altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 29 septembrie 2021

“Opera și viața, printre rînduri” plus 9 more


Opera și viața, printre rînduri

Posted: 28 Sep 2021 11:18 AM PDT

Ce vezi printre rînduri în Maestrul și Margareta după ce ai citit scrisorile și jurnalele lui Bulgakov? Cartea abundă în aluzii și trimiteri directe la viața autorului și la întîmplări care l-au marcat, despre care pomenește în corespondență sau numai în jurnale. N-ar fi o noutate. Același lucru se întîmplă și în Garda albă, ca să nu mai spun de piesele lui de teatru. Iar în povestirile din Ștergarul cu cocoș, volum de tinerețe, Bulgakov povestește direct la persoana întîi prin cîte a trecut ca medic de țară.

În Maestrul și Margareta, cartea la care a lucrat aproape pînă în ultimele sale clipe de viață, Mihail Afanasievici e prezent, printre rînduri, încă de la primele pagini. În celebra scenă din parcul Patriarșîie prudîi, tînărul poet Ivan Bezdomnîi – adică Pribeagul – are pseudonim, ca autorul său în tinerețe cînd scria de toate la gazete și avea ca și Ivan al său probleme cu redactorii-șefi care-l dăscăleau cum să scrie „pe linie”.

Ivan, care a compus o poezie despre Iisus, e muștruluit de criticul literar Berlioz fiindcă în poezia lui, Iisus pare viu, deși ar fi trebuit să rezulte că nici n-a existat. Cînd Woland își face apariția pe banca din parc, lîngă ei, întrebat de Berlioz dacă poate prevedea moartea cuiva, spune da și calculează rapid cînd va muri și cum eruditul critic. Cetățeanul străin rostește atunci un nume, „Anușka”, femeia care tocmai a vărsat sticla cu ulei, de la care i se va trage moartea lui Berlioz, cel căruia îi va tăia capul o consomolistă. Anușka se cheamă o femeie din comitetul blocului în care a locuit Bulgakov însuși, pe strada Sadovaia, la numărul 10. Scriitorul se plînge într-un jurnal că afurisita femeie i-a mîncat sufletul, împreună cu un tip care umblă în veston și în pantaloni de pijama vărgați. Anușka din roman locuiește în blocul de pe strada Sadovaia.

 

Cîteva pagini mai departe, Ivan, ca să-i mai treacă agitația că s-a întîlnit cu diavolul face o baie în rîul Moscova și-și lasă hainele în grija unui tip cu aspect neîngrijit, de vagabond. Cînd iese pe mal, poetul nu mai găsește decît niște pantaloni de pijama vărgați și o rubașcă ponosită, de parcă vagabondul care i-a furat hainele ar fi președintele comitetului de bloc care-l tot amenința cu evacuarea pe Bulgakov. Astfel echipat și înarmat cu o iconiță de hîrtie și o lumînare, Ivan va ajunge în cele din urmă la sanatoriul de boli nervoase de la marginea Moscovei.

Într-un roman fantastic precizia amănuntelor și referirile la elemente cunoscute din realitate au rostul de a convinge cititorul, dar și pe acela de a-l întări pe autor pe cărările ficțiunii. Și cum lui Bulgakov îi plăcea pisicile, din suita pestriță a lui Woland face parte și un uriaș cotoi negru.

Pilat din Pont are și el ceva din Bulgakov, e chinuit de aceeași boală ca autorul romanului, hemicrania. Și nu suferă nici el mirosul de trandafiri.

Margareta din carte are multe dintre trăsăturile celei de-a doua soții a lui Bulgakov, cea care i-a mai fost și dactilografă, secretară și infirmieră. Ea scoate din sobă manuscrisul romanului despre Iisus, la fel cum făcea și soția romancierului cînd Bulgakov încerca să-și distrugă astfel textele. Tot ea îl răzbună pe Maestru pentru cabalele criticilor care vor să-l distrugă. Soția scriitorului îl încuraja făcîndu-i acasă de două parale pe cei ce îl atacau.

Maestrul n-a fost medic ca Bulgakov și nici măcar n-a făcut gazetărie, în schimb se căsătorește de două ori, a doua oară după o dragoste fulgerătoare, nu i se publică romanul, e victima atacurilor din presă, face rost de o casă cam mică, dar altfel raiul pe pămînt în comparație cu experiențele sale locative de pînă atunci, trece prin depresii și nu mai vrea decît să se odihnească, toate astea la fel la fel ca autorul său.

Ce însemnătate au însă aceste amănunte în capodopera lui Bulgakov? Nu știu să răspund, ci pot doar să fac cîteva presupuneri. M-ar fi interesat viața autorului dacă nu i-aș fi citit cărțile? Sigur, nu. Și după ce am aflat diverse lucruri despre viața lui, mi se pare mai bună Maestrul și Margareta? Nici asta. Am rămas cu încercarea de de a mă apropia mai mult de viața din carte, căutîndu-i corespondențe în viața de toate zilele. O încercare ce, de fapt, nu explică nimic și din care nu rămîi decît cu plăcerea de a privi peste umărul autorului în timp ce scrie.

 

Cristian TEODORESCU

Număr de vizualizări :9http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/HPKm0_KPFmk?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Publicul israelian a revenit pe „Strada românească” de la Zikhron Y...

Posted: 28 Sep 2021 09:45 AM PDT

După un an de pauză cauzată de pandemia de coronavirus, festivalul „Strada românească” a revenit în orașul israelian fondat de evrei din România, Zikhron Ya’akov cu ediția a treia, organizată de Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, împreună cu partenerii săi: primăria Zikhron Ya’akov și organizațiile israelienilor originari din România, AMIR și HOR. Ca și la precedentele două ediții, publicul israelian a participat în număr extrem de mare la eveniment, sosind cu miile, din toate colțurile Israelului, pentru a lua parte la cavalcada de programe culturale românești.La ceremonia de deschidere, primarul orașului, Ziv Deshe, a accentuat importanța schimburilor culturale dintre România și Israel, exprimându-și atât satisfacția pentru continuarea tradiției Festivalului „Strada românească”, cât și intenția organizării unei ediții festive în contextul împlinirii, în 2022, a 140 de ani de la înființareaZikhron Ya’akov, oraș fondat, în secolul XIX, de evrei originari din România.

„Ca urmare a antisemitismului, România este mai săracă, astăzi, prin lipsa voastră, pentru că a pierdut o mare parte din comunitatea sa evreiască” – a subliniat E. S. Radu Ioanid, ambasadorul României în Israel la ceremonia de deschidere, care a fost moderată de cunoscutul jurnalist israelian originar din România, Attila Somfalvi.

„În acest an, Festivalul „Strada românească”, proiectul principal de diplomație culturală și publică al ICR Tel Aviv, are un format inedit, cu un program foarte bogat și variat, numai cu artiști israelieni, mulți dintre ei cu origini românești. Am reușit să creem o tradiție: un mare eveniment anual, care a devenit un punct de referință pentru toți israelienii originari din România” – a declarat Martin Salamon, directorul ICR Tel Aviv, la ceremonia de deschidere. ParteneriiInstitutului Cultural Român de la Tel Aviv la evenimentulorganizat în 26 septembrie 2021 au fost Primăria Zikhron Ya’akov și organizațiile israelienilor originari din România, AMIR și HOR.

Eli Shahar, vicepreședintele AMIR, a menționat contribuția evreilor români la dezvoltarea statului Israel, în diverse domenii de activitate, de la știință până la cultură. Acest aport va fi subiectul principal al expoziției permanente care urmează a fi prezentată începând cu anul 2022, odată cu inaugurarea Muzeului Evreimii Române de la Rosh Pina.Ceremonia s-a încheiat cu intervenția lui Zeev Schwartz, președintele organizației HOR Israel, care a făcut o scurtă trecere în revistă a colaborărilor dintre diversele organizații ale evreilor români din Israel.

Evenimentul, care a atras un număr impresionant de vizitatori, a cuprins următoarele manifestări:concerte de muzică balcanică susținute deSumSum Band;concerte de muzică românească, klezmer, balcanică și dansuri susținute deTaraful Ciocârlia; proiecția filmului România neîmblânzită, producător Alex Păun; dansuri folclorice cu trupa de dansuri de tineret Zamarin; „Poveștile bunicului”, spectacol interpretat de Teatrul Karov din Tel Aviv; ateliere de decupaj pentru copii și adulți cu Zipora Neeman; „Vrăjitorul din Givat DADA”, spectacol de teatru de păpuși de Shoshi Yaari și ateliere de creație DADA, produse de Muzeul Janco Dada din Ein Hod; artă stradală – personaje din Aliya-ua românească din Zikhron Ya’akov interpretate de artiști locali;„Sioniști români curajoși în ZikhronYa’akov” – tur ghidat cu Avi Daskal.

Programele au avut loc în aer liber, în spațiidin centrul vechi al orașuluiZikhron Ya’akov,ale cărui baze au fost puse de evreii veniți din România (Moinești, jud. Bacău) în anul 1882,primăria orașului dorind să valorifice această importantă moștenire istorică. Astfel, pe parcursul serii de 26 septembrie din timpul „Sărbătorii corturilor”, Sukkot, strada pietonală din Zichron Yaakov a fost plină de „ingrediente” culturale românești precum muzică, dans, folclor, spectacole de teatru, film, ateliere de creație.Alături de partenerii de proiect, ICR Tel Aviv a fost prezent și printr-un stand de informare, unde au fost oferite materiale de interes general, au fost prezentate, de asemenea, activităţile şi evenimentele organizate de ICR Tel Aviv, au fost distribuite materiale de promovare, precum și materiale turistice.

 

 

// anunță ICR Tel Aviv

Număr de vizualizări :16http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/7ZxIG_v5EFU?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Lansare în cadrul Festivalului Internațional de Teatru pentru publi...

Posted: 28 Sep 2021 09:36 AM PDT

Luni, 4 octombrie 2021, ora 11:00, la Teatrul pentru copii și tineret din Iași „Luceafărul” (sala mică), va avea loc lansarea volumului Teatru în diorame, Discursul criticii teatrale in comunism. Viscolul (1978-1989), de Miruna Runcan, editura Tracus Arte. Invitate alături de autoare: Oltița Cîntec și Ioana Petcu. Lansarea are loc în cadrul Festivalului Internațional de Teatru pentru publicul tânăr.

 

„Lucrul cel mai complicat, la finalul acestei călătorii care a încercat să ofere o schiță de traseu evolutiv asupra criticii de teatru românești pe parcursul a peste treizeci de ani, este să te ferești de sentimentalisme. Fiindcă, practicând profesiunea, în diversele sale ipostaze, o viață, reacțiile afective, cu întregul lor spectru atât de colorat, sunt greu de îmblânzit și controlat. Cu toate acestea, efortul unei distanțe reflexive e unul care se cere asumat […] O primă concluzie posibilă ar fi aceea că, după complexele dezbateri din anii 1956-1964 referitoare la funcțiile și responsabilitățile criticii, dezbateri dominate, așa cum am văzut, de regizorii reteatralizării, critica jurnalistică va deveni, pe întreaga perioadă studiată, dacă nu un generator, atunci în orice caz un propagator de canon în ceea ce privește stilisticile și esteticile teatrale coagulate unitar în jurul lui 1970. Cerând de la critica de teatru, la începutul anilor 1960, rafinarea unui sistem de evaluare (și a unui discurs empatic adecvat) cu vocație modernist-novatoare, care să separe net producția teatrală rutinieră de realizările excepționale, regizorii reteatralizării au determinat, fără să fi dorit neapărat asta, instaurarea unui model spectacologic țintă, maximalist (combinând hermeneutica sofisticată asupra materialului dramaturgic cu intertextualitatea culturală și tratamentul vizual-simbolic cu semnificații multiple); un model ce a afectat decenii la rând atât perspectivele de evaluare, cât și discursul propriu-zis al criticii de întâmpinare.” Miruna Runcan

 

Volum disponibil pe website-ul editurii Tracus Arte și în librăriile partenere: https://edituratracusarte.ro/produs/teatru-in-diorame-discursul-cri...

 

Număr de vizualizări :18http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/8PaKz0qZTUI?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Artista Ligia Podorean-Ekström prezintă expoziția „Spiritualizarea ...

Posted: 28 Sep 2021 09:32 AM PDT

Expoziția retrospectivă „Spiritualizarea acuarelei”, semnată de Ligia Podorean-Ekström, va fi vernisată miercuri, 6 octobrie 2021, la sediul Institutului Cultural Român din Stockholm (Skeppsbron 20), în prezința artistei, a curatorului Adrian-Silvan Ionescu, a criticului de artă suedez Larz Eldbåge și a arhitectului Dragoș Dordea.

 

Ligia Podorean-Ekström, care are o carieră impresionantă de peste jumătate de veac, este de formație architect. „Pictura a început înaintea arhitecturii. Petele de culoare m-au dus la aşezarea lor pe ceva stabil. Culoarea mea era în flori, în petale, în ceruri, în nori. Apoi le-am concretizat pe case, uliţe sau monumente”, spune artista.

„În acuarelele mele se simt urmele oamenilor. Pălăria unui pictor, un trabuc, un pachet de ţigări, o floare care a rămas încă proaspătă. M-am concentrat foarte mult pe mobilier – aici a intervenit arhitectul – să redau stilul, lemnul. Într-o arhitectură de interior nu desenezi cu echerul sau cu teul. Trebuie să prinzi foarte bine perspectiva. Acuarela se face în momentul când te impresionează ceva, aici intervine spiritualizarea ei”, mărturisește Ligia Podorean-Ekström.

„Rar am întâlnit un artist acuarelist atât de talentat și plin de măiestrie”, apreciază invitatul Larz Eldbåge, artist plastic profesionist din anul 1993, care a jurizat importante concursuri de acuarelă și pictură în țările nordice.

„Prin imposibilitatea de a reveni asupra tușelor – așa cum permite pictura în ulei – acuarela este o tehnică dificilă și delicată, rezervată unor artiști versați.  Ligia Podorean-Ekström este un astfel de plastician, sensibil și sigur pe mâna sa”, subliniază Adrian-Silvan Ionescu, critic de artă şi director al Institutului de Istoria Artei „G. Oprescu” din Bucureşti, în prefața catalogului expoziției, realizat  în limba engleză, în parteneriat cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București.

„În tematică, artista nu se limitează doar la frumosul natural – la flori și peisaje montane, campestre sau marine – ci se apropie, cu aceeași afecțiune, și de peisajul citadin (căci este doar arhitectă!) și de interioare. Intimismul încărcat de căldură familială al acestora este copleșitor. Unele lucrări au caracter autobiografic, precum „În timpul meu trecut, Finlanda”, care a fost distinsă, în 2008, cu Medalia de Aur la expoziția organizată la Muzeul Sigtuna”, precizează Adrian-Silvan Ionescu.

Soție a valorosului scriitor suedez Per Olof Ekström (1926 -1981), autor al neuitatului roman „N-a dansat decât o vară”, artista „readuce în actualitate acea idilă romantică, sfârșită tragic, printr-o serie de acuarele luate în locurile unde s-a petrecut acțiunea – Lacul Vänern”, potrivit criticului român de artă.

„Opera sa este o fereastră deschisă spre lumea largă de o artistă pasionată de transparențele și irizările culorilor de apă. (…) Aceste acuarele sunt mai grăitoare decât o bibliotecă academică și se adresează direct simțurilor printr-o comunicare subtilă dintre autor și privitor”, conchide Adrian-Silvan Ionescu.

Palmaresul Ligiei Podorean-Ekström este impresionant. Acuarelistă recunoscută și recompensată cu multe premii și diplome la manifestări naționale și internaționale de prestigiu, a fost decorată, în 2012, de statul Român cu Medalia Bene Merenti. Ligia Podorean-Ekström este un distins pedagog în tehnica favorită, autor al unui tratat de acuarelă, O istorie povestită a culorilor de apă (Ed. Universtiții Ion Mincu, București, 2009. Artista semnează și două albume de artă: Luminile Nordului  (Ed. Sport-Turism, București, 1977) și The Art of Ligia Podorean-Ekström – Memory Traces  (World of Art Publishing House, Sotckholm, 2000).

Expoziția va rămâne deschisă în galeria ICR Stockholm până pe 20 ianuarie 2022.

 

Număr de vizualizări :19http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/nMNV8XxoDYQ?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Lansarea romanului ”Ard pădurile”: Paula Erizanu și Alex Cosmescu î...

Posted: 28 Sep 2021 08:54 AM PDT

Joi, 30 septembrie 2021, la ora 18.15, la Librăria din Centru (bd. Ștefan cel Mare, nr.126) din Chișinău, va avea loc lansarea romanului ”Ard pădurile”, printr-un dialog dintre autoare și filosoful și poetul Alex Cosmescu. Romanul a apărut la Editura Cartier, colecția Rotonda, coordonată de Em.Galaicu-Păun, și a fost nominalizat la Premiile Sofia Nădejde, ediția 2021.

Preț promoțional în ziua lansării. Sesiune de autografe.

„Se spune că în 1899 a fost o cotitură a vremurilor, că în bezna ca melasa au început să apară fulgere întretăiate, fără legătură și fără continuitate, intermitențe interioare ale unor noi impulsuri și vechi utopii. Socialiști utopici, bolșevici, narodnici, menșevici, acești purtători de noi-vechi impulsuri spre egalitate, fraternitate, libertate aveau să înainteze în anii premergători revoluției din 1917 printr-o lume care se schimba radical și definitiv. Cum răzbăteau aceste frânturi de trecut digerat și de viitor nesigur în conștiințele unor tinere femei de atunci, precum Alexandra Kollontai, prima femeie ministru (dar și comisar) în guvernul lui Lenin, sau feminista Inessa Armand, iubita aceluiași Lenin? Cum se despărțeau acestea de reflexele mic-burgheze ale unei discipole liberale, de vechile obișnuințe sentimentale ale iubirii conjugale, de deprinderile vieții domestice ale unei mame și soții? Cum vedeau viața frustă a muncitorimii (inclusiv a muncitoarelor sexuale) pe care n-o știau și câtă cunoaștere a naturii omenești, în genere, puteau avea ca tinere de familie bună, ținute sub obroc? Iată câteva întrebări complicate la care Paula Erizanu încearcă să răspundă, cu talent și curaj, în acest prim volum al docudramei Ard pădurile.” (Simona Sora)

PAULA ERIZANU s-a născut în 1992 la Chișinău. A studiat istoria și literatura la New College of the Humanities la Londra, apoi jurnalismul la City University London. A scris despre protestele din 2009 din Republica Moldova în Aceasta e prima mea revoluție. Furați-mi-o (Cartier, 2011, ediție trilingvă). Cartea s-a bucurat de o mare atenție mediatică la Chișinău, fiindu-i decernat Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor, precum și Premiul pentru cea mai populară carte a Bibliotecii Naționale „Ion Creangă”, fiind nominalizată și la Premiile Observa- tor cultural, categoria debut. A fost tradusă în engleză de către autoare, apoi în franceză, cehă și germană, și a primit premiul internațional UNESCO pentru cea mai frumoasă producție de carte a anului 2011 la târgul de la Leipzig. A urmat debutul în poezie Ai grijă de tine (Charmides, 2016). Împreună cu Alina Purcaru a publicat primele două volume din proiectul Un secol de poezie română scrisă de femei (Editura Cartier, 2019, 2020). A participat la festivaluri literare în România, Ucraina, Slovenia și Cehia. Articolele sale i-au apărut în publicații internaționale precum The Guardian, London Review of Books, CNN, Aeon, Dazed ș.a. și în publicații din România și Republica Moldova, precum Libertatea, Ob- servator cultural, Dilema veche, Scena9, Ziarul de Gardă ș.a. În prezent este redactor de cultură al revistei online The Calvert Journal, la Londra.

ALEXANDRU COSMESCU s-a născut la 30 iulie 1985 în Chișinău, Republica Moldova. A absolvit secția română-latină a Facultății de Litere a Universității de Stat din Moldova (2008) cu o lucrare despre poetica latină și poetica poeziei contemporane. A urmat un masterat în filosofie (Dialog și alteritate în discursul filosofiei contemporane, USM, 2010) și un doctorat în filologie (Textul dialogic și textul monologic din perspectiva analizei discursului, Institutul de Filologie al AȘM, 2013). Apoi a absolvit programul de masterat Marile Cărți ale Civilizației Europene, coordonat la USM de Petre Guran (2014).

Participant la atelierul de creative writing organizat de Adrian Urmanov la Mănăstirea Râșca (2006).

A predat cursuri de literatură și filozofie la câteva universități din Chișinău. În prezent este cercetător științific la Academia de Științe a Moldovei.

Debut cu volumul Un spaţiu blând, care mă primește cum m-ar îmbrăţișa, Cartier 2013 (Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru debut).

 

Ard pădurile, de Paula Erizanu (Rotonda). Broșată, 176 pag. Preț: 29 RON/ 119 MDL

Cartea poate fi cumpărată în toate librăriile bune din România și Republica Moldova.

De asemenea, poate fi comandată și online pe shop.cartier.md, libris.ro, carturesti.ro, humanitas.ro, librarie.net.

Rugăm să respectați condițiile impuse de starea de urgență în sănătate pentru a putea intra în librărie (certificat vaccinare, test, dovadă anticorpi). Masca este obligatorie. Aveți grijă de sănătatea Dvs și a celor dragi. În librărie avem aparat de ozonare.

 

// anunță editura Cartier.

Număr de vizualizări :26http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/L-KhLHVmMsM?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Mihai Zamfir despre ”Scurtă istorie. Panorama alternativă a literat...

Posted: 28 Sep 2021 08:50 AM PDT

Miercuri, 29 septembrie 2021, ora 18.30,  în Grădina Librăriei Modul Cărturești (Strada Academiei 18-20, București), Mihai Zamfir va vorbi despre ”Scurtă istorie. Panorama alternativă a literaturii române”, Editura Polirom, 2021, alături de: Ioan Stanomir, Cosmin Ciotloș. Moderează: Mirela Nagâț.

 

Ședință de autografe.

 

Un manual de bază care să formuleze perspective contemporane asupra întregii noastre literaturi, așa cum se schițează ea la începutul secolului XXI. Și, poate, mult după aceea

Ediţia a II-a revăzută şi adăugită

Scurtă istorie este o istorie sintetică și mai degrabă nonconformistă a literaturii române. Scrisă de un stilistician care s-a ocupat multă vreme de istoria literară înainte de a deveni el însuși romancier, cartea de față reunește cele trei calificări ale autorului ei. La capătul unui lung șir de istorii ale literaturii române (unele excepționale, altele oneste, cele mai multe anoste, adică didactic-istorizante), un stilistician se încumetă să recitească venerabilele texte, preocupat fiind exclusiv de performanța lor literară, care – în ochii lui – rămîne primordial una stilistică. Iar descoperirile se vor dovedi a fi de multe ori surprinzătoare. Mihai Zamfir realizează o panoramă a literaturii române redusă la esențial, înfățișată sub forma unui text accesibil și lizibil el însuși în regim de proză literară. Un compendiu universal fixînd literatura noastră în ansamblul literaturii europene, punînd la dispoziția celor interesați specificul principalilor scriitori români și apreciind valoarea lor la o scară ideală. Prin urmare, un manual de bază care să formuleze perspective contemporane asupra întregii noastre literaturi, așa cum se schițează ea la începutul secolului XXI. Și, poate, mult după aceea.

„Chiar de la primele pagini, cititorul capătă încredințarea că de aici va învăța literatură. Nu doar literatură română… Literatură pur și simplu.” (Cosmin Ciotloș)

Mihai ZAMFIR (n. 1940), profesor la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, specialist în stilistică, istorie literară şi literatură comparată, profesor la Universitatea din Lisabona (1972-1975), fondatorul secţiei de limba şi literatura portugheză de la Universitatea din Bucureşti (1975), ambasadorul României în Portugalia (noiembrie 1997 – mai 2001) şi ambasadorul României în Brazilia (2007-2012). A publicat numeroase sinteze de specialitate: Proza poetică românească în secolul XIX (1971), Introducere în opera lui Al. Macedonski (1972), Imaginea ascunsă. Structura narativă a romanului proustian (1976), Poemul românesc în proză (1981), Formele liricii portugheze (1985), Cealaltă faţă a prozei (1988), Din secolul romantic (1989), Discursul anilor ’90 (1997), Jurnal indirect I (2002), Scurtă istorie. Panorama alternativă a literaturii române (vol. I, 2011, 2012; vol. II, 2017). A mai publicat romanele Poveste de iarnă (1987), Acasă (1992), Educaţie tîrzie (2 vol., 1998-1999), Fetiţa (2003), Se înnoptează. Se lasă ceaţă (2006), În aşteptare (2020) şi o selecţie a articolelor sale apărute după 1990, Jurnal indirect (1990-2015) (2015).

 

Număr de vizualizări :16http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/8qg5HslmnGY?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”Cin’ să tundă câini în Bran?” – un nou roman de Stelian Țurlea

Posted: 28 Sep 2021 08:48 AM PDT

La Editura Integral, condusă de Costel Postolache, a apărut un nou roman de Stelian Țurlea, al cincilea din acest an și al patrulea la aceeași editură. Cu subtitlul „Schiță de roman de caractere”, cartea e într-o măsură o imagine caleidoscopică a realităților românești din ultimii treizeci de ani.

 

Se îmbină mai multe planuri: destinul a patru femei prietene și cu același loc de muncă în fostul regim, care au, după evenimentele din decembrie 1989, drumuri diferite, ajungând să nu se mai vadă și chiar să se urască; o parte dintre urmașii lor care nu se adaptează schimbărilor rapide din noua societate; destinul a patru scriitori, redactori la aceeași revistă și editură, confruntați cu o situație căreia nu prea știu cum să-i facă față.

Intrigi, acuze prea puțin fondate de colaborare cu fosta Securitate care dărâmă un om politic în plină ascensiune, încercare de reabilitare eșuată. Și firește și o poveste de iubire care sfârșește prost.

Stelian Țurlea este autor a treizeci de romane, un volum de povestiri, unul de memorii, unsprezece cărţi de publicistică, nouă cărţi pentru copii şi două traduceri. A îngrijit şapte albume.

 

Stelian Țurlea – Cin’ să tundă câini în Bran? Editura Integral, 166 pag

 

 

Număr de vizualizări :23http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/oBipz2c677Y?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Debut de succes al festivalului ROCKADA, pe scena din Quantic

Posted: 28 Sep 2021 08:43 AM PDT

Vineri, 24 septembrie 2021, în club Quantic, a avut loc prima ediție ROCKADA, cu băieții de la LUNATIC, Jack of all Trades, Sloth Motion și Sayonara Blue Monday pe scenă. A fost un super  show, o seară plină de energie, sound de calitate și un public peste așteptări.

“A fost un show eclectic, cu un public agregat de la toate cele patru trupe. Și a fost absolut  spectaculos! S-a auzit bine, s-a simțit bine și ne bucură mult că debutul Rockada a fost un  succes. Pentru misiunea asumată de acest proiect, prima ediție și-a atins scopul. Suntem  încântați și motivați să continuăm, pe scene și nu numai. Rockada e un proiect viu și abia scoate  capul în lume. Stay tuned! Mulțumim publicului și partenerilor evenimentului – SGO Music  Factory, Green Pixel, Radio Guerilla, Critic Eyez și Contemporary Establishment.” (Marius Deak,  LUNATIC)

„Rockada este genul de event esențial pentru o piață muzicală indie. Mi-ar plăcea să vedem mai  multe astfel de events. Avem niște trupe cu suflet, care au ce transmite publicului. Și da, am  demonstrat că e public pentru așa ceva.” (Gabi Pătru, Sloth Motion)

„Participarea la Rockada a șters cu buretele toate momentele de anul acesta în care ne-am  întrebat, potrivit contextului actual, dacă vom apuca vreodată să cântăm live piesele la care am  muncit asiduu luni de zile de baricadare în studioul nostru. Se pare că, undeva, există o luminiță  la capătul tunelului – nu numai că am apucat să o vedem în seara de vineri, ci am trecut head-on  prin ea și am ieșit pe partea cealaltă mai buni, mai entuziasmați ca oricând să facem muzică.” (Mădălin Duca, Jack of all Trades)

” Încă am mai vrea să fim acolo, pe scena de la Rockada, alături de celelalte trupe, de publicul  care ne-a dat un vibe așa de bun și care ne-a alimentat dorința de cântat și mai tare. Tot la fel  de repede sperăm că o să treacă timpul și până la următoarea ediție, pe care deja o așteptăm. A  fost o experiență de neuitat.” (Cristi Marcvart, Sayonara Blue Monday)

Evenimentul s-a desfășurat cu respectarea normelor impuse de autorități. —

ROCKADA este un festival dedicat trupelor rock nou apărute sau cu resurse limitate, care nu  ajung încă la radio sau pe scenele marilor festivaluri, dar care produc muzică de calitate și au  nevoie de vizibilitate, promovare și extinderea bazei de fani.

ROCKADA este un proiect inițiat de trupa LUNATIC: “Piața underground este destul de mare,  există multă muzică de calitate despre care mulți încă nu au auzit, iar nevoia trupelor de a cânta în condiții tehnice bune este mare. Cu ROCKADA, vrem să încurajăm și să sprijinim trupele aflate  la început, care au potențial și care compun, încet, viitoarele generații de muzică rock mișto din  România. O să facem rocada pe scene cu trupe din țară și rocada cu bazele de fani, adică pași 

mici spre creșterea pe care artiștii o merită și pentru care muncesc.”, a declarat Marius Deak,  coordonatorul evenimentului și toboșarul trupei LUNATIC.

În viitor, seria de concerte ROCKADA se va desfășura în alte locații din țară, împreună cu artiști  și trupe locale, urmărind deschiderea scenei pentru cât mai multe trupe în condiții de calitate  tehnică, sunet și prezentare.

Număr de vizualizări :26http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/bKlPQXwRpdU?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Cea de-a VII-a ediție a Universității Populare de Vară „Constantin ...

Posted: 28 Sep 2021 08:38 AM PDT

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău în colaborare cu Consiliul raional Soroca, Primăria orașului Soroca,  Asociația Culturală „Grigore Vieru” din Soroca și Centrul Cultural Român „Constantin Stere”  organizează, în perioada 2-3 octombrie 2021, cea de-a VII-a ediție a Universității Populare de Vară „Constantin Stere”. Ediția din acest an este dedicată celor 100 de ani de la nașterea marelui savant Eugen Coșeriu, considerat părintele lingvisticii integrale.

 

 

PROGRAMUL UNIVERSITĂȚII  POPULARE  DE VARĂ „CONSTANTIN STERE”, EDIȚIA a VII-a, SOROCA, 2-3 octombrie 2021

 

Sâmbătă, 2 octombrie 2021

10.00 – 11.00   Depuneri de flori la busturile scriitorilor Mihai Eminescu, Ion Creangă, Constantin Stere, Grigre Vieru – Parcul Central din Soroca.

Deschiderea lucrărilor ediției a VII-a a Universității  Populare  de Vară „Constantin Stere” –  Palatul Culturii din Soroca.

Mesaje de salut:

  • Acad. Valeriu Matei, directorul ICR Chișinău, rectorul Universității Populare  de Vară Constantin Stere,
  • Veaceslav Rusnac, președintele raionului Soroca,
  • Pilipețchi Lilia,  primarul municipiului Soroca,
  • Ana Bejan, președintele Comitetului de organizare a Universității, președintele Asociației Culturale Grigore Vieru.

            Serviciu divin oficiat de preotul Sorin Huluță, parohul Bisericii Sfinţii Martiri           Brâncoveni  din Soroca.

11.00. – 12.00 Sesiune de comunicări: „Eugen Coșeriu – părintele lingvisticii integrale. La 100 ani de la nașterea savantului și scriitorului”.

Comunicări: 

  • dr. Gheorghe Popa, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Băți – „Integralismul coserian – viitorul lingvisticii ca știință a culturii”
  • acad. Valeriu Matei – „Poezia și proza lui Eugen Coșeriu”

 

12.00 – 13.00  Sesiune de comunicări „Doi scriitori soroceni din perioada interbelică: Paul Vataman și Gheorghe A. Rusu”

Comunicări:

  • dr. Alexandru Burlacu, Institutul de Filologie Română „B.P. Hasdeu” – „Soroca – un centru literar în perioada interbelică”;
  • prof. Ana Bejan, președintele Fundației Culturale „Grigore Vieru”. „Paul Vataman, scriitor și publicist”;
  • acad. Valeriu Matei – „Poetul – martir Gheorghe A. Rusu”

 

13.00 – 14.00 Personalități contemporane: preotul și scriitorul buzoian Mihai Milea (Sava Bogasiu), cetățean de onoare al municipiului Soroca.

Evocări: prof. Ana Bejan, acad. Valeriu Matei ș.a. Dialog cu publicul.

14.30 – 15.00 „Republica Moldova la 30 ani de independență”. – Masă rotundă moderată de acad. Valeriu Matei. Dialog cu publicul.

15.00 Spectacol muzical – poetic susținut de  interpretul de jazz Valeriu Culea, cantautorul Viorel Burlacu și actorul Nicolae Jelescu  sala mare a Palatului Culturii din Soroca.

Duminică, 3 octombrie 2021

9.30. – 10.30 Vizită la Cetatea Soroca

11.00 Centrul de Cultură Românească „Constantin Stere”. Lansări de carte. Moderator: prof. Ana Bejan.

11.30  Bilanțul lucrărilor ediției a IV-a a Universității  Populare  de Vară „Constantin Stere”. Înmânarea certificatelor de participare.

Organizatori:

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău,

Consiliul raional Soroca,

Primăria municipiului Soroca,

Fundația Culturală „Grigore Vieru”

Centrul Cultural Român „Constantin Stere”

 

Parteneri:

Direcția Învățământ Soroca,

Secția Cultură Soroca

SRL John Pix

 

Parteneri media:

TVR Moldova,

Ziarele: Observatorul de Nord și Ziarul Nostru

 

Număr de vizualizări :22http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/w5SaCevowcw?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. C...

Posted: 28 Sep 2021 06:20 AM PDT

Luni, 4 octombrie 2021, de la ora 11:00, la Sala Ion Caramitru a Teatrului Național București, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale își întâmpină festiv noua generație de studenți. În acest an și mai ales în acest context internațional, cuvântul cheie al demersului UNATC este continuitatea educației artistice. Una din cele mai importante instituții academice dedicată educației artistice în România, UNATC „I.L. Caragiale”, îi așteaptă pe studenții, profesorii și partenerii săi în inima scenei românești, Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din București.

 

Evenimentul va debuta cu alocuțiunea Ministrului Culturii și Identității Naționale, Bogdan Gheorghiu, urmată de alocuțiunea rectorului UNATC, prof. dr. Liviu Lucaci și a președintelui Senatului UNATC, prof. dr. Doru Nițescu.Festivitatea va conține un fragment din spectacolul de licență „Neo-Kitsch”, semnat de Sergiu Diță, masterand la Artă Coregrafică. Invitați de marcă se vor adresa noilor membri ai comunității de artiști: Mircea Rusu, actorul și directorul artistic al Teatrului  „I. L. Caragiale” din Bucureşti, Adrian Cioroianu, profesor universitar și directorul Bibliotecii Naționale, Mircea Martin, profesor universitar, reprezentant al Academiei Române și Institutului Limbii Române, Mirel Taloș, președintele Institutului Cultural Român, Ana Blandiana, scriitoare și Preşedintele fondator al Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței, Daniel Jinga, directorul Operei Naționale București.

 

Universitatea Naţională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București este atât o instituţie publică de învăţământ superior finanţată de stat, recunoscută pe plan internațional, cât și o veritabilă comunitate culturală și artistică. Prin programele sale care pun accentul pe cercetare, inovație, diversitate și interdisciplinaritate, UNATC le oferă studenților oportunitatea de a se specializa în domeniul teatrului și în cel al filmului, precum și în domenii mixte, la nivel de licență, masterat și doctorat.

 

Accesul la eveniment se va face începând cu ora 10:00 și va fi permis persoanelor care prezintă dovada vaccinării sau a rezultatului negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau a unui test antigen rapid nu mai vechi de 48 de ore, certificat de o unitate medicală.

Vizualizări: 31

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor