altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 6 noiembrie 2021

“„Are We Human?” – 6 artiști vizuali în căutarea unui răspuns” plus...


„Are We Human?” – 6 artiști vizuali în căutarea unui răspuns

Posted: 05 Nov 2021 09:59 AM PDT

Începând de sâmbătă, 13 noiembrie 2021, ora 18:30, la Galeria Senso din București (Calea Victoriei 12C) poate fi vizitată expoziția de grup cu titlul „Are We Human?”. Expun artiștii Gabriel Caloian, Elesz Deen, Raluca Ilaria Demetrescu, Adelina Gavrilă, Luca Maiorescu și Alexandru Micloș, într-un concept curatorial propus de Ana Daniela Sultana. Expoziția „Are We Human?” face parte din programul expozițional conceput de Ana Ștefania Andronic (BUZU), Directorul Artistic al Galeriei Senso, și va rămâne pe simeze până în data de 29 noiembrie 2021.

„De la oglindirile spiritelor animale în fizionomii până la teorii și cercetări biologice care evidențiază tot mai mult faptul că organismele noastre sunt tot mai acaparate de bacterii, celule microbiene ori viruși, tema ontologică a umanului e una care oferă mai degrabă ipoteze și incertitudini. Ce mai înseamnă natura umană azi, când se vorbește tot mai mult de trans- sau post-umanism și cât din reacțiile noastre biologice, fiziologice și psihologice sunt dependente de lumea vie, extra-umană, din corpurile noastre? Miturile, chiar și cele post-moderne, cyber-eresurile, alegoriile ori legendele virtuale sau urbane sunt proiecții ale imaginației, ale imaginarului, pe drumul pe care îl luminează ori îl întunecă fauna omenească din și în gândire.

Cei șase artiști participanți în acest proiect expozițional – Gabriel Caloian, Elesz Deen, Raluca Ilaria Demetrescu, Adelina Gavrilă, Luca Maiorescu și Alexandru Micloș – propun o cercetare vizuală a fiziognomoniei și a hibridului uman.” – a declarat Ana Daniela Sultana.

Galeria Senso este o inițiativă a antreprenoarei Anca Vlad, susținută de Fundația Fildas Art și farmaciile Catena, prin programul Catena pentru Artă, în calitate de sponsor.

Situată într-o zonă de interes și vizibilitate urbană, pe care le poate spori prin oferta sa culturală, Galeria Senso organizează periodic expoziții însoțite de materiale promoționale – cataloage editate în condiții tehnice deosebite, volume cu caracter monografic, flyere, știri, reportaje și filme de artă care se difuzează pe postul de televiziune online cu același nume. Site-ul www.galeriasenso.ro încorporează platforma unui magazin online și oferă posibilitatea vizionării și achiziționării operelor de artă printr-un singur „click”.

„Aducem arta mai aproape de tine! – este deviza galeriei, în numele căreia ne-am propus să facem o selecție cât mai reprezentativă de autori și opere. Expozițiile organizate la Galeria Senso fac parte dintr-un program complex, deschis cu generozitate tuturor prin care sperăm să se manifeste, autentic și original, o vocație culturală asumată! Vom continua să organizăm și în 2021, cu același succes, evenimente de referință în peisajul cultural al Bucureștilor, atât cât ne vor permite vremurile actuale” – Galeria de Artă Senso, București.

Număr de vizualizări :13http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/B4FZMQSZsqk?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Săptămâna PSI – o nouă ediție de evenimente despre sănătate psihică

Posted: 05 Nov 2021 09:12 AM PDT

Pe durata seriei dezbaterilor cu mai mulți specialiști, în perioada 8-14 noiembrie 2021, cărțile Editurii Trei pot fi achiziționate cu 20% reducere. ”Vremurile pandemice, pline de nesiguranță și incertitudini, ne-au motivat mai mult ca oricând să ne întrebăm ce contează cu adevărat pentru noi, care sunt lucrurile în care credem, pe cine sau pe ce ne putem baza. Și poate că unii am reflectat la sensul ascuns în zarva de zi cu zi, iar alții ne-am străduit să ne strunim vocea interioară, când devenea prea sâcâitoare. Sau poate că ne-am întrebat ce mai înseamnă munca pe care o facem sau de ce nu mai avem răbdare să ne ascultăm unii pe alții pe platformele de social media.” Despre toate acestea, în discuție cu psihologi și filosofi, cu specialiști în coaching sau sociologie, cei interasați pot afla într-o nouă ediție a ”Săptămânii PSI” (8-14 noiembrie 2021), în formulă online, transmisă live pe conturile de Facebook ale Editurii Trei, Librăriilor Cărturești și revistei „Psychologies”. 

Din cele șase ateliere „psi” nu vor lipsi nici sfaturile pentru părinții care se tem pentru viitorul copiilor și nici ponturile pentru sporirea creativității personale. Soluții la aceste problematici și la multe altele pot fi găsite și în diversele titluri de psihologie ale Editurii Trei, care pot fi cumpărate pe toată perioada evenimentului (8-14 noiembrie) cu 20% reducere, din întreaga rețea a Librăriilor Cărturești, inclusiv de pe librăria online  www.carturesti.ro.

PROGRAM  EVENIMENTE SĂPTĂMÂNA PSI ONLINE: 8-14 noiembrie 2021

Factorul Evrica: ce te face creativ?

Invitați: Horea Murgu, Valentina Zaharia

Carte recomandată: Factorul Evrica. Momentele Aha, insightul creativ și creierul – John Kounios, Mark Beeman

8 noiembrie (luni)- ora 19.30

Spiritualitatea de zi cu zi

Invitați: Eugen Jurcă, Sandu Frunză

Carte recomandată: Spiritualitatea de zi cu zi. Cum să găsești un sens dincolo de zarva cotidiană – Susannah Healy

9 noiembrie (marţi) – ora 19.30

Cum să vorbești cu tine ca să-ți fie bine

Invitați: Irina Holdevici, Florentina TonițaMarius Crăciun

Carte recomandată: Cum să vorbești cu tine ca să-ți fie bine – Ethan Kross

10 noiembrie (miercuri) – ora 19.30

Este omul leneș de la natură?

Invitați: Valentin Protopopescu, Norbert Petrovici

Carte recomandată: Patologia normalității. Contribuții la știința omului – Erich Fromm

11 noiembrie (joi) – ora 19.30

Ajută-ți copilul să evite comportamentele adictive

Invitați: Alina Ciupercovici, Dana Burciu

Carte recomandată: Ajută-ți copilul să evite comportamentele autodistructive. Parenting proactiv – Mandy Saligari

12 noiembrie (vineri) – ora 19.30

Mai știm să ne ascultam unul pe altul?

Invitați: Delia Apostol HanzelikSimona Nicolaescu

Carte recomandată: Te aud. Relații mai bune, oameni mai fericiți – Michael S. Sorensen
13 noiembrie (sâmbătă) – ora 12.00

 

 

Număr de vizualizări :17http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/OCC1-WNdmpA?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”Festivalul Național de Teatru – 2021”. www.fnt.ro

Posted: 05 Nov 2021 08:58 AM PDT

Mâine, 6 noiembrie 2021, începe ”Festivalul Național de Teatru ”. Ediția FNT cu numărul 31 vă așteaptă online și on-air să descoperiți spectacole semnificative ale stagiunii teatrale 2020-2021, producții internaționale de prestigiu, spectacole de teatru radiofonic și un număr impresionant de evenimente care vin să completeze tabloul evoluției scenei românești din ultimul an. Astăzi se împlinesc două luni de la dispariția fulgerătoare a lui Ion Caramitru, care a întristat întreaga lume a teatrului românesc – motiv pentru care există o referire specială asupra unei importante secțiuni din cadrul FNT 31, cea care este dedicată memoriei artistului Ion Caramitru. „In memoriam Ion Caramitru” reunește spectacole filmate pe scenele pe care marele artist a urcat în calitate de actor sau regizor, spectacole de teatru radiofonic al căror protagonist a fost (într-un arc de timp ce se întinde pe o jumătate de veac), o expoziție dedicată, precum și emisiuni de radio și televiziune – mărturii care atestă efervescența fermecătoare a personalității sale, dar și a vizionarului „om al cetății” care a fost Ion Caramitru. 

„A-i păstra memoria vie lui Ion Caramitru este o datorie națională. Pentru că el este un erou al zilelor noastre. Generozitatea lui, tactul, discuțiile… Eu îi datorez ceea ce pot face astăzi, într-o evoluție «umăr la umăr» care se întinde pe o perioadă de 31 de ani. În toți acești ani m-a format, am construit împreună, dar ca să putem construi a trebuit să învățăm alături de el, dar mai ales să înțelegem ce reprezintă cu adevărat spațiul cultural. Viziunea pe care o avea Ion Caramitru se definea permanent ca un culoar posibil pentru cei care vor să lucreze, să muncească… Am construit împreună nu doar structura funcțională a UNITER, ci și manifestările majore destinate publicului: Gala Premiilor UNITER, Gala Tânărului Actor HOP sau FNT – ca să le amintesc doar pe cele mai vizibile. Festivalul Național de Teatru, chiar dacă a purtat, în timp, amprenta selecționerilor și directorilor săi artistici – a avut permanent în fundal sprijinul major și implicarea lui Ion Caramitru. Campania Națională «Artiștii pentru artiști» îi aparține în totalitate. Neobosit, și-a dedicat în ultimii ani energiile în dezvoltarea primului Teatru Național al țării – cel din Capitală, iar asta n-a fost deloc ușor, vă garantez… 

 

În tot acest timp, însă, artistul Ion Caramitru lucra, fără a-și neglija vreodată proiectele, meșteșugul, chiar visele… Arta lui va rămâne în timp, cât pot păstra înregistrările și documentele, o dovadă a măiestriei lui ca actor, ca regizor, ca om de înaltă simțire și cultură. Este de neimaginat câtă forță avea în el… și ți-o transmitea… Nu puteai să rămâi în urma lui… Or, toate aceste lucruri reprezintă pentru noi un drum pe care trebuie să-l continuăm, într-o formă sau alta…

 

Plecarea lui Ion Caramitru lasă un gol imens ale cărui proporţii şi semnificaţii se vor vedea în timp. Abia atunci se va contura amplitudinea personalităţii sale, dimensiunile ei neobişnuite. Abia atunci se va releva dimensiunea reală a pierderii noastre…

Pentru Ion Caramitru – teatrul reprezenta respirația de zi cu zi. Astfel încât e o datorie de onoare ca în această ediție a Festivalului Național de Teatru, când amintirea-i este atât de proaspătă în mințile și sufletele noastre, să îi cinstim memoria cât mai bine cu putință. Secțiunea IN MEMORIAM ION CARAMITRU din FNT 31, cu multitudinea de «exemplificări» – online sau on-air – ale unor momente de vârf din uriașa sa carieră de artist, ar trebui s-o facă cu prisosință.”  Aura Corbeanu, vicepreședinte UNITER

 

13 spectacole filmate avându-l ca protagonist pe marele artist, precum și șase emisiuni de televiziune al căror interlocutor a fost Ion Caramitru, vor fi difuzate online, în perioada 6-14 noiembrie, pe portalul www.fnt.ro (programarea acestora se regăsește în documentul atașat).

 

Cât despre Secțiunea on-air a Festivalului Național de Teatru 2021, aceasta vă propune un program complex In memoriam Ion Caramitru, cu spectacole radiofonice și emisiuni publicistice, care întregesc un portret sonor al marelui actor:

 

„Dintre zecile de roluri memorabile, jucate de Ion Caramitru la Teatrul Național Radiofonic, vom difuza la Radio România Cultural: «Marele Gatsby» de Scott Fitzgerald și producția în două părți «Hamlet» de William Shakespeare, strălucită variantă sonoră a spectacolului antologic de pe scena Teatrului Bulandra. 

 

Pe site-ul www.eteatru.ro, colecția Ion Caramitru, https://www.eteatru.ro/#art-index/colectia-ion-caramitru/7421 cuprinde 78 de spectacole reprezentative din cariera sa radiofonică, extrem de bogată și de diversă, acoperind câteva decenii de radiofonie teatrală (1970 – 2020). 

 

Ascultați-l, de asemenea, pe Ion Caramitru, în emisiunile radio:

«Vorba de cultură» (realizator Attila Vizauer) https://www.radioromaniacultural.ro/vorba-de-cultura-invitat-ion-caramitru/,

«Oglinda firii» (realizator Domnica Țundrea), https://www.eteatru.ro/#art-index/colectia-ion-caramitru/7421  

și

«Spectacol@București.ro» (realizator Andreia Bârsan), Ion Caramitru la BucurestiFM ,

în care actorul se dovedește a fi un interlocutor profund și plin de farmec, un spirit superior și un intelectual desăvârșit. Nu pierdeți întâlnirea cu una dintre cele mai admirabile voci din istoria teatrului românesc, pe care o evocăm, într-un gest de reverență și de iubire, peste timp!”

Attila Vizauer – Teatrul Național Radiofonic

 

Vă așteptăm în Festival!

 

FNT 31 / #fnt31

(online, on-air)

FESTIVALUL NAȚIONAL DE TEATRU

6-14 noiembrie 2021

 

PRODUCĂTORI:

Asociația UNITER – Uniunea Teatrală din România

Televiziunea Română

 

CO-PRODUCĂTOR:  

Primăria Municipiului Bucureşti prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București

 

PROIECT CULTURAL FINANŢAT DE:

Ministerul Culturii

 

PARTENERI:

Institutul Cultural Român

ITI – Centrul Român al Institutului Internaţional de Teatru

 

SPONSOR:

Fundația „PROCULTURA” Magdalena și Ovidiu Buluc

 

PARTENER PRINCIPAL:

MOL România

 

CU SPRIJINUL:

DEDEMAN

 

POWERED BY: 

EUROPA FM

 

PARTENER DE TRADIŢIE:

RADIO ROMANIA, prin canalele: Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Internațional, Radio București și Teatrul Național Radiofonic

 

PARTENER CULTURAL:

Radio RFI România

 

PARTENERI INSTITUŢIONALI: 

Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” – UNATC

Muzeul Național de Artă al României

Institutul „Liszt” – Centrul Cultural Maghiar București

Teatrul Odeon

 

Teatrul Apollo 111

Teatrul Bulandra

Teatrul Dramaturgilor Români, București

Centrul Replika, București

unteatru

 

Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad

Compania de Teatru „Aradi Kamaraszínház” și Compania „Pinceszínház” de la Szeged

Teatrul Municipal „Bacovia” Bacău

Teatrul Municipal Baia Mare

Teatrul „Maria Filotti” Brăila

Teatrul Național Cluj-Napoca

Reactor de creație și experiment Cluj-Napoca

Teatrul de Stat Constanța

Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova

Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași

Teatrul „Regina Maria” Oradea

Teatrul de Nord Satu Mare – Compania „Mihai Raicu”

Teatrul „Tomcsa Sándor”, Odorheiu Secuiesc

Teatrul Tineretului Piatra Neamț

Teatrul „Andrei Mureșanu” Sfântu Gheorghe

Studio M Sfântu Gheorghe

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu

Teatrul Național Târgu-Mureș – Compania „Liviu Rebreanu”

Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara

Teatrul German de Stat Timișoara

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara

Asociația Pro Teatru, Zalău

 

PARTENERI MEDIA INTERNAŢIONALI: 

Radio Europa Liberă

Deutsche Welle

Theatrescu.com

 

PARTENERI MEDIA:  

Ziarul Metropolis

Teatrul Azi

LiterNet

Scena.ro

 

Harper’s Bazaar

Marie Claire

Femeia

Cosmopolitan

 

Zile și Nopți

Jurnalul.ro

Capital Cultural

 

Daily Magazine

d’E-pîn-geac

bookhub.ro

urban.ro

B-Critic.ro

 

Phoenix Media

 

PARTENER DE MONITORIZARE:

MediaTRUST

Număr de vizualizări :21http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/N6AUPVIZr94?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Agenda culturală a MNLR

Posted: 05 Nov 2021 08:51 AM PDT

AgențiadeCarte.ro vă prezintă activitățile MNLR planificate în on-line (site, cont Facebook, Vimeo, YouTube, Instagram, platforma culturaindirect.ro, aplicația MNLR disponibilă prin Google Play), precum și la sediul MNLR Crețulescu, la Casele Memoriale ale MNLR, la sediul MNLR HUB Griviței și al partenerilor MNLR, pentru perioada 8 – 14 noiembrie 2021.

Pe site-ul MNLR, pe platforma culturaindirect.ro, inițiată de Muzeul Național al Literaturii Române, dar și pe conturile de Facebook, Vimeo și YouTube, pe aplicația MNLR disponibilă prin Google Play, la sediile expoziționale, v-am pregătit pentru săptămâna 8 – 14 noiembrie 2021 o serie de dialoguri, prezentări și dezbateri din trecutul și prezentul literaturii române.

 

Expoziții temporare

 

Expoziția Anton Pann  Povestea Vorbei

Muzeul Național al Literaturii Române, Sala „Petru Creția”, Calea Griviței 64-66

2 noiembrie – 4 decembrie 2021

 

Expoziția documentară, organizată cu ocazia împlinirii, la 2 noiembrie, a 167 de ani de la trecerea în eternitate a lui Anton Pann, conține 25 de panouri despre viața și opera acestuia.

A fost scriitor, folclorist, pedagog și muzician, personalitate complexă, reprezentant remarcabil al literaturii orientale în cultura română, creator de școală și unul dintre poeții pentru care Ion Barbu, Tudor Arghezi, Nichita Stănescu, Lucian Blaga și Marin Sorescu împărtășeau o deosebită prețuire.

Vizitarea expoziției se face pe baza unei programări la numărul de telefon 0762.671.698 sau prin trimiterea unui e-mail la adresa relatiipublice@mnlr.ro, cu respectarea măsurilor legale, impuse de situația actuală. Detalii, aici.

______________

 

Expoziția Internațională de Caricatură – Portret. Bacovia 140, realizată de Victor Eugen Mihai – Vem

Casa Memorială George și Agatha Bacovia, Strada George Bacovia 63

17 septembrie – 17 decembrie 2021

Pentru această expoziție, au desenat, timp de 4 ani, 180 de artiști din 50 de țări. S-au strâns peste 350 de desene, iar expoziția pe care publicul vizitator o va putea admira până în 17 decembrie 2021 este alcătuită dintr-o selecție a celor mai reprezentative lucrări.

Artiști selectați: Nestor Damaso del Pino (Spania), Ivailo Tsvetkov (Bulgaria), Ricardo Ajler (Argentina), Martin Alejandro Fallocca (Argentina), Alexandru Plăcintă (Republica Moldova), Antonio Santos (Portugalia), Eduard Mattes (Israel), Sara Mladenovic (Serbia), Jitet Kustana (Indonezia), Edgar Vargas Villa (Venezuela), Constantin Pavel (România), Vasile Crăiță Mândră (România), Cătălin Nedelcu (România), Cătălin Mihai Zaharia (România), Marian Avramescu (România), Leonte Năstase (România), Gabriel Rusu (România), Cristinel Vecerdea-Criv (România), Ștefan Tistu (România), Codrin Mihai Cârdu (România), Doru Axinte (România), Liviu Stănilă (România).

Expoziția internațională de caricatură – „Portret. Bacovia 140” poate fi admirată de marți până duminică, în intervalul orar 10.00 – 18.00, la Casa Memorială „George și Agatha Bacovia” (Strada George Bacovia nr. 63), cu respectarea măsurilor legale, impuse de situația actuală. Detalii, aici.

_______________

 

Timbre de ieri și de azi | Expoziție MNLR în Plazza România 

Bulevardul Timișoara 26

28 octombrie – 14 noiembrie 2021

Muzeul Național al Literaturii Române în parteneriat cu Romfilatelia, Plaza România și Centrul pentru Tineret al Municipiului București vă invită să descoperiți povestea timbrelor și a elementelor care le însoțesc.

„Lectura” unui timbru se face ținând seama de elementele acestuia: imaginile selectate în funcție de perioadă sau de evenimentele culturale importante ale epocii, nuanțele folosite la tipărirea mărcii, simbolurile, reprezentări grafice ș.a. Povestea timbrului este strâns legată de cartea poștală sau de plicul ce însoțește scrisoarea, precum și de schimbul de replici sau de mesajul transmis de către expeditor destinatarului.

Sunt prezentate în expoziție timbre românești, nemțești, elvețiene, finlandeze, franceze, precum și mărci columbiene din arhiva MNLR, timbre emise de Romfilatelia în parteneriat cu MNLR, precum și timbre din colecția personală a Monicăi Lazăr, din perioada 1975-1982.

Cărțile poștale timbrate și mărcile seriilor filatelice emise în colaborare cu Romfilatelia sunt însoțite de scurte descrieri literare, realizate de muzeografii Muzeului Național al Literaturii Române.

Expoziția va putea fi vizitată zilnic, în perioada 28 octombrie – 14 noiembrie 2021, în Plaza România (Bulevardul Timișoara 26), cu respectarea tuturor regulilor în vigoare, impuse de autoritățile competente și comunicate de către centrul comercial.

______________

 

Peisaje, monumente-simbol și portrete din America Latină | expoziție MNLR în București Mall Vitan

28 octombrie – 14 noiembrie 2021

Muzeul Național al Literaturii Române, cu sprijinul deosebit al Ambasadei Republicii Argentina, Ambasadei Republicii Chile, Ambasadei Cubei, Ambasadei Statelor Unite Mexicane, Ambasadei Republicii Peru și Ambasadei Republicii Orientale Uruguay în România și în parteneriat cu Institutul Cervantes, Asociația Română a Traducătorilor Literari, București Mall Vitan și Centrul pentru Tineret al Municipiului București, organizează expoziția Peisaje, monumente-simbol și portrete din America Latină începând cu 28 octombrie 2021, dată la care are loc deschiderea celei de-a doua ediții a Festivalului Cultural Latino-American (FCLA 2021), inițiat de MNLR.

Expoziția cuprinde fotografii puse la dispoziție de cele șase ambasade partenere, imagini din arhiva MNLR, precum și texte de prezentare a scriitorilor români care au vizitat, au locuit sau au scris despre America Latină, dar și descrieri ale unor monumente-simbol și ale unor peisaje de importanță culturală și turistică din America Latină, majoritatea textelor fiind bilingve (română și spaniolă).

În prim-plan se vor afla scriitori români: Petru Popescu (autorul volumului Revelație pe Amazon), Octavian Paler (autorului jurnalului călătoriei în Mexic, Caminante), Ștefan Baciu (autor a numeroase articole despre literatura latinoamericană), Marin Sorescu (autorul însemnărilor călătoriei sale în Mexic), precum și scriitori latino-americani: Silviana Ocampo (Argentina), Omar Lara, Gabriela Mistral, Pablo Neruda (Chile), Javier Villaurrutia și Juan Rulfo (Mexic), Ricardo Palma (Peru) y Juana de Ibarbourou (Uruguay).

Nu vor lipsi nici edificiile și monumentele emblematice: Insula Paștelui (Chile), centrul orașului Havana și plajele din Cuba, Piramida lui Kukulkán (Chichén Itzá, Mexic), centrul istoric al orașului Arequipa (Peru), Punta del Este și Teatrul Solís (Uruguay).

Vă invităm să vizitați expoziția în București Mall Vitan (Calea Vitan 55-59), de luni până duminică, cu respectarea tuturor măsurilor în vigoare, impuse de autoritățile române competente.

Co-organizatori: Ambasada Republicii Argentina, Ambasada Republicii Chile, Ambasada Republicii Cuba, Ambasada Statelor Unite Mexicane, Ambasada Republicii Peru și Ambasada Republicii Orientale Uruguay în România, Institutul Cervantes, Asociația Română a Traducătorilor Literari, București Mall Vitan și Centrul pentru Tineret al Municipiului București.

Parteneri media: Radio România Cultural, Agerpres, Zile și Nopți, Observator cultural, Revista Familia, News.ro, Agenția de Carte, Iqool, Contemporanul, Modernism.ro, Radio Trinitas, Ordinea zilei

Echipa de proiect:

Relații Publice: Gabriela Mareș, Ilinca Stratan

Creația grafică a materialelor vizuale și a panourilor expoziționale: Cristina Milca

Patrimoniu: Eugenia Oprescu, Andra Ispas

Redactor: Radu Băieșu

Fotograf: Dan Vatamaniuc

Multimedia: Daniel-Paul Ciobanu, Alexandru Ursu

Coordonator FCLA 2021: Gabriela Toma

______________

 

Expoziția foto-documentară Şcoala Ardeleană

Sediul MNLR, Str. Nicolae Crețulescu 8

Expoziția reunește 21 de panouri, reprezentând: Iluminismul și reprezentanții săiDeviza Școlii Ardelene și Petiția valahilor din TransilvaniaScrieri teologice din epocă și personalități ale clerului transilvan implicate în evenimente, dar și precursori ai Școlii Ardelene în Principatele Române ori personalități culturale contemporane și continuatori.

În spiritul curentului iluminist european, reprezentanții Școlii Ardelene au scris cărţi de istorie, literatură, gramatică şi dicţionare. Au înfiinţat şcoli, dar şi biserici. Dar mai ales au introdus grafia latină, în locul slovelor chirilice.

Să nu uităm însă că Immanuel Kant publicase deja „Critica raţiunii pure” (1781), înaintea slovelor lui Ienăchiţă Văcărescu, poet revalorizat și introdus în categoria iluminiştilor. Este şi aceasta, dacă vrem, o măsură pentru distanţa redusă dintre cultura română şi matricele sale occidentale.

Trăsătura fundamentală a  iluminismului Școlii Ardelene rezidă în argumentaţia istorică, filologică şi demografică a tezei că românii sunt urmaşi ai romanilor. Demni, prin urmare, de drepturile spirituale, politice şi sociale ale „naţiunilor” transilvănene. În acest scop au fost adresate împăratului Leopold al II-lea petiţiile Supplex Libellus Valachorum (1791 şi 1792). Deviza Virtus Romana Rediviva, dincolo de îndemnul la renașterea și lupta pentru identitate românească, era și un îndemn la unirea tuturor românilor.

___________

 

Expoziția Tudor Arghezi, tipograf și ziarist reprezintă o colecție de desene semnate Francisc Șirato, imprimate după o serie de plăci tipografice de zinc existente în Colecția Casei Memoriale „Tudor Arghezi – Mărțișor”. Desenele au fost publicate în paginile revistei „Cronica” (1915-1916) al cărei director era Tudor Arghezi. Majoritatea imaginilor expuse apar pe coperta revistei săptămânale și ilustrează articolul din deschiderea fiecărui număr, articol scris, de cele mai multe ori, chiar de Tudor Arghezi. Iată, așadar, cum colaborează gazetarul cu ilustratorul, cum se pot completa, în exprimarea unei idei, două tipuri de manifestări artistice, cea plastică și cea a cuvântului, cum se conjugă pamfletul și caricatura, totul devenind posibil prin „miracolul” tipografiei, acest meșteșug atât de drag lui Arghezi!

Expoziția poate fi vizitată la Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor” (Str. Mărțișor 26), fiind expusă în Tipografia Mărțișorului în fiecare zi, de marți până duminică, în intervalul orar 09.00 – 17.00.

 

Evenimente on-line:

 

mini-Cafeneaua critică on-line
Luni, 8 noiembrie 2021, ora 19.00: 
Sabina Fati
Joi, 11 noiembrie 2021, ora 19.00: 
Florin Stoiciu

pe site-ul MNLR,pe platforma culturaindirect.ro și pe pagina de Facebook a MNLR.

 

Invitata episodului #80 al mini-Cafenelei critice on-line, de luni, 8 noiembrie  2021, este Sabina Fati, jurnalistă și autoare de studii politice și de jurnale de călătorie.

 

Invitatul episodului #81 al mini-Cafenelei critice on-line, de joi, 11 noiembrie  2021,  este Florin Stoiciu, artist polivalent, grafician, gravor, pictor ș.a.m.d., profesor la Universitatea Națională de Arte din București și la Universitatea „Ovidius” din Constanța.

 

Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

________________

Desfășurată din primăvara lui 2018 la Muzeul Național al Literaturii Române – MNLR, Cafeneaua critică, longevivul proiect de dezbateri culturale inițiat în 1994 de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București, și-a suspendat edițiile săptămânale în martie 2020 din cauza pandemiei generate de coronavirusul SARS-COV-2. Încă în plină criză sanitară mondială, deci în imposibilitate de a-și relua întâlnirile cu invitați speciali și cu public, Cafeneaua critică a revenit totuși la 1 februarie 2021 sub forma unor mini-Cafenele critice on-line pe siteul MNLR, pe platforma  și pe pagina de Facebook a Muzeului. În locul obișnuitelor dezbateri ample pe subiecte de actualitate culturală, mini-Cafenelele critice oferă dialoguri cu personalități literare, artistice, intelectuale despre chiar viața din timpul pandemiei.

Primele episoade ale mini-Cafenelei critice on-line pot fi accesate aici.

 

___________________

 

Marți, 9 noiembrie 2021, ora 18.00

Viața de la capăt, seria II, ep. 10 | Andrew Davidson-Novosivschei

Pe pagina de Facebook a MNLR

În timp ce pandemia pare să mai slăbească strânsoarea în care ne-a prins, iar lumea întreagă pare să iasă din starea de izolare și frică în care a fost cuprinsă mai bine de un an, noua realitate care ne așteaptă la capătul acestui drum pare a fi mai degrabă un tărâm al imaginației. Am invitat alături de noi unii dintre cei mai importanți scriitori contemporani români să împărtășească cu publicul nostru modul în care își imaginează că va arăta viața lor, a noastră, atunci când angoasa și durerea provocate de pandemie se vor sfârși.

Un nou episod al celei de-a doua ediții a proiectului „Viața de la capăt: scriitorii imaginează lumea după pandemie”, creat de Institutul Cultural Român din New York avându-ne din nou parteneri, îl are protagonist pe Andrew Davidson-Novosivschei.

Andrew Davidson-Novosivschei (n. 1987) e profesor, poet și traducător din Arizona, stabilit de șase ani în București. Scrie poezie în română și în engleză și a publicat în Poesis International, Tribuna, Apricity Press, Poetic Stand, șamd. A fost invitat la festivaluri precum Poezía de la Bistrița, 2021, Festivalul Internațional de Poezie București, 2021, Festivalul Internațional de Literatură și Traducere lași (FILIT), 2021, și la cluburi de lectură precum Cenaclul Republica ți Institutul Max Blecher. Traducerile sale literare s-au publicat în reviste precum Asymptote Journal, Trofika Europe, șamd. A câștigat burse de la Institutul Cultural Român și FILIT.

Facebook:
https://www.facebook.com/RCINY/live
https://www.facebook.com/muzeul.literaturii.romane/
YouTube:
https://www.youtube.com/channel/UCVC1AC-TWeHLtaFjVXOlOtw
https://www.youtube.com/channel/UCQpV5Yssv-M1Yo-X8Eb5yPA
Website:
https://www.rciusa.info/literature
https://mnlr.ro/

Persoane de contact:

Raluca Cimpoiașu, ICR New York, e-mail: raluca.cimpoiasu@rciusa.info

Andreea Drăghicescu, MNLR, e-mail: andreea.draghicescu@mnlr.ro

_____________

 

Prin rubrica „Mozaic scriitoricesc în po-stări sufletești” ne propunem să vă captăm atenția printr-o incursiune în viața scriitorilor de la casele memoriale aflate în patrimoniul Muzeului Național al Literaturii Române: Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”, Casa Memorială „George și Agatha Bacovia”, Casa Memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian”, Casa Memorială „Liviu și Fanny Liviu Rebreanu” și Casa Memorială „Anton Pann”. Vom aduce în prim-plan fragmente inedite, amintiri cu și despre scriitori, aspecte mai puțin cunoscute, nu doar despre cei cinci scriitori, dar și despre întâlnirile lor cu alți contemporani, toate acestea cu trăiri intense, tristeți și atașamente, prietenii, eforturi, povestite cu umor și naturalețe, adunate ca într-un mozaic scriitoricesc. Un puzzle imens al vremurilor trecute, ce recompune din mici piese adunate de noi figuri care au marcat pentru totdeauna cultura română.

„Mozaic scriitoricesc în po-stări sufletești” este o rubrică săptămânală, cu două episoade difuzate miercurea și sâmbăta, de la ora 21.00, pe pagina de Facebook a MNLR, pe website-ul www.mnlr.ro și pe platforma www.culturaindirect.ro.

_____________

 

Joi, 11 noiembrie 2021, ora 20.00

Un nou episod al rubricii Litera Mov, realizată de Doina Ruști, va fi disponibil pe platforma culturaindirect.ro, pe pagina de Facebook și pe site-ul MNLR.

Cuvintele #8

 

Duminică, 14 noiembrie 2021, ora 11.00
Poezie și creație cu Loreta Popa

Invitată: Dana Florian

Evenimentul poate fi urmărit pe site-ul MNLR și pe pagina de Facebook a MNLR.

 

Duminică, 14 noiembrie 2021, ora 13.00

Pe pagina de Facebook, pe site-ul MNLR și pe culturaindirect.ro

Indulgențe cu Ion Mureșan

 

Cărți și suvenire

 

”Vă invităm să explorați magazinul nostru on-line de cărți și suvenire. Puteți „răsfoi” paginile dedicate albumelor de artă, lucrărilor de avangardă, cărților bilingve, revistelor literare și operelor fundamentale. Suvenirele personalizate sunt înfrumusețate cu o serie de imagini, desene, portrete ale scriitorilor, atent selectate din bogata arhivă a MNLR. Puteți opta pentru plata cu cardul!” – MNLR

 

Număr de vizualizări :14http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/MgJXMUtc5Gc?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Laureații Concursului Internațional “Remember Enescu”

Posted: 05 Nov 2021 08:44 AM PDT

Concursul Internațional “Remember Enescu”, ediția cu nr.20, desfășurată online între 1 și 5 noiembrie 2021, și-a desemnat câștigătorii.

La secțiunea Vioară, Marele Premiu i-a revenit Sofiei Smarandache (Categoria B). La Categoria A – Premiile I și al II-lea nu s-au acordat. Premiul al III-lea a fost obținut de Liam Alexander din SUA. La Categoria B câștigători au fost: Lois Muntean – Premiul I, Premiul special pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări de George Enescu și o vioară realizată de lutierul Eugen Ceaikovski, oferită de doamna Catia Rădulescu, Ștefania Turcu – Premiul al II-lea și Ana Chirilă – Premiul al III-lea.

La secțiunea Canto, Marele Premiu a fost obținut de Adelina Maria Cociobanu (Categoria C). La Categoria B s-au înregistrat următoarele rezultate: Ana-Maria Scrioșteanu (Premiul I), Noemi Onucu (Premiul al II-lea), Daria-Alexandra Bârzu și Andra Burtan (Premiul al III-lea). Categoria C: Claudia Marinescu – Premiul I și Premiul pentru cea mai bună interpretare a unui lied compus de George Enescu, Ovidiu Manolache – Premiul al II-lea.

La secțiunea Compoziție, Marele Premiu i-a fost decernat lui Andrei Petrache (Categoria C). Iată și celelalte rezultate: Toma Verly – Premiul I, Gabriela Bianca Grigore – Premiul al II-lea, Chia Ren Cher (Singapore) – Premiul al III-lea, Matei Bădăruță și Isidora Uhlman (Canada) – Mențiuni.

Pe lângă premiile în bani, laureații vor primi partituri și obiecte promoționale din partea Muzeului Național “George Enescu”, partituri și CD-uri oferite de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, precum și posibililtatea de a susține recitaluri și concerte pe scena partenerilor Fundației Culturale “Remember Enescu”. Totodată, laureații Concursului din București vor susține recitaluri online în parteneriat cu Filarmonica “George Enescu” (Stagiunea de marți seara, 16 noiembrie, ora 19), Școala pentru deficienți de vedere București și Complexul de servicii Pistruiatul din Capitală (8 – 11 noiembrie).

Din juriu au făcut parte personalităţi de prim nivel ale lumii muzicale româneşti şi internaţionale, precum violoniștii Alexandru Tomescu, Diana Moș – rectorul Universității Naționale de Muzică din București și Cristina Comandașu – redactor șef al postului Radio România Muzical, sopranele Iulia Isaev, solistă a Operei Naționale București și Daniela Chihaia Popa, șefa catedrei de canto la Colegiul Național de Muzică “George Enescu”, mezzosoprana Aura Twarowska, fostă solistă a Operei de Stat din Viena, compozitorul și Prof.univ.dr. dr.h.c. Dan Dediu, Președinte al Senatului UNMB și compozitorul și cercetătorul științific Cătălin Crețu, cadru didactic asociat al UNMB.

Proiectul a fost co-finanțat de Primăria Capitalei prin ARCUB, în cadrul programului „București – Oraș deschis 2021”. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro.

Organizator: Fundația Culturală “Remember Enescu”.

Co-organizator: Muzeul Național “George Enescu”.

Parteneri: Filarmonica “George Enescu”, Școala pentru deficienți de vedere București și Complexul de servicii Pistruiatul din Capitală – DGASPC sector 3, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România.

Partener media: Radio România Muzical.

Vizualizări: 9

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor