altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 7 martie 2020

“Încep înscrierile la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2020”...


Încep înscrierile la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2020

Posted: 06 Mar 2020 06:12 AM PST

Asociația Editorilor din România anunță începerea înscrierilor pentru cea de-a XV-a ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest, care se va desfășura în perioada 27 – 31 mai, la Complexul Expozițional Romexpo din București, în pavilionul B2. Consiliul Director al Asociației Editorilor din România a decis ca tarifele să rămână neschimbate, pentru a încuraja cât mai mulți expozanți să participe. De asemenea, editurile vor avea și anul acesta posibilitatea de a primi un stand amenajat standard de 10 mp, pentru care vor plăti contravaloarea a 6 mp de stand amenajat standard. ”Suntem conștienți că această facilitate pe care o avem, iată, deja de trei ani la Bookfest înseamnă foarte mult pentru bugetul unei edituri care se află la început sau care activează pe o nișă extrem de îngustă. De aceea sperăm ca exemplul Bookfest să fie preluat și de alți organizatori de evenimente similare”, a declarat Grigore Arsene, președintele Asociației Editorilor din România, organizatorul evenimentului. Invitatul de Onoare al acestei ediții va fi Japonia. La standul Invitatului de Onoare, iubitorii de carte vor avea ocazia să participe la dezbateri, lansări de carte și întâlniri cu personalități ale vieții culturale și literare.

Cei care doresc să se înscrie în calitate de expozant la Bookfest 2020 o pot face, începând de vineri, 06 martie, prin crearea unui cont la adresa https://admin.bookfest.ro/login  și înregistrarea formularului de înscriere până pe data de 27 martie 2020. Detaliile referitoare la modalitatea de alocare a spațiilor, tarife, termene de înscriere, precum și alte informații importante, pot fi găsite în Regulamentul general și tehnic.

 

La fel ca și în anii precedenți, publicul va avea acces gratuit atât în cadrul salonului cât și la toate evenimentele conexe ce vor avea loc pe toată durata Bookfest.

 

Salonul Internaţional de Carte Bookfest 2020 este organizat de Asociaţia Editorilor din România, sub egida Federaţiei Editorilor din România şi cu sprijinul Ambasadei Japoniei din București.

 

Bookfest este cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă. La Salonul Internațional de Carte Bookfest de anul trecut  (București, 29 mai – 2 iunie 2019) au fost prezenți peste 150 de expozanți, programul celor cinci zile cuprinzând peste 400 de evenimente, de la lansări şi dezbateri până la proiecţii cinematografice şi evenimente interactive. Invitatul de onoare al acestei ediții a fost Marea Britanie. La edițiile internaționale anterioare țările invitate au fost: Spania, Ungaria, Franța, țările de limbă germană (Germania, Austria, Elveția), Polonia, Cehia, Israel, Suedia și Statele Unite ale Americii.

Salonul de Carte Bookfest are ediții locale în Timișoara, Cluj-Napoca, Tîrgu Mureș, Brașov și o altă ediție internațională la Chișinău.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Număr de vizualizări :10http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/7uUDncFWFJk?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Filme realizate de regizoare spaniole contemporane, reunite sub mot...

Posted: 06 Mar 2020 04:40 AM PST

Luna femeii este sărbătorită anul acesta la Institutul Cervantes din București prin proiecția unui grupaj de filme realizate de cineaste spaniole contemporane. Astfel, în perioada 12-14 martie 2020, zilnic, începând cu ora 19.00, în Sala „Auditorium” a Institutului din Bulevardul Regina Elisabeta nr. 38 vor rula, cu acces gratuit, o serie de filme recente, relevante pentru cinematografia spaniolă realizată de femei. Selecția, reunită sub motto-ul „Spațiu feminin. Personal și politic”, include două lungmetraje, un documentar și o serie de scurtmetraje.

Filmele vor fi difuzate în versiune originală, cu subtitrare în limba engleză.

Intrarea este liberă în baza unei rezervări prin e-mail trimisă la adresa cultbuc@cervantes.es (rezervarea fiind confirmată numai după primirea răspunsului în scris la cererea de rezervare).

 

„Spațiu feminin” este un program de tradiție al Institutului Cervantes, iniţiat în 2010 şi construit în jurul creaţiei câtorva cineaste din noua generație. Programul însumează creații curajoase, care denunță realitatea înconjurătoare și prin care tinerele creatoare din cinematografia spaniolă își asumă provocările prezentului. Cele patru scurtmetraje evidențiază personaje feminine extrem de diferite, care se îndepărtează de tiparele de gen, atingând puncte nevralgice precum cel al încercărilor de reprezentare a femeilor în relațiile cu autoritatea, o parte dintre acestea reușind să lărgească spațiul de interés și asupra altor medii, precum cel african. Ca și la edițiile precedente, grupul Trama, asociația festivalurilor de film realizate de femei din țară, va curatoria o selecție de scurtmetraje care dau glas unor povești impresionante prin naturalețea lor.

 

PROGRAM

Joi, 12 martie, ora 19.00

La filla d’algú – lungmetraj (Marcel Alcantara Flores; Julia De Paz Solvas; Sara Fantova Barrena; Enric Vilageliu Arnella; Alejandro Marín; Carlos Villafina Peláez; Gerard Vidal Cortes; Celia Giraldo Lozano; Guillem Gallego Bertran; Valentín Moulias; Pol Vidal Rivas, 2019).

Versiune originală catalană și spaniolă, subtitrare engleză

 

Vineri, 13 martie, ora 19.00

Young and Beautiful – lungmetraj (Marina Lameiro, 2018)

Versiune originală spaniolă, subtitrare engleză

 

Sâmbătă, 14 martie, ora 19.00

Tódallas mulleres que coñezo – lungmetraj  (Xiana do Teixeiro, 2018)

Versiune originală galiciană și spaniolă, subtitrare engleză

 

Calup de scurtmetraje

  • Dúctiles (Marisa Benito, 2018) – Versiune originală spaniolă, subtitrare engleză
  • Centrifugado (Mireia Noguera, 2018) – Versiune originală spaniolă, subtitrare engleză
  • No me despertéis (Sara Fantova, 2018) – Versiune originală euskera și spaniolă, subtitrare engleză
  • Quand j’étais petit (Elena Molina, 2015) – Versiune originală franceză, subtitrare engleză

 

PARTENERI MEDIA: Observator cultural, Radio România Cultural, Ziare.com, Urban.ro, LiterNet, Filme și Cărți, Știrile TVR

 

 

Lungmetraje

 

 

La filla d’algú

La hija de alguien / Fiica cuiva

Spania, 2019,71 min

Regie: Marcel Alcantara Flores, Julia De Paz Solvas, Sara Fantova Barrena, Enric Vilageliu Arnella, Alejandro Marín, Carlos Villafina Peláez, Gerard Vidal Cortes, Celia Giraldo Lozano, Guillem Gallego Bertran, Valentín Moulias, Pol Vidal Rivas

Sinopsis:Eli, de 30 de ani, avocată din clasa înaltă, însărcinată. În aceeași zi în care este programată audierea pentru un proces mediatic pe care îl pregătise de mult timp alături de tatăl său, un avocat celebru din Barcelona, acesta dispare. În căutarea sa, Eli va descoperi o realitate ce îi va răsturna stabilitatea familială și emoțională.

Tráiler

Premii: Festivalul de de Málaga, Cine en Español (2019) ­ ZonaZine ­ Biznaga de Plata pentru cea mai bună actriță (Aina Clotet) Festival de Málaga. Cine en Español (2019) ­ ZonaZine ­ Premiul Movistar + pentru cel mai bun film.

 

Young and Beautiful

Tineri și frumoși

Spania, 2018, 72 min.

Regie, scenariu, fotografie și productie: Marina Lameiro

Gen: Documentar

Sinopsis: Poti, Nais, Ione și Das sunt patru tineri care s-au hotărât să trăiască așa cum doresc. Apropriindu-se de vârsta de 30 de ani, sunt copleșiți de un profund sentiment de neliniște: sunt departe de a fi adulții independenți, stabili și înflăcărați așa cum visaseră mereu. În timp ce societatea îi împinge să-și abandoneze aspirațiile lor „egoiste”, fiecare dintre ei trebuie să-și analizeze identitatea prin dialog. Astfel ia naștere un schimb intim între ei și Marina, prietena lor și regizoarea acestui film. Însoțită de camera de filmat, este alături de ei în momentele cele mai lucide și fragile din viața de zi cu zi: când dansează, când se trezesc împreună, când se plimbă prin locuri dragi, când izbucnesc în plâns și când râd, în tot acest timp căutând, împreună, alternative pentru a se menține integri.

Tráiler

 

 

Tódalas mulleres que coñezo            

Todas las mujeres que conozco / Toate femeile pe care le cunosc

Spania, 2018, 71 min

Regia si scenariul: Xiana do Teixeiro, Imagine: Belén Mendaña, Noemí Chantada, Xiana do Teixeiro, Muzica: Ta!

Gen: Documentar

Sinopsis: De la nivel personal la cel politic, existența a diferite femei evidențiază cât de masculinizată și violentă continuă să fie, în prezent, viața. În trei conversații revelatoare cu prietene, colaboratoare și eleve de liceu, regizoarea își propune să articuleze un discurs despre teamă care să nu accentueze teama, un discurs despre violență care să nu fie violent.

Un stil cinematografic direct, orizontal, autocritic, fragmentar. O poveste a solidarității universale.

Tráiler

 

 

 

 

 

 

 

Scurtmetraje la feminin

(Scurtmetraje selecționate din edițiile Scurtmetraje la feminin din 2017, 2018 și 2019)

 

Dúctiles/Maleabile

Spania, 2018, 3 min.

Nerecomandat sub 13 ani

Regie, productie si scenariu: Marisa Benito

Muzică: Lost Twin

Sinopsis: Imaginea femeii a fost folosită și adaptată gustului societăților și evenimentelor istorice din fiecare epocă, ceea ce a dus la crearea unor tipare și stereotipuri. Aceste modele au fost filtrate, într-o formă sau alta, de pe piedestalul puterii masculine, care le-au folosit pentru a le atribui femeilor norme de conduită etică și morală, funcții și spații specifice.

 

Centrifugado / Centrifugat

Spania, 2018, 11 min.

Nerecomandat sub 7 ani

Regie si scenariu: Mireia Noguera

Sinopsis: Un tânăr o ajută pe o femeie în vârstă să-și urce rufele până acasă. Odată ajunși, doamna nu dorește să îl mai lase pe acesta să plece.

 

No me despertéis / Nu mă treziți

Spania, 2018, 3 min

Regie: Sara Fantova

Scenariu: Sara Fantova, Nuria Dunjó, María Fernández Daranas

Imagine: Clara Rus

Muzică: Izaro, Xavier Méndez

Sinopsis: Bilbao, 2009. Jone este un adolescent de clasa a opta, într-o școală în care atmosfera este una agresivă și naționalistă. Într-o zi, tatăl său primește o poziție în Guvernul basc, motiv pentru care va trebui să fie escortat și să renunțe la viața de până atunci.

 

Quand j’étais petit / Când eram mic

Spania, 2015, 12 min,

Regie, scenariu, imagine: Elena Molina

Sinopsis: Familia lui N’Sele Malone obișnuia să se reunească pentru a vedea spectacole improvizate cu marionete, când unchiul său se întorcea vara din Burundi. Malone avea 12 ani și nu le acorda prea multă atenție, fiind interesat doar de fotbal. Într-o zi, în timp ce se juca pe stradă, s-a petrecut ceva ce avea să-i schimbe complet cursul vieții.

După 20 de ani, el este unul dintre marionetiștii cei mai cunoscuți din Africa de Vest și doar prin intermediul marionetelor pe care le realizează în laboratorul său din Burkina Faso este capabil să se elibereze de amintirile sale, să dea un sens trecutului său.

 

 

Număr de vizualizări :27http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/CeIcJi_2yDQ?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Gabriel Croitoru şi ”Vioara lui Enescu”, la Teatrelli

Posted: 06 Mar 2020 04:37 AM PST

Turneul ”Vioara lui Enescu” revine în 2020 cu un prim recital al anului, exclusiv Beethoven, programat pe 20 martie, ora 19, la Teatrelli. Gabriel Croitoru, violonistul care are privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesu supranumită „Catedrala”, pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziție și aflându-se în patrimoniul Muzeului Naţional „George Enescu”) şi pianistul Horia Mihail vor cânta în 2020 în România şi în întreaga lume, programul recitalurilor având în centru celebrele sonate pentru vioară şi pian de Ludwig van Beethoven, a căror integrală o vor finaliza în toamnă la Sala Radio, sub semnul aniversării Beethoven 250. Programul muzical al recitalului de la Teatrelli din 20 martie, ora 19 va cuprinde sonatele pentru vioară şi pian nr. 1 în Re major, nr. 5 în Fa major “Sonata primăverii” şi nr. 9 în La major ”Kreutzer”.

Inclasificabil în interiorul propriei sale creaţii, Beethoven este în aceaşi situaţie dacă ne raportăm la categoriile istorice. Clasic sau romantic? Beethoven pare să depăşească fără greutate aceste alternative în care încercăm să-l închidem. La hotarele a două universuri spirituale, creaţia lui se sustrage, prin natura ei, istoriei: singulară, permanent aflată în prezent, această creaţie este modernă, defineşte, clarifică, concretizează noţiunea însăşi de modernitate – noţiune pe care, la rândul său, omul modern o explică, o recrează, o modelează în limbajul lui propriu. În dialogul pe care fiecare generaţie, fiecare individ îl are cu opera beethoveniană, aceasta se arată mai actuală şi mai inovatoare ca niciodată.

A trecut peste un secol de când George Enescu străbătea ţara în timpul Primului Război Mondial alături de vioara sa, pentru a-şi duce muzica către cei bolnavi, răniți în război, oameni aflați în necazuri și nevoi.

Același instrument – grație altruismului lui Gabriel Croitoru, violonistul care a câștigat prin concurs dreptul de a cânta la „Catedrala”, cum este denumită celebra vioară construită de marele Guarneri del Gesu – participă la aceeași nobilă misiune: aceea de a duce muzica în întreaga țară, acolo unde este mai mare nevoie de ea.

Dacă la primele ediţii sondam teritoriul virgin al căminelor culturale din sate aflate în cele mai îndepărtate colţuri ale României, unde sunetul muzicii clasice nu ajunsese niciodată, au fost mai apoi turnee în care vioara lui Enescu a mers în căutarea pianelor călătoare lăsate în diferite oraşe ale ţării de Horia Mihail şi, evident, la Sala Radio. Și ani în care a ajuns să cânte la Beijing, la Londra, în Spania, Portugalia. Iar în 2020 se pregăteşte să ajungă la Tokyo.

 Având ilustrul exemplu al lui George Enescu, doi muzicieni români entuziaști, Gabriel Croitoru și Horia Mihail, cărora le era familiară experiența de a cânta pe mari scene ale lumii, au descoperit că au puterea de a încerca să ducă muzica clasică mai departe, în locuri cât mai diferite. Atât acolo unde nimeni nu se gândește la ea sau nici nu a aflat de existența ei, dar unde poate face foarte mult bine, aşa cum făcea Enescu în urmă cu o sută de ani, cât şi pe scenele din marile orașe ale României și ale lumii.

Turneul national Vioara lui Enescu va avea loc în octombrie – noiembrie 2020.

Concertul extraordinar de la Teatrelli este gândit ca un preambul al turneului de la Tokyo, fiind organizat de Primăria Capitalei, prin creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București.

 

https://youtu.be/L3vGQHY8mH0

 

Producător: Pro Contemporania

Coproducători : Radio România şi TVR 3

Cu sprijinul: JTI, ALRO Slatina, Nucleo, Piccolo Maestro, Senia Music, Muzeul Naţional „George Enescu”, Mercure Hotels, The Culture Hub

Parteneri media: Mediatrust, România TV, Liternet, Agenţia de carte, Observator cultural, Viewfinder Solutions, The Culture Club, Mişcarea de rezistenţă, Smart FM, MKlasika.

 

Număr de vizualizări :23http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/ye_mv0jmtVM?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Nominalizări la Premiile ”Observator cultural” 2020

Posted: 06 Mar 2020 04:33 AM PST

Marţi, 7 aprilie 2020, la ora 19.00, va avea loc, la Teatrul Odeon, cea de-a XIV-a ediţie a Galei Premiilor revistei Observator cultural, în cadrul căreia vor fi acordate premii pentru cinci categorii: Eseu/Publicistică/Memorialistică“, „Critică literară/Istorie literară/Teorie literară“, „Poezie“, „Debut“, „Proză“, la cărţi de autor apărute în 2019. Juriul ediţiei 2020: Bogdan Creţu, Cezar Gheorghe, Adrian Lăcătuş, Doina Ioanid, Iulia Popovici, Alina Purcaru şi Carmen Muşat (preşedinta juriului). Ca şi la precedentele ediţii, revista Observator cultural acordă Premiul „Gheorghe Crăciun“ pentru Opera Omnia unui scriitor al cărui nume va fi anunţat în seara Galei. La ediţiile de pînă acum, acest premiu le-a revenit următorilor: Mircea Horia Simionescu (2007), Mircea Ivănescu (2008), Norman Manea (2009), Radu Cosaşu (2010), Emil Brumaru (2011), Şerban Foarţă (2012), Dumitru Ţepeneag (2013), George Banu (2014), Nora Iuga (2015), Angela Marinescu (2016), Ana Blandiana (2017), Gabriela Adameşteanu (2018), Constantin Abăluţă (2019). Au votat pentru nominalizări: Şerban Axinte, Bianca Burţa-Cernat, Paul Cernat, Bogdan Creţu, Silvia Dumitrache, Cezar Gheorghe, Adrian Lăcătuş, Doris Mironescu, Carmen Muşat, Oana Cătălina Ninu, Antonio Patraş, Iulia Popovici, Alina Purcaru, Ovidiu Şimonca, Octavian Soviany, Claudiu Turcuş, Mihaela Ursa (la categoriile unde votanţii au avut şi cărţi proprii pentru jurizare, aceştia nu au votat).

Ca în fiecare an, în cadrul Galei se va decerna şi un premiu pentru traducere dintr-o limbă străină în limba română.

 

Premiul Observator Lyceum (aflat la cea de-a cincea ediţie), acordat unui volum aflat pe lista de nominalizări la categoria „Proză”, va fi decis de către un juriu alcătuit din liceeni proveniţi de la Colegiile „I.L. Caragiale“, „George Coşbuc“, „Mihai Eminescu“, „Iulia Hasdeu“, „Gheorghe Lazăr“, „Mihai Viteazul“, „Sf. Sava“, „Gheorghe Şincai“, „Tudor Vianu“ din Bucureşti.

 

Aflat la cea de-a doua ediție, premiul Observator Universitas va fi acordat unui volum de poezie, de către un juriu alcătuit din studenţi din mai multe centre universitare. Anul acesta, studenții au propus o listă de nominalizări rezultată în urma votului pe care l-au organizat în prealabil. Volumul cîștigător va fi ales de pe această listă, de un juriu studențesc, alcătuit din: Mihnea Bâlici (Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj), Cătălina Suditu (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași), Cătălina Stanislav (Universitatea din Utrecht), Snejana Ung (Universitatea de Vest din Timișoara), Victor Cobuz, Vasile Gribincea, Ioana Moroșan, Iris Nuțu (Universitatea din București).

 

Trofeele pentru Premiile Observator cultural sînt realizate de Elena Dumitrescu; trofeele pentru Observator Lyceum şi Observator Universitas sînt realizate de Mircea Roman.

 

Cărţile redactorilor, ale colaboratorilor constanţi ai revistei, precum şi cele semnate de membri ai juriului nostru nu se regăsesc nici anul acesta pe listele de nomi­nalizări, chiar dacă au întrunit aprecierile criticii şi ale celorlalţi membri ai juriului. Este vorba despre volumele Cu Orice e posibil de Bogdan Ghiu, Bazarul culegătoarei de Doina Ioanid și Micul saturnian. Seria „Lelian“, cartea I de Octavian Soviany.

 

Debut

Jesica BaciuJes, Nemira (poezie)

Timotei DrobTone de aur, OMG (poezie)

Anastasia GavriloviciIndustria liniștirii adulților, Casa de editură „Max Blecher“ (poezie)

Artiom Oleacumiere pentru toate exponatele, Tracus Arte (poezie)

Gabriel-Andrei StanNebunia în cultura rusă: istoria unei idei-cameleon. Secolul al XVIII-lea – prima jumătate a secolului al XIX-lea, Paralela 45 (istorie literară)

 

Eseu/Publicistică/Memorialistică

Mirel BănicăBafta, Devla şi Haramul. Studii despre cultura şi religia romilor, Polirom

Vasile ErnuIzgoniții, Polirom

Andrei Gorzo, Viața, moartea și iar viața criticii de film, Polirom

Anca HaţieganDimineața actrițelor, Polirom

Vintilă MihăilescuÎn căutarea corpului regăsit. O ego-analiză a spitalului, Polirom

Cătălin PavelArheologia iubirii. De la Neanderthal la Taj Mahal, Humanitas

 

Critică literară/Istorie literară/
Teorie literară

Camelia DinuCazul Daniil Harms, Tracus Arte

Ștefan FiricăAutenticitatea, sensuri și nonsensuri. Teorii româneşti interbelice în contexte europene, Tracus Arte

Ștefania MihalacheCopilăria. Reconstituiri după 1989, Paralela 45

Mircea MihăieșO noapte cu Molly Bloom. Romanul unei femei, Polirom

Miruna RuncanTeatru în diorame. Discursul criticii teatrale în comunism. Fluctuantul dezgheț 1956-1964, Tracus Arte

 

Poezie

Radu AndriescuAnimalul diafan, Paralela 45

Mariana CodruțPulsul nu poate fi minimalist,
Paralela 45

Dan SociuUau, Polirom

Livia ȘtefanThanato Hotel, Casa de editură
„Max Blecher“

Elena Vlădăreanuminunata lume disney, Nemira

 

Proză

Lavinia BranişteSonia ridică mîna, Polirom

Mircea Cărtărescu, Melancolia, Humanitas

Alina Nelegaca şi cum nimic nu s‑ar fi întîmplat, Polirom

Ioana NicolaieCartea Reghinei, Humanitas

Corina Sabău, Și se auzeau greierii, Humanitas

Cristian TeodorescuBucureşti, marea speranţă, Polirom

 

Nominalizările la Premiul
Observator Universitas (cărţi de poezie):

Dan SociuUau, Polirom

Krista SzocsBerlin, Nemira

Livia ȘtefanThanato Hotel, Casa de editură Max Blecher

Radu VancuPsalmi, Casa de editură „Max Blecher“

Elena Vlădăreanuminunata lume disney, Nemira

 

Studenții care au votat pentru nominalizări: Mihnea Bâlici, Elena Boldor, Teona Farmatu (Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj), Luca Ștefan Ouatu (Universitatea Tehnică din Cluj), Cristina Alexandrescu, Cătălina Suditu (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași), Cătălina Stanislav (Universitatea din Utrecht) Alexandru Higyed, Denisa Ștefan, Snejana Ung (Universitatea de Vest din Timișoara), Victor Cobuz, Mihaela Dragomir, Andrei Gogu, Vasile Gribincea, George Mihalache, Ioana Moroșan, Nadina Nicolov, Iris Nuțu, Lavinia Tache, Daniela Sbiera, Andrada Yunusoglu (Universitatea din București).

https://www.observatorcultural.ro/articol/nominalizari-la-premiile-...

Număr de vizualizări :22http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/nyDfFrv8wl8?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Corul Madrigal a implinit 57 de ani

Posted: 06 Mar 2020 03:13 AM PST

Joi, 5 martie 2020, Muzeul Național Cotroceni a găzduit Concertul aniversar „Marin Constantin 95” al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, susținut alături de corurile de copii din Programul Național Cantus Mundi, dirijor Anna Ungureanu.

Concertul a marcat 57 de ani de activitate neîntreruptă a Corului Madrigal, 95 de ani de la nașterea maestrului Marin Constantin, fondatorul celebrului ansamblu  și 6 ani de când Programul Național Cantus Mundi a fost instituționalizat.

 

Deschidem anul concertistic cu sprijinul acestei frumoase instituții, Muzeul Național Cotroceni, cu un spectactol dedicat Madrigalului și memoriei maestrului nostru, Marin Constantin și, de asemenea, cu o privire deschisă spre viitor, alături de copiii din Programul Național Cantus Mundi. A devenit deja o tradiție anuală ca la începutul primăverii să onorăm moștenirea fondatorului Madrigal, dar și amprenta pe care Instituția Madrigal o creează în educarea și integrarea socială prin muzică a tinerei generații”, a declarat Emil Pantelimon, managerul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. 

 

Tripla aniversare a reprezentat un moment de bilanț al instituției și a prilejuit o emoționantă reîntâlnire a generațiilor de artiști ai Corului Madrigal, care în finalul concertului au interpretat imnul oficial al ansamblului,  „Vezzosette Ninfe e Belle” de Giovanni Gastoldi,  împreună cu cei aproape 100 de copii din corurile Programului Național Cantus Mundi, în ovațiile publicului.

 

Evenimentul a cuprins și decernarea Premiului „Marin Constantin”, distincție care a fost creată în memoria maestrului fondator al Corului Madrigal, pentru a onora valoroasa moștenire a acestui legendar muzician, precum și viziunea sa de mentorat și de popularizare a cântului coral în rândul tinerei generații. În acest an,  laureat al premiului a fost Daniel Kühnel, Director al Symphoniker Hamburg – Orchestra Simfonică din Hamburg – căruia i s-a acordat această distincție pentru constantul suport internațional oferit în ultimii ani promovarii imaginii corului in lume.

 

Repertoriul selectat pentru Concertul aniversar a inclus lucrări din muzica renascentistă și universală, dar și din creația românească  de secol XX: Orlando di Lasso, Thomas Morley, Maurice Duruflé, Gabriel Fauré, Marin Constantin, Constantin Baciu, Sabin Păutza, Anatol Vieru etc.

 

*

 

Marin Constantin (27 Februarie 1925 – 1 Ianuarie 2011) este fondatorul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, ansamblu pe care l-a creat în 1963 și pe care l-a condus timp de 47 de ani. Strălucit muzician, dirijor și compozitor român, recunoscut pe plan universal, Marin Constantin rămâne, până în acest moment, singurul român desemnat Ambasador al Bunăvoinței UNESCO (Goodwill Ambassador).

 

Corul Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin” este o emblemă a vieții muzicale românești și universale. În 2020, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” împlinește 57 de ani de activitate neîntreruptă, devenind astfel unul dintre cele mai longevive ansambluri corale.

 

Programul Național Cantus Mundi este cel mai mare program de integrare socială prin muzică din România, inițiat de reputatul dirijor Ion Marin și derulat cu sprijinul membrilor Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. Programul Național Cantus Mundi a fost creat în 2011 și instituționalizat la nivel național în 2014, iar astăzi reunește sub umbrela sa peste 55.0000 de copii.

 

 

 

 

Număr de vizualizări :1http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/zITd_GQT-sE?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Flashmob și Marș „Cade una, cădem toate”, la Cluj

Posted: 06 Mar 2020 02:03 AM PST

Duminică, 8 martie 2020, ora 18.00, în Piața Unirii din Cluj, sunteți invitați să vă alăturați mișcării împotriva violenței îndreptate asupra femeilor și persoanelor non-binare.

”Organizatoarele acțiunii – un grup informal de femei și persoane non-binare revoltate de amploarea și normalizarea violențelor de gen – simt nevoia unei intervenții feministe și în contextul local. Violența domestică este încă normalizată, cultura violului și învinuirea victimelor încă provoacă răni adânci, rușine și neîncredere că poate fi și altfel. Să ai grijă să nu fii singură pe stradă noaptea, să nu ai încredere în poliție pentru că sigur o să te judece sau nici măcar nu o să te creadă, să ai grijă cât bei, cum te îmbraci, să ai aspirații profesionale ridicate (dar nu prea ridicate), între timp să ai grijă ca totul să meargă șnur în familie și acasă, să oferi suport emoțional oricând, oricui, necondiționat și mai ales să nu te plângi că e prea mult.

 

Flashmobul

 

Flashmob-ul „Un violado en tú camino” (în română „Un violator în calea ta”) a fost strigat pentru prima dată în această formă pe 18 noiembrie 2019 în Plaza Italia – epicentrul protestelor care au zdruncinat Santiago de Chile la sfârșitul anului trecut. Sute de femei au cântat „Un violador en tú camino”, ca manifestare de protest participativă creată de un colectiv feminist din Valparaíso (Chile), numit Las Tesis. Această mișcare a pornit din dorința de a denunța încă o dată abuzurile grave care încă se întâmplă împotriva femeilor din America de Sud: „Este femicid. Impunitatea pentru agresor. Este dispariția. Este violul.” De partea cealaltă a Atlanticului un alt grup de femei a reprezentat aceeași coregrafie în fața Turnului Eiffel din Paris, de data aceasta în franceză. Iar în doar câteva zile aceste versuri au devenit un imn feminist internațional; mii de femei din toată lumea au strigat, au cântat, au dansat și au adaptat versurile în engleză, franceză, germană, islandeză, turcă. etc. Versurile par să însumeze strigătul femeilor de pretutindeni, atât în contextul familiei, cât și în interacțiunea cu instituțiile statului. Chiar dacă unele dintre noi suntem într-o poziție mai privilegiată – poziție pe care ți-o poți menține doar atât timp cât îndeplinești normele și standardele impuse de patriarhat și capitalism – sunt nenumărate momente în care suntem, cel puțin, martorele violenței de gen perpetuate în numele tradiției și a așa-zisei ordini firești a lucrurilor.

 

Organizăm flashmob-ul „Un violator în calea ta” în semn de solidaritate și pentru a arăta, încă o dată, că sexismul şi violenţa împotriva femeilor sunt normalizate în toate societățile patriarhale atât din Est cât și din Vest; NU sunt doar o excepție românească sau un semn de “necivilizație”.

 

 

Marșul

 

În continuarea flashmob-ului propunem să pornim într-un marș – cu muzică pe care o să ne înveselim și care să ne dea putere, cu mesajele tale proprii și bannere, să dansăm, să strigăm și să ne revendicăm spațiul pe străzi. 8 martie n-a fost niciodată despre flori sau gesturi goale menite să răscumpere un an întreg de nedreptate și abuz – a fost despre luptă, rezistență și solidaritate! În contextul actual e nevoie să fim cât mai unite și cât mai vizibile.

 

Motivația pentru acțiunea noastră este data și de frecventa violenței domestice din țara noastră. Statisticile spun că violența domestică e la ordinea zilei în România. Dar oamenii nu sunt statistici, și viețile noastre și ale altor femei nu sunt cifre. Violenţa împotriva femeilor este în continuare tacit sau explicit acceptată atât la nivel de societate, cât şi instituţional. Statisticile pentru România arată că 1 din 4 omoruri au loc în familie (http://bit.ly/2Oy3xWj), în jur de jumătate dintre cetățeni cred că violul poate fi justificat în anumite circumstanțe (http://bit.ly/2OwUjd3), iar 30% dintre femei spun că au fost afectate de violența fizică sau sexuală la un moment dat în viață după vârsta de 15 ani (shorturl.at/dfAMW). 81% din cazurile de violenţă se petrec la domiciliu (http://bit.ly/3bewTCU) – atât în rural (53% din cazuri), cât şi în urban (47%). Tot în 81% dintre cazuri, victimele violenţei sunt femei pe când în 92% dintre cazuri bărbaţii sunt agresori, iar 1 din 4 românce a fost agresată fizic sau sexual de partener. Cu toate acestea, doar 4% din actele de violenţă ajung în instanţă. În plus, România este una dintre principalele țări de origine ale victimelor traficului de persoane din Europa, de multe ori traficul având loc cu complicitatea autorităților (http://bit.ly/31tVzTD).

 

Primăvara nu vine doar cu flori, ea e o continuare a aceluiași sistem patriarhal care permite magistraților să decidă că o fetiță de 11 ani poate consimți să aibă contact sexual cu un bărbat de 52, și care permite polițiștilor să ia în seamă plângerile femeilor doar atunci când doresc. Vine cu același sistem care consideră femeile vinovate pentru violența la care sunt supuse. Cazurile le știți și voi, și cele de la televizor, și cele din vorbe, din bârfe, din sfat. Cel mai recent caz de violență domestică vizibil a fost al vedetei de televiziune Daniela Crudu, caz care odată ajuns în presă a fost întâmpinat de un val de ură față de ea, nu față de abuzator. Înainte de asta, la începutul lunii februarie, un bărbat din Chitila și-a ucis soția, care avea deja un ordin de protecție împotriva lui. În ianuarie, Adriana Andone a fost omorâtă de către soțul ei, de care voia să se despartă.

 

Dar abuzul nu este doar fizic, ci și emoțional, știm asta deja, dar aflăm din nou și din nou. Doar Crăciunul trecut, o femeie – Amalia a hotărât să divorțeze de soțul ei din cauza presiunii psihologice și a amenințărilor. Iar de vara din 2019 nu o să uităm niciodată, de cazul de la Caracal, de uciderea Alexandrei Măceșanu. Anul trecut a fost și anul în care ultimul dintre cei șapte violatori din Vaslui a ieșit din închisoare. Și mai înapoi? În 2018, Nicoleta Botan, administratoare a unei grădinițe, a fost înjunghiată de soț, în biroul ei, în timp ce la parter avea loc o petrecere aniversară. Alexandra Elena Marin a fost omorâtă de către iubitul ei tot la locul de muncă.

 

Acestea sunt doar câteva cazuri, pentru că violența împotriva femeilor rar ajunge să fie de interes pentru autorități. Cât de înapoi să mergem? Trebuie să mergem înainte. Uneori se începe doar de la un comentariu, poate chiar o glumă, puțin sexistă, dar „nu foarte”. Însă cuvânt cu cuvânt, acțiune cu acțiune, ajung să fie justificate, considerate acceptabile sau chiar de luat peste picior, fapte tot mai violente și pline de ură.

 

Știm că niciodată nu o să fim destul de politicoase, decent îmbrăcate, machiate nici prea mult nici prea puțin, așa încât să nu fim ținta comentariilor misogine. Feminitatea nu e o armă pe care să o folosiți împotriva noastră. Feminitatea noastră, sau lipsa ei, nu e a voastră să o definiți, să o comentați sau să acționați asupra ei. E a noastră.

 

Ne amintim de numele femeilor ce supraviețuiesc și de cele ce nu au supraviețuit. #cadeunacădemtoate. Ne amintim și ieșim în stradă pentru ele, ieșim în stradă pentru noi, pentru o primăvară nu doar cu flori, ci cu solidaritate.

 

Susținem revendicările pe care grupurile informale din București le-au transmis an de an, și pe care vom continua să le cerem atât timp cât va fi necesar.

 

Cerem:

  • Formarea obligatorie a polițiștilor, personalului juridic și medical în problematica violenței de gen. De cele mai multe ori, reprezentanții instituțiilor sunt misogini și nu au cunoștințe specifice despre nevoile victimelor.
  • Simplificarea procedurilor instituționale de raportare a violurilor și a agresiunilor sexuale, cu respect pentru femei, fără a le obliga să retrăiască trauma.
  • Debirocratizarea procesului de eliberare gratuită a certificatului medico-legal pentru cazurile de viol, violență domestică și alte forme de violență.
  • Mai multe adăposturi în toată țara pentru persoane care se confruntă cu violență domestică și sexuală. Să funcționeze non-stop și să găzduiască toate femeile care au nevoie de ajutor, indiferent de statutul actului de identitate.
  • Informații oficiale cu privire la câți abuzatori sunt printre polițiști și cine sunt aceștia.
  • Simplificarea procedurii prin care persoane abuzate sau ignorate de către agenți ai poliției să poată depună plângeri împotriva acestora.
  • Întărirea și subvenționarea serviciilor de transport și locuire publice la nivel național. Transportul public în siguranță este o nevoie de bază pentru fete și femei. Accesul la locuire ajută femeile să iasă mai ușor din situația de violență.
  • Introducerea în școli a unor programe accesibile dedicate educației pentru sănătatea reproducerii și egalitate de gen. E nevoie să învățăm să nu mai trăim într-o societate sexistă!

 

Persoanele solidare sunt invitate duminică, 8 martie, ora 18:00, la flashmob-ul „Cade Una, Cădem Toate” în Piața Unirii. În cadrul flashmobului sunt invitate să participe doar persoanele care se identifică drept femei sau persoane non-binare, dar toată lumea este binevenită în public și apoi la marș.

 

Până nu suntem toate libere, toate suntem prizoniere. ” – anunță organizatoarele evenimentului.

Vizualizări: 11

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor