altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 3 martie 2021

“Uniunea Scriitorilor din România față cu legea sau îndreptar privi...


Un

„Al doilea e Chaplin”, de Jan Cornelius

Posted: 02 Mar 2021 08:01 AM PST

La Editura Tracus Arte a apărut volumul Al doilea e Chaplin, de Jan Cornelius. Un est-european fuge din absurda Românie și descoperă Germania de azi ca pe-o corabie a nebunilor: o ţară cu medici demni de tratat, vecini de bloc pe care nu-i întâlnești decât în chatroom, copii supradotaţi într-un procentaj de peste 100% și mame care vor să-și hrănească plozii cu linguriţa, chiar dacă aceștia au depășit de mult vârsta de 50 de ani. Dar pe lângă aceste apariţii cotidiene, ne întâlnim la modul cel mai firesc și cu Charles Bronson, Charlie Chaplin, Humphrey Bogart, Johnny Weissmüller, Woody Allen, Cărtărescu sau Hemingway, căci viaţa imită filmul și literatura și nu invers.

Cartea cea mai amuzantă a anului trecut a scris-o un neamţ. Un neamţ cu umor?! Admit că Jan Cornelius este mai mult decât neamţ, este neamţ din România. Născut în Banat, fugit de comunism, Cornelius
este un excelent scriitor cu tente satirice și traducător de literatură, un pasionat călător pe mapamond și observator al lumii contemporane. Un maestru al grotescului. Cartea sa constă dintr-o serie de povestiri și anecdote trăsnite, care luate împreună alcătuiesc un roman, în care Estul și Vestul se oglindesc reciproc. Ca de pildă în aventurile absurde de la Ambasada României din Berlin. Pe când
sărmanii scriitori din Vest trebuie să-și inventeze poveștile, muncind din greu, scriitorii din Est au minunatul privilegiu de-a relata ce li se întâmplă.
Mathias Schnitzler, Berliner Zeitung

 

Jan Cornelius s-a născut la Reșiţa și trăiește la Düsseldorf din 1977. Este scriitor bilingv (română si germană) și traducător de literatură. A studiat franceza și engleza la universităţile din Timișoara, Düsseldorf și Stirling (Scoţia). A publicat în Germania numeroase cărţi de proză satirică, volume pentru copii, poezii, eseuri despre literatura modernă. A colaborat cu reviste satirice germane și elveţiene și a scris o lungă serie de comentarii despre cultura modernă și piese de teatru radiofonic pentru posturile de radio naţionale din Germania și Elveţia. În România, a publicat comentarii despre literatură în Observator culturalDilema veche și România literară. A tradus și a prezentat în mediile germane și în numeroase lecturi publice din spaţiul german cărţi ale multor scriitori români actuali. În 2013 a publicat la Berlin excelent primitul roman Narrenstück, în română apărut la Humanitas cu titlul Eu, Dracula și John Lennon, cu puternice tente absurde și satirice (Berliner Zeitung numește cartea „cel mai hilar roman al primăverii 2013” și-l încadrează pe autor în tradiţia lui Bohumil Hrabal). Împreună cu Adina Popescu a scris volumul De ce nu-s românii ca nemţii (2019, Editura Paralela 45). În 2020 a publicat la editura Lebăda neagră din Iași pseudojurnalul umoristic Aventurile unui călător naiv. Între mișcare și izolare.

 

Website editura Tracus Arte: https://edituratracusarte.ro/2021/03/02/al-doilea-e-chaplin-de-jan-...

 

Număr de vizualizări :31http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/kePzlCCA6l4?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Gabriela Adameșteanu, laureata Premiului național pentru proză „Ion...

Posted: 02 Mar 2021 07:52 AM PST

Luni, 1 martie 2021, în sala „Calistrat Hogaș” a Consiliului Județean Neamț, i-a fost decernat Premiul național pentru proză „Ion Creangă”, Opera Omnia, ediția a V-a Gabrielei Adameșteanu. Inițiat în anul 2017 de Cristian Livescu, Premiul național pentru proză „Ion Creangă” este finanțat de Consiliul Județean Neamț. Juriul ediției din acest an a fost format din: Nicolae Breban (președinte), Mircea A. Diaconu, Bogdan Crețu, Constantin Dram, Adrian Dinu Răchieru, Theodor Codreanu și Cristian Livescu. La această nouă ediție a premiului au mai fost nominalizați: Ștefan Agopian, Radu Aldulescu, Petru Cimpoeșu, Radu Cosașu, Doina Ruști, Dumitru Țepeneag. Premiul a mai fost obținut de: Dumitru Radu Popescu (2017), Nicolae Breban (2018), Eugen Uricaru (2019), Dan Stanca (2020).

Gala de decernare a fost organizată de Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ, în parteneriat cu „Cinema Mon Amour” din Piatra-Neamţ şi Biblioteca Judeţeană „G. T. Kirileanu” Neamţ.

Video-înregistrarea galei aici:

https://www.youtube.com/watch?v=Cvm11ZPwAQM

Gabriela Adameşteanu. Absolventă de Litere, redactor de enciclopedii (1965-1984) şi literatură (1985-1990). Redactor-şef al săptămînalului politic şi social 22 (1991-2005) şi al suplimentului Bucureştiul Cultural, iniţiat de ea (pînă în 2013).

Vicepreşedintă (2000-2004) şi preşedintă (2004-2006) a Centrului PEN Român. Membră a Juriului pentru Premiul Uniunii Latine (2007-2010). Premiul Hellman-Hammett pentru implicarea sa în democratizarea României (2002); Ordinul Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres (2014), acordat de Ministerul Culturii din Franţa. Publicate la Editura Polirom, constant reeditate, premiate, cărţile sale sînt traduse în 16 limbi şi foarte bine primite de critica literară naţională şi internaţională.

Ficţiune: Drumul egal al fiecărei zile, roman, 1975, Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor, Premiul Academiei; Dăruieşte-ţi o zi de vacanţă, nuvele, 1979; Dimineaţă pierdută, roman, 1984, Premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor; Vară-primăvară, nuvele, 1989; Întîlnirea, roman, 2003-2007, Premiul Ziarului de Iaşi; Provizorat, roman, 2010, Premiul pentru proză al revistei Observator Cultural; Fontana di Trevi, roman, 2018, Premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor, al revistei Observator Cultural, al Radio România Cultural, al Centrului PEN Român, al Agenţiei de Carte, Premiul Sofia Nădejde pentru literatură scrisă de femei, Scriitorul Anului.

Nonficţiune: Obsesia politicii, interviuri, 1995; Cele două Românii, articole, eseuri, 2001; Anii romantici, memorialistică, 2014, Premiul Special al Uniunii Scriitorilor, Premiul pentru memorialistică al revistei Observator Cultural, Premiul Muzeului Naţional al Literaturii.

 

 

Număr de vizualizări :30http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/PxX-4Aog7xo?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Concert extraordinar dirijat de Gabriel Bebeșelea

Posted: 02 Mar 2021 07:40 AM PST

Joi și vineri, 4 și 5 martie 2021, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” va fi condusă de Gabriel Bebeșelea, dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu” din stagiunea 2020/21. Solist invitat în concertul din 4 și 5 martie este pianistul macedonean Simon Trpceski. Programul concertului este alcătuit din Uvertura operei La clemenza di Tito, KV621 de Wolfgang Amadeus Mozart, Concertul nr. 1, în do minor, pentru pian şi orchestră de coarde, op. 33 de Dmitri Şostakovici – solo trompetă: Gabriel Gyarmati, și din Simfonia nr. 100, în sol major, Militara de Joseph Haydn.

CONCERT CU PUBLIC

Joi și vineri 4 și 5 martie 2021, ora 19.00

Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”

Dirijor

GABRIEL BEBEŞELEA

Solist

SIMON TRPCESKI

Program

Wolfgang Amadeus Mozart

Uvertura operei La clemenza di Tito, KV621

Dmitri Şostakovici
Concertul nr. 1, în do minor, pentru pian şi orchestră de coarde, op. 35

Solo trompetă: Gabriel Gyarmati

Joseph Haydn
Simfonia nr. 100, în sol major, Militara

 

Prețurile biletelor sunt: 

Categoria I: 95 lei;

Categoria II: 105 lei

 

Dn cauza restricțiilor impuse de pandemia cu COVID-19, sunt puse în puse în vânzare, pentru fiecare concert, aproximativ câte 200 de bilete, Sala mare a Ateneului Român fiind ocupată în proporție de 30 la sută din capacitate.

***

Biletele se pot procura astfel:
– De la Casa de Bilete a Ateneului Român
Program: Marți – Vineri 12:00 – 19:00. Plata doar în numerar.
Telefon: 021.315.68.75
– Online, accesand site-ul www.fge.org.ro – sectiunea „Calendar“. Vă rugăm să luați în considerare că, odată început procesul de rezervare online, locurile vor fi blocate timp de 30 minute. Numarul maxim de bilete ce pot fi achiziționate într-o sesiune online este de șase bilete. Pentru a susține activitatea Filarmonicii „George Enescu”, procesatorul de plăți nu percepe la acest concert comisionul de 5% din valoarea biletului.
– Biletele odată cumpărate nu sunt returnabile decât în condițiile prevăzute de lege.

Concertele programate în stagiunea 2020-2021 implică respectarea tuturor măsurilor de siguranță pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2.
Intrarea la concertele organizate în Sala mare a Ateneului Român este permisă până la ora 18.50 și publicul este rugat să respecte cu strictețe regulile impuse de protecție și distanțare.

 

 ***

Gabriel Bebeșelea este dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu” începând cu stagiunea 2020/21, precum și Director Muzical și Dirijor Principal al Orchestrei Filarmonicii Macedoniei. În afară de acestea, Bebeșelea își continuă activitatea ca Dirijor Principal al Filarmonicii de Stat “Transilvania” Cluj-Napoca, titlu pe care îl deține din anul 2016.Pe lângă aceste poziții, Gabriel Bebeșelea este invitat al unor orchestre precum Royal Philharmonic Orchestra, Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Konzerthausorchester Berlin, Barcelona Symphony Orchestra (OBC), Orchestre Philharmonique de Marseille, Orchestre National de Lille, Singapore Symphony Orchestra, State Academic Symphony Orchestra of Russia “Evgeny Svetlanov”, Orchestra Naţională Filarmonică Rusă.

Printre soliștii cu care Gabriel Bebeșelea colaborează se numără Sarah Chang, Ray Chan, Augustin Hadelich, Valentina Lisitsa, Leticia Moreno, Dimitri Ashkenazy, Alexandra Dariescu, Daniel Ciobanu, Alexandru Tomescu. Alături de Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Gabriel Bebeșelea a înregistrat în premieră mondială un CD cu “Pastorale -Fantaisie pour petite orchestre” și oratoriul „Strigoii” de George Enescu. CD-ul a fost lansat la casa de discuri Capriccio în septembrie 2018.Tot atunci, partiturile acestor lucrări au fost publicate la Editura Muzicală a Muzeului Național „George Enescu”, Gabriel Bebeșelea având meritul transcrierii manuscrisului lucrării “Pastorale -Fantaisie pour petite orchestre”, dar și al editării și curatelei acestor opere enesciene. În 2017, a înființat ansamblul de muzică veche și nouă Musica Ricercata. În cadrul Premiilor Operelor Naţionale Române din 2014, lui Gabriel Bebeșelea i-a fost decernat premiul pentru “Cel mai bun dirijor”. Absolvent al studiilor de licenţă la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca la clasa maestrului Petre Sbârcea şi al celor de masterat cu maestrul Horia Andreescu la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, în 2018 Gabriel Bebeșelea a obținut titlul de doctor în muzică „summa cum laude” la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti,sub îndrumarea Prof.Univ.Dr.Dan Dediu. Gabriel Bebeșelea este stabilit la Viena, unde a absolvit studiile postuniversitare la Universitatea de Muzică şi Artele Spectacolului, la clasa Prof. Mark Stringer.

 

Născut în Macedonia, Simon Trpčeski a studiat cu profesorul Boris Romanov. A fost BBC New Generation Artist, fiind distins și cu Premiul Royal Philharmonic Society Young Artist. În 2010 și 2011, interpretarea integrală a concertelor de Rahmaninov a fost distinsă cu Gramophone „Editor’s Choice” și Diapason d’or. De asemenea, înregistrările concertelor pentru pian nr. 1 și 3 de Prokofiev, realizate la Onyx Classics, i-au adus din nou un Diapason d’or în septembrie 2017.

Simon Trpčeski a cântat alături de Concertgebouworkest, Russian National Orchestra, WDR Sinfonieorchester, Orchestre National de France, Filarmonica din New York, Filarmonica din China și Sydney Symphony Orchestras. A susținut recitaluri în New York, Paris, München, Praga, São Paulo, Sydney, Beijing, Tokyo și Londra, fiind numit de curând și Artist în rezidență la Wigmore Hall. A fost prezent în festivaluri de prestigiu, precum cele de la Verbier, Bergen, Marea Baltică și BBC Proms.

Cu sprijinul KulturOp – principala organizație culturală și artistică din Macedonia de Nord – Trpčeski promovează, în mod obișnuit, tineri muzicieni pentru a susține următoarea generație de artiști.  Proiectul său popular „Makedonissimo”, conceput împreună cu compozitorul Pande Shahov, sărbătorește muzica și cultura din Macedonia sa natală.

 

***

Având  vedere numărul limitat de locuri în sala de concerte ca urmare a măsurilor impuse prin lege pe perioada pandemiei, Filarmonica “George Enescu” este în imposibilitatea de a satisface integral solicitările tuturor abonaților care nu au cerut, până la finele anului 2020, restituirea costului abonamentelor achitate  anticipat.

De asemenea, în lipsa subvenționării de către minister a activităţii concertistice, bugetul de stat nefiind încă aprobat prin lege, instituţia trebuie să se autofinanţeze din veniturile încasate din vânzarea biletelor de concert. În lipsa acestor venituri nu se va putea susţine, în această perioadă, niciun concert pe scena Ateneului Român.

Cu speranţa că, începând cu stagiunea 2021 – 2022,  Filarmonica “George Enescu”  va putea funcţiona în condiţii de normalitate, se prorogă pentru sfârşitul stagiunii 2020 – 2021  posibilitatea abonaţilor de a recupera în natură concertele achitate în abonament în anul 2020.

 

Siteul Filarmonicii „George Enescu“
Pagina YouTube a Filarmoncii „George Enescu“
Pagina de Facebook a Filarmonicii „George Enescu“

 

 

 

Număr de vizualizări :23http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/AKQhp483GXs?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Rezultatele Concursului de creație literară „Lumea de mâine”

Posted: 02 Mar 2021 07:35 AM PST

Primăria Capitalei prin Biblioteca Metropolitană București anunță rezultatele Concursului de creație literară „Lumea de mâine”, organizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București. Concursul ajuns la a doua ediție face parte din categoria activităţilor extraşcolare şi a fost deschis participării tuturor elevilor din ciclul liceal de învățământ din București, clasele IX – XII, cu scopul de a promova și a descoperi tinerele talente, dar și de a apropia tinerii de lumea cărților, implicit de Biblioteca Metropolitană București. Termenul limită pentru trimiterea lucrărilor a fost 31 octombrie. Lucrările înscrise în concurs au fost evaluate de un juriu de specialitate constituit din Conf. Univ. Dr. Ioan Cristescu, director al Muzeului Naţional al Literaturii Române –  președinte, Mihaela Daniela Cîrstea, profesor dr. de Limba și literatura română și literatură universală – vicepreședinte și, din partea Bibliotecii Metropolitane București, Elena David  –  membru. În cele trei secțiuni ale concursului – dramaturgie, proză, poezie – au fost înscrise peste nouăzeci de lucrări, un semn că literatura se bucură de un imens rezervor de energie creatoare. 

Câștigătorii sunt:

Dramaturgie: Premiul I – Rotaru Maria, Colegiul Național „Matei Basarab”; Premiul II – Diță Ana-Ștefania, Liceul Teoretic „Jean Monnet”; Premiul III – Roman Damian Nicolae, Colegiul Național „I.L. Caragiale”.

Poezie: Premiul I – Păsărar Lucia-Corina, Colegiul Național „Grigore Moisil”; Premiul II – Popescu Dan-Bogdan, Colegiul Național Iulia Hasdeu” și Leuștean Atiseea-Gabriela, Colegiul Romano-Catolic „Sfântul Iosif”; Premiul III – Mihai Coca-Constantinescu, Școala Europeană București și Stârcea Andrei Teodor, Colegiul Romano-Catolic „Sfântul Iosif”; Premiu Special- Popescu Andreea, Școala Europeană București și Iordache Laura Elena, Colegiul Romano-Catolic „Sfântul Iosif”.

Proză: Premiul I – Georgescu Iunia Daria, Colegiul Național „Ion Creangă”; Premiul II – Al Atieh Elena, Colegiul Național „Emil Racoviță”; Premiul III – Antoniu Karina-Maria, Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu”; Premiu special – Bădescu Ioana Bianca, Colegiul Național bilingv „George Coșbuc”.

De asemenea, pentru cele trei secțiuni ale concursului au fost acordate 23 Mențiuni. Fiecare concurent va primi diplomă de participare, precum și cadrele didactice implicate în activitate.

Cele mai bune texte de proză, poezie și teatru vor fi publicate într-o antologie, încadrate în colecția „Literatura fără vârstă”, publicată sub egida Editurii Biblioteca Metropolitană București.

Apreciem în mod deosebit implicarea Inspectoratului Școlar al Municipiului București și al profesorilor de limbă şi literatură română, ca de altfel a tuturor elevilor care au fost alături de noi și pe care îi așteptăm cu drag și la următoarele noastre activități.

 

Biblioteca Metropolitană București este o rețea de biblioteci publice, aflată sub patronajul Primăriei Municipiului București, care facilitează accesul la informare și lectură, prin serviciul gratuit de împrumut la domiciliu. Prin complexitatea ofertei culturale pe care o pune la dispoziția publicului în filialele sale răspândite în toate sectoarele Bucureștiului, BMB contribuie activ la îmbunătățirea calității vieții membrilor comunității. 

www.bibmet.ro

www.facebook.com/BibliotecaMetropolitanaBucuresti/

 

Număr de vizualizări :31http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/wegPRTht8pE?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Cea de-a șaptea ediție a Concursului de dramaturgie pentru adolesce...

Posted: 02 Mar 2021 07:31 AM PST

Teatrul EXCELSIOR lansează cea de-a șaptea ediție a Concursului de dramaturgie NEW DRAMA, un proiect dedicat adolescenților care sunt încurajați să își dezvolte imaginația prin însușirea tehnicilor de scriere dramatică. Până acum, 36 de adolescenți au participat la atelierele de scriere dramatică desfășurate la Teatrul EXCELISOR, cinci dintre piesele finaliste ale edițiilor precedente aflându-se deja în repertoriul instituției.

 

Tinerii cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani sunt invitați să scrie o piesă într-un act și să o trimită până pe 15 mai a.c. pe adresa secretariat.literar@teatrul-excelsior.ro, împreună cu o scrisoare prin care să își motiveze intenția de a participa la concurs. Textele înscrise vor fi jurizate de profesioniști din domeniul teatrului (dramaturgi, regizori şi critici de teatru). În urma selecției, șase dintre piese vor ajunge în faza finală a proiectului, iar textul câștigător va fi transformat într-un spectacol care va fi montat în stagiunea următoare și va intra apoi în repertoriul Teatrului EXCELSIOR.

 

ETAPELE DE DESFĂȘURARE A CONCURSULUI NEW DRAMA:

  1. Înscrierea textelor de către concurenţi, jurizarea şi desemnarea celor 6 texte finaliste.
  2. Un atelier de scriere dramatică pentru cei șase finaliști, susținut la Teatrul EXCELSIOR de un dramaturg reputat.
  3. Spectacole-lectură pe baza celor șase texte finaliste, cu regizori și actori profesioniști, în urma cărora juriul va desemna piesa câștigătoare.
  4. Textul câștigător devine spectacol, montat la Teatrul EXCELSIOR în stagiunea 2021-2022.

CALENDARUL CONCURSULUI:

  • 1 martie 2021 – lansarea proiectului
  • 15 mai 2021 – deadline pentru înscrierea textelor
  • 15 iunie 2021 – anunțarea titlurilor finaliste
  • septembrie 2021 – atelierul de scriere dramatică
  • decembrie 2021 – spectacole-lectură la Teatrul EXCELSIOR
  • Stagiunea 2021-2022 – premiera spectacolului montat pe baza piesei câștigătoare

 

Regulamentul concursului, formularul de înscriere, precum și alte informații utile se găsesc pe website-ul Teatrului EXCELSIOR, în secțiunea NEW DRAMA: https://www.teatrul-excelsior.ro/new-drama/.

 

Pentru a patra ediție consecutiv, și părinții de adolescenți vor avea ocazia să citească textele înscrise în concurs, descoperind astfel orizontul de pasiuni și preocupări ale tinerilor aflați la această vârstă. Ei vor desemna cele mai bune zece piese, din punctul lor de vedere, iar tinerii autori ai acestora vor fi recompensați cu diplome.

 

Mai multe detalii și noutăţi despre spectacolele și programele Teatrului EXCELSIOR sunt disponibile pe website-ul http://www.teatrul-excelsior.ro.

 

 

Număr de vizualizări :27http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/1dPgrTZNtAo?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Cea mai recentă carte a psihologului Jordan B. Peterson,„Dincolo de...

Posted: 02 Mar 2021 07:27 AM PST

Editura Trei anunță premiera editorială a lunii martie, lansarea în România a cărții ”Dincolo de ordine. Alte 12 reguli de viață” a celebrului psiholog și profesor Jordan B. Peterson, în aceeași lună cu apariția sa internațională, pe mai multe continente. Unul dintre cele mai așteptate titluri în toată lumea, „Dincolo de ordine. Alte 12 reguli de viață” care se lansează oficial astăzi, 2 martie, în SUA, Canada, Marea Britanie și Australia și care va fi disponibilă în limba română în librăriile din întreaga țară din 22 martie, reprezintă o continuare a cărții fenomen „12 Reguli de viață – Un antidot la haosul din jurul nostru”, bestseller vândut în 5 milioane de exemplare la nivel global. 

Dr. Peterson declară că a lucrat asiduu la „Dincolo de ordine. Alte 12 reguli de viață” timp de 3 ani și precizează în introducerea lucrării că speră ca oamenii „să găsească utilă această carte la nivel personal, așa cum se pare că au găsit primul set de 12 reguli. Faptul că atât de mulți au mărturisit că și-au găsit tăria în ideile și poveștile pe care am avut privilegiul de a le împărtăși mi-a procurat multă satisfacție.”

Jordan Peterson, care este psiholog clinician, a predat la Harvard University și în prezent este un profesor apreciat la Universitatea din Toronto, a ajutat milioane de cititori să impună ordinea în haosul vieților lor. Acum, în acestă temerară și provocatare continuare a cărții precedente, el oferă o nouă serie de sfaturi, și mai practice, pentru contracararea pericolelor lumii moderne. Peterson aduce alte douăsprezece principii salutare, axate pe modul în care oamenii pot face față greutăților inevitabile născute din dorința de a impune ordinea în lume, avertizând că prea multă siguranță este periculoasă. În plus, el prezintă strategii folositoare pentru a face față forțelor culturale, științifice și psihice care ne împing înspre tiranie și își învață cititorii că se pot încrede în propriul instinct atunci când caută un sens, o finalitate în viață, chiar și în acele momente (sau mai ales atunci) în care se simt neputincioși. În vreme ce excesul de haos amenință cu destabilizarea și anxietatea, ordinea care scapă de sub control ne poate îngheța într-o stare de supunere resemnată. Dincolo de ordine îndeamnă la o echilibrare a acestor două principii fundamentele ale realității înseși, ghidându-i pe cei care o vor lectura pe cărarea dreaptă și îngustă care le desparte.

Cartea va beneficia de un eveniment special de lansare, ce va avea loc online în curând și va fi disponibilă în librăriile din toată țara începând din 22 martie. Până atunci ea poate fi precomandată pe site-ul Editurii Trei.

 

Număr de vizualizări :29http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/rJpQWAmsSKQ?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Expoziția „Haplea – bandă desenată interbelică” (partea a II-a), la...

Posted: 02 Mar 2021 07:22 AM PST

Seria expozițiilor „Maeștri ai benzii desenate românești” revine și anul acesta la Muzeul Municipiului București cu expoziția „Haplea – bandă desenată interbelică” (partea a II-a), care va fi deschisă la Casa Filipescu Cesianu (Calea Victoriei nr. 151), în perioada 3 martie – 30 aprilie 2021.  Haplea este numele unui personaj fictiv de benzi desenate și desen animat intrat în vorbirea populară sau colocvială și este definit de Dicționarul Explicativ ca un om nătărău, prostănac, neghiob, dar și lacom la mâncare, iar termenul provine din limba bulgară (hapljo). Nae Batzaria și Marin Iorda creează în 1927 primul desen animat  din istoria cinematografiei românești, lung de 300 metri, cu numele HAPLEA. Ca personaje apar Haplea, Coana Frosa – soția lui, Haplina și Hăplișor – cei doi copii ai lor și cățelul Zdup. Primele benzi desenate cu Haplea realizate de cei doi apar încă de la cele dintâi numere în revista pentru copii „Dimineața copiilor”, din anul 1924. Acest personaj manifestă toate calitățile altor personaje celebre pentru umorul și vorbirea populară precum: Păcală, Tândală, Bulă, Sucă al lui Nea Mărin sau Mitică al lui Ion Luca Caragiale. Povestiri în versuri cu Haplea apar în „Dimineața copiilor” și „Universul Copiilor”, cu diverse reeditări de-a lungul timpului>>, a declarat Andrei Szasz, din a cărui colecție fac parte lucrările expuse. 

Muzeul Municipiului București organizează de opt ani evenimente dedicate celei de-a noua arte: banda desenată. Expoziții, publicații, lansări, prezentări, ateliere BD pentru copii și, nu în ultimul rând, Salonul BD „Povești din București în benzi desenate” oferit anual publicului la Palatul Suțu și Casa Filipescu-Cesianu. Ca o formă de prețuire și admirație pentru valorile din domeniul benzii desenate autohtone, în anul 2019 a luat naștere seria expozițiilor „Maeștri ai benzii desenate românești”, un concept al autorului de benzi desenate Mihai I. Grăjdeanu, curatorul expozițiilor.

 

 

Număr de vizualizări :27http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/wUFULGVa2Z8?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Editura Cartier: ”Noaptea cărților deschise”

Posted: 02 Mar 2021 12:28 AM PST

Editura Cartier împlinește 26 de ani.  Cu această ocazie, joi și vineri, 4-5 martie 2021,  în Librăriile Cartier va avea loc Noaptea Cărților Deschise, ediția a XII-a. Cărțile Cartier se vor vinde la jumătate de preț (Librăria din Centru, bdul Ștefan cel Mare nr.126 și Librăria din Hol, str.București nr.68).  Librăriile vor avea un program prelungit: de la ora 9.00 până la ora 20.00.

Cu grijă față de cititorul nostru, pentru a evita îmbulzeala, NCD se va desfășura două zile. Recomandăm să Vă alegeți titlurile dorite de pe shop.cartier.md pentru fluidizare. Numărul de personae care intră simultan în librării se face conform regulamentului CNESP: o persoană la 4 mp. Dar recomandăm suplimentar, pentru siguranță, în Librăria din Hol să nu fie mai mult de 5 oameni, în Librăria din Centru – nu mai mult de 10 oameni simultan.

 

În librării va funcționa ozonarea spațiului.

 

Toți cumpărătorii sunt acceptați doar cu mască de protecție.

 

Decernarea Premiului Om de Cuvânt 2021. Omul de Cuvânt 2021 va fi ales din cei cinci finaliști în seara de vineri, 5 martie, ora 19.00, online, pe conturile facebook ale Editurii Cartier și  Librăriilor Cartier,

Nominalizări:

Bogdan Crețu, critic literar, scriitor

Victor Fală, student

Iulian Filip, scriitor

Diana Mereșevscky, manager promovare

Stella Popa, manager promovare

 

Laureații Om de cuvânt: Vladimir Beșleagă (2013), Maria Șleahtițchi (2014), Lucia Țurcanu (2015), Dorin Recean (2016), Eugen Lungu (2017), Mariana Jitari (2018), Vasile Romanciuc (2019), Victoria Cușnir (2020).

Cărțile se vor vinde în limita stocului disponibil.

 

// anunță Editura Cartier.

Număr de vizualizări :65http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/ZZ5Z559MGC4?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Espacio femenino. Pioneras. Cinema feminin spaniol: cineastele – de...

Posted: 02 Mar 2021 12:22 AM PST

Espacio femenino. Pioneras

Institutul Cervantes din București continuă și în luna martie a acestui an tradiția difuzării unui grupaj de filme dedicat culturii feminine, program ce include pelicule reprezentative pentru regia semnată de femei. În 2021, pentru prima oară în istoria acestui proiect cu o tradiție de peste un deceniu, ciclul de filme este centrat pe figuri regizorale feminine care au debutat în anii ‘50 și ‘60, fiind considerate deschizătoare de drum în istoria cinematografiei spaniole: Margarita Alexandre, Cecilia Bartolomé, Ana Mariscal, Pilar Miró și Josefina Molina. Peliculele vor fi disponibile pe canalul Vimeo al Institutului Cervantes începând din datele de 9, 12, 16, 19, 23 și 26 martie, timp de 48 de ore, de la ora 21:00, cu subtitrare în engleză, franceză, portugheză, bulgară și spaniolă.

„Cele cinci filme incluse în programul ediției din acest an sunt relevante nu numai pentru creația și pentru estetica acestor femei deschizătoare de drum, pe care le readucem în atenție cu această ocazie, ci și pentru faptul că oferă o poveste extrem de interesantă și o descriere inedită a Spaniei din acea epocă, programul acordând un interes deosebit perioadei istorice reflectate: 1953-1981”, a declarat Jorge Jiménez-Zumalacárregui, directorul Institutului Cervantes din București.

 

Peliculele programate pentru difuzare începând de săptămâna viitoare reprezintă o mostră a muncii și a talentului a patru regizoare care au impresionat prin efortul lor, prin onestitatea și dedicarea ce au stat la baza realizării filmelor, în ciuda asperității vremurilor în care au trăit.

 

Ana Mariscal a fost prima femeie care a regizat un film în Spania după Războiul Civil. Avea deja o carieră remarcabilă ca actriță când a debutat în regie cu filmul Segundo López, aventurero urbano, primul din acest ciclu, o comedie spumoasă care, în anul premierei sale, 1953, a fost promovată cu un slogan cu un puternic mesaj: „un film regizat de o femeie, care va fi plăcut de bărbați”.

 

Margarita Alexandre și-a început cariera cinematografică în domeniul actoriei înainte de a regiza primele sale filme. La gata (1956), a treia peliculă regizată împreună cu Rafael Torrecilla, este o dramă rurală cu o acțiune plasată în Andaluzia, avându-i ca protagoniști pe Aurora Bautista și Jorge Mistral – actori celebri în cinematografia spaniolă a anilor ‘50. Este, de asemenea, primul film realizat în Spania în sistemul cinemascop, ceea ce a contribuit la îmbunătățirea imaginii, a piesajelor frumoase ce servesc drept decor al acțiunii, încărcată de lirism și însoțită de acorduri flamenco la chitară de Manuel Hernández și Áureo Herrero.

 

În cazul următorului film din program, El crimen de Cuenca (1979), merită din plin amintit contextul în care a fost filmat și în care a avut premiera. Regizat de Pilar Miró – personaj-cheie al cinemaului spaniol –, filmul aduce în prim-plan evenimentele petrecute în două mici localități din provincia Cuenca în anii 1910. Doi bărbați au fost torturați cu brutalitate de Garda Civilă, cu acordul tacit al autorităților judiciale, pentru a-i determina să mărturisească o crimă de care însă niciunul un era vinovat. Cruzimea imaginilor, precum și tema controversată ce evidențiază faptele criminale ale forțelor de ordine au făcut ca filmul să nu se poată difuza în Spania timp de doi ani de la realizarea lui, iar regizoarea să fie urmărită penal.

 

În plină tranziție, cu o democrație încă insuficient dezvoltată, are loc premiera următoarelor filme din program. Función de noche (1981), de Josefina Molina, a avut premiera în același an în care a fost promulgată Legea divorțului în Spania. În acest film, cei doi protagoniști (Lola Herrera și Daniel Dicenta), despărțiți de facto de 15 ani, dar recent divorțați, analizează ce anume a dus la eșecul relației lor. Cei doi foști soți, ce încă simt afecțiune unul pentru celălalt și se cunosc atât de bine, poartă un dialog intim și sincer, reflectând asupra vieții în comun și asupra influenței exercitate de ideea căsătoriei, a modelelor feminine și masculine, care au avut un impact imens asupra educațieilor și în societatea în care trăiau. Cu filmul său, Josefina Molina jonglează cu granițele între documentar și ficțiune, la fel cum elementul personal și cel politic se îmbină natural în poveste.

 

Ultima propunere din acest ciclu se plasează clar în sfera documentarului: Después de… (1981), regizat de Cecilia și José Juan Bartolomé, formată din două părți cu titluri sugestive –  No se os puede dejar solos/Nu puteți fi lăsați singuri și Atado y bien atado/Bine legat –, alcătuite dintr-un mozaic de mărturii și relatări ce reflectă sentimentele, ideile și conflictele din societatea spaniolă din 1979 și 1980. Filmul, care a întâmpinat probleme serioase la premieră, a fost finalizat cu puțin înainte de tentativa de lovitură de stat din 23 februarie 1981, astfel reprezintă, fără îndoială, un valoros document istoric.

 

PROGRAM

  • 9 martie: Segundo López, aventurero urbano/ Segundo López, aventurier la oraș (1953), de Ana Mariscal
  • 12 martie: La gata/Pisica (1956) de Margarita Alexandre
  • 16 martie: El crimen de Cuenca/Crima din Cuenca (1979) de Pilar Miró
  • 19 martie: Función de noche/Reprezentația de noapte (1981) de Josefina Molina
  • 23 martie: Después de…: No se os puede dejar solos/După… Nu puteți fi lăsați singuri (1981) de Cecilia și José Juan Bartolomé
  • 26 martie: Después de…: Atado y bien atado/După… Bine legat (1981) de Cecilia și José Juan Bartolomé

Vizualizări: 63

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor