Între 4-10 mai 2020, Clubul UNESCO-Adolescenții, Muzeul Național al Literaturii Române din București, Teatrul de Comedie și asociația Euro CulturArt celebrează online cea de-a XXIII-a ediție a Festivalului ”Salut, Adolescența”, inițiat de maestrul George Mihăiță. În fiecare zi din Săptămâna Adolescenților vor fi distribuite gratuit cărți scrise de adolescenți din România și Republica Moldova, în urma unor concursuri naționale de literatură, fotografie și arte plastice.  Vineri, 8 mai 2020, va fi distribuit gratuit, online, pdf-ul antologiei ”reStart”, apărută, în 2019, la editura arădeană Mirador, în urma atelierelor de scriere creativă susținute de scriitorii Dan Mircea Cipariu și Florin Iaru la Liceul Teoretic „Gheorghe Lazăr” din Pecica, Liceul Teoretic „Jozsef Gregor Tajovsky” din Nădlac, Colegiul Național „Elena Ghiba Birta”, Colegiul Național „Vasile Goldiș” și Colegiul Național „Preparandia-Dimitrie Țichindeal” din  Arad . Antologia ”reStart” a fost finanțată de Centrul Cultural Judeţean Arad, în cadrul proiectului „reStart literar” – un concurs judeţean de literatură şi ateliere de scriere creativă care s-au desfăşurat în licee şi colegii din judeţul Arad. Din juriu au făcut parte: Florin Iaru, Dan Mircea Cipariu, Ioan Matiuţ și Eugen Rogojan. Antologia ”reStart” cuprinde 19 autori, adolescenți cu vârste între 10 și 19 ani. Partenerii media ai Festivalului ”Salut, Adolescența” sunt Radio România Cultural, AgențiadeCarte.ro, Ziua-a.ro

 

O gorilă numită Șansa

Strădania rațională și scopul consecvent ale unei societăți, oricare ar fi ea, sunt să facă din copii oameni întregi, pe calapodul ei. Cum s-ar spune, pentru a supraviețui, specia trebuie să producă indivizi în serie, normați și folositori, cu un mod de a fi, a face, a avea standardizat și compatibil cu al majorității. Dar să vezi drăcie, din când în când, apare în grupul ăsta mare și coerent un individ straniu și ușor de ponegrit: artistul. În concepția fistichie a unui astfel de ins, omul nu mai trebuie să fie conform normei, ci propriei identități. Și, în loc să fie gonit din cetate, ca un stricător de minți ce e, cum spunea de curând un părerolog, artistul pune la îndoială identitatea pragmatică a omenirii și o face să gândească asupra ei și să viseze. Că, dacă n-ar fi loc și de visare, de nonconformism, de paradox, noi nu am ști nimic despre lumea în care trăim. Am fi o societate în care sinele nu contează, originalitatea ar fi blamată, iar arta ar sta cuminte pusă pe coji de nucă.

Lăsând gluma la o parte, ăsta e rolul artistului. Fiind altfel decât ceilalți, el descrie lumea înconjurătoare cu toate paradoxurile ei, dintr-un punct de vedere neobișnuit, dar rezultatul muncii lui e visarea sau speranța.

Astea au fost gândurile mele când am străbătut județul Arad, să-i ascult (și, poate, să-i îndrum) pe tinerii poeți și prozatori din școli și licee. A fost a doua ediție și am pornit având în cap rezultatele de anul trecut. Mă așteptam, cum e și firesc, să nu fie nici prea, prea, nici foarte, foarte. Conștient că creația literară e Cenușăreasa învățământului, nu-mi făceam multe iluzii. După cinci zile de lucru intens, am descoperit că numărul celor care visează să acrie s-a dublat, că numărul celor care au venit să vadă ce e aia creative writing și cu ce se mănâncă s-a dublat și el, iar participarea cadrelor didactice a avut un ușor parfum de entuziasm.

Dar cea mai mare surpriză au constituit-o textele. Să fim înțeleși: nu sunt perfecte, ori demne să rămână în istoria literaturii mondiale. Dar, anul acesta, am putut constata o creștere a complexității, o îmbogățire a vocabularului, o atenție sporită asupra realității înconjurătoare, un mai mare grad de sinceritate. Or, la urma urmei, asta caut la un scriitor: personalitatea și stilul. La vârsta adolescenței și preadolescenței, mărturiile netrucate și neformalizate sunt uneori mai prețioase decât „operele”.

Al doilea lucru care m-a impresionat e racordarea elevilor la modurile de expresie poetică modernă, depășirea inhibițiilor lingvistice, stăpânirea gramaticii. Nu, nu e o glumă. Perindările mele prin țară mi-au dezvăluit o lume școlară profund marcată de puținătatea cuvintelor și de incorecta lor folosire. Aici nu au lipsit încurcăturile și confuziile, dar a fost evident că totul s-a produs în încercarea de a rezolva o problemă, o ghicitoare literară.

Al treilea lucru, poate cel mai surprinzător, e cunoașterea nemijlocită a realității înconjurătoare. Dacă treci de pavăza adolescentină, descoperi o conștiință critică ascuțită, o racordare la real și la realitate, o cunoaștere exactă a mediului familial sau școlar. Și un soi de libertate bine controlată. Toate astea sunt, în mare, garanții ale scrisului. Ca să vă dovedesc, am ales câteva fragmente cu sclipici.

Poezie, adolescenți: Timpul / și-a agățat poalele / în ghimpi sau Mama a pătruns / În lumina toridă a verii sau Patinajul timpului lichid sau Poate, / Când timpul va veni / Voi înflori asemeni unui lotus sau Te ador cu sentimente vechi pe care tu nu le alini sau am o pușcă veche de vânătoare, adio mâță la revedere corbi. Așa-i că sună promițător? La fel au stat lucrurile și la proză

Nici cu proza nu stau rău: Va rămâne acolo tot restul vieții și din când în când îl va ustura sau „De multe ori, oamenii se întreabă ce culoare are cerul” spuse fetița uitându-se la negura de deasupra ei.

Dar stați să vedeți cum scriu elevii din ciclul secundar! De cum reușesc să mă liniștesc, mă întâmpină o gorilă gigantică cu pectoralii de doi metri, gorilă numită Șansa sau acest fragment al unui puști uimitor: Când a venit momentul potrivit, pitpalacul a luat un cuțit și mielul o drujbă. L-au atacat, l-au bătut, l-au tăiat și i-au retezat capul, lăsându-l fără viață.

A fost una din cele mai frumoase experiențe și, când spun asta, îmi dau cuvântul și vă privesc drept în ochi.

Florin Iaru

 

Antologia ”reStart” poate fi descărcată de la următoarea adresă web:

restart 2019

 

Joi, 7 mai 2019, va fi distribuit gratuit, online, pdf-ul antologiei „Itinerarii”, apărută la Editura Muzeul Literaturii Române din București, proiect co-finanțat de Ministerul Culturii. ”Itinerarii” cuprinde textele câştigătoare sau scrise pentru programul „Rezidenţa LiterArt Franța-România” – prima rezidenţă de scriere creativă şi creaţie vizuală din România dedicată adolescenţilor. În prima vacanţă intersemestrială a anului trecut, între 4-8 februarie 2019, au avut loc, în spaţiile Muzeului Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, ateliere de scriere creativă coordonate de scriitorii Dan Mircea Cipariu şi Florin Iaru, precum şi ateliere de creaţie vizuală coordonate de Maestrul Mircia Dumitrescu şi artistul vizual Mihai Zgondoiu. Au fost prezenţi 6 adolescenţi pentru secţiunea literară (în ordine alfabetică): Ioan Coroamă (Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”, Iaşi), Vlad C. Dragne (Colegiul Naţional „Sf. Sava”, Bucureşti), Denisa Lepădatu (Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”, Galaţi), Elisa Merca (Şcoala Germană Hermann Oberth, Voluntari), Luca Ştefan Ouatu (Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil”, Iaşi) şi Diana Vlasa (Liceul Vocaţional de Artă, Târgu Mureş). Au fost prezenţi 7 adolescenţi pentru secţiunea arte vizuale (în ordine alfabetică): Maria Alexandra Bărbieru (Colegiul Economic „Virgil Madgearu”, Bucureşti), Ioana Ionescu (Colegiul de Artă „Carmen Sylva”, Ploieşti), Silvia-Ioana Niculae (Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”, Bucureşti), Constantin Popovici (Liceul de Arte Plastice, Timişoara), Matei Rădulescu (Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”, Bucureşti), Sânziana Maia Vieru (Liceul de Arte Plastice, Timişoara) şi Maria Anastasia Soleanu (Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”, Bucureşti).

Antologia ”Itinerarii” poate fi descărcată de la următoarea adresă web:

http://www.agentiadecarte.ro/wp-content/uploads/2020/05/Itinerarii-...

 

Miercuri, 6 mai 2020, a fost distribuit gratuit, online, pdf-ul antologiei „SUPRADOZA DE DRAGOSTE. Cele mai frumoase poezii de dragoste ale adolescenţilor”, apărută în 2017 la Editura Muzeului Literaturii Române, cu o copertă semnată de artistul vizual Mihai Zgondoiu. Antologia cuprinde și câteva fotografii selectate în urma Concursului Naţional “InstantAdolescenţa” – cele mai bune fotografii digitale realizate de adolescenţi cu telefonul mobil. ”Supradoza de dragoste” prezintă poemele scrise de 22 de adolescenţi din România şi Republica Moldova, poeme selectate de un juriu format din Ioana Crăciunescu, Dan Mircea Cipariu şi Florin Iaru, în urma Concursului Naţional „Cele mai frumoase poezii de dragoste ale adolescenţilor”. ”Supradoza de dragoste” a fost un proiect co-finanțat de AFCN (Administrația Fondului Cultural Național).

 

Antologia ”Supradoza de dragoste” poate fi descărcată de la următoarea adresă web:

http://www.agentiadecarte.ro/wp-content/uploads/2020/05/supradoza-d...

 

Marți, 5 mai 2020, a fost distribuit gratuit, online, pdf-ul antologiei ”reUNIRE”, apărută, în 2018, la editura arădeană Mirador, în urma atelierelor de scriere creativă susținute de scriitorii Dan Mircea Cipariu și Florin Iaru în licee din Pecica, Sântana, Nădlac și Arad. ”reUNIRE” a fost organizat de Centrul Cultural Judeţean Arad, în cadrul proiectului „reUNIRE” – un concurs judeţean de literatură şi ateliere de scriere creativă care s-au desfăşurat în licee şi colegii din judeţul Arad. Din juriu au făcut parte: Florin Iaru, Dan Mircea Cipariu, Ioan Matiuţ și Eugen Rogojan. Antologia ”reUNIRE” cuprinde 19 autori, adolescenți cu vârste între 10 și 19 ani.

 

Antologia ”reUNIRE” poate fi descărcată de la următoarea adresă web:

http://www.agentiadecarte.ro/wp-content/uploads/2020/05/Antologia-r...

 

Luni, 4 mai 2020, a fost distribuit gratuit, online, pdf-ul antologiei ”Matrioșka. Nouă prozatori adolescenți” , apărută, în 2018, la editura Tracus Arte, redactor: Teodor Dună, art director: Mihai Zgondoiu, carte cofinanțată de AFCN (Administrația Fondului Cultural Național). Antologia prezintă cele mai frumoase povestiri scrise de adolescenţi, selectate de un juriu format din Dan Mircea Cipariu, Florin Iaru și Cristian Teodorescu, în urma Concursului Naţional „Cele mai frumoase povestiri ale adolescenţilor”. Adolescenții care au publicat în ”Matrioșka. Nouă prozatori adolescenți” sunt (în ordine alfabetică): Andreea-Mădălina Balea, Ana Cernea, Vlad-Cristian Dragne, Denisa Lepădatu, Elena Macsim, Elena Olaru,  Sorina Rîndașu, Adela MariaTudose, DianaVlasa.

 

 

Antologia ”Matrioșka. Nouă prozatori adolescenți” poate fi descărcată de la următoarea adresă web:

http://www.agentiadecarte.ro/wp-content/uploads/2020/05/Proza-Adole...

 

Clubul UNESCO-Adolescenţii este o organizaţie non-politică, non-guvernamentală şi non-profit fondată de Maestrul George Mihăiţă. Preşedintele Clubul UNESCO-Adolescenţii este scriitorul Dan Mircea Cipariu, iar Vicepreşedintele asociaţiei este artistul vizual Mihai Zgondoiu.

 

Clubul UNESCO-Adolescenţii a fost creat în anul 1992 şi face parte din reţeaua mondială de cluburi UNESCO. Încă de la înfiinţare, Clubul UNESCO-Adolescenţii a făcut lobby parlamentar pentru legiferarea unei zile speciale dedicate fenomenului adolescentin. Astfel, în 1997, a fost promulgată LEGEA nr. 197 din 17 noiembrie 1997 privind instituirea Zilei Adolescentului în fiecare an.

 

Clubul UNESCO-Adolescenţii este printre primele asociaţii non-guvernamentale din România dedicate adolescenţilor. Scopul clubului este realizarea de programe cultural-sportive, turistice, info-educaţionale, de descoperire de noi şi tinere talente şi de promovare a acestora în plan profesional şi în viaţa publică.

 

Clubul UNESCO-Adolescenţii a colaborat încă de la înfiinţare cu instituţii culturale publice precum AFCN, Primăria Muncipiului Bucureşti, ArCub, Teatrul de Comedie, Primăria Sectorului 3 şi Primăria Sectorului 6 în realizarea unor proiecte culturale, artistice şi info-educaţionale pentru promovarea adolescenţilor şi a tinerilor creatori din domeniile artelor spectacolului, artelor vizuale şi ale literaturii.

 

Proiectele noastre comune, Săptămâna Adolescenţilor, Comedia ţine la TINEri, Festivalul Naţional de Teatru pentru Liceeni „Jos Pălăria”, Vernisaj A, Virtual Text A, Cursurile gratuite de actorie pentru elevi (profesor Delia Nartea), au venit în întâmpinarea creativităţii adolescenţilor din Bucureşti şi din ţară şi au devenit repere de referinţă pentru colaborarea dintre o reprezentantă a societăţii civile, o instituţie culturală aflată sub finanţarea unei autorităţi publice locale şi Primăria Municipiului Bucureşti.

 

În cele 22 de ediţii de până acum ale Festivalului Naţional de Teatru „Jos Pălăria”, au urcat pe scenă peste 5000 de adolescenţi (din care câţiva au ajuns mari actori şi regizori), iar premiile au fost decernate, de-a lungul anilor, de Marcel Iureş, Horaţiu Mălăele, Maia Morgenstern, Emilia Popescu, Vlad Cristache, Andi Vasluianu, Dorina Chiriac, Alex Bogdan etc.

 

 

Număr de vizualizări :19http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/kRA_vPiIX8I?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Concert online de lansare a CD-ului „Oglinzi” (Costin Soare-chitară...

Posted: 07 May 2020 12:30 AM PDT

Zece compozitori, două chitare, un muzician: un joc de OGLINZI care reflectă frumuseţea pieselor interpretate la cele două instrumente, un „best of” al turneelor solistice pe care Costin Soare le-a desfăşurat în ultimii ani: „De la Bach la Beatles”, „De la Paganini la Piazzolla”, „De la Schubert la Sting”. Pentru că turneul de lansare preconizat se amână pentru o perioadă care va fi anunţată ulterior, Costin Soare aduce muzica de pe CD-ul „Oglinzi” în casele publicului meloman prin intermediul unui concert de lansare online transmis pe Scena virtuală TAMTAM marţi, 12 mai 2020, ora 18.00 : http://www.tamtam.live. Astfel, cei care vor achiziţiona bilete la concertul de lansare (https://cutt.ly/YylC32H), vor primi după desfăşurarea concertului linkul de download integral al CD-ului.

Pentru cei curioşi să asculte selecţiuni şi să downloadeze în avanpremieră 3 piese de pe albumul „Oglinzi”, vă rugăm să accesaţi www.costinsoare.com .

Itinerarul muzical porneşte cu un cîntec încărcat de tristeţe din Anglia lui Shakespeare, Lachrimae Pavan, şi se încheie 350 de ani mai tîrziu cu Yesterday, hitul nostalgic al trupei Beatles, în care auzim, la propriu şi la figurat, ecouri ale lacrimilor fără speranţă. Între cele două „coperţi” ale CD-ului, ascultăm un repertoriu divers ce continuă atmosfera renascentistă cu Fantasia 33, piesă de virtuozitate a celui supranumit „Il Divino”, Francesco da Milano, trece prin epocile clasică şi romantică, cu două aranjamente ale chitaristului-compozitor Johann Kaspar Mertz după lied-uri de Franz Schubert (Lob der Thränen şi Aufenthalt) şi cu afectuoasa Romanţă de Niccolò Paganini, cel care, lucru mai puţin cunoscut, a fost şi un pasionat chitarist. Urmează Introducere şi variaţiuni pe o temă din „Flautul Fermecat” de Mozart, op. 9 de Fernando Sor, lucrare în care urmărim metamorfozele „personajului” sprinţar al temei şi două dintre cele mai iubite piese ale marelui romantic al chitarei, Francisco Tárrega: Capricho Arabe şi Recuerdos de la Alhambra. Înainte de punctul terminus al CD-ului, facem o incursiune în America Latină (Brazilia şi Paraguay) a secolul XX: Preludiul V, dedicat de Villa-Lobos „tinerilor din Rio care frecventează teatrele şi cafenelele” şi Catedrala, o bijuterie muzicală a non-conformistului Agustín Barrios Mangoré, care îmbină nostalgia (Saudade), religiozitatea (Andante religioso) şi lumescul (Allegro solemne).

Cele două instrumente care apar pe CD au fost construite de lutierul Alexandru Marian: un „model Antonio Torres”, lutierul care a pus bazele chitarei moderne, cu o sonoritate aparte care evocă parfumul unei lumi situată la intersecţia epocilor romantică şi modernă, şi un alt instrument inspirat de Hermann Hauser, cel care a construit chitare pentru celebrul Andrès Segovia, cu un sunet mai robust, mai amplu,  o „minunată orchestră în miniatură”.

 

       Costin Soare este unul dintre cei mai apreciaţi şi activi artişti români, îmbinând în mod fericit o frumoasă carieră concertistică (chitarist şi lutist) cu cea pedagogică (cadru asociat dr. la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi profesor la C.N.A. „Dinu Lipatti”), fiind, de asemenea, director artistic al Festivalului Internaţional „Serile de chitară”, proiect de succes în cadrul căruia concertează chitarişti de top din întreaga lume.

Cu o experienţă de 10 turnee (inter)naţionale la activ (peste 70 de concerte în ţară şi străinătate – Ungaria, Danemarca, China –  în ipostază solistică sau alături de muzicieni precum flautistul Ion Bogdan Ştefănescu, violistul Marius Ungureanu şi actriţa Daniela Nane), un CD lansat în 2014, „Nocturne şi dansuri”, altul în 2017, „Twenty Shades of Music” (alături de Ion Bogdan Ştefănescu), cu peste 250 de concerte desfăşurate în ţară şi străinătate, muzicianul-chitarist Costin Soare este un promotor neobosit al muzicii clasice prin intermediul unui instrument a cărui voce intimă şi repertoriu sunt apreciate de publicul larg.

Pasionat de muzica contemporană, a iniţiat un proiect unic în lumea chitaristică de la noi, intitulat „Musica…”, parte a Festivalului Internaţional „Serile de chitară”, prin care încearcă să stimuleze creaţia pentru instrument, ocolit, până de curând, de majoritatea compozitorilor valoroşi din România. De la debutul proiectului, în 2012, la Muzeul Naţional „George Enescu”, a cântat în cele 8 recitaluri peste 20 de lucrări în primă audiţie, scrise de compozitori precum: Dan Dediu, Carmen Cârneci, Violeta Dinescu, Gabriel Almaşi, Gabriel Mălăncioiu, Şerban Marcu, Cătălin Ştefănescu-Pătraşcu, Sebastian Androne, Sebastian Ţună.

Este absolvent al cursurilor de master ale Royal Scottish Academy of Music and Drama – Glasgow, UK, cu o bursă completă de studii oferită de Associated Board of Royal Schools of Music, iar în perioada 2006 – 2008 studiază în cadrul „programului pentru profesori” la Universitatea de Educaţie (Departamentul de Muzică) din Sapporo, Hokkaido, Japonia (cursuri de dirijat orchestră, analiză-forme muzicale şi orchestraţie), ca bursier al guvernului japonez. În 2011, obţine titlul de Doctor în Muzică cu menţiunea “Magna cum laudae” pentru teza de doctorat intitulată „Sonata pentru chitară în perioada 1920-1950 – Generaţia neoromantică”; în perioada martie 2012 – februarie 2013 este cercetător bursier post-doctoral „MIDAS” al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, lucrând la o nouă ediţie a celor „4 suite pentru lăută” (transcripţia pentru chitară) de Johann Sebastian Bach.

În 2013 şi 2014 este invitat ca profesor la cursurile de vară ale Academiei Sighişoara, alături de muzicieni de marcă din ţară şi străinătate, iar din 2016 pînă în prezent susţine masterclass-uri şi concerte timp de 10 zile în fiecare vară în cadrul prestigioasei Academii ICon Arts Transilvania.

 

Număr de vizualizări :50http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/Wk6XR29g4uM?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

George, primul banking inteligent susține platforma de artă contemp...

Posted: 07 May 2020 12:22 AM PDT

Ajunsă în a treia săptămână, #Contactless Art Wall, platforma on-line de susținere a artei contemporane, a reușit să atragă interesul atât al publicului iubitor de artă și publicului larg, al artiștilor, cât și al susținătorilor acestor tip de proiecte.  Astfel George, primul banking inteligent s-a alăturat ca partener al acestui proiect cultural inovator. “Ne bucurăm să avem alături de noi parteneri puternici alături de care putem dezolta sustenabil platforma on-line, și pentru că interesul pentru proiect a fost unul semnificativ am decis prelungirea termenului de finalizare a acestei cea de a doua părți pe 7 iunie. Astfel, am introdus o nouă secțiunea, cea de Artiști invitați, și împreună cu partenera nostră, Anca Boeriu, am selecționat 15 artiști vizuali recunoscuți național și internațional, ce vor fi prezentați în 3 calupuri, primul începând vineri, 8 mai.”, spune Andreea Sandu, inițiator și coordonator al galeriei Galateca. Primii artiști invitați sunt: Christian Paraschiv, Magdalena Pelmuș, Alec Vianu, Elena Scutaru și Sergiu Chihaia, care va și susține sâmbătă, 9 mai 2020, un alt fel de artist talk, împreună cu studenții săi de la secția Modă, din cadrul UNArte București. Aceștia continuă seria de prezentări de artist on-line, din fiecare sâmbătă, la ora 18:00, ce pornesc de la o temă actuală, arta în carantină. Primele trei au fost susținute de generația mai tânără, sculptorul   Daniel Rădulescu, Bogdan Cazacincu si Miruna Gheordunescu. Ele pot fi accesate pe canalul youtube  Galeria Galateca, pe facebookul galeriei și @galateca. AgențiadeCarte.ro este partener media.

Primii 16 artiști selectați din cadrul apelului de proiecte și prezentați au fost Daniel Rădulescu, Andra Nedelcu,Florin Zhu, Mădălina Andronic, Miruna Gheordunescu, Silviana Rădulescu, Mălina Ionescu și Andreea Medar, Bogdan Cazacincu, Cătălin-Emil Popa, Anca Smărăndache, Mircea Moroianu, Dana Catona, Bogdan Racles, Andreea Alexandra Vrabioiu, Ada Moisa și Monica Stănescu.

 

#Contactless Art Wall cuprinde peste 50 de artiști, selectați în urma apelului de proiecte, din toate zonele de exprimare artistică (de la pictură, la video și performance), dar și o serie de artiști invitați. De această dată “expozanții” sunt prezentați câte unul pe zi, într-un concept inovator, pe site, facebook și instagram, zilnic la ora 9:30, completând permanent perete expozițional virtual al galeriei. Publicul are astfel parte de o experiență diferită, o invitație continuă de a descoperi noi artiști și de a revizita această expoziție, pentru o imagine de ansamblu, un proiect work în progress original.

Pentru platforma #Contactless Art Wall a fost creat un spațiu virtual special pe site-ul galeriei Galateca și pe cel al co-organizatorului Asociația  Neo Art Romania.

 

Recent s-au mai alaturat proiectului Dinu, Urse și Asociații și Asociația Love Art, alături de partenerii noștri Centrului Cultural Expo Arte,  AQUA Carpatica, Biz, agențiadecarte.ro, modermism.ro și Radio România Cultural.

 

 

 #Contactless Art Wall este un proiect online ce rămâne deschis atât artiștilor ce se regăsesc în acest tip de manifestare, cât și celor ce doresc să ne susțină în acest demers sau să ni se altăture ca parteneri.

#Contactless, cea mai recentă expoziție inițiată de galeria Galateca este un proiect adaptat condițiilor actuale de distanțare socială, un proiect ce se desfășoară online, cu activtăți și discursuri despre și cu artiști. Inițial, #Contactless a reunit 6 artiști, 6 discursuri diferite, 6 etape diferite din istoria Galateca, un experiment generator de interacțiune, ulterior transformandu-se în platforma on-line de susținere a artei contemporane #Contactless Art Wall.

#Contactless Art Wall de la lansare a suscitat interesul artiștilor, apelul de proiecte, încheiat pe 17 aprilie, adunând peste 150 de aplicații. Pe lângă aceștia, vor exista o serie de artiști invitați, proiectul propunându-și să se transforme de la expoziție virtuală la platformă culturală on-line.

#contactlessartwall,#galateca,#stamcasa#galerievirtuala#art #separatdarimpreuna #doaronline #artonline  #expoarte #george#aquacarpatica  #galatecagallery #neoart  #neoartromania  #niciozifaraarta #artaincarantina

 

Număr de vizualizări :52http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/mnyn1uJYo-A?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Din mai, filme spaniole celebre, difuzate gratuit de Institutul Cer...

Posted: 06 May 2020 11:13 PM PDT

Începând din luna mai, cinefilii au ocazia de a viziona gratuit filme celebre din cinematografia spaniolă, subtitrate în limba engleză. Timp de două luni, începând de pe 8 mai până pe 10 iulie 2020, în cadrul programului „Clásicos contigo”/„Clasicii alături de tine”, în fiecare zi de vineri, pe Vimeo (https://vimeo.com/institutocervantes), va rula câte un film spaniol celebru. Fimele vor fi disponibile pe platformă timp de 48 de ore, iar prezentările acestora, realizate de profesioniști din industrie, vor fi urcate pe canalul Vimeo al Institutului Cervantes în lunea anterioară proiecției.

Proiectul, conceput de Institutul Cervantes cu sediul la Madrid, în parteneriat cu Academia de Film din Spania, este promovat de toate filialele sale, prin platformele online. Cinefilii români care vor să vizioneze gratuit filmele din această selecție sunt invitați să urmărească informațiile disponibile pe pagina de Facebook a Institutului Cervantes din București (https://www.facebook.com/events/3200529826644732/).

 

„Clasicii alături de tine” își propune să readucă în atenția publicului mari producții cinematografice, considerate puncte de referință în cinematografia spaniolă. Este o ocazie pentru pasionații celei de-a șaptea arte de a redescoperi cinematografia spaniolă de calitate, filme provenite din arhiva Filmotecii AECID (Agenția Spaniolă de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare, Ministerul Afacerilor Externe).

 

În luna mai, vor fi difuzate patru filme esențiale din epoca cinematografiei alb-negru iberice. Ciclul de filme este prezentat de Mariano Barosso, regizor, scenarist și președintele Academiei Spaniole de Arte și Științe Cinematografice. Primul film din serie, Moartea unui ciclist, este prezentat de Carlos Bardem, însuși nepotul regizorului.

 

 

 

Vineri, 8 mai, ora 21.00 (până duminică, 10 mai, ora 21.00) 

Muerte de un ciclista/Moartea unui biciclist
Regia: Juan Antonio Bardem, Spania/Italia, 1956
Scenariu: Juan Antonio Bardem
Cu: Lucía Bosé, Alberto Closas, Bruna Corrá, Carlos Casaravilla, Otello Toso și Alicia Romay.
Durata: 88 min.

Sinopsis: Întorcându-se de la o întâlnire amoroasă, María José și Juan lovesc un biciclist cu mașina și-l omoară. Pe vremuri, fuseseră logodiți; pe urmă, María José se măritase cu Miguel, și ca să n-o piardă, Juan îi devenise amant. Sunt obsedați de fantoma biciclistului, părăsit pe șosea. Se tem de toți și de toate: se tem că le va fi descoperită legătura de dragoste și că-și vor pierde amândoi poziția socială. Situația se va complica pînă la a da naștere unor consecințe tragice.

 

Vineri, 15 mai, ora 21.00 (până duminică, 17 mai, ora 21.00) 

¡Bienvenido Míster Marshall!/Bun venit, dle Marshall

Regia: Luis García Berlanga, Spania, 1953
Scenariu: Juan Antonio Bardem, Luis García Berlanga și Miguel Mihura
Cu: Lolita Sevilla, Manolo Morán, José Isbert, Alberto Romea, Elvira Quintillá, Luis Pérez de León, Fernando Aguirre, Joaquín Roa, Nicolás D. Perchicot, José Franco, Rafael Alonso, José Vivó și vocea lui Fernando Rey ca narator
Durata: 95 min.

Villar del Río este un sătuc liniștit, sărac și uitat, în care nu se petrece nimic ieșit din comun. Doar sosirea cântăreței de folclor Carmen Vargas și a avocatului ei a adus ceva nou plictiselii de la țară. Dintr-odată, apare un trimis al guvernului, care anunță sosirea iminentă a unei comisii a Planului Marshall. Primarul, un om blând și cam tare de ureche, decide, la auzul veștii, să costumeze toată populația satului în cel mai autentic stil andaluz ca să-și primească oaspeții.

Juan Antonio Bardem și Luis García Berlanga, ajutați de Mihura, au scris această poveste incisivă bazându-se pe nemulțumirea Spaniei de a nu fi făcut parte din programul american de ajutor cunoscut drept Planul Marshall, al cărui scop era reconstrucția unei Europe afectate de cel de-al Doilea Război Mondial.

 

Vineri, 22 mai, ora 21.00 (până duminică, 24 mai, ora 21.00) 

Viridiana/Viridiana

Regia: Luis Buñuel, Spania/ Mexic, 1961
Scenariul: Luis Buñuel și Julio Alejandro
Cu: Silvia Pinal, Francisco Rabal, Fernando Rey, Margarita Lozano, Victoria Zinny, Teresa Rabal, José Calvo, Luis Heredia, Joaquín Roa, José Manuel Martín
Durata: 90 min.
Interzis minorilor

Filmul spune povestea unui indian văduv cu un fiu natural și o nepoată pe nume Viridiana. Ea e o novice pe care să se călugărească și trebuie să părăsească mănăstirea ca să-și viziteze unchiul, pe don Jaime, care i-a plătit studiile. În timpul vizitei, don Jaime încearcă s-o rețină.

Cum nu reușește, bărbatul se sinucide, urmarea fiind că Viridiana renunță la mănăstire și rămâne la conac să practice caritatea creștină. Don Jaime își împarte moștenirea între fiul său, Jorge, și Viridiana. Sosirea lui Jorge va schimba pentru totdeauna destinul Viridianei.

 

Vineri, 29 mai, ora 21.00 (până duminică, 31 mai, ora 21.00) 

El verdugo/Călăul
Regia: Luis García Berlanga, Spania/ Italia, 1964
Scenariul: Rafael Azcona, Luis García Berlanga și Ennio Flaiano
Cu: José Isbert, Nino Manfredi, Emma Penella, José Luis López Vázquez
Durata: 87 min.
Interzis minorilor

Amadeo este un călău bătrân în pragul pensiei. O asociație de locatari îi oferă un apartament unde va putea trăi cu fiica sa, Carmen, care tocmai s-a măritat cu José Luis, angajat la o firmă de pompe funebre. Contractul pentru locuință e condiționat de angajarea drept călău, așa că Amadeo va trebui să-l convingă pe José Luis să-i moștenească „profesia“.

José Luis acceptă, cu condiția să-și dea demisia dacă va trebui s-o și exercite în fapt. Viața curge liniștită până când, într-o bună zi, vine vestea că José Luis va trebui să-l execute pe un condamnat la moarte. Amadeo își liniștește ginerele convingându-l că până la urmă va sosi grațierea.

 

 

 

Vizualizări: 1

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

199 state 

(ultimul: Sint Maarten)

Numar de steaguri: 263

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Tari lipsa: 43

1 stat are peste 600,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 90.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

1 stat are peste 20,000  clickuri (Italia)

2 state au peste 10.000 clickuri (Franta,  Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

Rating for altmarius.ning.com 

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

33. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

Schnell und Steiner

Creat de altmariusplus Iun 19, 2013 at 1:59pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Iun 19, 2013.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell &Steiner

Creat de altmariusclassic Dec 21, 2012 at 6:55pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Dec 21, 2012.

Hermann Hesse -bucher

Creat de altmariusscience Nov 7, 2012 at 5:47pm. Actualizat ultima dată de altmariusscience Nov 7, 2012.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell & Steiner - 1

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:52pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell &Steiner - 3

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:50pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

Neuerscheinungen zum Bohlau - 1

Creat de altmarius Aug 29, 2012 at 7:30am. Actualizat ultima dată de altmarius Aug 29, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell & Steiner - 2

Creat de altmarius Aug 29, 2012 at 7:26am. Actualizat ultima dată de altmarius Aug 29, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell & Steiner

Creat de altmariusplus Mar 14, 2012 at 3:01pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Mar 14, 2012.

Grosse Kunstfuhrer: Maribor

Creat de altmariusconcurs Feb 22, 2012 at 1:08pm. Actualizat ultima dată de altmariusconcurs Feb 22, 2012.

© 2020   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor