altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 6 august 2019

“Festivalul „George Enescu” pentru Copii” plus 6 more


Festivalul „George Enescu” pentru Copii

Posted: 05 Aug 2019 05:25 AM PDT

Ediția din 2019 a Festivalului „George Enescu” aduce o nouă premieră – Festivalul „George Enescu” pentru Copii – posibilă datorită parteneriatului cu Opera Comică pentru Copii din București. Peste 1500 de spectatori vor avea ocazia să asculte marile lucrări prezentate în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu” într-un format adaptat vârstei lor. Opera Comică pentru Copii va reproduce, în oglindă, la matineu, programul festivalului din fiecare week-end. Festivalul „George Enescu” pentru Copii va fi organizat de Opera Comică pentru Copii din București la sediul său din Calea Giulești nr. 16,  în perioada 31 august – 22 septembrie 2019. Concertele vor avea loc în cele patru week-end-uri de festival, respectiv 31 august – 1 septembrie, 7-8 septembrie, 14-15 septembrie și 21-22 septembrie 2019. Vârsta recomandată pentru participare este de 3-12 ani.

Concertele din Festivalul Enescu vor fi prezentate de artiștii Operei Comice într-o variantă condensată, cu o durată considerată ideală pentru a menține atenția copiilor, de maxim 30 de minute, păstrând în același timp elementele centrale ale pieselor. La finalul fiecărei reprezentații, concertele vor fi explicate pe larg într-o sesiune educativă susținută de muzicienii Operei Comice pentru Copii. Astfel, copiii, cu vârste între 3 și 12 ani, vor putea intra și ei, alături de adulți, în lumea fascinantă a celui mai mare eveniment cultural internațional organizat în România.

„Un lucru mai puțin cunoscut este că, în realitate, spectatorii noștri au vârste cuprinse între 3 și 93 de ani. Deseori se întâmplă să vedem în sală familii cu trei generații de reprezentanți. Festivalul „George Enescu” pentru Copii, chiar dacă este dedicat copiilor, va deveni prilejul pentru cea mai interesantă conversație despre muzica clasică între generații. Părinții sau bunicii care participă la festivalul mare vor putea să repete experiența alături de cei mici și să compare sentimente, emoții, trăiri”, a declarat soprana Felicia Filip, directorul Operei Comice pentru Copii.

Ediția din acest an a Festivalului Internațional „George Enescu” propune o lume unită prin muzică, indiferent de origine, credință, gen sau vârstă. Astfel, festivalul dedicat copiilor completează seria proiectelor speciale menite să apropie Festivalul Enescu de un public cât mai divers.

„Muzica clasică trebuie să facă parte din lumea contemporană, așa cum o face muzica în general. Ne-am propus acest obiectiv ambițios de a „normaliza” consumul de muzică clasică, iar festivalul dedicat copiilor nu este altceva decât o astfel de normalizare. Festivalul expune copiii de la vârste fragede la experiența unui festival de muzică clasică și, mai ales, susține eforturile Operei Comice de a le forma gustul pentru muzica cultă”, a declarat Mihai Constantinescu, directorul Festivalului Internațional „George Enescu”.

Biletele sunt puse în vânzare începând cu 1 mai 2019 pe Bilete.ro, la prețul de 25 de lei.

Durata spectacolelor: 60 minute

Weekend 31.08 – 01.09
Viața lui Beethoven
Concert lecție pentru copii
Lucrări de Ludwig van Beethoven

Weekend 7 – 8.09
Enescu și muzica franceză
Concert lecție pentru copii
Lucrări de George Enescu, Bela Barok, Claude Debussy, Maurice Ravel

Weekend 14 – 15.09
Poemul simfonic
Concert lecție pentru copii
Lucrări de Richard Strauss și Serghei Rahmaninov

Weekend 21 – 22.09
Clasicism și Romantism
Concert lecție pentru copii
Lucrări de Wolfgang Amadeus Mozart, Johannes Brahms, Piotr Ilici Ceaikovski

 

Facebook event: https://www.facebook.com/events/2419099005081788/?event_time_id=241...

Număr de vizualizări :30http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/7G-Du4oKfmM?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Ediția 2019 a Școlii de Vară Cantus Mundi București – educație cult...

Posted: 05 Aug 2019 05:07 AM PDT

Sâmbătă, 3 august 2019, s-a încheiat cea de-a doua ediție a Școlii de Vară Cantus Mundi București, organizată de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și Programul  Cantus Mundi, în parteneriat cu PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaţionale şi Sportive, din cadrul Primăriei Bucureşti și cu sprijinul Operei Comice pentru Copii. Școala de Vară Cantus Mundi București s-a desfășurat pe parcursul a 28 de zile pentru aproape 1.000 de copii și adolescenți, cu vârste cuprinse între 4 și 17 ani. Participanții, împărțiți în două serii, au experimentat învățarea prin joacă și, astfel, au beneficiat de peste 2.000 de ore de pregătire gratuită, complexă și aplicată.

Aproape 1.000 de copii au absolvit Școala de Vară Cantus Mundi București – un nou model de educație culturală pentru școala românească. Rezultatele sunt spectaculoase, iar impresiile venite din partea copiilor și părinților sunt motivante. Încă o dată, Cantus Mundi a propus un alt tipar de școală, care s-a dovedit a fi o reușită și care este din ce în ce mai apreciat pe piața educațională din capitală. Vara aceasta vom replica Școala de Vară la Iași și, de asemenea, atelierele și cursurile Cantus Mundi în cele 20 tabere organizate în județele Neamț și Tulcea, la Neptun, Sinaia, precum și în Tabăra de la Costinești de la începutul lunii septembrie, pe care o pregătim cu sprijinul colegilor noștri de la PROEDUS pentru 800 de liceeni din București”, a declarat Emil Pantelimon, Managerul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

 

Beneficiarii Școlii de Vară s-au pregătit în cadrul a 10 tipuri de ateliere educaționale: muzică corală, jocuri muzicale, istoria muzicii, improvizație muzicală, actorie, percuție, nutriție și mișcare scenică, dezvoltare personală și dezbatere academică. Cursurile s-au desfășurat sub îndrumarea a 34 de formatori Cantus Mundi, profesioniști din lumea muzicii și a artelor spectacolului sau specialiști în psihologia copilului și comunicare.

Fiecare serie a fost finalizată cu spectacole de absolvire, la care părinții și-au aplaudat și ovaționat copiii, care au cântat și dansat pe scenă alături de artiști consacrați – Trupa Vunk, Cristi Minculescu, Valter & Boro, precum și inegalabila soprană Felicia Filip. De asemenea, ei au avut-o ca invitat surpiză și pe Feli, alături de care au filmat un videoclip, special produs pentru ei în cadrul Școlii de Vară.

 

„Pentru societatea în care sunt nevoiți să crească şi să se dezvolte copiii noştri, acest program este o binevenită gură de oxigen. Au învățat ce înseamnă prietenia, punctualitatea, organizarea şi munca în echipă. Cel mai important cred că este faptul că încep să realizeze că fără cultură nu se poate trăi frumos. Ați reuşit să puneți cărămizi minunate la temelia dezvoltării lor armonioase. Sunt convinsă că în spatele a ceea ce am văzut noi, părinții, a fost multă muncă şi implicare a unei întregi echipe grozave! Mulțumesc!” – părinte absolvent grupa Portativ, Școala de Vară Cantus Mundi București 2019.

 

„Un program extrem de benefic pentru integrarea copiilor în grup, care contribuie în mod esențial la creșterea stimei de sine a acestora, la a-și descoperi abilități noi și a-și exprima emoțiile. Într-un cuvânt – extraordinar! Mulțumesc din suflet tuturor celor implicați!”- părinte absolvent grupa Sol, Școala de Vară Cantus Mundi București 2019.

 

Această aproape o lună de școală învățată altfel s-a desfășurat sub atenția și grija unei echipe formate din peste 100 persoane: diriginți de grupe, voluntari, organizatori, tehnicieni sau personal administrativ.

Școala de Vară Cantus Mundi București reprezintă o ofertă educațională de elită, care susține dezvoltarea participanților pe mai multe niveluri, prin procese interactive, learning by doing, în care copiii învață despre ei înșiși, dar și despre muzică și artă, exersându-și creativitatea, dar și coordonarea cu trainerii și colegii lor. Copiii au înțeles ce înseamnă să fii parte a unei comunități și cum fiecare subiect studiat și repetat în colectivitatea Cantus Mundi are un rezultat palpabil și benefic. Ei au experimentat comunicarea și conexiunea cu colegii de grupă pentru atingerea unui obiectiv, au învățat care sunt rigorile repetițiilor și aparițiilor pe scenă sau cum să își controleze emoțiile în momente cheie.

Școala de Vară Cantus Mundi București se organizează anual și se adresează tuturor copiilor din București dornici să-și exploreze creativitatea prin intermediul muzicii, a artelor spectacolului și al altor activități educative și culturale.

Programul a fost implementat de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și echipele Cantus Mundi și PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaţionale şi Sportive, din cadrul Primăriei Bucureşti, cu sprijinul Operei Comice pentru Copii și Aqua Carpatica.

 

Programul Național Cantus Mundi este cel mai mare program de integrare socială prin muzică din România, inițiat de reputatul dirijor român Ion Marin și derulat în colaborare cu membrii Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. După 8 ani de activitate, Programul Național Cantus Mundi a adunat sub umbrela sa peste 45.700 de copii, alături de dirijorii lor, care participă la promovarea cântului coral pe întreg cuprinsul țării, depășind barierele legate de etnie, condiție socială și capacități fizice sau psihice, construind astfel nuclee culturale complexe, atât de necesare pentru revitalizarea societății noastre

 

 

Număr de vizualizări :32http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/mlyIsJpRYLU?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Expoziția românească ”Ioana Grigorescu. Calea sincerităţii. Poveste...

Posted: 05 Aug 2019 05:00 AM PDT

În perioada 8 august – 7 septembrie 2019, Institutul Cultural Român de la Varșovia împreună cu Uniunea Arhitecţilor din România prezintă la Centrul Internațional pentru Cultură de la Cracovia (partener al proiectului) o expoziție dedicată operei arhitectei Ioana Grigorescu. Expoziţia cuprinde un material ilustrativ bogat, majoritatea lucrărilor provenind din arhiva UAR, înfățișând concludent cariera de arhitect şi restaurator a Ioanei Grigorescu, dar mai ales valoarea de excepţie a realizărilor sale, inclusiv a celor artistice. 

Prin cariera sa, Ioana Grigorescu şi-a înscris numele cu majuscule în galeria arhitecţilor de prestigiu din perioada postbelică, care, mai ales prin realizările lor din anii 1950-1970, au contribuit hotărâtor la afirmarea unui vârf, greu de egalat, al protejării, conservării şi restaurării monumentelor istorice din România. În acest sens, trebuie subliniat că, prin valoarea lor, operele Ioanei Grigorescu de restaurare a monumentelor istorice se înscriu fără rezerve în patrimoniul internaţional, fapt confirmat în anul 1993 şi de includerea pe lista UNESCO a unora dintre monumentele la a căror restaurare arhitecta a avut contribuţii importante (mănăstirile Humor, Voroneţ, Suceviţa).

Ioana Grigorescu (4 martie 1915-13 noiembrie 2006), a absolvit în 1941 Facultatea de Arhitectură, iar în 1947 şi-a obţinut diploma de arhitect cu calificativul „magna cum laudae” acordat pentru un proiect având ca temă o şcoală de arhitectură şi urbanism, rezolvată într-un registru modern, de avangardă la vremea respectivă. Din 1955 se dedică activităţii de conservare şi restaurare a monumentelor istorice, afirmându-se în scurtă vreme ca una dintre personalităţile cele mai prestigioase din domeniu, reuşind cu deosebit rafinament artistic şi abilitate profesională să îmbine tradiţia cu modernitatea.

Prin proiectele de restaurare pe care le-a elaborat şi a căror execuţie a urmărit-o consecvent în deceniul 1960-1970, arh. Ioana Grigorescu a reuşit să redea strălucirea iniţială mai multor monumente istorice de prim rang, cu precădere din Bucovina. În acest sens trebuie menţionate ansamblurilor mănăstireşti de la Dragomirna şi Suceviţa, ale căror soluţii de restaurare aplicate de Ioana Grigorescu sunt apreciate ca fiind capodopere ale carierei sale, dar şi ale arhitecturii româneşti din ultima jumătate a secolului al XX-lea. Alături de acestea se înscriu şi lucrările de restaurare concepute la mănăstirile Humor (biserica şi Turnul Vasile Lupu), Putna (biserica, Turnul Tezaur), Voroneţ (biserica şi casa custodelui), trei turnuri la Mănăstirea Slatina, turnurile clopotniţă şi Turnul Mitrofanei, precum și chiliile la Mănăstirea Secu, Casa Dosoftei din Iaşi ş.a. O lucrare tot de referinţă, dar mai puţin cunoscută, este incinta de chilii de la Mănăstirea Dealu de lângă Târgovişte.

Arhitectă de formaţie profund modernă, manifestată consecvent indiferent de programul abordat, Ioana Grigorescu a reuşit în restaurarea monumentelor istorice să îmbine cu talent, dar şi mult curaj, elementele constructive originare cu completări sau/şi adaosuri tratate într-un registru modern susţinut consecvent.

În totală opoziţie cu restaurările şi reconstruirile „în stil” ale monumentelor sau ale unor părţi ale acestora, ea a fost adepta consecventă a diferenţierii clare a etapelor de construcţie şi intervenţie, evidenţiind fără dubii, dar în deplină armonie, părţile vechi de cele noi, reconstruite sau adăugate. În acest sens ea a încercat să evite, acolo unde nu existau date sigure, reconstrucţia bazată numai pe elemente analoage.

În linii mari, concepţia de restaurare susţinută de Ioana Grigorescu stă sub semnul sincerităţii şi autenticităţii, fiind definită de ea ca „… asemănătoare reîntregirii unui vas de lut cu un alt material contrastant [şi pe care] privindu-l, eşti mulţumit să ştii care anume porţiune este cu adevărat originală şi care a fost completată. Astfel, cercetătorul viitor sau vizitatorul devine implicit un spectator activ, un critic al restaurării, îşi dă seama atât de starea monumentului la începutul lucrării, cât şi de justeţea sau eventualele greşeli ale reconstruirii…”.

Remarcabilele calităţi de arhitect şi restaurator ale arh. Ioana Grigorescu au fost completate fericit cu cele de artist plastic, de la cea de grafician și ilustrator de carte până la cea de scenograf sau creator de costume teatrale.

 

Expoziția de la Cracovia a fost pregătită de o echipă a Uniunii Arhitecţilor din România-UAR, formată din: curator – președinte arh. Ileana Tureanu, coordonator/ autor texte – arh. Alexandru Panaitescu, cercetator arhivă – arh. Rodica Panaitescu, concept grafic – arh. Ioana Alexe, suport tehnic, documentare fotografică – Răzvan Hatea.

 

La vernisajul din data de 8 august, de la Centrul Internațional pentru Cultură de la Cracovia, despre opera Ioanei Grigorescu vor vorbi arh. Ileana Tureanu, președintele Uniunii Arhitecţilor din România, și prof. univ. dr. arh. Dragoș Ciolacu.

 

Număr de vizualizări :1http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/nCQiw4rG9tA?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Campion evreu al României : Leon Rotman, la „Cafeneaua Românească” ...

Posted: 05 Aug 2019 04:59 AM PDT

În continuarea seriei de evenimente din cadrul „Cafenelei Românești”, ICR Tel Aviv va organiza și găzdui un eveniment în onoarea domnului Leon Rotman, în prezent cel mai în vârstă campion olimpic al României și singurul evreu român dublu campion olimpic.  Evenimentul, desfășurat în limba română, va avea loc în data de 8 august 2019, cu începere de la ora 18:00. 

Leon Rotman, născut la București, în data de 22 iulie 1934, a fost multiplu campion național la caiac-canoe, fiind dublu medaliat cu aur la Olimpiada de la Melbourne, din 1956, la 1.000 şi 10.000 de metri. Mai mult, în 1960, la Olimpiada de la Roma, a obținut bronzul la proba de 1.000 de metri.

 

Comunitatea românească din Israel va avea astfel ocazia, datorită inițiativei ICR Tel Aviv, să cunoască pe unul dintre marii sportivi români evrei și să-i asculte povestea de viață și drumul lung și dificil către recunoașterea internațională. În cadrul evenimentului, alături de discuțiile libere întreținute de dl. Rotman, vor fi proiectate fragmente din materiale de televiziune dedicate acestuia.

Număr de vizualizări :29http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/pgqMEcOs00I?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

“Vioara – regina instrumentelor”, la ”Vara Magică”

Posted: 05 Aug 2019 04:56 AM PDT

Festivalul Internațional „Vara Magică” continuă să vină cu oferte foarte interesante pentru bucureșteni, atrăgându-i la concerte pe 7 și 8 august 2019 cu Croitoru String Virtuosi Orchestra într-un program de o mare diversitate și Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal cu un interesant program exclusiv simfonic, care va fi prezentat ulterior în celebra sală ElbPhilharmonie din Hamburg, în cadrul Festivalului Schleswig-Holstein. Pentru a opta vară consecutiv, Festivalul Internațional „Vara Magică” invită la Ateneul Român mari orchestre simfonice de tineret din întreaga Europă, într-o spectaculoasă serie de 13 concerte ce se desfășoară între 10 iulie și 21 august, în serile de miercuri și joi, la Ateneul Român, sub egida aniversară „Bucureşti 560”. AgențiadeCarte.ro este partener media.

Al nouălea concert al festivalului va fi susţinut pe 7 august de la ora 19.30, sub genericul “Vioara – regina instrumentelor” cu Croitoru String Virtuosi Orchestra, soliști violoniștii Gabriel Croitoru și Simina Croitoru. Programul va cuprinde lucrări de Tartini, Fritz Kreisler, George Enescu, Grigoraș Dinicu, Constantin Dimitrescu, Ciprian Porumbescu. Anul trecut, Croitoru String Virtuosi Orchestra a lansat un CD inedit cu ocazia Centenarului României, o selecție din piesele de pe acest album regăsindu-se în programul serii.

   Al zecelea concert al festivalului, programat pe 8 august, de la ora 19.30, va aduce pe scenă sub genericul “Călătorii romantice și moderne”, Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal. Tinerii muzicieni vor interpreta sub bagheta maestrului lor Richard Wagner – Preludiu și Moartea Isoldei, Richard Strauss – Suita “Cavalerul Rozelor” și Dmitri Șostakovici – Simfonia nr. 5 in re minor, op. 47. Este al doilea concert al acestei orchestre în festival, care între cele două apariții din Vara magică de la Ateneu a repurtat un extraordinar succes cu a cincea apariție pe scena Konzerthaus Berlin, concert care a stârnit entuziasmul publicului și criticii germane.

Inițiatorul acestui festival, Dorin Ioniță, declara: „Voi însoți la Hamburg Orchestra Română de Tineret, pentru că fiind părtaș la maturizarea acestui proiect inițiat și susținut cu har de profesorul Marin Cazacu în urmă cu 11 ani, îmi face o bucurie extraordinară să particip, atuci când am posibillitatea, la succesele lor din toată lumea.”

            Crescând în anvergură an după an, Festivalul Internațional „Vara Magică” aduce în 2019 pe scena Ateneului un nou record. 13 concerte, 6 seri cu orchestre simfonice din întreaga Europă, 4 seri cu orchestre de cameră și 3 seri de muzică de cameră de cel mai înalt nivel reprezintă atracțiile acestui an la Festivalul Internațional „Vara Magică” din 10 iulie până pe 21 august, la Ateneul Român.

Festivalul Internaţional „Vara Magică sprijină inițiativa #NoiFacemUnSpital  a Asociației Dăruiește Viață”.

Biletele se pot găsi pe www.lanto.ro, www.bilete.ro și la casa de bilete a festivalului deschisă la Ateneul Român, intrarea din strada Benjamin Franklin nr. 1-3, de luni până vineri, între orele 14 și 19.

Programul integral pe www.lanto.ro

Producător : Lanto Communication

Coproducători : Primăria Municipiului București prin Centrul pentru Tineret al Municipiului București

Partener principal : NIRO Investment Group

Parteneri : Luxten, Oscar, Libra Internet Bank, Calibru 9, Vizual Graph, Asociaţia „Mâine va fi mai bine”, Fundaţia „Prietenii Muzicii – Serafim Antropov”, Borsec, Ellevents

Parteneri media principali : Radio România Muzical, TVR 3, Trinitas TV

Parteneri media : Radio România Cultural, România TV, Smart FM, Național TV, Naţional FM, B1 TV, Realitatea TV, Radio Trinitas, Agenția de carte, Mediatrust,  Liternet.

 

Pentru acreditări de presă vă puteţi adresa la office@lanto.ro, Carmen Mihai 0731.371.225.

 

Număr de vizualizări :28http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/7KU05eLqQUs?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

„Caragiale altfel” ajunge la ICR Istanbul de Ziua Limbii Române

Posted: 05 Aug 2019 03:01 AM PDT

Joi, 5 septembrie 2019, de la ora 19:30, de „Ziua Limbii Române”, Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul anunță o seară  specială de teatru, un eveniment dedicat membrilor comunității de români și copiilor proveniți din familiile mixte din Istanbul. Textele lui Caragiale, pătrund astfel, în Conacul Musurus Pașa, singura proprietate de patrimoniu a României în Turcia, actualul sediu ICR Istanbul, din Piața Taksim.

„Caragiale altfel” va purta semnătura interpretării impecabile a actorului Niculae Urs, o piesă – monolog dramatic de mare forță, plină de ingeniozitate și de umor. Este un spectacol puţin diferit de tot ceea ce a fost montat până în prezent despre marele autor român, cu întâmplări din viaţa sa, Caragiale tată, ziarist, prieten al lui Eminescu, Creangă sau Delavrancea. „Întâmplări din viaţa lui I.L. Caragiale” aduce în faţa publicului texte mai puţin cunoscute, scenariul fiind adaptat din corespondenţa lui Caragiale şi din întâmplări trăite de marele scriitor român. Sunt povestite în stil dramatic, nu narativ, de însuşi Caragiale, întâmplări vesele sau triste şi episoade din legăturile de prietenie cu Mihai Eminescu, Barbu Ştefănescu Delavrancea, Paul Zarifopol, Constantin Dobrogeanu Gherea, Ion Creangă, Garabet Ibraileanu, Tudor Arghezi. Scenariul este semnat de Niculae Urs și de Olimpia Urs.

 

„După ce l-a dramatizat pe Cehov (vezi “Momâia” și “Măscăriciul”), actorul Nicolae Urs a ajuns și la …Caragiale. I-a lecturat piesele de teatru, proza și, mai ales, corespondența berlineză, până când a simțit că el însuși “devine” Caragiale. În recitalul său “Caragiale, altfel”, actorul respiră, alături de Nenea Iancu, o lume întreagă de “amici” celebri: Delavrancea, Creangă, Eminescu, Aurel Vlaicu și Octavian Goga. Cu toții “au prins viață” după trei ani de documentare serioasă” – nota jurnalista Margareta Pușcaș

 

Niculae Urs s-a născut în Şinca Veche și a urmat studiile primare şi gimnaziale la Şcoala Generală din satul natal, azi Şcoala Gimnazială „Gheorghe Şincai”.

După absolvirea Liceului Teoretic din Şercaia, din judeţul Braşov, Niculae Urs a urmat cursurile de actorie ale Facultăţii de Teatru de la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, pe care le-a absolvit în anul 1978, la clasa Marin Moraru.

 

A fost actor la: Teatrul Național din Târgu Mureş, între anii 1978 – 1981; Teatrul „Toma Caragiu” din Ploieşti, între anii 1981 – 1983; Teatrul Giuleşti (din 1990: Teatrul Odeon), din Bucureşti, între anii 1983 – 2007.

 

Niculae Urs a fost invitat să joace în București la Teatrul Național, Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, Teatrul de Comedie, Teatrul Nottara,Teatrul Metropolis. Pentru rolul din spectacolul „Momâia” (după piesa „Asupra efectelor dăunătoare ale tutunului”, de Anton Pavlovici Cehov), Niculae Urs a primit Premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul Internaţional de Teatru de Studio de la Piteşti.

Actorul deține o importantă experiență și în sfera filmului, în producții diverse: Crimă și pedeapsă – Porfiri (2017); Doar cu buletinul la Paris (2015); Live (2015) – Dumitraş; Efectul Genovese (2012) – Silviu; Caravana cinematografică (2009) – Dnul Benea; Ploaie în deșert (2009); Nunta mută – Mutul satului (2008); Restul e tăcere (2008) – pacient 3; Greuceanu (2005) – Povestitor; Harap Alb (2005) – voce Roșu Împărat; Aleodor Împărat / Aleodor împărat (2004) – Roșu Împărat; Făt Frumos din lacrimă / (2004) – Povestitorul; Dulcea saună a morții (2003) – Boila; În familie (2002); Ileana Cosânzeană, Zâna apelor / Ileana Cosânzeana (2001) – Povestitor; Prâslea cel voinic și merele de aur / Prâslea cel voinic (2001) – Povestitorul; Sarea în bucate (2001) – Împăratul înțelept; Asfalt Tango (1995); Craii de Curtea Veche (1995); Bloodlust: Subspecies III (1994) – Poliţist; Bloodstone: Subspecies II (1993) – Poliţist;Dragoste și apă caldă (1992); Mircea (1989) – Un boier; Secretul armei secrete (1988); Ochi de urs (1983); Capcana mercenarilor (1981); Orgolii (1981); Ștefan Luchian (1981) Alecu Literatu; La răscrucea marilor furtuni (1980) – Nicolae Golescu; Cuibul salamandrelor (1978); Punguța cu doi bani (1969) – Povestitorul; Astă seară se improvizează (1991).

Niculae Urs a fost văzut și peste hotare, în turnee organizate în Germania, Italia, Franța, Anglia, Grecia, Polonia, Spania, Irlanda, Israel, Canada, India, Coreea, China,  Australia, Singapore, Japonia.

Actorul a câștigat respectul și aplauzele publicului şi pentru roluri provocatoare, care au pus la încercare reprezentați ai diferitelor generații de interpreți, în piese ca „O noapte furtunoasă”, „Take, Ianke şi Cadâr” sau  „Măscăriciul.”

Seara specială dedicată teatrului este, de fapt, un eveniment care face parte din strategia ICR de promovare a culturii române prin sărbătorirea simultană a Zilei Limbii Române în rețeaua institutelor culturale din străinătate şi se adresează, în principal, publicului românesc din Turcia. / transmite ICR Istanbul.

 

Număr de vizualizări :30http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/hCGxD50pfzo?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

România a fost țară invitată de onoare a Festivalului „Luna Lecturi...

Posted: 05 Aug 2019 02:08 AM PDT

Literatura română a fost vedeta Festivalului Literar „Luna Lecturilor de Autor“, desfășurat în perioada 1 iulie – 4 august 2019 la Brno și Ostrava (Cehia), Košice (Slovacia), Wrocław (Polonia) și Lvov (Ucraina). Prin reprezentanțele sale de la Praga și de la Varșovia, Institutul Cultural Român a sprijinit participarea scriitorilor Adrian Cioroianu, Cătalin Dorian Florescu, Dumitru Crudu, Andrei Dósa, Simona Popescu, Adrian Schiop, Filip Florian, Ana Blandiana, Iulia Militaru, Svetlana Cârstean, Miruna Vlada, Claudiu Komartin, Ioana Pârvulescu, Varujan Vosganian, Vlad Zografi, Lucian Boia, Ioana Nicolaie, Dan Coman, Marin Mălaicu-Hondrari, Gianina Cărbunariu, Lavinia Branişte, Cosmin Perţa, Ştefan Baghiu, Doina Jela, Adina Rosetti, Octavian Soviany, Alina Nelega, Gabriela Feceoru, Florin Lăzărescu şi Tatiana Țîbuleac la importanta manifestare literară, considerată cel mai mare eveniment de acest gen din Europa Centrală. 

Timp de 35 de zile, în fiecare seară, câte un autor român a susținut lecturi din propria operă și a dialogat cu publicul în cele cinci orașe care au găzduit festivalul. Înregistrările pot fi vizionate pe Youtube, pe canalul oficial al festivalului, Authors’ Reading Month, pe canalul MBPWroclaw, pe canalul Větrné mlýny etc.

Pe lângă prezența autorilor la festival, la inițiativa organizatorilor, cu sprijinul ICR Praga, eseurile a șapte scriitori de limbă română, având tema „Romanian Europe, European Romania”, au fost publicate în ziarul Deník N și difuzate de Radiodifuziunea cehă (stația Vltava). Este vorba despre texte scrise de Varujan Vosganian, Ana Blandiana – De la Oceanul Atlantic la Urali, Lucian Boia – Despre România, altfel, Dan Lungu – Europele din viața mea, Ioana Pârvulescu – Viața e în Europa, Lucian Dan Teodorovici – Mic exercițiu de memorie și Dumitru Crudu – România mea.

Ediția a fost organizată de Větrné mlýny Publishers Ltd. (Cehia), Knižnica pre mládež mesta Košice (Slovacia), Miejska Biblioteka Publiczna we Wrocławiu – MBPWroclaw (Polonia) și Art Council Dialogue Lvov (Ucraina), sub patronajul Ministerului Culturii din fiecare ţară organizatoare. Evenimentele au fost găzduite de Teatrul Husa na provázku (Zelný trh 9, Brno), Mediateka (pl. Teatralny 5, Wrocław) și Proza/Casa Literaturii (Przejście Garncarskie 2,Wrocław), Teatrul „12“ (Čs. legií 12, Ostrava), Kasárne/Kulturpark (Kukučínova 2, Košice) și Teatrul Lesji Ukrajinky (Horodecká ulice – вул. Городоцька 36, Lvov).

Detalii suplimentare:

Authors’ Reading Month https://www.autorskecteni.cz/en

Fotografii:

album Facebook MAČ 2019_V obrazech

Vizualizări: 290

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor