altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 31 ianuarie 2019

“”Viaţa şi învăţăturile lui Alan Watts- repere în călătoria omului ...


”Viaţa şi învăţăturile lui Alan Watts- repere în călătoria omului c...

Posted: 30 Jan 2019 11:30 AM PST

Marţi, 12 februarie 2019, ora 18:30, la Teatrul Excelsior (Sala Studio) din Bucureşti (Strada Academiei 28), Editura Herald şi Teatrul Excelsior vă invită la o seară de redescoperire interioară şi experimentare a momentului prezent -”Viata si învăţăturile lui Alan Watts – repere în călătoria omului către sine. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

”Cum putem trăi cu adevărat clipa prezentă?

Ce ne împiedică să aflăm cine suntem cu adevărat?

Putem oare să ne eliberăm de obiceiul de a trăi în trecut sau de ne planifica viitorul?

Cum să ne trăim viața de zi cu zi în armonie cu noi înşine şi cu ceilalţi?

Cum ne găsim calea în viată?

 

Iată câteva întrebări despre noi şi despre viaţa noastră, la care Alan Watts ne-a propus să reflectăm. El a provocat gândirea contemporană occidentală explicând cu un limbaj viu complexitatea înțelepciunii orientale, fiind un exemplu de libertate spirituală. Fost preot, autor, poet, mistic, profesor, gânditor radical și aspru critic al societății, filosoful britanic a înțeles conceptul de retragere din toată drama pe care o creăm în viață și a văzut umorul cosmic al tuturor lucrurilor, percepând experienţa umană ca pe un joc pe scena vieții.

Seara va fi animată de proiecţia unui scurtmetraj inspirat din înregistrările prelegerilor ţinute de Alan Watts, o dezbatere despre relevanţa operei acestui autor alături de Nona Rapotan(editor coordonator Bookhub)  şi Luisa Neag (Senior Editor Herald), precum şi o serie de discursuri şi interpretări realizate de invitații speciali:

 

  • Mihai Popa Radu (coach, trainer, fondator al  Mindfulness Institute)
  • Alan Watts şi Clipa prezentă  –
  • Alice Macrina Cornea (coach, trainer, lector la Fundaţia Calea Victoriei)
  • Inspiraţia şi vocaţia echilibrului –
  • Matei Georgescu (profesor universitar, psihoterapeut)
  • Înţelepciunea învăţăturilor budismului Zen 
  • Lectură din scrierile lui Alan Watts cu actorul Vasile Calofir.

 

Evenimentul va fi moderat de Sorin Lucaci (PR Editura Herald).

 

Prolific autor și vorbitor, Watts a scris peste 25 de cărti şi articole cu subiecte importante pentru religiile din est și din vest, 9 dintre aceste titluri făcând parte din colecţia „Seria de autor: Alan Watts”, la Editura Herald.

Volumul „Calea Zen“ este un studiu introductiv în budismul zen, domeniu pe care Alan Watts l-a explicat cu o splendidă claritate. În  „Oare materia este totul? Eseuri despre raportul omului cu lumea materială”  el  a aruncat o privire de ansamblu asupra temei, extraordinar de actuale, a raportului omului cu lumea materială. În volumul autobiographic „Pe calea mea“  vorbeşte  despre evoluția sa spirituală şi povesteşte despre întâlnirile cu diverși guru, facând observatii referitoare la cultura occidentala. În „Înțelepciunea nesiguranței“ ne arată că, pentru a ne bucura de o viață împlinită, trebuie să trăim din plin în clipa prezentă. Watts ne-a propus un alt mod de a vedea viața, așa cum este ea, nu cum a fost sau cum am vrea să fie, în cartea „Devino ceea ce ești”.  A reexaminat locul pe care îl ocupă umanitatea în ansamblul naturii şi relaţia dintre spirit şi trup în lumina daoismului chinez în cartea „Viata ca extaz” ,

El a dat posibilitatea oamenilor de orice credință să se bucure de o relaţie mai adâncă si mai plină de sens cu spiritualul în volumul „Duh si contemplație” și ne ajută să ne conștientizăm ego-ul și anxietățile în „Cartea despre acel tabu care te împiedică să afli cine ești“.

A împărtăşit un jurnal captivant ce porneşte de la experimente personale şi ajunge până la meditaţii profunde cu privire la nesfârşitele dileme referitoare la natura existenţei şi la simţirea sacrului în „Cosmologia voioasă – Incursiuni în chimia conștiinței”.

Iată câteva idei esenţiale pe care le-a popularizat Alan Watts, opera sa fiind o strălucitoare călăuză pentru cei care au inima şi mintea deschise, o călăuză care ne ajută să trăim cu adevarat în prezent, să înţelegem realitatea, să stăpânim arta cunoaşterii de sine şi să devenim ceea ce suntem.

*

Am fost întotdeauna fascinat de legea efortului inversat. Uneori o mai numesc şi „legea pe dos”. Atunci când încerci să te menţii la suprafaţa apei, te scufunzi: în schimb, atunci când încerci să te scufunzi, pluteşti, iar când îţi ţii respiraţia, ţi-o pierzi – ceea ce îmi aduce aminte de o veche şi uitată cugetare: „Cine va voi să-şi scape sufletul, îl va pierde”

Alan Watts, Înţelepciunea nesiguranţei

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

 

Arată-ne că îndrăgeşti opera lui Alan Watts! Te provocăm să ai la tine o carte a autorului pentru a-ţi asigura accesul în sală, indiferent de locul de unde este achiziţionată (librărie, site-ul editurii sau standul special amenajat la intrarea din cadrul evenimentului).

 

Toţi participanţii vor primi si câte un voucher de reduceri la cursurile organizate de Fundația Calea Victoriei. ”, anunță editura Herald.

 

                                                                                                           

Parteneri media: Radio România Cultural, Bucureşti FM, Smart FM, Canal 33, 6 TV, România Liberă, Casa mea, Bookhub, Fundaţia Calea Victoriei, Academia Bărbaţilor, 4arte, Bookuria, Agenţia de carte, Bookaholic, BookNation, Serial Readers, Raftul cu idei, România Pozitivă, Filme-Cărţi, Gratuitor, IQool, Literatura pe tocuri, LiterNet, Citeşte-mă, PRwave, Cinemagia, Cărti, Cafea şi Tutun, Calea către Carte, ZMEU Bucureşti, Recenzii-Cărţi, Înţelepciunea lui Alan Watts.

 

Număr de vizualizări :13http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/_nyDhZUHNM4?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Filmul ”România neîmblânzită”, la Festivalul de Turism „Na Szage” d...

Posted: 30 Jan 2019 11:23 AM PST

În perioada 1-3 februarie 2019, la Poznań, are loc cea de-a VIII-a ediție a Festivalului de Turism „Na Szage” („Pe scurtătură”), manifestare dedicată călătoriilor. Evenimentul se desfășoară în mediul universitar din Poznań, sub patronajul rectorului Academiei de Educație Fizică și Sport și găzduit de aula Academiei. Institutul Cultural Român de la Varșovia, pentru a doua oară partener al evenimentului, va prezenta în programul Festivalului filmul ”România neîmblânzită”, în regia lui Thomas Barton-Humphreys.

Proiecția va avea loc în data de 1 februarie 2019, în aula Academiei de Educație Fizică și Sport din Poznań, care găzduiește cele mai ample manifestări din Festival.

Filmul, realizat de casa de producţie britanică Off the Fence, în colaborare cu Auchan Retail România şi The European Nature Trust, relevă o călătorie care începe pe crestele împădurite ale Carpaților (unde urșii, lupii și râșii sălășluiesc liberi) și ajunge în apele agitate de vânt ale Deltei Dunării (locul din care pelicanii își iau zborul şi unde șerpii de apă înoată în adâncuri). În inima Europei există o viață naturală fabuloasă: o explozie a sălbăticiei, care reprezintă căminul a nenumărate vietăți. Munții infiniți, pădurile străvechi, apele nesfârșite, toate acestea găzduiesc creaturi de referință pentru bătrânul continent. Sunt ținuturi ale frumuseții și sălbăticiei unde destinele sunt dictate de anotimpuri. Creaturi parcă desprinse din legendă trăiesc în libertate, aici animalele se luptă pentru supraviețuire. Iar România neîmblânzită dezvăluie toate aceste povești incredibile.

Festivalul „Na Szage” este o întâlnire a oamenilor care iubesc drumețiile și a tuturor celor cărora le sunt apropiate frumusețile naturii, dorința de cunoaștere a unor culturi străine, spritul de aventură. Scopul principal al Festivalului este promovarea ideii de comunicare a experiențelor de călătorie într-un mod cât mai atrăgător și mai interesant. Nu exotismul locurilor este decisiv, ci calitatea experienței și a transmiterii ei – prin intermediul reportajelor, fotografiilor, discuțiilor, dezbaterilor și prezentărilor.

Filmul România neîmblânzită va fi prezentat graţie Auchan Retail România, partener al ICR Varşovia în acest proiect.

 

 

Număr de vizualizări :8http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/oic01vJkNR8?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Aniversare Nicolae Breban, 85 de ani. Laudatio Academician Eugen Si...

Posted: 30 Jan 2019 11:13 AM PST

Joi, 31 ianuarie 2019, ora 13.30, la sediul MNLR din Strada Nicolae Crețulescu 8,  Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la sărbătorirea academicianului Nicolae Breban, cu ocazia împlinirii vârstei de 85 de ani. Laudatio va fi realizat de acad. Eugen Simion, Președintele Secției de Filologie și Literatură din cadrul Academiei Române.

Nicolae Breban, născut în 1934, la Baia Mare, este romancier şi eseist, precum şi directorul revistei Contemporanul, editată de Fundaţia Culturală Ideea Europeană. [Revista Contemporanul este editată de trustul Contemporanul – n.n.] El este unul dintre cei mai importanţi şi prolifici prozatori români contemporani. A debutat literar în revista Viaţa studenţească, în 1957. Opt ani mai târziu, Breban a publicat primul său roman, Francisca (tradus în limbile bulgară şi rusă), distins cu premiul „Ion Creangă” al Academiei Române. În 1966, îi urmează romanul În absenţa stăpânilor, iar în 1968, Animale bolnave, premiat de Uniunea Scriitorilor. Breban a fost redactor-şef al revistei România literară. Breban a semnat scenariul filmului „Răutăciosul adolescent”, precum şi scenariul şi regia filmului „Printre colinele verzi”, o ecranizare a romanului Animale bolnave, inclus în selecţia oficială a Festivalului Internaţional de la Cannes. În 1973, apare romanul Îngerul de gips, iar în 1975, versiunea în limba suedeză a romanului În absenţa stăpânilor. Nicolae Breban a mai publicat volumele Bunavestire (1977), Don Juan (1981), piesele de teatru Culoarul cu şoareci şi Bătrâna doamnă şi fluturele (1981 – 1982, Paris), ediţia franceză a romanului În absenţa stăpânilor (1983, Flammarion, Paris), Drumul la zid (1984), versiunea franceză a romanului Bunavestire (1985, Flammarion, Paris), Pândă şi seducţie (1991), volumul de versuri Elegii parisiene (1992), trilogia Amfitrion (1994) – Demonii mărunţi, Procuratorii, Alberta, Riscul în cultură (1997), Ziua şi noaptea (1998), Stricte amintiri literare (2001), Voinţa de putere (2001), Sensul vieţii. Memorii I (2003), Sensul vieţii. Memorii II (2004) şi Sensul vieţii. Memorii III (2006).

De asemenea, vineri, 1 februarie 2019, ora 11.00, în Aula Mare a Academiei Române (Calea Victoriei 125), va avea loc o sesiune aniversară dedicată academicianului Nicolae Breban, la care vor lua cuvântul acad. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, acad. Eugen Simion, Președintele Secției de Filologie și Literatură, acad. Victor Voicu, vicepreședintele Academiei Române și prof.univ.dr. Mircia Dumitrescu, membru corespondent al Academiei Române.

Număr de vizualizări :13http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/bZvPxikBR6c?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Academia Română: omagiu academicianului Nicolae Breban la 85 de ani

Posted: 30 Jan 2019 11:00 AM PST

Vineri, 1 februarie 2019, Academia Română va organiza sesiunea aniversară omagială dedicată scriitorului Nicolae Breban, cu prilejul împlinirii vârstei de 85 de ani. Evenimentul va avea loc în Aula Academiei Române, începând cu ora 11. Vor lua cuvântul: acad. Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, acad. Eugen Simion, președintele Secției de filologie și literatură, acad. Victor Voicu, vicepreședinte al Academiei Române, și prof.univ.dr. Mircia Dumitrescu, membru corespondent al Academiei Române, care vor omagia personalitatea scriitorului Nicolae Breban, romancier, eseist, poet, dramaturg și publicist cu o carieră literară de peste 60 de ani.

Născut în 1934, la Baia Mare, într-o familie de intelectuali, privită și tratată ostil de către regimul comunist instaurat în România după 1944 (tatăl preot greco-catolic, mama de naționalitate germană), Nicolae Breban se înscrie cu autoritate, încă de la debut, în galeria celor mai mari romancieri români postbelici, primit cu elogii de critica literară.

 

Opera sa, masivă, complexă, problematizantă, avea să fie redactată în câteva etape, marcate de relația autorului cu regimul politic de la București din perioada dictatorială. A debutat editorial în 1965, cu romanul Francisca, pentru care a primit Premiul Academiei Române. În anii imediat următori publică romanele În absența stăpânilor (1966) și Animale bolnave (1967), pentru care primește Premiul Uniunii Scriitorilor din România. În 1977 îi apare romanul Bunavestire, considerat o capodoperă de critica literară și încununat din nou cu Premiul Uniunii Scriitorilor, dar atacat vehement de regimul politic de la București, întrucât autorul intrase în conflict deschis cu Partidului Comunist, denunțând, în 1971, la Paris, tezele culturale dogmatice adoptate de regimul Ceaușescu. Între 1986-1989, exilat provizoriu la Paris, va scrie piesele de teatru Culoarul cu șoareci și Bătrâna doamnă și fluturele și îi apare romanul Drumul la zid, subintitulat poem epic. Om al proiectelor de ample dimensiuni, Nicolae Breban publică după 1990: trilogia Amfitrion (vol. I: Demonii mărunți, vol. II: Procuratorii, vol. III: Alberta), pentru care primește, pentru a treia oară, Premiul Uniunii Scriitorilor, tetralogia epică Ziua și noaptea, tetralogia memorialistică Sensul vieții, volumele de eseuri O utopie tangibilă, Riscul în cultură, Spiritul românesc în fața unei dictaturi. Opera sa literară a fost tradusă în franceză, germană, italiană, suedeză, rusă, bulgară, maghiară, lituaniană, letonă, bucurându-se de o bună circulație internațională.

 

Redactor-șef al revistei România literară până în 1971, Nicolae Breban va inaugura, în 1990, când revine în țară, noua serie a revistei Contemporanul. Ideea europeană, una dintre cele mai vechi publicații românești de politică, știință și cultură (fondată în 1881), al cărei director este și în prezent.

 

În octombrie 1997 scriitorul Nicolae Breban este ales membru corespondent al Academiei Române, iar în 2009 membru titular.

 

 

Număr de vizualizări :13http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/Q31B3YP0ErU?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Marius Oprea despre volumul ”Moștenitorii Securității”, la București

Posted: 30 Jan 2019 10:54 AM PST

Joi, 31 ianuarie 2019, ora 17.00, la Librăria „Mihai Eminescu” (Bulevardul Regina Elisabeta 16, București), va avea loc lansarea volumului ”Moștenitorii Securității”, de Marius Oprea, apărut de curînd la Editura Polirom (ediția a II-a revăzută și adăugită). Prezintă, alături de autor: Ovidiu Șimonca. Lansarea de carte va fi urmată de o ședință de autografe.

Ce i-a deosebit pe securişti de restul oamenilor? Cum au ajuns ei să-i bată, să-i aresteze şi chiar să-i ucidă pe cei cîţiva care aveau curajul să spună că regele e gol şi să-i umilească pe cei care îndrăzneau să asculte într-o tăcere resemnată adevăruri elementare? Formulînd răspunsuri la asemenea întrebări şi plecînd de la propria experienţă a contactului cu Securitatea în 1988, Marius Oprea alcătuieşte o istorie a transformărilor acesteia de la totalitarism la democraţie, cu scopul de a descoperi ceea ce se află dincolo de amintirea traumatizantă sau de mit. Volumul oferă informaţii despre ce s-a ales de moştenirea şi mai ales de moştenitorii fostei poliţii politice comuniste, într-o încercare de a-i cuantifica reziduurile în lumea în care trăim.

„Eroii cărţii nu sînt doar securiştii pe care am avut nefericirea să-i cunosc direct, ci şi activiştii fostului partid comunist, ofiţerii fostului DSS şi informatorii lor, toţi cei care reprezintă atăzi nu numai «securitatea mea», ci «a noastră, a tuturor». Ei, moştenitorii sistemului comunist şi ai poliţiei politice, ei, zeii de lut ai unui trecut întunecat şi ai acestui prezent confuz, sînt personajele acestei cărţi.” (Marius Oprea)

Marius Oprea (n. 1964, Tîrgovişte) a studiat istoria la Universitatea din Bucureşti şi este autorul unei teze de doctorat cu tema „Rolul şi evoluţia Securităţii (19481964)”. A fost consilier al senatorului Constantin Ticu Dumitrescu, fiind implicat în elaborarea Legii de deconspirare a Securităţii, şi a făcut apoi parte din echipa de consilieri a preşedintelui Emil Constantinescu şi a prim-ministrului Călin Popescu-Tăriceanu, pe probleme de analiză politică, luptă împotriva corupţiei şi securitate naţională. A lucrat ca ziarist la revista Cuvîntul şi a fost corespondent al postului de radio Europa Liberă la Bucureşti. A creat, în decembrie 2005, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, pe care l-a condus pînă în 2010 şi unde, în prezent, lucrează ca şef al Compartimentului de Investigaţii Speciale. Mai multe detalii despre autor, aici.

Număr de vizualizări :11http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/wu_HuzWwC3U?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Un proiect special Radio România Cultural: ”Născut în România. 30 d...

Posted: 30 Jan 2019 10:48 AM PST

În anul 2019 se împlinesc trei decenii de la evenimentul istoric cunoscut sub denumirea de Revoluția română din decembrie. Am intrat atunci în epoca democrației, a economiei de piață, a libertății. Radio Romania Cultural își propune ca, sub egida emisiunii Născut în România, sâmbăta și duminica, de la ora 16.00, să sondeze, pe parcursul întregului an, opiniile unor artiști, intelectuali și personalități publice, pe diferite teme generate de existența națiunii sub zodia acestor 30 de ani de libertate. În luna februarie, echipa, coordonată de Anamaria Spătaru, va discuta cu invitații Radio România Cultural despre libertatea câștigată la Revoluție într-un sens larg, prima dezbatere a seriei fiind realizată de Valentin Protopopescu, pe 2 februarie, când îl va avea ca invitat  pe istoricul Constantin Corneanu, pentru a stabili împreună cu acesta condițiile de posibilitate ale Revoluției române din decembrie.

”A fost sau n-a fost?” rămâne, și după 30 de ani, o actuală și importantă întrebare. Georgeta Drăghici va vorbi, pe 3 februarie, cu scriitorul Bogdan Ghiu despre ce a însemnat libertatea pentru el, pentru generația din care face parte, cea care în anii optzeci s-a lovit dur de cenzura și autocenzura impuse de regim, ce orizonturi i s-au deschis după 1990, cât de liber se consideră astăzi, ce înseamnă că „totul trebuie tradus”  în era media și a globalizării.

Pe 9 februarie, la microfonul Radio România Cultural vine muzicianul Paul Prisada, membru fondator al trupei de rock progresiv Accent de la Tulcea. Pe urmele sale s-au aflat, timp de 15 ani, 29 de turnători și 28 de ofițeri de Securitate. Vom afla povestea unui muzician care s-a confruntat din plin cu cenzura și aspecte din dosarul său de la securitate. Spirit critic şi revoluţionar, Dan Perjovschi, invitatul Luanei Pleșea de pe 10 februarie, şi-a căutat propriul limbaj, care să nu vorbească despre ceea ce voiau comuniştii. A devenit activist după 1990, când a şi ieşit pentru prima dată din ţară. Acum este un artist implicat, un promotor al libertatății de expresie.

Pe 16 februarie, antropologul Gheorghiță Geană, invitatul Roxanei Păsculescu, vine cu o analiză a felului în care românul a înțeles libertatea din punctul de vedere al mentalităților tradiționale, al obiceiurilor și tradițiilor, cum a evoluat conceptul de naționalism, ce s-a întâmplat cu limba română în noua epocă. Luana Pleșea îl are ca invitat pe 17 februarie pe Marian Staș, expert în educaţie şi susţinător al unei reforme profunde a sistemului, educația fiind considerată unul dintre domeniile ce nu au reușit să treacă cu succes prin cei 30 de ani de schimbări continue.

Pe 23 februarie,  Corina Negrea discută cu Călin Alexa, fizician consacrat acum, dar care în anii `90 era la început de carieră în locul istoric numit Platforma de la Magurele. Încă student la fizică în 1989, Călin Alexa a fost contemporan cu decăderea cercetării științifice în Romania, a fizicii și a Platformei în anii ’90  dar și cu renașterea acestora. Iar ultimul invitat al lunii are misiunea dificilă de a lămuri aspectele etice ale contextului în care ne găsim. Constantin Vică, interlocutorul Corinei Negrea de pe 24 februarie, a obținut titlul de doctor în filosofie, cu o teză despre tehnologia web și provocările sale de ordine cognitiv, moral și politic. Ariile sale de interes sunt plasate în etica informației și computerelor, filosofia informaticii, filosofie socială și politică, bioetică și critica proprietății intelectuale.

 

Număr de vizualizări :17http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/dkWEmk7N6xg?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Expoziția ”1965 – 1975” de Ciprian Radovan, la Jecza Gallery

Posted: 30 Jan 2019 09:19 AM PST

Sâmbătă, 2 februarie 2019, începând cu ora 19.00, Jecza Gallery  vă invită la vernisajul expoziției ”1965 – 1975” de Ciprian Radovan. Expoziția poate fi vizitată în perioada 2 februarie- 21 martie 2019.

Expoziția ”1965 – 1975” se înscrie în procesul asumat de către Galeria Jecza de recuperare a practicilor inovative abordate de artiștii timișoreni în deceniile 6-8, perioadă în care în Timișoara se experimentau forme de artă ce vor modifica câmpul artelor vizuale românești.

 

Expoziția reia traseul a două momente semnificative din creația artistului: primul ”valorifică un moment bine determinat al nonfigurativului elaborat de Ciprian Radovan, când ieșirea din bidimensional a luat forma unei instalații ample cu caracter ambiental. Numită de artist „ambianță pshihocromă”, această instalație integrativă genera o percepție cromatic-optică variabilă în funcție de poziția privitorului.

 

Paralel, expoziția propune, în premieră, după mai bine de 50 de ani, exercițiile și experimentele formale pe care artistul le-a parcurs în perioada anilor 1966 -1968, realizate în tehnica monotipului. Folosind, drept suport, sticla sau stratul de săpun, aceste tatonări sondau mijloace de expresie situate dincolo de limitele picturalului, mijloc de expresie la care artistul recurgea în mod predilect. Mărturie a unor preocupări manifeste și în opera altor artiști ai generației, ca Roman Cotoșman sau Paul Neagu, exercițiul monotipurilor a pus o amprentă distinctă asupra respectivei perioade, probând amploarea căutărilor prin care artiștii generației tentau abordarea artei. Monotipurile informale din 1966 au intrat în preselecția pentru Bienala Tinerilor Artiști de la Paris, iar cele din 1968, având un vizibil caracter gestualist, nu au fost expuse nici în perioada în care au fost realizate, nici în alte expoziții retrospective.

Textul introductiv al expoziției: Maria Orosan-Telea

Ciprian RADOVAN (n.1939), pictor, critic de artă, unul dintre animatorii majori ai artei timișorene, începând cu deceniul șapte.

Studii inițiale de pictură și desen cu maestrul Julius Podlipny, la care renunță în favoarea cercetării științifice, fără a abandona, însă, creația. Debutul său expozițional a avut loc în 1962. Din 1966 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, membru al Asociației Internaționale a Artiștilor Plastici (AIAP). A fost prieten cu Diet Sayler, Paul Neagu, Roman Cotoșman, Sorin Titel.

Începând cu 1962 participa la peste 300 de expoziții, între care: saloanele anuale ale UAP Timișoara, expoziții naționale (pictură, grafică), expoziții de grup și expoziții reprezentative ale Filialei Timișoara; în țară și peste hotare.

 

Număr de vizualizări :4http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/odZhPlkXzUY?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Sculpturile în sticlă ale artistului Ioan Nemțoi își încheie peripl...

Posted: 30 Jan 2019 09:15 AM PST

În seara zilei de luni, 28 ianuarie 2019, galeria „Brâncuși” de la sediul Institutului Cultural Român din Londra și-a luat rămas bun de la expoziţia „Sculptură în sticlă” a artistului Ioan Nemțoi. Deschisă în 8 noiembrie 2018 cu mare succes de public și cuprinzând o selecție generoasă de lucrări ce fac trecerea de la arta decorativă la sculptură, expoziția a fost închisă în prezența artistului, a curatoarei Mariana Nemțoi și a Sylwiei Krason, fondatoarea și editoarea șefă a revistei de artă contemporană Contemporary Lynx.

Aceasta a fost prima colaborare a ICR Londra cu revista britanică, unul dintre cei mai activi promotori ai artei est-europene în Marea Britanie, în vederea promovării creativității românești în rândul unui public nou și divers. În cadrul evenimentului, Sylwia Krason i-a invitat pe cei prezenți în fascinantul univers artistic al celui ce, deseori, a fost supranumit „Brâncuși al sticlei”, dialogând cu acesta pe marginea bogatului simbolism al lucrărilor sale și a procesului de creație.

„Sculptură în sticlă” a fost cea de-a treia personală a artistului în Marea Britanie, după expozițiile de la the.gallery@oxo, Oxo Tower Wharf din Londra și cea de la sediul companiei McLaren din Woking, inaugurat în 2004 în prezenţa Reginei Elisabeta a II-a. Proiectul a făcut parte dintr-un turneu internaţional derulat în parteneriat cu Institutul Cultural Român în Anul Centenarului, venind în continuarea expozițiilor de la Paris și Bruxelles din toamna anului trecut și continuând cu itinerarea ei la Copenhaga în luna februarie.

Ioan Nemţoi este unul dintre cei mai bine cotaţi artiști români ai momentului, adesea supranumit „Brâncuşi al sticlei”. Lucrările sale se regăsesc în colecţii celebre, precum cea a regelui Harald al Danemarcei, a Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, a lui Kofi Annan sau a lui Vladimir Putin, Emma Nicholson, ASR Principesa Margareta a României, dar şi în Muzeul Vaticanului, Kunst Palast din Düsseldorf, sediul UNICEF, Waterland Neeltje Jans Museum Olanda, Casa Albă sau în galerii prestigioase din Norvegia, Suedia, Olanda, Franţa, Italia, Canada, Japonia, Ungaria, Germania, Belgia. Reuşita artistului constă în ştergerea graniţelor dintre arta decorativă şi sculptura monumentală, graţie unui vocabular plastic propriu. Ioan Nemţoi este cunoscut în întreaga lume pentru „roşu de Nemţoi”, inspirat din răsăritul şi apusul dealurilor moldave.

Mai multe detalii la www.icr-london.co.uk  și https://www.facebook.com/ICRLondon

 

Număr de vizualizări :2http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/11MwrXWf8wE?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Elena Murariu și expoziția eveniment – ”Brazii”

Posted: 30 Jan 2019 08:23 AM PST

Luni, 11 februarie 2019, de la ora 16.30, în spațiile Liceului Pedagogic Ortodox ”Anastasia Popescu” din București (str. Zborului, nr. 7-9), va fi vernisată expoziția ”Brazii” a artistei Elena Murariu, cu un text curatorial semnat de scriitorul Dan Mircea Cipariu.  O expoziție eveniment, închinată martirilor și eroilor,  la apropierea celor 30 de ani de la jertfele tinerilor din decembrie 1989.  Vor vorbi despre autoare și opera sa doamna Mona Șerbănescu, directorul Liceului Pedagogic Ortodox ”Anastasia Popescu”, și părintele Gheorghe Holbea. Elevii liceului vor putea interacționa în și cu spațiul expozițional, prin intervenții vizuale legate de simbolistica Brazilor, iar artista vizuală Ioana Petresco va prezenta, în cadrul expoziției ce va fi deschisă până la data de 25 februarie 2019, un video-art rezonant cu tema Brazilor. ”Bradul este un arbore emblematic al spațiului românesc, cu semnificații multiple ce trimit la viaţă, moarte, verticalitate, demnitate, dârzenie, înălţare spirituală și, mai recent, în ultimii o sută cinzeci de ani, la Crăciun, cu toate bucuriile, dar și cu excesele consumiste. Din păcate, pentru mulți minunea Nașterii Domnului pălește sub jocul de artificii! Și la această nouă expoziție, bradul este o ”curea de transmisie” a unor mesaje ce țin de istoria noastră de la începutul modernității, dar și de cea foarte recentă. Observ cum în iureșul vieții, fie pentru disperată supraviețuire sau fie întru hedonism, așa cum s-au făcut jocurile după 1989, se minimalizează jertfa, se ocultează adevărul, și se uită cinstirea  profundă a martirilor și eroilor neamului. Demersul meu de la Liceul Anastasia Popescu este o lacrimă, o rugă, un strigăt într-o” pădure” curată, sensibilă, cu ”brazi” tineri!”, a declarat Elena Murariu. Expoziția este inclusă în programul Educația prin cultură al Liceului Pedagogic Ortodox ”Anastasia Popescu” din București. ”Expoziția – eveniment pe care o propunem publicului tânăr, în mod special, dar care va emoționa, cu siguranță, pe vizitatorul de orice vârstă, cuprinde, într-o îmbrățișare peste timp, tineri eroi, a căror inimă a bătut pentru Pământul Țării și care ne privesc senini din eternitatea sfințeniei. Că de ei ne despart trei veacuri, ori doar trei zeci de ani… nu ne apare la fel, din perspectiva nemuririi?”, a mărturisit Prof. Mona Șerbănescu, directorul Liceului Pedagogic Ortodox ”Anastasia Popescu” din București. Partenerii media ai evenimentului sunt Radio Trinitas, cotidianul Lumina și AgențiadeCarte.ro.

 

 

Și noi suntem Brazii?

O cercetare vizual-spirituală despre ipostazele jertfirii, cu forma cea mai răscolitoare a jertfirii de sine, ne propune, de câțiva ani, artista Elena Murariu. ”Bradul”, o primă personală ce punea în pagina conceptului despre relația dintre obiectul jertfei și înălțarea spirituală, a oferit, încă din 2015, un întreg instrumentar plastic – pictură, grafică, fotografie, instalație-obiect – în slujba unui discurs mereu atent la detaliul omniscient al simbolului ales. Dacă în 2015 și în anii imediat următori, ”Bradul” recupera scena istoriei trăite și a istoriei asumate de și prin martiriul Sfinților Brâncoveni, iată că, la 30 de ani de la Revoluția tinerilor martiri din decembrie 1989, Elena Murariu duce mai departe rostogolirea simbolului într-o nouă personală – ”Brazii”, într-un context în care citatele vizuale de pe crucile din Cimitirul Eroilor din București se întâlnesc cu citatele fizice ale brazilor doborâți, la fiecare sfârșit de an, de impulsuri consumeriste. Contextul post-istoriei și al bolilor post post-moderniste sunt un fundal al ”Brazilor” ce, parafrazând un vers al lui Lucian Blaga, ar fi putut să fie, dar n-o să fie niciodată. În 2019, discursul Elenei Murariu despre jertfirea de sine e situat la întâlnirea dintre spiritual și consumism, dintre sacru și profan, dintre lumea ce încă mai gândește în versuri și lumea ridicată din cuțite și pahare. Tehnicile plastice urmăresc, uneori cu detaliu și măiestrie de orfevrier, planurile construcțiile ascendente-descendente ale ”Brazilor”, în toate formele lor de expresivitate ante și post-consumeristă, ante și post-inițiere pe drumul Înălțării. Instalația din brazii aruncați la gunoiul deșertăciunii umane face și mai reactivă propunerea de re-semantizare a ”Brazilor”. Astfel, martori ai unui discurs plastic penetrant stilistic și conceptual, suntem puși să alegem fiecare dintre noi felul în care putem rezona cu avatarurile jertfirii de sine. Pentru că, pe un drum sau altul, între bine și rău, dilema ne poate urmări și pe noi: și noi suntem Brazii?

Dan Mircea Cipariu

 

Educația prin cultură

Despre Educația prin cultură, un proiect al școlii noastre – acum, Liceul Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu”- discutăm de mai bine de cinci ani, cu această limpezime a termenilor (dar proiectul a existat, difuz, încă de când a demarat școala însăși, acum un sfert de veac).

În tot acest timp, spațiile claselor, holurile, toate locurile care se pretau la a susține cultural educația, au fost exploatate maximal. S-au succedat expoziții ale unor artiști contemporani renumiți, întâlniri cu mari scriitori, artiști și muzicieni, cu oameni de știință, teologi și jurnaliști, colaborări cu Muzeul Literaturii Române, cu Biblioteca Centrală Universitară, Biblioteca Națională,  Agenția de CArte, cu teatre, ori diverse canale de televiziune și de radio dedicate culturii și educației.

Cartea, Muzica, Artele vizuale, Științele devin tot atâtea provocări valoroase  pentru copiii care cresc într-un mediu unde este privilegiat accesul la descoperire, la reflecție și la exploatarea propriului potențial creativ. Cititori și consumatori de cultură avizați, ei vor forma, sperăm noi, masa critică de care avem nevoie, urmând să susțină, când vor deveni adulți, calitatea reală a educației și a culturii românești.

Istoria, un domeniu atât de invocat astăzi, îi poate aduce pe copii extrem de aproape de evenimente trecute, dar și de oameni, de eroi care vor reprezenta modele către care să își îndrepte aspirațiile. Modele de onestitate, de curaj, de spirit de jertfă.

Expoziția – eveniment pe care o propunem publicului tânăr, în mod special, dar care va emoționa, cu siguranță, pe vizitatorul de orice vârstă, cuprinde, într-o îmbrățișare peste timp, tineri eroi, a căror inimă a bătut pentru Pământul Țării și care ne privesc senini din eternitatea sfințeniei. Că de ei ne despart trei veacuri, ori doar trei zeci de ani… nu ne apare la fel, din perspectiva nemuririi?

Prof. Mona Șerbănescu

 

 

 

Elena Murariu s-a născut în anul 1963 la Zvoriștea, județul Suceava. De la vârsta de 10 ani începe să studieze artele plastice la Botoșani și continuă în Iași, la Liceul ”Octav Băncilă”. Studiile universitare le face la București,  absolvind secția de Artă Monumentală și Restaurare sub îndrumarea profesorilor Ion Stendl și Dan Mohanu. Își va continua studiile la Roma, urmând cursurile de conservare-restaurare picură murală ICCROM. Va lucra câțiva ani ca muzeograf la Muzeul Vasile Pârvan din Bârlad unde va deschide în 1990 prima expoziție personală. A debutat ca grafician și apoi s-a afirmat ca iconar și creator de artă creștină. După anii 2000, a deschis 26 de expoziții personale în țară și străinătate: București, Mogoșoaia, Iași, Paris, Barcelona, Lisabona, Dion, Atena, New York. Cel mai amplu și mai vizibil proiect al autoarei este cel pe care l-a  închinat Sfântului Constantin Brâncoveanu. Ca expert restaurator a restaurat picturile unor biserici de patrimoniu cum ar fi: Bolnița Bistriței, Fundenii Doamnei, Viorești-Slătioara și Gura Motrului. A primit diverse premii și distincții atât în domeniul restaurării cât și al creației dintre care care amintim: premiile UAP pentru artă religioasă 2003 și 2005, premiile Ministerul Culturii pentru restaurarea monumentelor istorice 2007, 2008 și medaliile ”Sfîntul Antim Ivireanul” și ”Ioan Gură de Aur”din partea Patriarhiei Române.

Email: murariuelena@yahoo.com

Site: icone.arts.ro

Constantinbrancoveanu.ro

 

Ioana Petresco s-a născut în anul 1995 la București. A activat timp de 7 ani în Corul de Copii Radio, condus de Voicu Popescu participând în anul 2011 la Festivalul George Enescu. A absolvit Colegiul Național ”Mihai Viteazul” și Universitatea Națională de Arte din București, secția Design. În prezent activează ca artist vizual, realizând fotografie și film.

ioanapetresco.com

Instagram:@ioana.petresco

 

 

 

Liceul Pedagogic Ortodox ”Anastasia Popescu”

www.arc-en-ciel.ro

În anul 1996 lua ființă  Școala ”Anastasia Popescu – Mama Sica”, în cadrul Fundației Preasfânta Fecioară Maria, căreia, Vrednicului de Pomenire Patriarh Teoctist, i-a transmis acordul și Înalta  Binecuvântare, înainte de începerea primului an școlar.  Școala continua proiectul educațional demarat de Grădinița Arc-en-Ciel, înființată cu doi ani înainte (1994).

Datorită metodelor inovative în educaţie şi rezultatelor deosebit de bune obţinute de unitatea de învățământ aflată sub egida sa, Fundaţia Preasfânta Fecioară Maria a primit, în anul 2000, certificatul de instituţie asociată UNESCO.

Nivelul preprimar al școlii obține acreditarea prin OM 5648/14.11.2006, iar nivelurile primar și gimnazial, se acreditează prin OM 3618/19.06.2014.

Pentru nivelul de învățământ „liceal”, profilul „pedagogic”, calificarea profesională „învățător – educatoare”, s-a obținut autorizarea de funcționare provizorie, prin OMENCS Nr. 3490/28.03.2016.

Noul proiect a obținut Înalta Binecuvântare a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în anul 2016.

Liceul Pedagogic Ortodox  Anastasia Popescu  dezvoltă programe care oferă copilului o evoluţie personalizată și îl pregătesc să facă faţă schimbărilor rapide din societate, aducând totodată în atenția familiei și factorilor de răspundere valorile spirituale şi morale pe care le cultivă cu grijă și perseverență, astfel încât acestea să reprezinte repere majore în evoluția fiecăruia.

 

 

 

Vizualizări: 125

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 264

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 42

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

16 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

6. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

7. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

8. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro 11. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

12. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

19. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

20. TIMBREE

www.timbree.ro

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

25. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro 26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor