altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 7 iulie 2021

“O nouă apariție editorială: „Teatru în diorame. Discursul criticii...


O nouă apariție editorială: „Teatru în diorame. Discursul criticii ...

Posted: 06 Jul 2021 06:21 AM PDT

La editura Tracus Arte va apărea volumul Teatru în diorame. Discursul criticii teatrale în comunism. Viscolul 1978-1989, de Miruna Runcan.

 

Lucrul cel mai complicat, la finalul acestei călătorii care a încercat să ofere o schiță de traseu evolutiv asupra criticii de teatru românești pe parcursul a peste treizeci de ani, este să te ferești de sentimentalisme. Fiindcă, practicând profesiunea, în diversele sale ipostaze, o viață, reacțiile afective, cu întregul lor spectru atât de colorat, sunt greu de îmblânzit și controlat. Cu toate acestea, efortul unei distanțe reflexive e unul care se cere asumat […] O primă concluzie posibilă ar fi aceea că, după complexele dezbateri din anii 1956-1964 referitoare la funcțiile și responsabilitățile criticii, dezbateri dominate, așa cum am văzut, de regizorii reteatralizării, critica jurnalistică va deveni, pe întreaga perioadă studiată, dacă nu un generator, atunci în orice caz un propagator de canon în ceea ce privește stilisticile și esteticile teatrale coagulate unitar în jurul lui 1970. Cerând de la critica de teatru, la începutul anilor 1960, rafinarea unui sistem de evaluare (și a unui discurs empatic adecvat) cu vocație modernist-novatoare, care să separe net producția teatrală rutinieră de realizările excepționale, regizorii reteatralizării au determinat, fără să fi dorit neapărat asta, instaurarea unui model spectacologic țintă, maximalist (combinând hermeneutica sofisticată asupra materialului dramaturgic cu intertextualitatea culturală și tratamentul vizual-simbolic cu semnificații multiple); un model ce a afectat decenii la rând atât perspectivele de evaluare, cât și discursul propriu-zis al criticii de întâmpinare.

Miruna Runcan

 

MIRUNA RUNCAN este scriitor şi critic de teatru, profesor la Facultatea de Teatru şi Televiziune a Universităţii Babeş-Bolyai. Este membru al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru şi al Federaţiei Internaţionale a Cercetătorilor Teatrali. A publicat în volum, ca autor unic (selectiv) Odaia de asediu (Editura Dacia, Cluj, 1983), Hermandria (Cartea românească, 1986), Introducere în Etica şi legislaţia presei (Grupul editorial ALL, 1997), A patra putere. Legislaţie şi etică pentru jurnalişti (Editura Dacia, Cluj, 2001), Modelul Teatral Românesc (Unitext, Bucureşti, 2001), Teatralizarea şi Reteatralizarea în Romania. 1920-1960 (Eikon, Cluj, 2003), Pentru o semiotică a spectacolului teatral (Editura Dacia, Cluj, 2005), Fotoliul scepticului spectator (Unitext, Bucureşti, 2007), Habarnam în oraşul teatrului. Universul spectacolelor lui Alexandru Dabija (Limes, Cluj, 2010), Bunjee-Jumping (Limes, Cluj, 2010), Actori care ard fără rest (Cheiron/Fundaţia Camil Petrescu, 2011), Signore misterioso. O anatomie a spectatorului (Unitext, 2011), Critica de teatru: Încotro? (Presa Universitară Clujeană, 2015), Odeon 70 (OscarPrint, Bucureşti, 2016), Club 70. Retro (Cartea Românească, 2017).

 

Website editura Tracus Arte: https://edituratracusarte.ro/2021/07/05/teatru-in-diorame-discursul...

 

Număr de vizualizări :3http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/fHS9BvmRoUc?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Lansarea volumului „Gripa. O poveste de Crăciun”, de Ioana Drăgan, ...

Posted: 06 Jul 2021 06:17 AM PDT

Marți, 13 iulie 2021, ora 18:00, la Muzeul Național al Țăranului Român, în Sala Media (Şoseaua Pavel D. Kiseleff 3, intrarea din str. Monetăriei, București), va avea loc lansarea volumului de proză Gripa. O poveste de Crăciun, de Ioana Drăgan, apărut la editura Tracus Arte. Invitați alături de autoare: prof. dr. univ. Ioan Cristescu, director general al Muzeului Național al Literaturii Române, Luiza Barcan, critic și istoric de artă, Dan-Silviu Boerescu, scriitor, editor, critic literar. Moderatoare: Georgeta Drăghici, jurnalist și realizator de programe culturale la Radio România Cultural.

 

„Și iată că, nici în cele mai stranii vise, nu și-ar fi imaginat că avea să cadă ca o muscă amețită în plasa unui… răpitor, grăbit s-o înfulece pe nemestecate! Îl și vedea în acțiune, cum intră înconjurat de polițiști la constatare și târăște copiii în mașina pe care e inscripționată sigla lui Barnevernet! Horror!
Adam păruse că-i citește gândurile. O luase prin surprindere în brațe și o încolăcise cu putere până când aproape că-și pierduse suflul, într-o încleștare disperată din care, sleită, nu mai avusese nici o putere să se elibereze.
– Noi suntem salvatorii, Eve. Nu criminalii.
Se suiseră amândoi în mașină, își legase centura de siguranță și mai privise o singură dată în urmă, ca și cum ar fi vrut să înghețe imaginea feerică a Crăciunului alb de care se despărțeau și se îndepărtau. Cu suta la oră cu care gonea Adam spre București!”

Ioana Drăgan

Scriitor și jurnalist, născută în 1969 în București. Doctor în științe filologice. Membru al Uniunii Scriitorilor din România. Producător și moderator de programe culturale la Televiziunea Română între 1995-2012. Director general al Direcției Generale Reprezentanțe în Străinătate din cadrul Institutului Cultural Român între 2013-2017. A publicat volumele: Vietăţi şi femei (proză scurtă), 1997, Ed. Cartea Românească și Asociaţia Scriitorilor din București; Poveştile Monei (3 nuvele), Ed. Atlas, București, 1999; Romanul popular în România. Literar și paraliterar, Ed. Casa Cărţii de Știinţă, 2001, și ediția a II-a (revăzută și adăugită), Ed. Casa Cărții de Știință, Cluj, 2006; Bibliotecile din oglindă. Ex libris de scriitor, Ed. Allfa, 2007; Mafalda (roman), Ed. Allfa, 2009. A fost prezentă ca autor în numeroase antologii de proză. A semnat prefețe pentru ediții diverse din literatura universală la editurile Gramar și Litera. Ioana Drăgan a obținut mai multe premii și distincții, printre care: Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru debut în proză (1998) pentru volumul Vietăţi şi femei; Premiul Asociației Scriitorilor din București pe anul 2009 pentru Proză – volumul Mafalda, noiembrie 2010; Distincţia culturală a Academiei Române, 2001, pentru prezenţa sa în viaţa intelectuală românească; Premiul A.P.T.R. 2013 pentru Talk Show cultural – seria „Anul Caragiale” – Televiziunea Română (2012).

Website editura Tracus Arte: https://edituratracusarte.ro/2021/07/05/lansarea-volumului-de-proza...

FaceBook: https://www.facebook.com/events/264392885457086/?ref=newsfeed

 

Număr de vizualizări :4http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/LrqKsEjg0CA?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”Salamandre” de Liviu G. Stan

Posted: 06 Jul 2021 06:12 AM PDT

În colecția Biblioteca de Proză Contemporană,  de la Editura Litera, a apărut recent un nou roman, Salamandre de Liviu G. Stan. Experiment epic, cu patru personaje, câte unul pentru fiecare anotimp, romanul aduce un mesaj puternic și un mod insolit de a lega cele patru povești. E un roman alert, cu miză existențială, așa cum remarcă Mihai Ene în mini-prefața cărții.  

 

“Ieșite parcă din mantaua unui Gog contemporan, personajele din Salamandre dezvoltă psihologii care trec ușor în zona patologicului, de la chirurgul genial, dar brutal, și până la arhitectul care participă la reconstrucția unui Cotroceni fantast.” (Mihai Ene)

 

O cronică aici:

https://optmotive.ro/2021/70/art2/index.html

 

Liviu G. STAN

Prozator și jurnalist (n. 8 martie, 1987), a publicat romanele Sânge de pasăre pe haine (2014), Casele vor uita (2016), Filip Manakis: o poveste europeană (2019). Naturalețea epică și originalitatea construcției sunt două dintre calitățile prozei sale. Are și un volum de versuri Yima, (2008), dar și o bogată activitate de jurnalist cultural.

 

Număr de vizualizări :4http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/2ihyUex_AFg?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Un eveniment editorial: „Treisprezece”

Posted: 06 Jul 2021 06:09 AM PDT

De la Trenul de noapte n-a mai apărut o carte de proză tematică semnată de autori contemporani dedicați genului. Volumul a ieșit zilele astea de sub tipar la Litera, în colecția Biblioteca de Proză Contemporană. Treisprezece scriitori semnează povestiri în registru fantastic, abordând varii teme, de  la hibridul monstruos la granița labilă dintre viață și moarte ori la condiția de fantomă prinsă între lumi. Străzi, orașe halucinante, studenți înainte de examen ori copii prinși într-o realitate iluzorie. Nu lipsesc nici dialogurile peste timp: o replică inteligentă dată lui Gogol, un mesaj trimis lui Saramago, o despărțire de Kafka. Unii dintre autori au scris mai multe povestiri, alții au spus totul într-o singură poveste. Cei treisprezece prozatori sunt (în ordinea apariției în volum): Pavel Nedelcu, Bogdan Răileanu, Iulia Micu, Lucian Mîndruță, Mihai Ene, Cosmin Leucuța, Doina Ruști, Tudor Ganea, Alexandru Trușcă, Mihail Victus, Octavian Soviany, Iulia Pană, Radu Găvan. Cartea are o prefață semnată de Andreea Apostu.

 

„Cu texte care explorează registre diverse ale fantasticului, de la rescriere parodică la mit, creștinism medieval, viață de după moarte și supranatural gogolian, Treisprezece nu poate decât să trezească și să mențină cu ușurință atenția cititorului.”

Andreea Apostu

Număr de vizualizări :5http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/I5UIqeAFAXY?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Expoziţia “Daruri”, la Galeria Romană

Posted: 06 Jul 2021 06:03 AM PDT

Joi, 8 iulie 2021, începând cu ora 19:00, Galeria Romană vă invită la o nouă expoziţie de pictură şi sculptură. Expoziţia “Daruri” aduce pe simeze artişti importanţi ai artei plastice româneşti contemporane: Grupul Prolog, Sorin DUMITRESCU, Vasile GORDUZ şi Silvia RADU, Mihai HOREA, Ruxandra GRIGORESCU, alături de mai tinerii membri ai grupului Noima, Bogdan VLĂDUŢĂ, George HRISTEA, Cristian DIŢOIU, Marin Mihai HOREA.

               

Prin parcurs educativ-pedagogic, relaţiile profesor-elev s-au transformat în relaţii de prietenie, iar acum, împreună, dăruiesc publicului rodul harului lor, într-o expoziţie unitară şi specială. Pentru că ÎMPREUNĂ este o stare de spirit, este un manifest, este o CREDINŢĂ.

Expoziţia va rămâne deschisă în perioada 8 iulie – 8 septembrie 2021.

 

Program galerie:

Luni-vineri: 10:00 – 18:00

Sâmbătă: 10:00 – 15:00

GALERIA ROMANĂ
B-dul Lascăr Catargiu nr 1
sector 1 Bucuresti
www.galeriaromana.ro

 

Număr de vizualizări :6http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/Gj28JUR1xZ8?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Cele două zile din an când românii achiziționează artă

Posted: 06 Jul 2021 05:57 AM PDT

Investitorii și iubitorii de artă se pregătesc în această lună pentru un eveniment cum mai rar se poate întâlni: 381 de tablouri, multe dintre ele semnate de maeștrii români interbelici sau de mari artiști moderni europeni, vor fi scoase la vânzare, cu prețul de pornire în licitație de doar 100 de euro, în serile de joi 8 și, respectiv, marți 13 iulie 2021.

Majoritatea celor 381 de lucrări de artă, pictură, sculptură sau grafică, alcătuiesc o colecție, un patrimoniu de artă transmis prin moștenire, ce iese la vânzare publică pentru prima dată. Prețul unitar de 100 de euro, încurajator pentru oricine dorește să înceapă o colecție de artă, va permite accesul la opere de artă românească realizate de, între alții, Theodor Aman, Gheorghe Petrașcu, Ștefan Câlția sau Corneliu Baba. Toate vânzările prin licitație vor beneficia de certificatul de vânzare și autenticitate Artmark, eliberat în condițiile regulamentului de licitație, valabil fără limită de timp.

Licitațiile oferă posibilitatea iubitorilor să înceapă, la un preț accesibil, construirea unei colecții care are potențial de creștere a valorii în timp și este rezistentă la digresiunile vremii. Semnătura celebră și prețul unitar al lucrărilor dau ocazia colecționarilor și pasionaților de frumos să conserve valoarea banilor lor în cadrul unei piețe sigure-piața de artă. Publicul este astfel încurajat să își înceapă colecția de artă cu prețul de pornire de doar 100 de euro. Lucrările de artă pot fi licitate în regim online, prin telefon, sau în sala de licitații de la Palatul Cesianu-Racoviță, în serile de joi 8 și, respectiv, marți, 13 iulie.

Expoziția poate fi vizitată zilnic, în regim gratuit, la Palatul Cesianu-Racoviță, în intervalul orar 10:00-20:00.

 

 

 

Număr de vizualizări :7http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/317Ny9liAc0?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România, ediția Oradea 2021

Posted: 06 Jul 2021 05:53 AM PDT

Cel mai citit târg de carte de la cel mai ascultat radio din România revine la formula de desfășurare  (aproape) tradițională, adaptată însă condițiilor speciale din acest an: miercuri, 7 iulie, se deschide  Târgul de Carte Gaudeamus Radio România, ediția Oradea 2021, primul eveniment de acest gen de  o asemenea anvergură, organizat în ultimele 15 luni în țara noastră. Evenimentul, găzduit de Piața Unirii, este organizat de Radio România, prin echipa Gaudeamus și  Radio România Cluj-Napoca, cu sprijinul Asociației pentru Promovarea Turismului din Oradea și  Regiune și al Primăriei Oradea. Deschiderea oficială a celei de a șaptea ediții orădene a Târgului de  Carte Gaudeamus Radio România va avea loc miercuri, 7 iulie, la ora 11.00.  

Târgul va fi deschis zilnic în intervalele orare 9.00 – 14.00 și 17.00 – 21.00, iar accesul publicului va fi  permis în condițiile stabilite prin Ordinul comun al Ministerului Culturii și al Ministerului Sănătății (nr.  3.107/851/2021), pentru categoriile de vizitatori care, conform ordinului, prezintă un risc epidemiologic  redus. Minorii sunt exceptați de la aceste norme, dar siguranța tuturor primează, astfel încât regulile de  protecție individuală, precum portul măștii și dezinfectarea mâinilor la intrare se vor aplica tuturor celor  aflați în incinta evenimentului.

Ediția Oradea 2021 a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România va fi prima organizată într-o formulă  care reunește toate avantajele târgurilor în format clasic și ale celor derulate exclusiv online: cele aproape  40 de standuri amenajate în pavilioanele expoziționale din Piața Unirii vor fi dublate de standuri virtuale,  reunite pe website-ul www.gaudeamus.ro. Astfel, târgul oferă oportunități suplimentare atât publicului, cât  și editurilor care nu au putut participa la ediția din Oradea, dar care au totuși posibilitatea de a-și promova  oferta editorială pe această cale – aspect confirmat de faptul că numărul standurilor virtuale este puțin mai  mare decât al celor fizice. În acest format, vizitatorii care nu pot ajunge la târg au acces, prin intermediul  standurilor virtuale, la noutățile editoriale prezentate la târg și, în măsura în care participanții își vor corela  ofertele de la târg cu cele din campaniile online, le pot achiziționa în aceleași condiții.

Evenimentele organizate cu aceast prilej se vor derula în aceeași formulă mixtă, atât cu  participarea fizică a invitaților și a publicului, cât și exclusiv online, toate evenimentele fiind  transmise în direct pe pagina de Facebook Radio România Gaudeamus. Opt lansări și prezentări de  carte au fost propuse până în acest moment de către participanții la această ediție, dar, dat fiind intervalul  redus în care au fost realizate demersurile de organizare, este încă posibilă programarea de noi

evenimente. Programul integral al evenimentelor va fi disponibil și pe www.gaudeamus.ro începând de  marți, 6 iulie, ora 16.00, cu mențiunea că, în funcție de solicitările participanților, acesta se poate îmbogăți  constant.

Pentru vizitatorii pasionați deopotrivă de carte și de mișcare, am pregătit o serie de surprize constând în  jocuri și echipamente sportive, oferite de SportPartner.ro, ca premii pentru concursurile pe care le vom  derula online cu prilejul acestei ediții.

Partenerii acestei ediții a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România 

Sponsor: SportPartner.ro

Parteneri media: Agenția de Presă RADOR, Bihoreanul, InfoOradea.ro

 

***

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România, ediția Oradea 2021
Programul evenimentelor, 7 – 11 iulie

 

Miercuri, 7 iulie, ora 18.00, live pe pagina de Facebook Radio România Gaudeamus
Editura Noua Acropolă: Prezentare de carte – Ankor Discipolul

Toate popoarele din lumea antică, inclusiv amerindienii, ne vorbesc despre diluvii şi continente scufundate. Platon ne-a lăsat o relatare foarte precisă. Pe ultimul fragment al Continentului Atlant l-am situat pe Ankor, un principe, un filosof, un om. Acţiunea se desfăşoară acum unsprezece mii cinci sute de ani. Totuşi, uneori intriga se va desfăşura în cititorul însuşi al acestor pagini, deoarece întrebarea citată la început continuă să ne preocupe pe toţi. Da, toţi purtăm în inima noastră un “Ankor”. Această povestire ne va ajuta pe mulţi dintre noi să îl întâlnim.

 

Joi, 8 iulie, ora 18.00, în incinta târgului Gaudeamus Radio România
Editura Arco Iris: Victoria Furcoiu – Bunica: 
prezentarea celor mai noi apariții editoriale din Colecția ,,Scrieri pentru copii, de la bunica”, urmată de un concurs de ghicitori cu premii.

Joi, 8 iulie, ora 19.00, în incinta târgului Gaudeamus Radio România
Editura Noua Acropolă: Filosofie pentru viață
Filosofia ne învață că am venit pe lume pentru a ne realiza, a avea o familie, a călători, a învăța, într-un cuvânt a ne bucura de viață. Dar, în tumultul acestor demersuri ne pierdem în detalii, între ce și cum trebuie să facem sau ce să nu facem, ne pierdem și ajungem să uităm de noi înșine. Atunci avem nevoie să folosim un altfel de minte, cea capabilă să găsească răspunsuri despre sensul lucrurilor, despre ce merită efortul nostru, despre cine suntem noi și ce este viața. Avem nevoie să ne cunoaștem pe noi, să înțelegem viața și vom putea lua decizia potrivită în fiecare situație. Dar cum?
Avem visuri, avem speranțe, avem idealuri, vrem să fim triumfători în viață, dar pe de altă parte ne este și frică, suntem nesiguri. Și aici există un conflict interior între a-mi urmări visurile, sau a rămâne în starea actuală, la ceea ce am deja, la ceea ce cunosc deja. Cum rezolvăm conflictul?
În cadrul evenimentului Noii Acropole, din această seară de la ora 18:00, sunteți invitați să aflați legătura dintre idei, răspunsuri și transformări.

 

Vineri, 9 iulie, ora 18.00, live pe pagina de Facebook Radio România Gaudeamus
Editura Noua Acropolă: Prezentare de carte – Eroul Cotidian –  Delia Steinberg
Un volum în care sunt transmise în cuvinte simple idei mari despre sensul eroic al vieții umane. ”Când Filosofia Clasică exalta eroii, făcându-i recunoscuţi de toţi, nu cred că se sprijinea doar pe fapte eroice războinice sau pe remarcabile acte de îndemânare psihică sau biologică. Cred că întrevăd, şi nu doar la un singur filosof, o invitaţie tăcută şi subtilă de a ne lua la întrecere cu aceşti eroi începând chiar de la simplitatea propriilor noastre vieţi şi – de ce nu? – din postul de luptă pe care Destinul ni l-a dat fiecăruia dintre noi.
Sensul eroic al vieţii nu se epuizează cu o singură luptă, nici prin vreo situaţie dificilă din care am putut să ieşim victorioşi. De aceea vorbim despre un sens al vieţii, şi nu despre o ocazie în viaţă. Sensul vieţii este ca o direcţie generală, este un drum, cu mai multe sau mai puţine abisuri, care duce la o ţintă.”


Vineri, 9 iulie, ora 19.00, în incinta târgului Gaudeamus Radio România

ID Studioul de Artă: Redescoperă Oradea sub semnul identității

Întotdeauna există o legătură între poveste și realitate.

Sub semnul Identității – ID Studioul de Artă organizează evenimentul ReDescoperăOradea: Lansare de carte – Editura ID și prezentarea albumului GENERAȚII – Trupa Mustang.

Te învităm să descoperi și tu cea mai frumoasă latură a vieții – POVESTEA! 

INVITAȚI speciali:

Actrița NORA TIU Chiriacși Prof. Maria Agape de laAsociația RedescoperăArta 

 

Sâmbătă, 10 iulie, ora 11.00, în incinta târgului Gaudeamus Radio România
Editura Doxologia: lansarea colecției „Historia Christiana”

Lansarea va fi moderată de editorul fondator Dragoș Mîrșanu, avându-i invitați pe Pr. lect. univ. dr. Florin Toader Tomoioagă și pe Lect. univ. dr. Ovidiu Sferlea.
Descrierea sumară a colecției:
Colecția Historia Christiana își propune să prezinte pagini din istoria urmării lui Hristos și a misiunii creștine de-a lungul secolelor, explorând fapte (istorie factuală), idei (istorie intelectuală) și texte (traduceri de izvoare).
Colecția se adresează atât specialiștilor, cât și studenților și cititorilor instruiți, oferind volume care beneficiază de îngrijire științifică.


Sâmbătă, 10 iulie, ora 18.00, în incinta târgului Gaudeamus Radio România
Editura Noua Acropolă: Filosofie pentru viață
Suntem ființe complexe pentru că avem mai multe aspecte care ne influențează: de la nevoile corpului nostru, colorata lume a emoțiilor și sentimentelor, curiozitățile minții noastre cu ajutorul căreia cunoaștem lumea, până la inteligența care ne ajută să discernem și voința care ne face să ne ridicăm de fiecare dată, căutând drumul spre a fi învingători în viață. În același timp suntem și ființe integrale, pentru că formăm o unitate.
Nu este suficient să identificăm aceste aspecte în noi, ci și faptul că între ele există o dinamică. Avem visuri, avem speranțe, avem idealuri, vrem să fim triumfători în viață, dar pe de altă parte ne este și frică, suntem nesiguri. Și aici există un conflict interior între a-mi urmări visurile, sau a rămâne în starea actuală, la ceea ce am deja, la ceea ce cunosc deja. Cum rezolvăm conflictul?
Vom căuta răspunsuri în cadrul evenimentului Noii Acropole.

Duminică, 11 iulie, ora 18.00, în incinta târgului Gaudeamus Radio România
Editura Noua Acropolă: Filosofie pentru viață
În om există și o parte care se întreabă despre sensul lucrurilor, care are nevoie să fie liberă, să exploreze, să se regăsească pe sine, să găsească răspunsuri la nelămuririle și neliniștile sufletului. Cum ne ocupăm de această parte din noi? Cum o dezvoltăm? Logica ne spune că trebuie să căutăm răspunsuri la cei care știu, la experți. Dacă vrem să construim o casă întrebăm un arhitect. Pe cine întrebăm despre neliniștile sufletului? Pe înțelepți. Cine sunt înțelepții? Sunt mari persoane care au descoperit un adevăr și care trăiesc acel adevăr, și nu doar îl trăiesc, ci se și preocupă să îl transmită umanității. Acești mari înțelepți, acești mari oameni și sunt mulți în istorie – ca Platon, Socrate, Aristotel, Buddha, Confucius ne-au lăsat învățăturile lor. Veți spune ei au trăit acum mult timp. Da, dar când vorbim despre neliniști interioare ființa umană este aceeași ca acum 500 sau 5000 de ani. Învățăturile lor au fost verificate și confirmate în timp de mulți oameni mari, nu sunt o modă trecătoare a momentului, de aceea înțelegerea gândirii lor ne este importantă și nouă.

În cadrul atelierului de filosofie pentru viață susținut de Noua Acropolă duminică 11 iulie, de la ora 18:00 puteți vedea felul în care pot fi căutate răspunsuri la întrebări fundamentale prin studiul aplicat al filosofiei.

 

 

Număr de vizualizări :6http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/uImddtyhvCQ?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Concert-conferință și expoziție, la 140 de ani de la nașterea lui G...

Posted: 06 Jul 2021 05:02 AM PDT

Marți, 6 iulie 2021, ora 19.30 (ora Spaniei), pe scena Teatrului Institutului Francez din Madrid, va avea loc un concert-conferință, desfășurat în cadrul proiectului „Enescu pe înțelesul tuturor”, cu ocazia a 140 de ani de la nașterea marelui compozitor. De asemenea, va fi prezentată o expoziție dedicată vieții și activității lui George Enescu, realizată de Muzeul Național „George Enescu”, care conține imagini, fotografii și texte privind viața și opera marelui compozitor român, cu accent pe capodopera Oedipe și referințe despre legăturile sale muzicale cu spațiul iberic, relația de strânsă prietenie cu violoncelistul, compozitorul și dirijorul spaniol spaniol Pablo Casals. Evenimentele sunt organizate de ICR Madrid, în colaborare cu Muzeul Național „George Enescu” din București.

Conceptul inedit al concertului-conferință a prins contur în urma unei analize a celor șapte producții ale operei „Oedipe”, realizate în Statele Unite ale Americii, Italia și în România, de baritonul Ștefan Ignat și are în prim-plan interpretarea operei „Oedipe” prin prisma melosului popular, a ethosului românesc. Baladele, doinele, dansurile populare și bocetele – forme folcloric-muzicale specifice spațiului cultural românesc – vor fi exemplificate în contextul desfășurării liniei melodice și dramaturgice a operei „Oedipe”. Concertul-conferință „Enescu pe înțelesul tuturor” va fi susținut, în limba franceză și spaniolă, de baritonul Ștefan Ignat, solist al Operei Naționale din București, acompaniat la pian de profesorul Remus Manoleanu, conferenţiar universitar doctor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.

Muzica lui George Enescu își trage esența din seva folclorului românesc. Prin natura sa, muzica este spiritualizată, sublimată și eliberată de stridență. Enescu face cu materialul melodic exact ceea ce face Brâncuși cu piatra: îi dă zbor. Enescu, prin muzica sa (de fapt, de-a lungul vieții sale), atinge zona cea mai înaltă a muzicii prin manifestarea de cinci ori a măiestriei sale: violonist, pianist, dirijor, profesor și compozitor. Recunoscut în mod egal de toți contemporanii și predecesorii săi ca muzician genial, Maestrul redefinește ideea de românism.

„Prezentarea operei «Oedipe» de George Enescu, a variantei scurte în care am inserat momentele cele mai ușor de înțeles prin prisma Melosului popular-doine, balade, bocete și dansuri populare, mi-a venit în urma celor opt producții realizate în România-București 2003, 2009, 20011 și 2015, Iași 2005, în USA-Illinois 2005, Italia-Cagliari 2005, Opera din Toulouse 2009 în coproducție cu Opera Națională București si Ungaria-Miskolc (varianta concertantă). Complexitatea partiturii enesciene greu de abordat de orice interpret, dar mai ales a rolului principal «Oedipe» face ca majoritatea interpretilor să refuze abordarea lui. Înțelegând pe deplin, am hotărât să simplific și să explic opera pe înțelesul tuturor, prin prisma paricidului și a incestului din punct de vedere poetic și a melosului popular al celui muzical”, a declarat baritonul Ștefan Ignat înaintea concertului din capitala Spaniei.

Expoziția dedicată vieții și activității lui George Enescuva fi inaugurată marți, 6 iulie, la sediul Institutului Francez din Madrid, în prezența muzicologului și criticului muzical José Luis García del Busto, membru al Academiei Regale de Arte Frumoase de San Fernando din Madrid. Expoziția cuprinde 24 de panouri foto documentare și va rămâne deschisă publicului până joi, 15 iulie.

„Se împlinesc anul acesta 140 de ani de la nașterea lui George Enescu, compozitor, violonist, pianist, dirijor, profesor, proeminentă personalitate a secolului XX. Se cuvine, așadar, să cinstim memoria excepționalului muzician, să îl purtăm în gândurile noastre pe omul generos, blând, smerit, model pentru noi și generațiile următoare. Întru îndeplinirea misiunii asumate, Muzeul Național George Enescu susține numeroase proiecte și parteneriate de anvergură internațională. În acest context, salutăm inițiativa și eforturile echipei ICR Madrid pentru organizarea unui eveniment dedicat maestrului nostru, care aduce pentru prima oară muzeul nostru în capitala Spaniei. Proiectul «Enescu pe înțelesul tuturor», conceput de baritonul Ștefan Ignat sub formă de concert-conferință și derulat încă din 2018, este unul dintre proiectele de impact ale Muzeului, cu zeci de prezențe publice, atât în țară, cât și în străinătate. Pe de altă parte, expoziția «George Enescu, viața și creația» pune la dispoziția vizitatorului o serie de documente prezentate sub forma unor colaje, ilustrând multiplele ipostaze artistice ale muzicianului.” – Cristina Andrei, Manager Muzeul Național George Enescu.

Număr de vizualizări :18http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/yBBTVQnnRKE?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Live & online despre romanul ”Eu, Tituba, vrăjitoarea neagră di...

Posted: 06 Jul 2021 04:58 AM PDT

Joi, 8 iulie 2021, la ora 18.00, pe paginile de Facebook Cărturești și Polirom, va avea loc o discuție pornind de la Eu, Tituba, vrăjitoarea neagră din Salem de Maryse Condé, romanul laureate al Premiului Noii Academii Suedeze pentru Literatură 2018 & Grand Prix Littéraire de la Femme 1986. Vor vorbi despre carte: Alexandra Cozmolici, Andreea Molocea, Alina Purcaru, Miruna Vlada.

 

***

facebook.com/Carturesti

facebook.com/polirom.editura

 

***

Eu, Tituba, vrăjitoarea neagră din Salem de Maryse Condé, una dintre cele mai reprezentative voci ale literaturii antileze, a apărut în colecția „Biblioteca Polirom”, traducere din limba franceză şi note de Alexandra Cozmolici.

Fiică a unei sclave violate de un marinar englez în drumul spre Barbados, Tituba se naşte din tragedia mamei: Abena dă viaţă pe un pămînt străin, în care mirosul sîngelui pluteşte peste plantaţiile coloniştilor. Rămasă orfană la şapte ani, Tituba, curînd eliberată, e luată în grijă şi iniţiată în tainele tămăduirii şi ale magiei de bătrîna Man Yaya.

 

Dragostea ei pentru John Indian o aduce însă din nou în robie, purtînd-o departe, în America, sub stăpînirea pastorului Parris, pînă în comunitatea puritană din Salem. Acuzată de vrăjitorie, ajunge într-o celulă alături de Hester Prynne, eroina romanului Litera stacojie de Nathaniel Hawthorne.

 

De pe ţărmurile Barbadosului de secol XVII, umbrite de realităţile crude ale comerţului cu sclavi, Tituba, singura victimă neagră a proceselor vrăjitoarelor din Salem (1692-1693), îşi rememorează viaţa plină de încercări extraordinare şi puteri mistice. Deşi protejată de spiritele celor dragi, Tituba nu va scăpa de minciuni şi de acuzaţiile din acele vremuri.

 

Uitată de marea istorie, figura Titubei prinde astfel viaţă în universul ficţional al lui Maryse Condé pentru a spune, cu o voce modernă, fermecătoare şi plină de ironie, o poveste tulburătoare despre asuprire, solidaritate şi supravieţuire.

 

„Jucăuşă şi necruţătoare deopotrivă, cartea lui Condé critică fără ocolişuri versiunile masculine, albe ale istoriei şi ale literaturii, luîndu-le subversiv în posesie.” (Publishers Weekly)

 

„Pentru mine, Tituba nu e un roman istoric. Tituba este exact opusul unui roman istoric. Nu m-a interesat cum ar fi putut să fie viaţa ei reală… Am inventat-o de-adevăratelea pe Tituba. I-am dat o copilărie, o adolescenţă, o maturitate. Totodată, am vrut să fac din ea un fel de erou feminin, o eroină epopeică asemenea legendarei Nanny of the Maroons. Am ezitat între ironie şi dorinţa de-a fi serioasă. În final, a ieşit un fel de personaj eroicomic.” (Maryse Condé)

 

Maryse Condé s-a născut în Guadelupa în 1937. Şi-a făcut studiile liceale şi universitare la Paris, specializîndu-se în literatură engleză. În 1959 a plecat pe continentul african, lucrînd ca profesoară şi traducătoare în Côte d’Ivoire, Guineea, Ghana şi Senegal. După revenirea în Franţa, s-a dedicat jurnalismului cultural şi carierei universitare, publicînd, după eseuri, povestiri şi piese de teatru, primul său roman, Hérémakhonon, în 1976. A cunoscut succesul şi recunoaşterea internaţionale abia cu Ségou (1984-1985), care i-a adus totodată o carieră academică prolifică în SUA. Numeroasele romane ce au urmat, distinse cu prestigioase premii franceze şi internaţionale, aveau să-i consolideze poziţia de autoare marcantă a literaturii feministe şi postcoloniale: Moi, Tituba, sorcière… Noire de Salem (1986, Grand Prix Littéraire de la Femme), La vie scélérate (1987, Prix Anaïs-Ségalas acordat de Academia Franceză), Desirada (1997, Prix Carbet de la Caraïbe et du Tout-Monde) şi En attendant la montée des eaux (2010, Grand Prix du roman métis). În 2018, după amînarea decernării Premiului Nobel pentru Literatură, a primit premiul Noii Academii Suedeze datorită modului în care descrie, „într-un limbaj limpede şi răscolitor”, „ravagiile colonialismului şi haosul postcolonial” în toată opera sa.

 

Număr de vizualizări :30http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/7BF_54kLIfw?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

ABIFF 2021: Sute de filme de animație din peste 40 țări vor fi prez...

Posted: 06 Jul 2021 04:53 AM PDT

Festivalul Internațional de Film de Animație – ABIFF, organizat de ABI Fundație, aflat la prima sa ediție, lansează în perioada 9-11 iulie 2021 în București și în alte peste 30 orașe din țară un adevărat maraton al filmelor de animație, care va continua pe tot parcursul verii. Pe durata celor 3 zile de lansare, festivalul doreşte să capteze atenţia publicului prin difuzarea a sute de scurtmetraje de animaţie, majoritar europene, alese din peste 40 de țări, proiectate pe 33 ecrane, confirmate până acum. Acestea pot fi văzute în programul Cinema City (Arad, Bacău, Brăila, Baia Mare, Buzău, AFI Cotroceni București, City Park Constanța, Iulius Mall Cluj-Napoca, Deva, Galați, Iulius Mall Iași, Vivo Mall Pitești, Ploiești Shopping City, Piatra Neamț, Rm. Vâlcea, Suceava, Sun Plaza București, Târgu Mureș, Tg. Jiu, Drobeta Turnu Severin, Shopping City Timișoara), Happy Cinema (București, Bacău, Bistrița, Botoșani, Buzău, Sinaia, Pitești), Cinema Muzeul Țăranului din cadrul Muzeului Național al Țăranului Român din București, cinematografele din Reșita, Caransebes, Petroșani și Brașov. 

 

”ABIFF pornește de la nevoia de cunoaștere a artei filmului de animație, ca instrument de exprimare a diversității culturale, în primul rând europene, și își dorește să devină un veritabil caleidoscop, care integrează autorii români în spațiul creației internaționale și conectează publicul nostru la aceasta. Pe tot parcursul verii, în spații de proiecție din întreaga țară, cei mici au șansa să descopere vastitatea fascinantă a lumii desenului animat, iar cei mari să-și redescopere copilul din sine”, a precizat Valentin Urziceanu, Președintele ABI Fundație.

 

Filmele de animație din cadrul festivalului sunt destinate deopotrivă copiilor prin prezentarea unor producții haioase, pline de șarm, dar și educative, cât și publicului adult cinefil, pasionat de filmele de animație de autor.

 

Ca element de noutate absolută, pe 10 iulie, la Cinema Muzeul Țăranului va avea loc Noaptea Albă a Scurtmetrajelor de Animație. Tot în premieră, în cadrul festivalului vor fi lansate două producții românești, un lungmetraj de animație – ”Se poate și așa” și un scurtmetraj de animație – „Darul Dragonului”, realizate de ABI Fundație și finanțate de Centrul Național al Cinematografiei.

 

Lista integrală a orașelor și cinematografelor afiliate festivalului, precum și programul de difuzare a filmelor pot fi găsite pe websiteul festivalului: abiff.ro

 

Proiectul “ABIFF – Festivalul Internațional de Film de Animație București” este organizat de ABI Fundație și este finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.  Bugetul total al proiectului este de 943.800 lei (195.492,77 euro), iar valoarea finanțării nerambursabile este de 849.420 lei (175.943,49 euro).  Proiectul se derulează pe o perioadă de 18 luni.

 

ABI Fundaţie este o organizaţie nonguvernamentală, non-profit, care iniţiază şi sprijină proiecte în domeniile cultural, social şi sportiv. Înca din anul 2010 este implicată ca partener în inițiativele: United Against Racism și Radicalisation Awareness Network.

 

***

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu € 3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro.

 

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.ro-cultura.ro.

Vizualizări: 67

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor