altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 31 august 2021

“Cum s-a întors la viață un roman condamnat la moarte” plus 9 more


Cum s-a întors la viață un roman condamnat la moarte

Posted: 30 Aug 2021 10:39 PM PDT

Unul dintre cele mai izbutite romane ale realismului magic cu care proza sud-americană avea să cucerească lumea a fost scris de un cehoslovac ghinionist*. Lui Roman Ráž piesele de teatru radiofonic i-au adus celebritate internațională în anii ‵60, cînd  Faust moare de două ori a apărut mai întîi sub formă de scenariu radio. Asta s-a întîmplat în scurta perioadă în care cenzura din Cehoslovacia și-a slăbit vigilența, dezorientată de discuțiile reformiste de la vîrful Partidului Comunist dinainte de Primăvara de la Praga din 1968.

Tînărul Ráž își rescrie Faustul sub formă de roman și în 1969 așteaptă să-l vadă publicat de o editură din Praga. Dar cum după invazia armatelor din țările prietene, în frunte cu tancurile sovietice, din august 1968, Primăvara de la Praga expiase, cenzura s-a întors la treabă. Printre victime, romanul lui Ráž.

 

E drept că Miguel Angel Asturias scosese în 1949 Oameni de porumb, una dintre capodoperele genului. În același an Alejo Carpentier publicase Împărăția acestei lumi, în a cărui prefață folosise termenul de „real miraculos”, dar mult mai cunoscutul roman al cubanezului, Recursul la metodă, avea să apară de-abia în 1974.

După Revoluția de Catifea, Ráž nu s-a grăbit să-și recupereze romanul. Trenul realismului magic trecuse, astfel că Faust moare de două ori a fost publicat de-abia în 2003, ca și cum ar fi fost scris în siajul prozei sud-americane despre dictaturi și dictatori.

Ce-a avut cenzura cehoslovacă cu Faust…, roman despre dictaturile dintr-o țară imaginară din America de Sud? Au stîrnit-o asemănările străvezii dintre totalitarismul socialist și teroarea de dreapta din republica inventată de Ráž. Faust, general în retragere, a fost marioneta politică a dreptei corupte care voia să țină stînga inocentă sub control. Doar că acest exemplu de corupție politică din capitalism, semăna bucățică ruptă cu felul în care Moscova își punea marionetele la conducerea țărilor pe care le avea sub control. Nici manipularea maselor de capitaliștii fără scrupule n-ar fi fost o noutate pentru cititorii cehoslovaci sătui de manipulatorii lor comuniști. Asemănările sînt atît de multe, încît trucul lui Ráž n-a funcționat.

Romanul nu s-a veștejit deloc, nu pare nici măcar fanat de trecerea timpului, ba chiar pare de o actualitate îngrijorătoare pentru noile regimuri democratice din fostele țări comuniste. Cum să inventezi un erou care să scoată țara din criză? Cum se ocupă serviciile secrete de succesul politicienilor și de domesticirea jurnaliștilor incomozi? Întrebările astea sînt subiect cotidian de discuție în democrațiile de dată recentă. Iar loviturile de teatru cu dezvăluiri, care abundă în roman, par croite după același calapod cu dezvăluirile făcute de politicienii din țările estice după ce au pierdut puterea sau sînt în pericol să intre în pușcărie pentru delicte de drept comun. Că alta ar fi fost soarta lui Faust moare de două ori dacă ar fi apărut cînd a fost scris, asta e neîndoielnic. Dar trecerea de care se bucură totuși azi romanul cehului, pare un semn că acest Faust condamnat cîndva la moarte și la uitare s-a întors cît se poate de vioi la viață.

 

Cristian TEODORESCU

 

 

*Roman Ráž, Faust moare de două ori, traducere de Lidia-Veronica Našinková, Editura Cartier, 2014

Număr de vizualizări :5http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/LqcQoocaYFw?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Conferința ,,Limba română, o problemă de securitate națională”

Posted: 30 Aug 2021 06:06 AM PDT

Marți, 31august 2021, ora 11:00, în Salonul Carol I al Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I” din București, Fundația Colegiului Național de Apărare organizează conferința cu tema ,,Limba română, o problemă de securitate națională”. Dr. Cristian PETCU, Președintele Fundației Colegiului Național de Apărare, îi va avea ca invitați pe acad. Valeriu MATEI – Chișinău, prof. univ. dr. Silviu ANGELESCU, prof. Nicolae I. NICOLAE și actorul Marius BODOCHI. În cadrul evenimentului va fi prezentată publicului o Expoziție în cinstea lui Alexei Mateevici, realizată de Muzeul Național al Literaturii Române din București. Coorganizatorii evenimentului: Biblioteca Centrală Universitară ”Carol I” și Muzeul Național al Literaturii Române din București. Partener principal: Alexandrion Group. Evenimentul se înscrie în linia manifestărilor menite să celebreze Ziua Limbii Române.

 

31 august este ziua când, în România, se sărbătoreşte Ziua Limbii Române, această sărbătoare fiind instituită prin Legea 53/2013 şi adoptată de Parlament. Este ziua în care toţi vorbitorii de limbă română din România şi din întreaga lume ar trebui să conştientizeze cât este de important să păstrăm nealterată calitatea limbii române, acest element esenţial în comunicarea interumană.

Este o mândrie pentru toţi vorbitorii de limbă română faptul că aceasta se află în rândul limbilor oficiale ale Uniunii Europene. Este de datoria noastră sa manifestăm respect faţă de limba română, prin a vorbi corect şi prin a cultiva acest respect și generaţiilor viitoare.

 

Număr de vizualizări :106http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/5TLhlsPpDXU?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

„Caravana filmului românesc” ajunge, pentru prima dată, la Târnăveni

Posted: 30 Aug 2021 05:07 AM PDT

„Caravana filmului românesc”, cu ale sale Capodopere ale cinematografiei naționale  soseşte pentru prima oară între dulcile coline ale Târnăveniului, cu cântec şi voie bună. La această întâlnire de gală cu publicul, pe 1 şi 2 septembrie 2021, de la ora 19.30, la Casa de cultură „Mihai Eminescu” vor răsuna glasurile zglobiei Lizuca şi cele ale liceenilor îndrăgostiți. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

 

Pe 1 septembrie, la ora 19:30, orfana Lizuca fuge de mama vitregă, în „Dumbrava minunată”. Câți copii cu părinții plecați în străinătate nu sunt crescuți azi de bunici! În filmul scris de Draga Olteanu Matei, după povestirea lui Mihail Sadoveanu, fetița de şase ani e orfană de mamă şi caută scăpare din ghiarele mamei vitrege, la bunici. Dar înainte de a ajunge la casa bătrânilor, însoțită de câinele Patrocle, ea se strecoară printre minunățiile muzicale ale fermecatului luminiş. De la realizarea filmului, aproape trei milioane de părinți şi copii s-au bucurat, vizionând aventurile ghiduşei copile şi ale cățelușului ei.

 

Pe 2 septembrie, ecranul e invadat de veselia adolescenților din Liceenii”. A fi sau a nu fi îndrăgostită? Dacă eşti, cine ți-e iubitul şi pe care să-l alegi? Cum scapi de vigilența profei de mate, madam Isoscel? Ş mai ales cum treci clasa? E aşa de uşor să iubeşti un egoist? Toate aceste întrebări şi multe altele tulbură mințile liceenilor de clasa a X-a, aflați în fața unui examen care nu le răpeşte însă bucuria de a fi împreună, de a se căuta şi de a se regăsi. Pe ritmul hitului vremii, scris de Florin Bogardo, „Ani de liceu”, ei se îndreaptă cu încredere spre propriul viitor.

 

Când a fost realizat, în 1986, Liceenii” a adus un aer de prospețime, în aerul geros al comunismului. Peste 5 milioane de tineri au luat cu asalt cinematografele vremii, pentru a vedea acest mare success cinematografic, dedicate neliniştilor adolescenței.

 

La toate proiecțiile din cadrul „Caravanei filmului românesc” accesul publicului este liber,  în limita locurilor disponibile!

 

***

Programul Caravanei filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naționale,  la Casa de Cultură „Mihai Eminescu„ din Târnăveni este următorul:

 

Miercuri, 1 septembrie, ora 19.30: DUMBRAVA MINUNATĂ

Regia: Gheorghe Naghi; Scenariul: Draga Olteanu Matei;

Cu: Ernest Maftei, Diana Muscă, Elena Drăgoi, Draga Olteanu Matei, Maria Ploae, Florina Cercel, Cezara Dafinescu

 

Joi, 2 septembrie, ora 19.30: LICEENII

Regia: Nicolae Corjos; Scenariul: George Șovu;

Cu: Ștefan Bănică jr., Mihai Constantin, Oana Sârbu, Cesonia Postelnicu, Tudor Petruț, Tamara Buciuceanu Botez, Ion Caramitru

 

***

Desfășurarea evenimentului implică respectarea tuturor măsurilor de siguranță pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2.

 

***

 

Scopul „Caravanei filmului românesc – Cartea și filmul / Capodopere ale cinematografiei naţionale”, proiect aflat la a VIII-a ediție, este acela de a promova filmul românesc, aducând un omagiu cinematografiei naţionale şi cineaştilor români, fiind singura caravana care promovează exclusiv filmul românesc din toate timpurile. „Caravana filmului românesc” aduce filmul românesc în atenția spectatorilor, promovându-l într-o manieră accesibilă. Filme de patrimoniu şi succese ale ultimilor ani, toate sunt prezentate publicului din toate oraşele ţării, mari şi mici, în spaţii diverse. Aceste evenimente, rememorând marile momente ale istoriei şi prezentului filmului românesc, contribuie la formarea unei culturi cinematografice a publicului tânăr și le aduce spectatorilor cinefili bucuria revederii marilor creații cinematografice românești.

 

***

Asociaţia CineCultura (www.asociatiacinecultura.ro), în parteneriat cu MDV AUDIO STUDIO (www.mdvstudio.ro) şi Digifilm Design, a organizat, începând din vara anului 2013, CARAVANA FILMULUI ROMÂNESC, proiect ce s-a derulat, la nivel naţional, prin cele două secţiuni ale sale: Capodopere ale cinematografiei naţionale şi Cartea şi filmul.

În cei nouă ani de existenţă, Caravana filmului românesc a ajuns în peste 40 de oraşe, având un număr aproximav de 200.000 de spectatori şi consemnând peste 3.000 de referiri în presa locală şi naţională. În cadrul Caravanei, toate filmele au fost prezentate la o calitate artistică şi tehnică de excepţie, fiind refăcute ca sunet şi  imagine.

***

Proiect realizat cu sprijinul CNC – Centrul Naţional al Cinematografiei, UCIN – Uniunea Cineaştilor din România, ANF – Arhiva Naţională de Filme; DACIN SARA – Drepturi de Autor în Cinematografie şi Audiovizual – Societatea Autorilor Români din Audiovizual.

 

Parteneri media: Cineclic, All About Romanian Cinema  – AaRC, Cinefan, RoEvents, Cinefilia,  iFestival.ro, Amos News, Prompt Media, Ultima oră, Timp românesc, Comunicate de afaceri, Urban Things, România pozitivă, Agenţia de Carte, Roportal, GoNext, Biz Plus și Constanța News.

 

În Municipiul Târnăveni, proiectul este realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Târnăveni, al Asociației Junii Târnavei și al Casei de Cultură „Mihai Eminescu”.

 

Număr de vizualizări :53http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/xz87KEL4fpc?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

„Dante – 700“. Expoziție la Biblioteca Academiei Române

Posted: 30 Aug 2021 04:37 AM PDT

Miercuri, 1 septembrie 2021, Biblioteca Academiei Române găzduiește vernisajul expoziţiei „Dante – 700 | «Pentru a revedea stelele»“, eveniment prilejuit de împlinirea a 700 de ani de la moartea marelui poet italian Dante Alighieri, personalitate ce a marcat prin opera și gândirea sa cultura europeană şi universală. Vernisajul va avea loc la ora 13, în Sala „Theodor Pallady“ din Calea Victoriei nr. 125. Vor lua cuvântul acad. Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, acad. Răzvan Theodorescu, vicepreşedinte al Academiei Române, ES Monseniorul Miguel Maury Buendía, Nunțiu Apostolic în România și în Republica Moldova, ES Alfredo Maria Durante Mangoni, Ambasador al Italiei în România, prof. ing. Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române și director general al Bibliotecii Academiei Române, Cristina Popescu, director general Romfilatelia, precum şi curatorii expoziţiei – Gabriela Dumitrescu şi prof. univ. dr. Ioan Cristescu, directorul general al Muzeului Naţional al Literaturii Române. AgențiadeCarte.ro este partener media.

Vor fi expuse în premieră 21 de lucrări de grafică semnate de maestrul Marcel Chirnoagă, aflate în patrimoniul Muzeului Naţional al Literaturii Române, lucrări inspirate de „Infernul“, primul volum din opera capitală a lui Dante, „Divina Comedie“. Pe simeză se vor afla, de asemenea, mini-gravuri în linoleum, realizate de Mac Constantinescu, și ilustrații la ediția din 1935 a volumului „Infernul“, Editura „Scrisul Românesc“. Alături de acestea vor fi prezentate publicului incunabule şi ediţii rare din patrimoniul Bibliotecii Academiei Române, precum și manuscrisele celebrei traduceri din „Divina Comedie“ realizată de poetul George Coșbuc.

 

În cadrul vernisajului va fi lansată emisiunea întregului poștal Dante Alighieri, emisă de Romfilatelia.

 

Expoziția „Dante – 700 | «Pentru a revedea stelele»“ se înscrie într-un ciclu de manifestări culturale organizate în perioada 1-11 septembrie 2021 de Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Academia Română, Biblioteca Academiei Române, Institutul Cultural Român, Romfilatelia şi Teatrul „Nottara“.

 

În zilele de 9 şi 10 septembrie 2021, va avea loc Colocviul internaţional „Dante Alighieri – 700“, desfășurat la sediul Bibliotecii Academiei Române, în Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu“, şi la sediul Muzeul Național al Literaturii Române din str. Nicolae Creţulescu 8. Sâmbătă, 11 septembrie 2021, Teatrul „Nottara“ prezintă spectacolul „Călătoria lui Dante“, un recital al actorului Emil Boroghină.

 

Expoziția organizată la Biblioteca Academiei Române rămâne deschisă pe toată perioada manifestărilor, în intervalul 1-10 septembrie 2021, și poate fi vizitată între orele 10-14. Intrarea este gratuită.

 

 

Număr de vizualizări :47http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/BqnTO8Cc34s?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Ochiul stăpînului îngrașă proza

Posted: 30 Aug 2021 04:31 AM PDT

Am s-o spun de la bun început, ca să nu fie vorbe. Sînt fan Viorel Ilișoi. Și mai cred, fără exagerări și fără parti-pris-uri, că el își merită locul în galeria celor mai mari reporteri ai României. L-am citit cu atenție și cu creionul în mînă. Cu greu aș putea schimba ceva în ordinea cuvintelor, în tactica și strategia frazelor, în construcția subiectelor. Viorel Ilișoi e mare (a fost și la propriu, acum a mai slăbit). E un povestitor desăvîșit, unul care te prinde din numai cîteva propoziții și te duce nesmintit la capătul istoriei. Volumul lui, Strălucitor, apărut la o editură de care nu știe nimeni, Gri, nu a făcut valuri decît printre foarte puținii cunoscători. Dar este unul remarcabil, și strălucitor (cum îi e numele) și întunecat (cum era și mai este România), și comic / autoironic, dar și de un dramatism cum numai filmele de acțiune încheiate la toate scenele pot fi. Privit de departe, e o istorie prescurtată a României, dar privit de aproape, e un destin. Cel al autorului, un luzăr talentat pînă în vîrful unghiilor, un rătăcitor nestatornic, un vagabond care își poartă casa ideilor în spate.

 

Pe scurt, cartea poate fi descrisă ca una de memorii (cum a devenit reporter, cum a primit primul ciubuc, cum era să moară otrăvit de beutură, cum a străbătut țara în lung și-n lat fără o para în buzunar). Realitatea, veridicitatea subiectelor nu poate fi contestată. Oricine le recunoaște, de parcă i-ar fi luminate cu un far (călăuzitor) toate amănuntele și întîmplările relatate. Ai de multe ori senzația, citindu-le, că povestea e lîngă tine, nu trebuie decît să întinzi mîna, s-o pipăi și să urli: „Este!” Trebuie spus de la început: Viorel Ilișoi are harul povestirii. Nu ezită, nu se bîlbăie, nu se încîlcește în explicații. Pagină după pagină, sar dintre rînduri bețivi, camionagii, activiști, ziariști lacomi, vameși (basarabeni) lacomi, primari (cu secretare atașate ca breloc), turnători, celebrități, vagabonzi, milițieni și polițiști, patroni, tractoriști, recepționeri, samsari, afaceriști, poeți, revoluționari, soți și soții îmbîrligați în aventuri galante și contondente… Magic la Ilișoi e cum izbutește să construiască caractere și obiecte perfect definite din cîteva cuvinte. O cameră video e „o șaormă cu lentilă”. „Articolele erau niște însăilări jalnice, ceva între tinichigerie și abecedar.”  „A strâns cartea la piept cum strânge un copil o păpușă.” „Când fotografia, el ducea aparatul la ochi, iar Dumnezeu apăsa pe declanșator.” Costică Noapte „era combustibilul acelui motor care scotea pe țeavă… o gazetă”. „Dacă n-are cine să-ți dea cu rulmentul peste ouă, roagă un vameș.” Mulțimea citatelor expresive și vizuale e enormă. Vezi și ce nu se vede, dincolo de aparențe. De aceea, cartea e una dintre acelea care, cum se spune, nu se lasă din mînă. Călătorim prin biografia reporterului Ilișoi iute ca săgeata.

A doua interpretare (sau al doilea nivel) e nițel mai greu de perceput. În toată această carte există un erou principal nevăzut, prin ochii văruia privim și judecăm lumea. E un erou mereu sărac, ghinionist, pierdut, urmărit, agasat, hulit, pus la încercare ca Prîslea din poveste. Dar dincolo de aventurile care irump de peste tot, avem o biografie, un bildungsroman ascuns. Eroul nostru e la început tînăr și naiv, apoi exaltat și cutezător, apoi uns cu toate alifiile. Se îmbată, se îndrăgostește, devine părinte, părăsește provincia pentru București, are copil, fuge de acasă, își răpește familia, se desparte, devine tot mai cocoșat de datorii, tot mai răzuit de viața cotidiană. La sfîrșit, cînd se uită în urmă, viața lui e praf și pulbere. Tot ce rămîne din ea e o poveste făcută din povești mai mici, strălucitoare și tonice, care, la rîndul lor sînt mozaicuri de întîmplări mici, mici. Și tot așa, pînă în momentul care deschide cartea și destinul acestui luzăr iluminat: o monedă comunistă de cinci lei. Abia atunci simți cum, printre hohotele de rîs, Făt Frumos Ilișoi își acoperă ochii.

 

Florin IARU

Număr de vizualizări :761http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/ANzrSTziFb4?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Mimi Brănescu vine la ROD SCRIPT într-un atelier de scenaristică

Posted: 30 Aug 2021 04:30 AM PDT

Dacă ai o idee pentru un serial de ficțiune, ai ocazia să o transformi în scenariul unui episod pilot, împreună cu unul dintre cei mai bine cotați scenariști de televiziune din România. Scenaristul și dramaturgul Mimi Brănescu, cel care a semnat, printre altele, scenariul serialului ”Las Fierbinți” difuzat de ProTv, va coordona, în perioada 15 septembrie – 30 octombrie 2021, un atelier de tehnici de scenaristică pentru serii de televiziune și pentru platforme de tip video on demand ca Netflix, HBO sau Amazon Prime.

 

ROD SCRIPT este un atelier organizat în cadrul ROD Festival – Zilele Recoltei Cinematografice, editia a II-a,  un proiect al asociației DocuMentor  cuprins în programul cultural prioritar TM2023 RESTART al Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara și realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara şi al Consiliului Județean Timiş.

 

Atelierul este deschis începătorilor, amatorilor de cinema și celor care doresc să își însușească tehnicile de scriere ale unui scenariu dintr-un film, iar participarea în cadrul atelierului este gratuită, în limita locurilor disponibile. Înscrierile la atelierul de scenaristică ROD SCRIPT au început și se vor termina pe 10 septembrie 2021.

 

Împreuna cu scenaristul Mimi Brănescu participanții vor analiza secvenţe din filme de referinţă din cinematografia universală și vor fi îndrumaţi pentru a îndeplini toţi paşii necesari scrierii scenariului, de la idee la redactarea finală. Participanții selectați care nu sunt din Timișoara vor beneficia de cazare gratuită pe durata atelierului.

 

Astfel, prima parte din atelier se va desfășura online, iar a doua parte va avea loc fizic, timp de trei zile, la Timisoara. 

 

Cei interesați pot trimite un CV și un synopsis de o pagină, o idee sau o propunere pentru un episod pilot, la care, după caz, pot adăuga o secvență, un dialog sau alte materiale relevante până pe 10 septembrie, la adresa  monaiepan@yahoo.com. Pentru informații suplimentare puteți contacta Asociația DocuMentor la telefon 0723299322.

 

Pe 28 octombrie cel mai bun episod pilot realizat în cadrul atelierului va beneficia de o lectură la masă cu actori și va fi răsplătit cu o diplomă și un premiu în valoare de 500 de euro în cadrul unui eveniment public organizat la Universitatea de Vest din Timișoara.

 

Despre Mimi Brănescu

Actorul și dramaturgul Cornel Mimi Branescu s-a născut pe 31 martie 1974 la Lehliu, județul Călărași. A studiat arta actorului, clasa Olga Tudorache, la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” – București, promoția 2000. A jucat în „Îmblînzirea scorpiei” de W. Shakespeare, regia Mihai Maniuțiu, și în „Trilogia belgradeană” de Biljana Srbljanovic, regia Theodor Cristian Popescu, ambele la Teatrul „Bulandra”, în „Somnoroasa aventură” de T. Mazilu, „Zoo story” de Edward Albee, „Comedia erorilor” de W. Shakespeare la Studioul „Casandra”.

Cu rolul Bucsan din „Ultima oră” de Mihail Sebastian a obținut premiul de interpretare în cadrul Galei Absolvenților, în 2000. S-a facut remarcat în spectacolul „Arta”, de la Comedie, unde și-a jucat rolul la fel de inteligent ca de obicei. Cel mai des îl putem vedea acum în cinematografe, ca medic în „Moartea domnului Lăzărescu”. A început să scrie teatru, iar piesa lui, „Bigudiuri”, jucată la Nottara, ține afișul de aproape două stagiuni. Despre piesele sale spune că „toate au câte un defect, și asta pentru că nu știu să scriu teatru, ci dialoguri bune. Promit că n-am să mai joc în piesele scrise de mine”. E la fel de tranșant cu ceilalti: „Nu mă înțeleg cu oamenii care cred că doar ei știu ce înseamnă teatrul. Mă enervează lipsa de generozitate. Atunci când oamenii nu-și întind mâini de ajutor, ci asteaptă un pahar cu apă”.

 

ROD SCRIPT este un atelier organizat în cadrul ROD Festival – Zilele Recoltei Cinematografice, ediția a II-a, un proiect al asociatiei DocuMentor cuprins în programul cultural prioritar TM2023 RESTART al Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara şi al Consiliului Județean Timiş. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Primăriei Municipiului Timişoara şi a Consiliului Local Timişoara. Conținutul proiectului cultural și modul în care rezultatele acestuia pot fi folosite reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor și beneficiarului finanțării. Primăria Municipiului Timişoara şi Consiliul Local Timişoara nu sunt responsabile pentru conținutul materialului și modul în care acesta ar putea fi folosit.

Proiect susținut de: Primăria Municipiului Timișoara, Consiliul Județean Timiș și Centrul Național al Cinematografiei.

Parteneri: KineDok, One World România, Universitatea de Vest Timisoara, Cinepub, Kuda.org (Serbia), Caravana Medicală Împreună pentru viață ATI Timisoara

Sponsori: Hella și Groupama

 

 

Despre DocuMentor

 

DocuMentor este prima asociație a cineaștilor și a producătorilor independenți de film documentar din România. DocuMentor grupeaza regizori si producatori de film documentar din Romania. Proiectele noastre acoperă: reforma TVR, un centru regional de film în partea vest a Romaniei, coproducții internaționale de film. Printre obiectivele noastre principale se numără: accesul producătorilor români la co-producțiile internaționale, dar și o reprezentare mai bună pe piața de profil, crearea premiselor favorabile realizării documentarelor românești la un standard ridicat prin colaborarea cu experți străini, cât și o relaționare eficientă între profesioniștii din această industrie.

 

 

Număr de vizualizări :54http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/oX00Vke6VnQ?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Paula Hawkins: „Sunt mereu în căutarea unor locuri bune de ascuns c...

Posted: 30 Aug 2021 04:26 AM PDT

După succesul răsunător pe care l-a avut cu thrillerul „Fata din tren”, tradus în 50 de țări și ecranizat, urmat apoi de „În ape adânci”, anunțul apariției celui de-al treilea roman al Paulei Hawkins, ”Focul mocnit”, a pus fanii pe jar. Scriitoarea britanică și-a plasat singură ștacheta creativității la nivel foarte ridicat, iar așteptările cititorilor sunt pe măsură. ”Focul mocnit”, care va fi publicat de Editura Trei pe 31 august, simultan cu lansarea internațională, are toate elementele pentru a se înscrie în seria romanelor de succes ale scriitoarei britanice: un tânăr măcelărit în barca sa ancorată într-un port londonez, șase personaje, toate suspecte, secrete întunecate, dureri sufletești niciodată vindecate, iubiri nepermise, trădări și răzbunare. Paula Hawkins adaugă și o intrigă secundară thrillerului său, care se intersectează cu cea principală: un viol urmat de crimă, o lașitate îndelung tăinuită care, odată mărturisită, devine subiectul unui roman cu uriaș succes de public. Realitatea devine ficțiune, însă coșmarul imaginat se întoarce din nou în realitate.

Complicat, inventiv, cu întorsături surprinzătoare de situație și uneori cu tente macabre, universul ultimului roman al Paulei Hawkins stârnește curiozitatea. De unde vin subiectele sale? Sunt inspirate din crimele reale sau doar produsul imaginației unuia dintre cei mai buni autori de thrillere din momentul actual? Într-un interviu pentru Good Reads, Paula Hawkins a explicat cum i-a venit ideea ultimului său roman, Focul mocnit: „Mi se întâmplă frecvent să-mi vină întâi ideea unui personaj, apoi să pornesc în căutarea poveștii lui. În cazul acestui roman, am început cu personajul Laura. Am auzit de la prietena unei prietene o istorie despre cineva care a avut un accident în adolescență, a fost făcut praf și a rămas cu o problemă de sănătate emoțională – dezinhibiția. Mi s-a părut o situație interesantă, pentru că îți pune în față tot felul de provocări. Una dintre ele e că pari normal, dar, de fapt, ai tot felul de probleme cu temperamentul și controlul impulsurilor, ceea ce i-ar putea face pe oameni să te judece greșit. M-am gândit că acesta ar fi un personaj interesant într-un roman”.

Victimă a unui accident în adolescență, apoi victimă a propriului temperament, incapabilă să-și controleze impulsurile, personajul Laura are un rol-cheie în thrillerul Focul mocnit. Modul său aparte de a se comporta o trece în fruntea listei de suspecți în cazul uciderii cu bestialitate a tânărului Daniel Sutherland. Cât privește ideea acestei crime, Paula Hawkins explică modul cum i-a venit ideea: „Eram la Londra și mă plimbam pe lângă Regent’s Canal, locul unde este plasată acțiunea romanului. Mă uitam la toate acele case plutitoare, ancorate de-a lungul canalului și mă gândeam că, dacă ai ascunde un cadavru în ele, ar dura ceva timp până să-l descopere cineva”.

Indiferent dacă scrie un roman în acel moment sau tocmai a finalizat unul, imaginația „cam morbidă” a Paulei Hawkins – după cum ea singură recunoaște – nu ia niciodată pauză. Autoarea Focului mocnit își amintește cum, într-o vacanță în Italia, traversând un pod mărginit cu bare de siguranță cam șubrede, se gândea ce simplu e să îmbrâncești pe cineva care să dispară apoi fără urmă în apele canalelor. „Am, într-adevăr, o imaginație cam morbidă, macabră. Tind să observ latura întunecată a lucrurilor și sunt mereu în căutarea unor locuri bune de ascuns cadavre!”, mai spune Paula Hawkins.

 

Număr de vizualizări :39http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/1cxaOHTpiNs?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Expoziţie de artă contemporană românească și conferință la Galeria ...

Posted: 30 Aug 2021 02:09 AM PDT

Galeria suedeză CFHILL în parteneriat cu ICR Stockholm, organizează expoziţia de grup Mirror, Mirror? – Contemporary Selfhood in Romanian Art ce reunește lucrările a doisprezece artişti români contemporani, într-o explorare a constiinţei de sine, într-o lume interconectată global, dominată de imagini.

Printr-o selecţie de picturi, desene şi fotografii, se dezvăluie modul în care elemente din lumea contemporană acţionează precum nişte oglinzi amăgitoare. Acești ani formativi ai artiștilor în România au fost marcați de un mediu tranzițional fragil psiho-social de la comunism la capitalismul democratic – au fost definiți de eforturile de a integra dimensiunea Globală la propriul lor sine. Arta lor creatoare, din această perspectivă înglobează modalitățile multiple în care ne privim pe noi înșine; explorează experiențele „încorporate” ale artiștilor de recunoaștere denaturată și eforturile de a evita subiectivizarea. Oferind un cadru ludic în care recunoașterea și categorizarea nu sunt tratate vădit, așteptările noastre legate de simțuri și prezență sunt puse sub semnul întrebării numai în măsura în care este nevoie de a organiza cu sens asemenea imagini către o conștiință de sine unificată. Expoziţia, care cuprinde aproximativ treizeci de lucrări ale artiştilor Alex Mirutziu, Dan Beudean, Ciprian Mureşan, George Cringasu, Hortensia Mi Kafchin, Marcel Rusu, Mircea Suciu, Mirela Moscu, Norbert Filep, Pavel Grosu, Radu Oreian, Tincuţa Marin este prima şi cea mai mare expoziţie de grup din capitala suedeză, dedicată artei contemporane româneşti. Selecția lucrărilor a fost realizată de CFHILL împreună cu cele două curatoare Irina Gerdman şi Carmen Casiuc.

Expoziția de la sediul Galeriei CFHILL (Västra Trädgårdsgatan 9, Stockholm) va fi deschisă în perioada 3 septembrie – 1 octombrie 2021.

Cu ocazia deschiderii expoziţiei, ICR Stockholm va organiza, pe data de 3 septembrie, discuţia „Reflecții despre reprezentarea sinelui din Transilvania contemporană” având-i ca invitați pe Carmen Casiuc, co-curatoarea expoziţiei “Mirror, Mirror” și editorul și curatorul suedez Ashik Zaman. Ţinând cont de factorii interni şi externi care au contribuit la construcția unei noi identități culturale românești, discuția analizează cazul particular al scenei de artă contemporană din Cluj-Napoca. Oraşul transilvănean, a evoluat în ultimul deceniu într-un centru dinamic al producției artistice vizuale contemporane, dând naştere unuia dintre cele mai interesante fenomene din istoria artei recente sub eticheta „Școala din Cluj”- un grup informal de artiști care explorează transformările sociale din anii tranziției de la comunism la o societate democratică deschisă. La un deceniu din momentul în care orașul a ajuns în prim-planul presei internaționale pentru realizările scenei artei contemporane româneşti şi la mai bine de 30 de ani de la căderea comunismului, evenimentul prezintă opera artiștilor din două generații de tranziție care definesc noua identitate culturală românească pentru ei, pentru ceilalți români și pentru lume.

Expoziţia se încadrează în seria evenimentelor care marchează aniversarea a 15 ani de existenţă a Institutului Cultural Român din Stockholm.

Carmen Casiuc (n. 1994 Pașcani, România) este curator independent, critic de artă și cercetător care trăiește și lucrează în Bucureşti. A absolvit în 2016 cu o licență în Istoria și Teoria Artei la Universitatea Națională de Arte din București și a urmat un program de masterat în Studii Vizuale la Universitatea din Lyon, Franța. Articolele sale au fost incluse în prestigioasa revistă de artă românească, Revista Arta și cartea Rethinking the Image of the World: Projects and sketches, editată de Cristian Nae și Adrian Bojenoiu și publicată de editura internațională Hatje Cantz în 2020. Între anii 2018-2019 a fost curator la Atelier 35 și a continuat să colaboreze în calitate de curator independent și cercetător cu galerii private precum Nicodim Gallery (București și Los Angeles), Jecza Gallery (Timișoara) și Good Buy (București și Lausanne).

Ashik Zaman este curator al Asociaţiei Artiştilor Suedezi. El este fondatorul şi editorul-șef al publicației online, precum și platformei artistice mobile C-print, o inițiativă necomercială cu scopul de a promova arta contemporană și de a evidenția diversitatea în expresia artistică. Cel mai recent proiect al editorului curatorului Ashik Zaman este expoziţia FUTURE WATCH, o expoziţie de grup a zece artişti emergenţi, din Suedia şi internaţionali, prezentată la Casa de Cultură a oraşului Stockholm

Galeria de artă CFHILL, înfiinţată în 2016, este una dintre cele mai dinamice galerii din capitala Suediei ce îşi concentrează activitatea pe prezentarea de expoziţii şi artişti emergeţi şi consacraţi, creând un dialog între generaţii. Spaţiul independent de artă, întins pe o suprafaţă de 800 mp este situat în centrul capitalei suedeze (Västra Trädgårdsgatan 9, Stockholm) şi funcţionează ca un consilier de artă pentru instituţii, companii şi colecţionari privaţi, cultivând relaţii şi colaborări cu mai mulţi actori-cheie din lumea artei. https://bit.ly/3gIqLHi

// anunță ICR Stockholm.

Număr de vizualizări :38http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/8_xCatm6fGw?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

FEST-FDR: Spectacolul ”TOATE LUCRURILE PE CARE MI LE-A LUAT ALOIS” ...

Posted: 30 Aug 2021 01:06 AM PDT

Spectacolul ”TOATE LUCRURILE PE CARE MI LE-A LUAT ALOIS”, producție a Reactor de Creație și Experiment (Cluj), programat joi, 2 septembrie 2021, ora 19:00, la Sala Mare, în cadrul FEST-FDR, nu se va putea deplasa la Timișoara din motive medicale.

În locul acestei reprezentații, compania clujeană Reactor de Creație și Experiment va prezenta spectacolul-experiment UN COPIL PE UN LITRU DE BENZINĂ, creație colectivă, rezultatul unui laborator de lucru în care opt tineri artiști cercetează metodele teatrului devised și performativ în cadrul rezidenței de creație Fresh Start. Spectacolul pleacă de la o situație anodină: trei oameni într-o benzinărie, la jumătatea drumului. O femeie de serviciu, un benzinar, un client și o zi pe care o tot trăiești. Un pod care se construiește și se dărâmă peste un lac, un drum spre Paris, un copil în burta mamei, în spațiul straniu dintre umor absurd și tragedie cotidiană. Cât conținem și cât ne conțin amintirile noastre? Cum ne împăcăm cu tot ce ni se întâmplă? Ne e de ajuns simplul triumf că reușim să avem un corp, o identitate, o memorie? Ce trebuie să dăm la schimb ca să mergem mai departe?

 

Vă așteptăm la spectacol joi, 2 septembrie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului Național. Biletele deja achiziționate la reprezentația TOATE LUCRURILE PE CARE MI LE-A LUAT ALOIS rămân valabile pentru spectacolul UN COPIL PE UN LITRU DE BENZINĂ sau contravaloarea lor poate fi recuperată de la Agenția de bilete „Mărășești”.

 

// anunță organizatorii.

Număr de vizualizări :22http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/qlZD2GJzznk?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Ziua Limbii Române: cursuri, expoziții, muzică, film, teatru și con...

Posted: 30 Aug 2021 12:08 AM PDT

Ziua Limbii Române este sărbătorită și în acest an, la data de 31 august, în reprezentanțele Institutului Cultural Român prin cursuri, muzică, expoziții, filme românești, publicații sau evenimente online.

 

Institutul Cultural Român de la BRUXELLES

Un deceniu de limba română predată studenților străini Reprezentanța din Bruxelles i-a adresat profesoarei Elena Cărbunaru-Butușină invitația de a vorbi despre bucuria de a preda limba română în Belgia și despre satisfacția resimțită, atât de ea, cât și de studenți, în timpul acestei călătorii lingvistice comune. Cursurile de limba română pentru străini reprezintă unul dintre cele mai importante proiecte de continuitate ale Institutului și contribuie, în egală măsură, la strategia de promovare a culturii și civilizației românești. Timp de un deceniu, cursurile au contribuit la diversificarea categoriilor de public cu acces la cultura română. Fie că vorbim despre interese profesionale, fie culturale, cursurile nu reprezintă doar modalitatea clasică de a descoperi tainele limbii române, ci și o incursiune în spațiul românesc, admirat pentru istoria, tradițiile și particularitățile sale.

 

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la CHIȘINĂU

Concerte, concurs și conferințe, pentru publicul din Republica Moldova La Concertul extraordinar Youth Orchestra, alături de La La Play Voices, de pe 31 august, din Scuarul Catedralei din Chișinău, participă 60 de tineri muzicieni din Moldova, cu 10 muzicieni din partea stângă a Nistrului, din România, Ucraina, Olanda, Franța, Spania și Elveția. Muzicienii din Europa sunt prezenți prin programul de mobilitate „MusXChange”, ediția a 2-a, finanțat de Comisia Europeană prin programul Europa Creativă, la care MNYO este partener. Solistul concertelor este unul din cei mai renumiți pianiști din lume, Simon Trpčeski. Din acestă amplă manifestare, ICR Chișinău sprijină trei concerte ale Moldovan National Youth Orchestra, pe 29 august – Institutul muncii / Parc Râșcani, pre-concert copii Voices; pe 30 august – Concert Extraordinar Youth Orchestra împreună cu La La Play Voices, cu 200 copii, în Scuarul Catedralei din Chișinău. Pe 31 august, în Aula Academiei de Științe a Moldovei, are loc un alt concert, dedicat marelui poet național Mihai Eminescu, dirijat de Andriano Marian, trompetist de excepție, dirijor și fondator al Orchestrei Naționale de Tineret a Republicii Moldova (MNYO) și al proiectului de expediție națională și muzică clasică din Republica Moldova, La La Play. Dana Efremova este o binecunoscută violonistă şi cântăreață de operă a Teatrului Național de Operă și Balet Maria Bieșu din Chișinău. Concursul de poezie, proză și eseu „Limba Română este patria mea!” (Nichita Stănescu), organizat în colaborare cu Consulatul General al României la Bălți, Episcopia de Bălți, fostă a Hotinului, a Mitropoliei Basarabiei și Direcția Învățământ Soroca este adresat tinerilor iubitori ai limbii române și se află la a doua ediție. Aceștia trebuie să aibă domiciliul în municipiul Bălți și în raioanele Rîbnița, Briceni, Rîșcani, Glodeni, Sîngerei, Dondușeni, Soroca, Drochia, Telenești, Edineț, Fălești, Camenca, Florești, Ocnița, Soldănești, Rezina, Ungheni. Competiția este organizată pe două secțiuni, elevi de școală generală, ciclul gimnazial, respectiv elevi de liceu și studenți. Congresul Mondial al Eminescologilor, ediţia a X-a, „Eminescu și lumea valorilor” se va deschide solemn, în Sala Azurie a Academiei de Științe a Moldovei, pe 31 august, dar și la Centrul Academic Internațional Mihai Eminescu, pe 1 septembrie. Vor prezenta scurte alocuțiuni acad. Mihai Cimpoi – președintele Congresului Mondial al Eminescologilor, acad. Ion Tighineanu – președintele Academiei de Științe a Moldovei, acad. Valeriu Matei – directorul ICR Mihai Eminescu. Un alt invitat, conf. univ. Pompiliu Crăciunescu, de la Universitatea de Vest din Timișoara, va prezenta lucrarea „Eminescu și problema culturii”. Pe 1 septembrie, la Centrul Academic Internațional Eminescu, sub genericul ediției a X-a, „Eminescologia – noi apariții editoriale, noi traduceri”, vor avea loc scurte alocuțiuni și intervenții, referitoare la analiza noilor studii consacrate operei eminesciene, a traducerilor, dar și mese rotunde. Totodată, vor fi prezentate noile achiziții de carte ale Centrului Academic Internațional Mihai Eminescu. Comunicările vor fi publicate în presa periodică, în revistele cu profil științific ale Academiei Române și ale Academiei de Științe a Moldovei, precum și în buletinul special „Mihai Eminescu”.

 

Institutul Cultural Român de la ISTANBUL

Dublă aniversare: 200 de ani de la nașterea lui Vasile Alecsandri și sărbătorirea Limbii Române La 200 de ani de la nașterea poetului, dramaturgului și diplomatului Vasile Alecsandri și în contextul celebrării Zilei Limbii Române, ICR Istanbul a pregătit două filme speciale, ce vor fi postatemarți, 31 august, pe pagina oficială de Facebook și canalul YouTube al reprezentanței. În primul film, poetul turc Mesut Șenol vorbește despre viața și opera lui Vasile Alecsandri, personalitate majoră a culturii naționale și recită în limba turcă câteva dintre poemele marelui poet român, „Hora Unirii” și „Sfârșitul iernii”, în traducerea lui Kerim Altay, respectiv, Ismail Ziyayeddin. Acestea au fost publicate în antologia „Poezie contemporană românească”, Editura Özgür, cu sprijinul ICR Istanbul. Materialul va fi completat de un alt film, o interpretare a poeziei „Hora Unirii” de Vasile Alecsandri, pregătită de șaisprezece cursanți, înscriși în primul semestru al cursurilor de limbă română pentru străini, cu o introducere susținută de profesoara de limba română Jenny Marilena Șișli.

 

Institutul Cultural Român de la LISABONA

Literatura română la feminin Anul acesta, ICR Lisabona va celebra Ziua Limbii Române prezentând în mediul online literatura română „la feminin”. Astfel, se are în vedere aducerea în prim-plan a literaturii noastre contemporane, prin vocile unor importante scriitoare române, poete sau prozatoare, din generaţii diferite, traduse în limba portugheză.Campania de promovare se va desfășura în perioada 30-31 august, pe paginile de Facebook, Instagram și Twitter ale ICR Lisabona. Vor fi publicate o serie de fragmente în română, împreună cu traducerea în portugheză, din operele scriitoarelor Diana Adamek, Magda Cârneci, Gabriela Adameșteanu, Ileana Mălăncioiu, Ana Blandiana, Angela Marinescu, Ioana Bâldea Constantinescu, Grete Tartler, Alina Gherasim, Liliana Ursu și Florina Iliș.

 

Institutul Cultural Român de la LONDRA

Celebrarea Zilei Limbii Române și marcarea a 500 de ani de la Scrisoarea lui Neacșu La ICR Londra evenimentul are o miză dublă: sărbătorirea Zilei Limbii Române și omagierea a 500 de ani de la redactarea primului document istoric în limba română, Scrisoarea lui Neacșu. ICR Londra va difuza, pe canalele online ale reprezentanței, o prelegere susținută de dr. Oana Uță Bărbulescu, lingvist și lector de limba română în cadrul Universității Oxford și conferențiar la Facultatea de Litere a Universității din București. Prelegerea va fi accesibilă unui public larg, interesat de morfologia și sintaxa istorică, de istoria și structura limbii române și de dialectologie. În această marjă, vor începe și cursurile de limba română pentru copii și adulți, organizate în 5 module.

 

Institutul Cultural Român de la MADRID

„Ziua porților deschise”, dezbateri și expoziția „George Enescu: viața și activitatea” Marți, 31 august, este „Ziua porților deschise”, pentru biblioteca reprezentanței, al cărei fond de carte conține 5000 de volume, în română și în spaniolă, peste 600 de materiale multimedia și aproximativ 3000 de reviste tematice. Vizitatorii vor primi cărți, dicționare, CD-uri sau alte materiale în limba română. Vor fi prezentate activitățile Institutului, agenda culturală și vor fi promovate cursurile de română pentru adulți, cel mai longegiv program al ICR Madrid. Seara, de la ora 19.00, va fi organizată dezbaterea „Limba română în Spania. Între intercultural și transnațional”, transmisă în direct, pe pagina de Facebook a reprezentanței. Participă profesorul Javier Helgueta Manso, cu prelegerea „Dialog hispano-român și transnațional: câteva cazuri din perspectiva limbii poeziei în Spania actuală”, profesoara Eugenia Popeangă, cu prelegerea „Limba și literatura română la Universitatea Complutense din Madrid” și profesorul Diego Muñoz Carrobles, cu prelegerea „Româna și spaniola în contact în Comunitatea Madrid”. Conferința va fi moderată de Maria Floarea Pop. La Galeria ICR Madrid va fi deschisă expoziția „George Enescu: viața și activitatea”, realizată de Muzeul Național George Enescu din București. Expoziția cuprinde 24 de panouri fotografice, cu momente importante din viața muzicianului român, precum și etape relevante ale carierei componistice, cu accent pe capodopera „Œdipe”, aspecte din întâlnirile maestrului cu marii artiști contemporani, cum ar fi violoncelistul, compozitorul și dirijorul spaniol Pablo Casals. Expoziția marchează 140 de ani de la nașterea marelui muzicianul român și va fi deschisă între 31 august și 15 septembrie. Intrarea la evenimente este liberă, accesul publicului fiind posibil în funcție de restricțiile sanitare impuse de autoritățile locale, la data prezentă.

 

Institutul Cultural Român de la PARIS

Reprezentanța sărbătorește Limba Română prin cinema Folosirea suportului cinematografic poate fi un argument de promovare a limbii române, iar ICR Paris propune o seară de film românesc contemporan, pentru cei peste 45 000 de abonați online, pe pagina de Facebook. „Omul roș”, realizat de Mugur Vărzariu și produs de cunoscutul regizor de film Bogdan Mureșan, în casa de producție Kinotopia va fi accesibil pe 31 august, ora 20.00. În același context, reprezentanța oferă celor interesați informații referitoare la cursurile de limba română de la ICR Paris. Amintit de Le Figaro ca fiind un film care „contează”, „Omul roșu” a fost prezent în competiția Festivalului de documentar de la Pessac, în 2019, dar și în competiția celei de-a opta ediții a Festivalului Internațional de Film Cinepolitica (2019, București).

 

ACCADEMIA DI ROMANIA IN ROMA

„Dimmi tre parole… in romeno!”, „Spune-mi trei cuvinte… în română!” Elevii de la cursurile de limba și cultura română – nivel Începători și Intermediari organizate de Accademia di Romania in Roma și ICR, având-o ca profesor coordonator pe dna Nicoleta Neșu, au realizat o suită de înregistrări pe care le-au montat într-un scurt film postat pe canalul de Youtube „Romeno in Accademia”. Fiecare dintre cursanții care au răspuns cu plăcere și cu mare interes la această nostimă provocare a dorit să împărtășească, colegilor și tuturor celor interesați, curiozitatea și atracția pentru cultura și pentru limba română, descoperirile pe care le-a făcut, experiența de învățare a limbii române, precum și aprecierea pentru curs și pentru profesorul care predă. Accademia di Romania in Roma va posta pe pagina de Facebook acest montaj de Ziua Limbii Române, dând acestei celebrări o nuanță de prospețime și de actualitate, dovedind interesul de care Limba Română se bucură în Peninsulă și, nu în ultimul rând, pregătind în acest fel și începerea noului an academic, care va readuce publicului posibilitatea de a se înscrie la cursurile organizate de Accademia di Romania in Roma și de ICR.

 

Institutul Cultural Român de la TEL AVIV

„Venerabilul Caragiale”, eveniment multidisciplinar Un eveniment literar de excepție, „Venerabilul Caragiale”, dedicat marelui scriitor național, moderat de Cleopatra Lorințiu, va avea loc în limba română, marți, 31 august, la sediul ICR Tel Aviv. Din Israel vor participa Dan Romașcanu, blogger de teatru și film: „Caragiale în teatru și film, de-a lungul timpului”; dr. Lucian Zeev Herșcovici, cercetător și istoric: „Evreii și chestiunea israelită în opera lui Caragiale”; Dorit Nitai Neeman, director, și Martin Blumenfeld, actor, de la Teatrul Karov din Tel Aviv: „Umorul lui Caragiale în limba ebraică”. Manifestarea beneficiază de intervențiile înregistrate ale unor invitați din România, precum Mircea Cornișteanu, regizor, cu o lectură de texte din operele lui I. L. Caragiale și din spectacolul „Al matale Caragiale”, realizat după corespondența, publicistica, proza și dramaturgia autorului sărbătorit; Ioana Calotă Phillipide, actriță: interpretarea unui fragment din operele dramatice ale lui Caragiale; de asemenea, va fi proiectat un fragment din producția israeliană a piesei „O scrisoare pierdută”, de la Teatrul Karov. Textul piesei a fost tradus în ebraică și adaptat pentru scena israeliană de către regretatul Nicu Nitai. După eveniment, va fi difuzată înregistrarea integrală a programului și va fi publicat un scurt reportaj video, cu subtitrare în limba ebraică, pe platformele de social media ale ICR Tel Aviv. În conformitate cu restricțiile actuale impuse de autoritățile locale, pentru participare va fi necesară respectarea regulilor de igienă și distanțare și prezentarea certificatului de vaccinare sau a unui test Covid-19 negativ. https://bit.ly/3js2nLV

Vizualizări: 34

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor