altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 3 iulie 2019

“”Atlantis” sau (re)căutarea de sine a Cristinei Cioplea” plus 9 more


”Atlantis” sau (re)căutarea de sine a Cristinei Cioplea

Posted: 02 Jul 2019 10:25 PM PDT

Marți, 2 iulie 2019, la Muzeul Județean Gorj ”Aleandru Ștefulescu” din Târgu Jiu a avut loc vernisajul expoziției de artă vizuală ”Atlantis”, semnată de artista gorjeancă Cristina Cioplea. Curator: Dorina Cioplea- Văduva. Expoziția, care conține lucrări realizate în diferite tehnici (pictură, colaj, obiect, textile, stencil etc), pote fi vizitată toată luna iulie. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

 

”Ca un fel de Sfânt Graal al exploratorilor și căutătorilor de comori, Atlantis/Atlantida se află în noi.
În fiecare dintre noi trăiește ceva pierdut, ceva ce mai poate fi găsit doar în amintire. Poate fi vorba despre o pierdere personală sau universală. „Atlantis” ne vorbește despre pierdere, despre trecerea inexorabilă a timpului și despre o regăsire posibilă doar printr-o întoarcere în sine.
Motivul cercului apare în mod repetitiv în expoziție, făcând trimitere la descrierea pe care Platon a făcut-o Atlantidei.” – Cristina Cioplea

”O expoziție complexă, bogată în tehnici, materiale și simboluri, ”Atlantis”-ul Cristinei pare, totuși, un loc, un punct din interiorul ei încă negăsit, doar bănuit sau, poate, proiectat de către artistă. Prin demersul ei vizual, Cristina Cioplea ne invită la introspecție, la întoarcerea în sine, și ne oferă exemplul personal. Cei care vizitează această expoziție (sau oricare alta, în general), trebuie să fie atenți la autenticitatea și sinceritatea mesajului transmis de artist. Așa că, indiferent cât de mult au gustat sau nu artă în trecut, vizitatorii expoziției ”Atlantis” se află în fața unei sincere (și pe alocuri haotice) (re)căutări de sine, pe care ar trebui să o aprecieze măcar din acest punct de vedere, al vulnerabilității pe care ți-o dă expunerea în public a universului intim.

Probabil sunt subiectivă și influențată de cunoașterea surorii mele, Cristina, sau poate că asta face mai interesant punctul meu de vedere, așa că din această perspectivă pot spune, cu sinceritate, că uneori demersul ei este concentric, la fel ca toate cercurile –simbol prezente în această expoziție, alteori se disipă, se împarte în multiple bucăți și bucățele, unele dintre ele reorganizate în alte structuri decât cele inițiale, altele pierdute pe vecie. ” – Dorina Cioplea-Văduva

Număr de vizualizări :1http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/Kr8iC1Q4z8I?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Lansare la Tulcea: „Sipetul cu îngeri”, de Catia Maxim, Editura Tra...

Posted: 02 Jul 2019 07:17 AM PDT

Marți, 23 iulie 2019, ora 17:30, la Art Cafe „Casa Avramide” (str. Progresului 32, Tulcea), va avea loc lansarea volumului Sipetul cu îngeri, de Catia Maxim, Editura Tracus Arte. Invitată specială: Aura Piha. Moderator: Sterică Fudulea.

„Prezentul e searbăd, iar viitorul mă întristează. Scriu ca să scap de temeri și tristeți. Atenţie, însă, bătrâne! Fereşte-te de alunecuşurile scrisului. Scrie scurt şi concis, fără floricele, frazeologie stearpă, pe cât posibil, fără sentimentalisme umflate, siropoase sau apucături de moş sfătos. Ţine-te, cât poţi, cu mâinile şi picioarele de realitate, de adevăr şi, numai când n-ai încotro, însăilează vreo legendă auzită de la strămoşi.” (Dan Telemac)

Carmen Ecaterina Constantinescu (pseudonim Catia Maxim) a absolvit Facultatea de limba şi literatura română (Universitatea Bucureşti) în 1981. A fost profesor de română-franceză, corector și redactor la Editura Ion Creangă și a debutat ca scriitor în 2007, cu romanul Încă un pas, Editura Echinox, Cluj. A continuat, în 2008, cu volumul de povestiri Clipe salvate, Editura Nicol, Bucureşti, 2009, romanul Ghici pe cine iubesc eu?, Editura Semne Artemis, Bucureşti, 2010, romanul Între timpuri, Editura TracusArte; 2011, romanul Îngerii din Moscopole, Editura TracusArte; 2013, Îngerii din Moscopole. Exilul (Editura Tracus Arte), 2014, Slowmotion(Editura Tracus Arte), 2015, Îngerii din Moscopole. Istorii îngemănate (Editura Tracus Arte).

Catia Maxim s-a documentat riguros în vederea scrierii ciclului Îngerii din Moscopole, astfel născându-se o prietenie cu comunitatea de armâni, mereu interesați de promovarea și (re)descoperirea tradițiilor și culturii lor. „Istoria Moscopolei a pornit de la o întâmplare reală, relatată la începutul primului volum. Pe măsură ce citeam, devenea și mai palpitant. Apogeul însă l-a constituit vizita la Moscopole, în Albania, din vara lui 2010. Fiecare carte are destinul ei, ca un copil, crescut și educat până când vine timpul să-și ia zborul. Personajele mele nu mă părăsesc și nu mă trădează: doar își consumă esențele în deplină libertate, fără ca eu să am vreun regret”, mărturisea într-un interviu Catia Maxim.

Mai multe informații aici: https://www.facebook.com/events/442477396304431/

Volumul e disponibil în librării și pe website-ul editurii: https://edituratracusarte.ro/produs/sipetul-cu-ingeri-catia-maxim/

 

Număr de vizualizări :59http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/LIqLRo0pDI0?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Actrița Daniela Nane și pianista Ioana Maria Lupașcu, la „Pianul cu...

Posted: 02 Jul 2019 07:14 AM PDT

Vineri, 5 iulie 2019, de la ora 19.00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la „Pianul cu poeme”, un recital de muzică și poezie de dragoste susținut de actrița Daniela Nane și pianista Ioana Maria Lupașcu. Din 2010, „Pianul cu poeme” a fost reprezentat de zeci de ori în țară și în străinătate, pe scene importante ale teatrelor și filarmonicilor, inclusiv la Ateneul Român. Publicul reacționează spectaculos peste tot, pentru că recitalul este clădit cu măiestrie și interpretat cu emoție și virtuozitate, astfel încât să declanșeze catharsisul. Pianul conduce publicul pe note muzicale semnate de mari compozitori români sau încântă cu prelucrări folclorice inedite. Poezia pornește de la dragostea adolescentină, trecând prin diferitele ipostaze ale iubirii, până la regăsirea sufletească în deplină iubire necondiționată. Recitalul ridică energia piesă după piesă, construind din momente impetuoase și impresionante prin sensibilitate sau forță. AgențiadeCarte.ro este partener media.

Daniela Nane este actriță a Teatrului Bulandra din 1995 și are o carieră artistică solidă, cu roluri diverse și complexe, jucând în peste 50 de spectacole de teatru și filme de lung metraj și de televiziune, lucrând cu mulți regizori importanți și actori de renume: Andrei Șerban, Alexandru Darie, Horațiu Mălăele, Gerard Depardieu, Harvey Keitel, sir Ben Kingsley. S-a apropiat de poezie în adolescență, când asculta cu admirație versurile rostite de George Vraca sau Florian Pittiș și când a început, timid, să recite primele poeme. La un înalt nivel de performanță artistică, „Pianul cu poeme” îi dă șansa de a dărui oamenilor clipe de emoție și de regăsire, care să le reamintească de noblețea din suflete.

Pianist concertist, solistă a Filarmonicii Paul Constantinescu Ploiești din 2007, Ioana Maria Lupașcu a fost denumită de presă „o forță a tinerei generații” și tot presa nota „Viața intensă pe care știe a o reda este secretul artei superior construite a pianistei”. Studentă a marelui pianist rus Lazar Berman, în Italia, care spunea despre ea că are „imense posibilități tehnice și artistice”, cântă cu toate orchestrele filarmonice naționale și colaborează cu mari muzicieni ca Tiberiu Soare, Ionescu-Galați, Theo Wolters, Gottfried Rabl, Sabin Păutza. A concertat în toată Europa, a lansat două CD-uri  și compozitori contemporani îi dedică lucrări în primă audiție. Colaborează adesea cu lumea teatrului participând în diverse spectacole alături de Ion Caramitru, George Banu, Piotr Adamczyck, Richard McCabe, William Nadylam.

Intrarea este liberă.

Număr de vizualizări :46http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/chd5OOcSQnM?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”Doi umaniști greci în Italia: Mihail Sofianos și Teodor Rentios”, ...

Posted: 02 Jul 2019 07:04 AM PDT

La editura Omonia a apărut volumul ”Doi umaniști greci în Italia: Mihail Sofianos și Teodor Rentios”, de Alexandru Elian. Evocare de acad. Emilian POPESCU. Ediție îngrijită de pr. Vasile V. MUNTEAN. Cea mai recentă apariție a editurii OMONIA oferă istoricilor, bizantinologilor, doctoranzilor domeniului un titlu care-și aștepta de mai bine de opt decenii publicarea.  Teza de doctorat a lui Alexandru Elian, pregătită sub îndrumarea savantului Demosthene Russo (1869-1938), vede astăzi lumina tiparului la 81 de ani de la susținerea ei. Realizarea ediției se datorează inițiativei regretatului bizantinolog Nicolae-Șerban Tanașoca dusă la bun sfârșit prin strădania și stăruința părintelui profesor Vasile V. Muntean.

Act de recuperare cu atât mai necesar cu cât lucrarea pune în circulație idei, teze și rezultate nedepășite până astăzi,  oferind specialiștilor români un izvor prețios pentru istoria elenismului din diaspora. Totodată, lucrarea constituie, prin admirabila rigurozitate, prin grija pentru detaliu, prin examinarea responsabilă  a documentelor cercetate, prin argumentarea științifică a oricărei teze sau idei enunțate, un  strălucit model de urmat pentru tinerii doctoranzi și cercetători.

Lucrare de pionierat la vremea respectivă, așa cum a rămas de altfel până astăzi, teza  reconstituie biografia și opera a doi umaniști greci originari din insula Chios care s-au afirmat în Italia secolului 16, aducând o contribuție importantă la salvarea și răspândirea culturii clasice grecești în acest spațiu. „Atât Sofianos cât și Rentios – arată autorul –  sunt reprezentativi pentru noul aspect, didactic, pe care îl capătă Umanismul grecesc în Italia, la jumătatea veacului XVI: și unul și celălalt sunt în primul rând dascăli, încadrându-se și unei tradiții neogrecești care de la sfârșitul epocii bizantine până la crearea noului stat elen a făcut ca elementele cele mai distinse ale culturii grecești să fie animate de o puternică vocație didactică, pe care și-au exercitat-o în bună parte dincolo de granițele etnice ale elenismului. Cei doi învățați mai prezintă și alte caractere comune cu majoritatea grecilor culți stabiliți în Italia: sunt copiști de manuscrise, versificatori și se îndeletnicesc cu filosofia […].Copiind manuscrise grecești, ei continuă o tradiție bizantină[…]; alcătuind epigrame în metru și în limbă homerică, ei ascultă de o altă tradiție și mai veche; a eleganței lapidare, unite deseori cu spiritul atic, care din vechea Eladă până la ei nu se pierduse. La aceasta, ei adaugă vechea pasiune grecească pentru filozofie, pe care o slujesc după puteri prin traduceri, cὸpii și comentarii. Amândoi sunt, așadar, în Occident emisarii vrednici ai elenismului pe care-l reprezintă în cele mai curate tradiții ale sale”. Cei doi cărturari greci, a căror traiectorie și carieră pe pământ italian este urmărită și analizată cu  admirabilă minuțiozitate de Alexandru Elian, s-au bucurat de prețuirea elitei specialiștilor europeni contemporani lor, care le-au  închinat, după moda vremii, epigrame omagiale.

Ediția este îngrijită de părintele profesor Vasile V. Muntean, care subliniază, la rându-i, „contribuția remarcabilă la Istoria elenismului din Italia, care se va lectura cu viu interes și de cititorul român, întrucât ea cuprinde și câteva informații legate de istoria și cultura pământeană din Evul Mediu”. În opinia acad. Andrei Pippidi, citată de pr. Vasile V. Muntean, cartea aceasta apare „ca un monument în memoria unui mare învățat”.

Academicianul Emilian Popescu evocă, în rânduri emoționante, personalitatea bizantinologului român: „Alexandru Elian face parte din categoria oamenilor în care Dumnezeu a sădit de la naștere, în mintea și sufletul lor, mari și numeroase daruri. În cursul vieții sale el a cultivat aceste daruri, încât ele l-au profilat în societatea românească, în care a trăit, ca un intelectual de elită și un creștin ortodox practicant”.

Lucrarea reproduce și medalionul consacrat acad. Alexandru Elian în volumul Membrii Academiei Române. Dicționar 1866-2016, Partea I (A-L) semnat de acad. Dorina N. Rusu,  din cuprinsul căruia spicuim mai jos câteva repere biografice esențiale.

Născut la București, licențiat în filosofie și istorie al Universității din București, Alexandru Elian și-a susținut în 1938 teza de doctorat.  Membru al Școlii Române din Franța de la Fontenay-aux-Roses (1932-1934), a urmat studii de specializare la Veneția. Paleograf și șef de sector la Secția de manuscrie a Bibliotecii Academiei Române (1936-1956), a fost profesor de paleografie (1937-1948) la Școala Superioară de Arhivistică. A predat bizantinologia la Universitatea din București (1948-1952) și la Institutul de Teologie (1956-1975). Șef de sector și apoi șef de secție  (1956-1968) la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”.  În studiile și lucrările sale a abordat istoria Bizanțului, relațiile acestuia cu Țările Române, ca și istoria Bisericii Ortodoxe Române. Volumul Fontes Historiae Daco-Romanae.III. Scriitorii bizantini (Sec.XI-XIV), la care a fost coautor, a fost distins în 1976 cu Premiul „Vasile Pârvan” al Academiei Române. Prețioase rămân și lucrările sale în domeniul paleografiei (Elemente de paleografie greco-română, 1956, Primul manual de paleografie greco-română, 1957). Membru corespondent (din 1991), Alexandru Elian a devenit în 1993 membru titular al Academiei Române. Mircea Eliade nota în 1936 că „un Alexandru Elian – bizantinolog și filosof – nu prea se naște des la noi în țară”. Iar într-o scrisoare din 1986 adresată părintelui profesor Vasile V. Muntean, filosoful Constantin Noica preciza: „Prof. Elian mi-a fost coleg de liceu și a reprezentat, în generația mea, conștiința critică de ultimă severitate pentru noi toți”.

 

Licențiat în Teologie la Sibiu, cu doctorat în Teologie susținut în 1985  la București, sub îndrumarea prof.univ.dr. Alexandru Elian, părintele profesor dr. presbiter Vasile V. Muntean (n.1949) a fost, din 1993 până nu demult, profesor asociat la Universitatea de Vest din Timișoara (cursuri de istoria Bisericii Ortodoxe Române și de Istorie Bisericească Universală și Bizantinologie). Între 1996 și 2006 a predat și la Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița. Autor al unor lucrări de istorie bisericească (Istoria Bisericii românești, 2 vol., 2009, 2010) și  de bizantinologie (Bizantinologie, vol. I, 1999),  s-a aplecat totodată asupra relațiilor Țărilor Române cu Bizanțul (Spiritualitate bizantină și românească, 2004, Byzantium and the Romanians, 2009). O preocupare importantă a bizantinologului pr. Vasile V. Muntean o constituie  editarea operei strălucitului său dascăl Alexandru Elian. Ediția Bizanțul, Biserica și cultura românească (Iași, 2003), care strânge laolaltă studii fundamentale ale lui Alexandru Elian, a fost urmată de un volum omagial  apărut la Timișoara în 2008. În aceeași arie de preocupări se înscrie și îngrijirea disertației  doctorale a „magistrului Alexandru Elian” publicată acum la Editura Omonia.

Lucrarea a apărut cu sprijinul generos al Stem Life S.A. Euromedics Cryo Bank, condusă de dl. Georgios Sykiotis.

***

”Doi umaniști greci în Italia: Mihail Sofianos și Teodor Rentios”, de Alexandru Elian

Editura OMONIA, București, 2019, 216 p.

 

Număr de vizualizări :52http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/IMaUDlUeHl4?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Parteneriatul transatlantic dintre Asociația Culturală Control N și...

Posted: 02 Jul 2019 06:56 AM PDT

Asociația Culturală Control N continuă parteneriatul educațional început în 2018 cu American Romanian Cultural Society din Seattle, organizând cea de-a doua ediție a ARCS SUMMER CAMP, în luna iulie, în Seattle, SUA. Proiectul, demarat cu succes în 2018, are ca scop reconectarea copiilor din diaspora de pe coasta de vest a SUA la valorile culturii și identității românești. Prima ediție a taberei de vară ARCS a avut loc în lunile iunie – august 2018, a reunit un numar de 22 de copii de origine română, din jurul orașului Seattle, cu vârste cuprinse între 8 și 16 ani și s-a finalizat cu 4 filme de scurt metraj, realizate în totalitate de copii. 

Anul acesta, tabăra se desfășoară sub deviza Romanian Role Models (Personalități Românești de Excepție). Cei 20 de participanți la tabără vor descoperi “super-eroi” aparținând culturii românești, care au influențat soarta lumii prin curajul, viziunea și talentul lor, personalități precum Regina Maria, Ana Aslan, Geta Brătescu, Henri Coandă, Petrache Poenaru, Constantin Brâncuși și mulți alții. Proiectul are ca obiectiv principal asumarea apartenenței la identitatea românească prin asimilarea emoțională a valorilor naționale și consolidarea comunității de români din zonă. Printr-un tip de educație non-formală (joc, teatru, film, pictură, dans), asistați de tutori cu experiență, copiii își vor asuma și îmbrățișa identitatea românească, vor descoperi valorile și tradițiile țării din care provin, vor exersa limba română și vor valorifica biculturalismul care îi caracterizează.

 

ARCS Summer Camp ediția a II-a va  avea loc în perioada 15 – 26 iulie 2019 la University of Washington, cu sprijinul local oferit de Ellison Center for Russian, East European and Central Asian Studies (REECAS) și Seattle International Film Festival (SIFF). Activitățile taberei vor fi coordonate, ca și în anul precedent, de regizoarea și scenarista Iulia Rugină și actrița Ioana Flora și vor cuprinde jocuri interactive de actorie, scriere creativă, fotografie, filmare și editare. Tabăra se va finaliza cu 4 filme de scurt metraj, realizate în totalitate de copii și vorbite în limba română. Filmele rezultate, precum și un scurt making-of al taberei, vor fi prezentate publicului din Seattle pe 28 iulie, la Centrul Românesc de la Biserica Sfinții Trei Ierarhi și în cadrul celei de-a 6-a ediții ale Romanian Film Festival in Seattle, în toamna acestui an, la SIFF Cinema Uptown.

 

Echipei de tutori i se alătură în acest an și Toto Horvath, cunoscut publicului din filmul documentar Toto și surorile lui (2014, regia: Alexandru Nanău), în prezent un talentat actor, dansator și fotograf, membru al trupei de teatru Playhood din București.

 

Tabăra include o vizită la Maryhill Museum, singurul muzeu dedicat vizitei Reginei Maria în zona Pacific Northwest în anul 1927, unde copiii vor putea descoperi colecția Reginei Maria.

 

American Romanian Cultural Society are ca misiune promovarea culturii și tradițiilor românești, organizarea evenimentelor de consolidare a comunității prin educație, arte vizuale, film și literatură. Printre cele mai importante proiecte ARCS se numără Festivalul de Film Românesc, fondat în 2014, în parteneriat cu Seattle International Film Festival și Institutul Cultural Român. ARCS organizează expoziții de fotografie și artă plastică, concerte de muzică clasică și jazz, precum și lansări de carte, programe de educație (Romanian in High School și Club Piticot). În 2018 ARCS a deschis prima școală laică în limba română pentru copii între 7- 13 ani din SUA.

 

Asociația Culturală Control N a fost fondată în 2009 de Oana Răsuceanu (scenarist), Ana Agopian (scenarist) și Iulia Rugină (regizor de film), cu scopul de a înlesni accesul la educația cinematografică în România, de a crea punți între artiștii locali și internaționali, de a sprijini debutul artistic și manifestările creative în zona artelor performative. De-a lungul celor 9 ani de activitate, Asociația Culturală Control N a devenit unul dintre dintre cei mai activi organizatori de evenimente culturale în zona filmului, teatrului, dansului, fotografiei și scrierii creative. Cursurile, atelierele de creație, conferințele și masterclass-urile organizate (care au adunat aproximativ 1300 de participanți, provenind din toate domeniile artelor vizuale) au fost completate de proiecte internaționale realizate cu parteneri din Italia, Franța, Belgia și Polonia, susținute de organisme precum Centrul Național al Cinematografiei, Administrația Fondului Cultural Național, Primăria Municipiului București prin ARCUB, Ministerul Culturii prin programul ACCES și Uniunea Europeană prin programul Creative Europe.

 

Mai multe detalii despre proiect și activitățile organizatorilor pot fi aflate pe site-urile www.controln.ro și www.arcsproject.org, desfășurarea taberei putând fi urmărită prin intermediul paginilor de Facebook ale organizatorilor:

American Romanian Cultural Society – https://www.facebook.com/ARCSPROJECT/

Asociatia Culturală Control N – https://www.facebook.com/controlN/

 

Număr de vizualizări :44http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/TkNHPZa3gQM?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

153 ani pe altarul Constituției României: eveniment in honorem Prof...

Posted: 02 Jul 2019 03:12 AM PDT

Luni, 1 iulie 2019, în Salonul Carol I al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, a avut loc lansarea ediției revizuită și adăugită, autori Prof. Univ. Dr. Ioan Muraru și Prof. Univ. Dr. Nasty Vlădoiu, Editura Hamangiu, a volumului „CONTENCIOS CONSTITUȚIONAL”.   Evenimentul a fost deschis de directorul general, Mireille Rădoi, care a adus în atenția publicului faptul că Biblioteca deține una dintre cele opt copii oficiale ale Magna Carta, emise cu prilejul împlinirii a 800 de ani de la semnarea sa în 1215, aceasta fiind expusă distinsului auditoriu.

Profesorul și avocatul Nasty Vlădoiu a făcut un laudatio pentru prodigioasa carieră a profesorului Ioan Muraru și a anunțat fondarea Institului de Drept Constituțional Internațional, care va purta numele marelui corifeu al Constituției din România. De asemena, domnia sa a subliniat coincidența extraordinară a datei de 1 iulie 1866 – Promulgarea Constituției României și 1 iulie 2019 – Proceduri și Teorie în CONTENCIOS CONSTITUȚIONAL.

Profesorul Muraru a împărtășit din înțelepciunea deceniilor sale de viață, emoționând asistența alcătuită din personalități remarcabile: judecători, foști miniștri, profesori universitari de la București, Sibiu și Brașov, precum și reprezentanți ai presei.

La acest eveniment au luat cuvântul Prof. Univ. Dr. Cristinel Murzea  Decanul Facultății de Drept a Universității Transilvania din Brașov și Prof. Univ. Dr.  Ștefan Deaconu Profesor Universitar al Faculății de Drept din cadrul Universității din București.

 

Număr de vizualizări :111http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/pj_6X4L8DL0?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

O vară pop spectaculoasă cu Natalie Portman și Jude Law în ”Vox Lux”

Posted: 02 Jul 2019 03:06 AM PDT

După proiecția în cadrul American Independent Film Festival din primăvara acestui an, Voodoo Films lansează în cinematografele din Romania ”Vox Lux”, cel de-al doilea lungmetraj al lui Brady Corbet, în data de 12 iulie 2019.

Și pentru că vara care abia începe este despre relaxare, muzică și seri târzii petrecute cu prietenii, Vox Lux te cheamă la cinema pentru o experiență americană ce propune un spectacol muzical și vizual care reunește o distribuție extrem de talentată și o colaborare muzicală menită să trezească emoții despre forțele care ne modelează ca indivizi, ca națiuni, ca idoli.

Pe când remake-ul de anul trecut a filmului A Star is Born a fost un tratat sensibil despre celebritatea modernă, creând nostalgia romantică a faimei, în orice perioadă, ca variațiune a unei teme veșnice, ,,Vox Lux a vaporizat această idee ca o rachetă care pătrunde printr-o bilă de sclipici” spune The Telegraph.

 

Filmat pe peliculă de 35 de mm, Vox Lux începe cu protagonista de 13 ani, Celeste, interpretată de Raffey Cassidy (cea care a jucat-o pe Kim Murphy în The Killing of a Sacred Deer, în regia lui Yorgos Lanthimos) și continuă cu ,,Natalie Portman, care oferă cea mai puternică și mai memorabilă interpretare de la Black Swan încoace” (The Independent), pe voice-over-ul star-ului Willem Dafoe.

 

În urma unei tragedii la școala ei în 1999, adolescenta Celeste își omagiază colegii pierduți, cântând la slujba de înmormântare. De aici începe tranformarea lui Celeste într-un pop star cu ajutorul surorii sale care compune versuri (Stacy Martin) și a managerului ei (Jude Law). Evoluția meteorică a lui Celeste către faimă și pierderea concomitentă a inocenței coincide cu un atac terorist asupra națiunii, ridicând-o pe tânăra cantăreață la un nou grad de celebritate: simbol american și superstar global.

În anul 2017, Natalie Portman preia rolul lui Celeste la maturitate, o cântăreață celebră, aflată la mijlocul turului celui de-al șaselea album al său, un compendiu de cântece sci-fi intitulat Vox Lux. În prezent, încăpățânata salvatoare a pop-ului trebuie să-și depășească luptele personale și familiale pentru a naviga în maternitate, nebunie și faima monolitică din epoca terorii.

 

Ca actor, Brady Corbet a lucrat cu Lars von Trier, Michael Haneke și Olivier Assayas în filme precum Funny Games, Martha Marcy May Marlene, Simon Killer (pe care l-a scris cu regizorul Antonio Campos), Clouds of Sils Maria și Force Majeure. Ca regizor a găsit o cale de mijloc între eleganța lor glacială și provocarea formală în The Childhood of a Leader, câștigător al Premiului pentru regie și Cel mai bun Debut la Festivalul Internațional de Film de la Veneția, în 2015.

 

Pentru Vox Lux, regizorul a colaborat pentru a doua oară cu Scott Walker, unul dintre cei mai inovatori și legendari compozitori ai secolului XXI. Această colaborare a marcat ultimul film la care a lucrat artistul, care a murit în 2019 la vârsta de 76 ani, lăsând în urmă o moștenire pop experimentală imensă împreună cu The Walker Brothers, despre care Variety scrie că ,,avea un fanclub care îl depășea ca număr pe cel al Beatleșilor, la un moment dat”.

Coloana sonoră este completată de cântece originale compuse de Sia, unul dintre cei mai ascultați și difuzați artiști, cu peste 5,3 miliarde de vizualizări pe YouTube. Pe lângă propriile succese muzicale, Sia a scris hit-uri internaționale pentru unii dintre cei mai mari performeri de azi: Beyoncé, Kanye West, Rihanna, Britney Spears, Katy Perry, Zayn, și mulți alții.

 

Vox Lux va fi lansat în România de Voodoo Films începând cu 12 iulie și va putea fi văzut în București, Botoșani, Bistrița, Iași, Suceava, Bacău, Galați, Timișoara, Craiova, Cluj Napoca, Brașov, Lugoj, Pitești, Deva, Hunedoara, Târgu Mureș, Slobozia, Târgu Jiu, Sfântu Gheorghe, Alba Iulia.

 

Partener Media Principal: Radio Guerrilla. Parteneri Media: Radio România Cultural, ELLE, Cinemagia, Zile și Nopți, Librăriile Cărturești, Librăriile Humanitas, VICE, Cinefan, FilmSi, Cineghid, filme-cărți.ro.

 

Rating: N15

Trailer România: http://bit.ly/321SlGR

Facebook: https://bit.ly/2GrnpH6

Instagram: https://goo.gl/RqFEpF

Website: https://voodoofilms.ro/

 

 

Număr de vizualizări :44http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/hCXjkuJJzKM?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Participare românească la cea de-a XXVII-a ediţie a Festivalului In...

Posted: 02 Jul 2019 01:11 AM PDT

ICR Lisabona susține participarea românească la cea de-a XXVII-a ediţie a Festivalului Internațional de scurt metraje din orașul portughez Vila do Conde, care se va desfășura în perioada 6-14 iulie 2019, la Teatrul Municipal, Galeria de artă cinematografică „Solar“ și Auditoriul Municipal. 

La ediţia din 2019, cinematografia românească va fi reprezentată de scurt metrajele Cadoul de Crăciun (The Christmas Gift), în regia lui Bogdan Mureșanu și Cele două execuții ale Mareșalului (The Marshal’s Two Executions), în regia lui Radu Jude, ambele realizate în 2018. La invitația organizatorilor festivalului și cu sprijin din partea Institutului Cultural Român de la Lisabona, la actuala ediție va participa regizorul Bogdan Mureșanu.

 

Programul proiecțiilor filmelor românești de la Teatrul Municipal este următorul: The Christmas Gift – marți, 9 iulie, ora 22:45 (sala 1) și sâmbătă, 13 iulie, ora 21:30 (sala 2); The Marshal’s Two Executions – luni, 8 iulie, ora 18:00 (sala 2) și vineri, 12 iulie, ora 16:30 (sala 1).

 

Cadoul de Crăciun a primit Marele Premiu al Competiţiei Internaţionale a Clermont-Ferrand FF, cel mai important festival de scurt metraje din lume, premiul „Zilelor Filmului Românesc“ pentru secţiunea scurt metraj la TIFF 2018, precum şi o menţiune specială la Festival du Cinéma Méditerranéen de Montpellier. În luna decembrie 2018, a fost recompensat cu Premiul Publicului la Festivalul Internaţional de Filme Scurte „Żubroffka“ de la Bialystok. Cele două execuții ale Mareșalului regizat de Radu Jude este o scurtă radiografie a unui moment istoric: moartea prin împușcare a lui Ion Antonescu. Scurt metrajul este alcătuit din două secvențe distincte, dar cu o suprapunere aproape identică a cadrelor și momentelor: momentul istoric real (filmat de Ovidiu Gologan, în 1946) și momentul eroic al morții lui Antonescu din filmul Oglinda regizat de Sergiu Nicolaescu.

 

Curtas Vila do Conde este cel mai important festival de scurt metraje din Portugalia şi unul dintre cele mai prestigioase din Europa. Iniţiat în 1993, Curtas Vila do Conde prezintă filme reprezentative pentru diverse genuri cinematografice cum ar fi: animaţie, ficţiune, documentare, cinema experimental şi video muzical. Festivalul are o ofertă culturală vastă, fiind un loc privilegiat pentru profesioniştii industriei cinematografice. Programul competiţional al festivalului cuprinde secţiuni precum Competiţia internaţională, Competiţia naţională, Take One! – secţiune ce promovează filmele realizate de şcolile de cinema şi audiovizual din Portugalia sau Curtinhas – scurt metraje pentru publicul foarte tânăr.

 

Pentru mai multe informații: http://festival.curtas.pt/home-en/

 

Număr de vizualizări :44http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/4GWOJhp3-DI?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Teatrul Stela Popescu vă invită la “Stela în vacanţă”

Posted: 01 Jul 2019 11:57 PM PDT

În perioada 3 iulie – 31 august 2019, săptămânal, de miercuri până duminică, între orele 19.00 şi 20.30, Teatrul ”Stela Popescu“ îi invită pe bucureşteni să vină alături de actorii şi dansatorii săi la… “Stela în vacanţă”, proiect estival organizat în Parcul LUMEA COPIILOR în parteneriat cu Primăria Sectorul 4. Pe perioada verii, Teatrul ”Stela Popescu“ pune la dispoziţie bucureştenilor o vacanţă interactivă adresată copiilor între 4 şi 14 ani, promovând mişcarea, expresia corporală, expresia artistică şi jocurile interactive alături de actorii şi dansatorii teatrului, într-un proiect coordonat de Ioana Macarie, într-un spaţiu amenajat în incinta parcului Lumea Copiilor. 

În acest fel, Teatrul ”Stela Popescu“ se va integra şi mai direct în comunitatea sectorului 4, propunându-şi să genereze o deschidere mai mare faţă de evenimentele artistice organizate în aer liber, pounând accentul pe joc, ca modalitate de creaţie pentru cei mici și pe deschiderea acestora către artele spectacolului de la vârste foarte mici.

 Proiectul “Stela în vacanţă” reînvie jocurile copilăriei şi foloseşte energia creativă a copiilor sub îndrumarea actorilor şi dansatorilor teatrului, zilnic în intervalul 19.00-20.30, în lunile iulie şi august astfel: în intervalul 19.00 – 19.45 copiii se vor întâlni cu dansatorii pentru cursuri de balet, mobilitate şi expresie corporală, iar în intervalul 19.45-20.30 vor face echipe de jocuri interactive care se vor adresa atenţiei şi perspicacităţii, improvizaţiei şi imaginatiei, alături de actorii teatrului. Încheierea cursurilor va fi marcată printr-un flash-mob organizat împreună cu copiii.

 

Număr de vizualizări :64http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/M9vF33OSlJM?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

KUNSTHALLE BEGA acordă premiul BEGA ARTPRIZE 2019 curatorului indep...

Posted: 01 Jul 2019 11:21 PM PDT

BEGA ARTPRIZE este premiul anual acordat de KUNSTHALLE BEGA și un juriu de specialitate unui curator român activ în țară sau internațional, cu vârsta maximă de 40 de ani. KUNSTHALLE BEGA este un proiect al Fundației Calina inițiat de Alina Cristescu, Liviana Dan și Bogdan Rața.  Juriul BEGA ARTPRIZE 2019 format din Călin Dan, artist vizual, curator, director Muzeul Național de Artă Contemporană; Liviana Dan, curator ; Lia Perjovschi, artist vizual, fondatoarea AAC/CAA – Arhivei de Artă Contemporană/Centrului pentru Analiza Artei și KM – Muzeului Cunoașterii; Mara Rațiu, teoretician al artei, prorector Universitatea de Arte și Design Cluj-Napoca; Anca Rujoiu, curator, co-curator Bienala Art Encounters 2019 și doctorand la Universitatea Monash în Melbourne, a acordat premiul BEGA ARTPRIZE 2019 curatorului independent ANCA VERONA MIHULEȚ.

 

Anca Verona Mihuleţ (1981, Sibiu) este istoric de artă și curator independent, activă la Seul; pregătește ocazional proiecte la Sibiu sau București. A susţinut artiştii cu care a lucrat să aprofundeze teme ca implicaţiile cunoaşterii, istoria, limitele sau peisajul, concentrându-se pe narațiuni ascunse, postcolonialism și invizibilitate. Proiectele propuse de Anca Verona Mihuleţ sunt motivate de coordonatele istorice și sociale specifice, de cadrele instituționale în care au loc – muzee, bienale, galerii, spații alternative sau structuri mobile, cum sunt cele descrise de rezidențe – dar și de colaborările artistice și curatoriale care de regulă se dezvoltă pe parcursul mai multor ani. Începând cu anul 2011, Anca Verona Mihuleţ a fost interesată de chestionarea şi teoretizarea unor contexte curatoriale extinse, prin participarea în programele de burse şi rezidenţe de la Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Seul, Seoul Art Space Geumcheon, sesiunea Curatorial Intensive organizată de Independent Curators International New York la Ullens Center for Contemporary Art, Beijing. Între 2006 şi 2013, împreună cu Liviana Dan, Anca Mihuleţ a curatoriat programul de expoziţii al Galeriei de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu. În 2011, a participat alături de Apparatus 22 şi Olivia Mihălţianu, la proiectul de cercetare şi la expoziţia Situated Knowledge. I Follow Rivers of Thoughts, prezentată la Institutul Cultural Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia. În 2013, a fost curatorul expoziţiei Centru de reflecţie pentru istorii suspendate. O încercare, unul dintre cele două pavilioane naţionale din cadrul celei de-a 55-a ediţii a Bienalei de la Veneţia. În 2014, a organizat în colaborare cu S-AIR Sapporo şi Japan Foundation o rezidenţă artistică la Sibiu cu titlul Conditional Landscape, care a continuat la Sapporo în 2015, cu focus pe peisajul de iarnă. În 2015 şi 2016, alături de Patrick D. Flores, Anca Verona Mihuleţ a curatoriat expoziţia South by Southeast, itinerată la Osage Art Foundation în Hong Kong şi la Guangdong Times Museum în Guangzhou. Între 2015 şi 2017, Anca Verona Mihuleţ, în colaborare cu Diana Marincu, a curatoriat Punctul alb şi cubul negru, un proiect expoziţional în şase părţi, desfăşurat la Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti. În 2016, a pregătit o expoziţie dedicată dezvoltării artei româneşti la sfârşitul anilor 1980 şi începutul anilor 1990, care a fost găzduită la Muzeul Jorge B. Vargas şi Centrul de Cercetare Filipiana din Manila. În 2016, Anca Verona Mihuleţ a fost premiată cu una dintre „Bursele Igor Zabel”. La ora actuală, lucrează în echipa curatorială a Bienalei de la Singapore, ediția 2019, cadru în care a cercetat cazuri de deplasare și naturalizare artistică, dar și moduri în care transmedialitatea poate influența percepția noastră asupra viitorului.

Credit foto / Photo credit: Son Sangho

Vizualizări: 34

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor