cultură şi spiritualitate
“„Cineva care a aflat ce e dragostea nu mai dă interviuri”” plus 3 ... |
„Cineva care a aflat ce e dragostea nu mai dă interviuri” Posted: 29 Sep 2019 07:12 AM PDT
Septembrie 2019 și, contrar previziunilor, se pare că poezia rezistă! Spune-mi, te rog, cum a debutat Adrian Suciu și ce-i sfătuiește pe cei mai tineri care se dedică scrisului? În toamna lui 1990, proaspăt student la Literele din Cluj, mi-am bătut eu frumos la mașina de scris un tenculeț de poezii și am decis să bat la porțile afirmării sub forma ușii de intrare a redacției revistei Tribuna. Idolul tinereții mele poetice, recte poetul Ion Mureșan, oficia procedurile de debut la onorabila redacție. M-am dus la secretariat, că era singura ușă deschisă și mi-a spus o doamnă simpatică unde are birou Poetul. Am bătut la ușă și Muri a strigat, gros și răspicat: Intrăăăă! Am deschis ușa și am văzut așa: o cameră mare, cu un birou. La birou, stătea așezat însuși Poetul. De fapt, Poetul abia se zărea de după niște teancuri de manuscrise. -Ce vrei?, a întrebat Poetul, ridicîndu-și privirile spre mine din dosul ochelarilor și a teancurilor colosale de coli A4. -Știți, scriu și eu poezii…, am îndrăznit a murmura, genunchii fiindu-mi înmuiați de emoție. -Ai adus ceva? I-am prezentat, cu mîinile tremurînde, ofranda mea lirică, sub forma a încă unui tenculeț de coli A4. -Pune-le aici!, a zis Poetul, indicîndu-mi unul dintre teancuri. Am pus foile pe teanc și abia am reușit să mulțumesc, cu gura uscată. Dădeam să ies din birou cînd aud vocea Poetului: -Ia, stai un pic! Și au urmat vreo zece minute foarte lungi. Poetul a luat tenculețul meu și a început să citească. Avea un pix în mînă și tot fircălea pe foi. Fața i se tot schimba. Strîngea din fălci și mustăcea. Zîmbea și bodogănea. Pe mine mă treceau sudorile. În fine, termină, se oprește, se uită la mine, zîmbește și zice: -Mă, tu ești bun! Apari în numărul viitor! Hai,fugi că mai vorbim, că trebuie să dăm revista la tipar! Așa am debutat eu, în toamna lui 1990, în revista Tribuna și, la ora cinci dimineața, în ziua apariției revistei, eram în tipografia Ardealul, am cumpărat cîteva exemplare din revistă direct de la zețari, care s-au bucurat și ei de bucuria mea, deși ei erau sătui de mirosul de cerneală tipografică proaspătă, care pentru mine, în dimineața aia, era cel mai îmbătător miros din lume. Mă enervează inclusiv ideea că cineva ar putea să creadă că aș putea să dau cuiva vreun sfat bun, dar pe cei tineri îi îndemn să-și găsească fiecare drumul lui, în viață și literatură și să-și vadă de el!
N-am înființat eu nimic! Direcția 9 și toate celelalte proiecte și inițiative sînt rodul muncii unor echipe de oameni pasionați în chip autentic de poezie. Ele toate se vor îndrepta, așadar, în direcția în care vor reuși să le îndrepte cei care le fac. Pentru că eu personal, am spus asta și o să o mai spun, nu-mi asum, în această privință, alt rol decît acela de catalizator, adesea stîngaci și neinspirat al unor energii. Nu mai suport cultura organizațională de tip românesc, în care instituția se confundă cu liderul formal! Instituțiile în care totul se învîrte în jurul șefului, sînt instituții fără viitor! Un lider autentic este acela care construiește o echipă capabilă să funcționeze în absența lui! Oamenii mai și mor și mai și dispar! Se știe că sînt pline cimitirele de oameni indispensabili! Nici Observatorul TV nu este un proiect înființat de mine, ci de Tic Petroșel și Doamna sa, Justina. La acest proiect, în urma unei lungi serii de discuții și dezbateri, cu mine însumi și cu alții, doar am achiesat, realizînd, deja de ceva vreme, o emisiune numită InfoArt, în care am libertatea absolută de a face orice doresc. Construiesc o emisiune dedicată fenomenului cultural și artistic neoficial, o tribună a boemei, un spațiu al comunicării poetice, artistice și culturale neîncrăvățite, un salon al refuzaților, un fel de Curte a Miracolelor spirituală. Audiența emisiunii crește constant și unele dintre ediții sînt preluate și difuzate și de alte canale media. Nu am niciun fel de ambiții de natură socială cu acest proiect, nu aștept de la el altceva decît să fac, în deplină libertate, lucruri care-mi plac și în care cred. O să deschidem, din toamna asta, proiectul Observatorul TV și înspre zona unui alt fel de divertisment, așa că mă așteaptă o provocare nouă și inedită. Și, avînd în vedere că refuz categoric să mă maturizez, sînt convins că vor mai fi și altele!
”Poezie cu cîntec” e un concept pe care l-a ”inventat” chiar Ciprian Chirvasiu, într-o lungă noapte de discuții despre muzică și poezie, doi termeni inseparabili, după părerea lui și după părerea mea. Poezia e muzicalitate chiar și atunci cînd folosește versul alb. Dacă muzică nu e, nimic nu e. Într-o lume în care se cîntă pe texte atît de proaste încît te dor dinții, încercăm să scoatem la lumină, după puterile noastre, un adevăr fundamental: nu există muzică bună decît acolo unde și poezia e bună. Și viceversa. Dar nu sînt dispus să împărtășesc cu publicul amintirile mele fabuloase cu Ciprian Chirvasiu sau cu oricare altul dintre prietenii mei apropiați. Astea rămîn, acum și pe viitor, deliciul discuțiilor cu convivi pe care-i aleg eu. Pot doar spune că mulțumesc lui Dumnezeu pentru anii pe care i-am petrecut alături de Ciprian Chirvasiu și că mă rog să pot contribui la onorarea moștenirii sale spirituale.
Eu am copilărit în munte și, deși m-am adaptat, n-am devenit niciodată un personaj cu adevărat urban. Pasiunea pentru munte, pentru natură, e, așadar, simultană cu apariția conștiinței mele de sine. ”Omul pădurii” este un proiect de maturitate, apărut din dorința de a împărtăși această dragoste pentru natură, dar și o sumedenie de cunoștințe, de la ierburi de leac pînă la tehnici de supraviețuire. Eu cred, știu și spun că omul lipsit de comuniunea cu natura este demn de compătimit precum unul orfan de mamă. Sînt niște ani de zile de cînd proiectul ăsta funcționează: poveștile strașnice legate de el sînt multe. Să nu uităm că tot Omul pădurii te-a dus și pe tine în cel mai înalt punct al existenței tale pe propriile picioare, adică pe Vîrful Ciucaș. În rest, cum nu am avea spațiu pentru toate poveștile astea, una dintre cele mai mari bucurii le am din faptul că am dus mulți copii pentru prima dată în viața lor pe munte. Începînd de pe la frumoasa vîrstă de cinci ani. A lor, nu a mea. Aproape toți copiii ăștia s-au îndrăgostit de munte și mai vor. Am încredințarea că toți copiii ăștia vor deveni oameni mai buni.
Nu știu. Încă studiez subiectul. Promit să revin cu răspunsurile după ce le aflu. Oricum, e termenul cel mai încărcat de confuzii și neînțelegere din viețile noastre. Dacă aflu ce e dragostea, le-am aflat pe toate. Cred, însă, că cineva care a aflat ce e dragostea nu mai dă interviuri. Număr de vizualizări :7 |
Invitați de renume internațional la ediția 2019 a Bucharest Photofe... Posted: 29 Sep 2019 04:35 AM PDT
„Prin coagularea conceptuală a unor expoziții individuale și colective, festivalul international de fotografie Bucharest Photofest, pe de-o parte se raportează la standardele internaționale ale marilor expoziții și festivaluri de fotografie din lume, iar pe de altă parte încearcă să se impună ca standard profesional și artistic în contextul realităților cultural-sociale din România.”, a declarat Ionuț Trandafirescu, directorul Festivalului Internațional de fotografie Bucharest Photofest.
Biletele se găsesc pe Eventbook
Organizator: Grupul Filos
Despre Grupul Filos GRUPUL FILOS a fost fondat în 2010 din pasiune pentru cultură și din dorința de a asigura un cadru profesionist pentru activitățile culturale organizate. Cu o experiență bogată în elaborarea și promovarea de proiecte inedite, de-a lungul timpului a reușit să organizeze numeroase evenimente culturale (expoziții, festivaluri, dezbateri, conferințe, școli de vară, workshopuri, editarea de carte în format tipărit sau digital etc). Domeniile principale de activitate sunt editarea de carte, organizarea de evenimente, creație grafică și design sau expedițiile de fotografie.
Programul complet pe: www.bucharestphotofest.com sau www.fb.com/bucharestphotofest Număr de vizualizări :41 |
Lionel Duroy – autorul romanului ”Eugenia”, o ambițioasă frescă a R... Posted: 29 Sep 2019 04:29 AM PDT
București – marți, 1 octombrie, ora 19.00 București – miercuri, 2 octombrie, ora 19.00 Iași, FILIT – joi, 3 octombrie, ora 14.30 Iași, FILIT – vineri, 4 octombrie, ora 16.00 Iași, FILIT – sâmbătă, 5 octombrie, ora 16.00
La mijlocul anilor 1930, după ce-l cunoaște la Iași în condiții dramatice, tânăra Eugenia Rădulescu se îndrăgostește de Mihail Sebastian, pe care-l va reîntâlni la București după terminarea studiilor. Povestea lor, peste care plutește mereu umbra actriței Leni Caler și a deziluziilor lui Sebastian, echivalează cu o trezire a conștiinței: din spectatoare indiferentă la antisemitismul crescând din țară, Eugenia va deveni un martor plin de revoltă al pogromului de la Iași și al zguduitoarelor schimbări politice din România, hotărâtă fiind să-l protejeze cu orice preț pe bărbatul iubit. Nu reușește să-l apere însă de destinul implacabil, căci pe 29 mai 1945 scriitorul este lovit de un camion. Pentru a-și desluși rădăcinile răului, după moartea lui Sebastian, Eugenia scrie atât istoria legăturii lor, cât și cronica unei lumi dezlănțuite. „În ultimele pagini ale Jurnalului său, Mihail Sebastian nota că și-ar fi dorit să scrie o carte despre cel de-al Doilea Război Mondial, așa cum îl trăise el. A murit înainte de a putea face acest lucru, strivit de un camion sovietic. […] Prin apariția frumosului roman Eugenia, Lionel Duroy pare să fi dat propria versiune a cărții nescrise, tocmai ca să repare o nedreptate, să umple un gol, să-i împlinească visul celui dispărut la 38 de ani. Cu această carte, peste decenii, Duroy îi oferă un dar fratern lui Mihail Sebastian, pe care singurătatea l-a făcut să sufere atât.“ – Raphaëlle Leyris, Le Mondes des Livres LIONEL DUROY, pe numele său complet Lionel Duroy de Suduiraut, scriitor și jurnalist, s-a născut în 1949 la Bizerte, în Tunisia. A făcut diverse meserii înainte de a fi cunoscut ca reporter pentru Libération și L’Evénement du jeudi. După apariția primului său roman, Priez pour nous (1990), și ecranizarea cu succes a acestuia, s-a consacrat exclusiv scrisului. De-a lungul timpului, a colaborat la scrierea a numeroase biografii ale unor personalități artistice franceze, semnând alături de acestea (Nicolas Vanier, Sylvie Vartan, Mireille Darc etc). Printre cele mai cunoscute romane ale sale se numără Comme des héros (1996), Des hommes éblouissants (1997), Trois couples en quête d’orages (2000) – de asemenea adaptat pentru marele ecran –, Le Cahier de Turin (2003), Écrire (2005), Le Chagrin (2010), pentru care i-a fost acordat Prix Marcel Pagnol în același an, L’Hiver des hommes (2012), pentru care a primit Prix Renaudot des lycéens în 2012 și Prix Joseph Kessel în 2013. Publicat în 2018, Eugenia (Humanitas Fiction, 2019) este cel de-al 17-lea său roman. În 2019, Lionel Duroy publică romanul Nous étions nés pour être heureux.
LIONEL DUROY, EUGENIA Număr de vizualizări :32 |
Turneul ”Cartea de Identitate” a fost lansat la Craiova Posted: 29 Sep 2019 12:11 AM PDT
***
*** turneu de conferințe și donații de carte în 10 orașe din România Sponsor: Compania Națională Loteria Română
Simona IONIȚĂ |
Numar de steaguri: 264
Record vizitatori: 8,782 (3.04.2011)
16,676 (3.04.2011)
Steaguri lipsa: 42
1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)
1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)
1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)
2 state au peste 20,000 clickuri (Italia, Germania)
1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)
6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, Ungaria, Spania )
10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia, Australia, Irlanda, Israel, Grecia, Elvetia , Brazilia, Suedia, Austria)
50 state au peste 100 clickuri
24 state au un click
1. ANTICARIAT ALBERT
2. ANTICARIAT ODIN
3. TARGUL CARTII
5. MAGAZINUL DE CARTE
http://www.magazinul-de-carte.ro/
6 ANTICARIAT PLUS
7. DEPOZITUL DE CARTI
8. CARTEA DE CITIT
9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/
10. ANTICARIATUL DE NOAPTE
http://www.anticariatuldenoapte.ro/
12. ANTICARIAT NOU
https://anticariatnou.wordpress.com/
13. ANTICARIAT ALEPH
https://www.anticariataleph.ro/
14. ANTIKVARIUM.RO
15.ANTIKVARIUS.RO
16. ANTICARIAT LOGOS
http://www.anticariat-logos.ro/
17. ANTICARIAT.NET
http://www.anticariat.net/informatii-contact.php
18. TIMBREE
19. FILATELIE
20 MAX
http://romanianstampnews.blogspot.com
22. LIBMAG
23. DAFFI'S BOOKS
24. MAGIA MUNTELUI
http://magiamuntelui.blogspot.com
25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/
26.RADIO ARHIVE
https://www.facebook.com/RadioArhive/
27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI
http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1
28. EDITURA ISTROS
https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/
29. EDITURA HOFFMAN
https://www.editurahoffman.ro/
30. SA NU UITAM
31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o
32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA
Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ
1. Radu Sorescu - Petre Tutea. Viata si opera
2. Zaharia Stancu - Jocul cu moartea
3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi
4. Ioan Slavici - Inchisorile mele
5. Gib Mihaescu - Donna Alba
6. Liviu Rebreanu - Ion
7. Cella Serghi - Pinza de paianjen
8. Zaharia Stancu - Descult
9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte
10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani
11. George Calinescu Cartea nuntii
12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…
Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.
© 2021 Created by altmarius.
Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor
Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !
Alătură-te reţelei altmarius