altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 29 noiembrie 2019

“„Expresia psihopatologică în pictură” o carte-eveniment în România...


„Expresia psihopatologică în pictură” o carte-eveniment în România,...

Posted: 28 Nov 2019 07:12 AM PST

Lansată de Editura Trei la cea de-a 26-a ediție a Târgului de Carte Gaudeamus, lucrarea „Expresia psihopatologică în pictură” reprezintă o premieră în România ultimilor 53 de ani, atât datorită demersului creat de cunoscutul profesor de psihiatrie Aurel Romila, cât și conținutului acesteia.  Cartea-album, într-o prezentare inedită, are la bază arhiva unei colecții de 6130 de lucrări, desene și tablouri în ulei, realizate de 226 de pacienți care au lucrat în atelierul de pictură al Serviciului II Clinic de Psihiatrie al Spitalului 9 din București, în intervalul cuprins între 1966 și 1970. Cei 226 de pacienți reprezentau doar un sfert dintre bolnavii salonului de supraveghere (cazuri psihiatrice majore, preponderent psihoze) aflați sub îngrijirea unei echipe terapeutice conduse de dr. Romila. În această perioadă, în salonul de supraveghere s-au aflat 890 de pacienți, din totalul celor 2314 internați în spital.

 

Nu aș vrea să vă spun prea multe despre carte, mi-ar plăcea să o descoperiți dumneavoastră și să o citiți. Dar pot să vă spun că este o carte /em>bătrână>. Eu nu sunt bătrân.J Cartea reprezintă patru ani de muncă singur, o perioadă în care pacienții mei au fost cei care m-au ajutat substanțial. Sufletul nostru e palatul nostru sau cocioaba noastră și rezistența ei antiseismică depinde tocmai de filosofie, de psihologie și adâncirea acestei dimensiuni care este sufletul omenesc”, a declarat profesorul Aurel Romila.

 

Expresia psihopatologică în pictură” prezintă cititorilor, în special specialiștilor din domeniul sănătății mintale, un număr de 197 de cazuri și 803 lucrări, descrise alături de patologia fiecărui pacient, astfel ca cititorii să fie ghidați de imagini puse în contextul lor clinic și simbolic pentru a înțelege „din interior”, empatic, ce e în mintea unei persoane afectate de schizofrenie, dependențe sau tulburări neurologice.

 

Prof. univ. Aurel Romila, medic psihiatru, a fost șeful Catedrei de Psihiatrie de la UMF „Carol Davila” din București (1994-2004), unde, în prezent, este conducător de Doctorat. În cariera sa didactică la UMF și UEB a predat o concepție psihopatologică modernă, sistematică, bazată pe o ideație clară și distinctă sub influența lui Descartes și Henri Ey. În prezent predă la Facultatea de Psihologie a Universității Ecologice din București și, din 1990, este președintele-fondator al Asociației Psihiatrilor Liberi din România (APLR). Autor a peste 200 de lucrări științifice, este cunoscut mai ales pentru tratatele Psihiatrie (2004) și Psihopatologia și psihologia clinică (2018). A afiliat țara noastră la Societatea Internațională de Psihologia Expresiei și Art-Terapie din Paris (Spitalul „Sainte-Anne”).

A inițiat și a clădit Pavilionul de Resocializare (astăzi Pavilionul 9) de la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. dr. Al. Obregia”, unde a activat din 1962 până în 2004, înființând 14 ateliere cu diverse activități și meserii pentru bolnavii internați. Resocializarea este o concepție originală în psihiatria contemporană, care a fost probată timp de mai mulți ani prin activitate productivă și recompensarea bănească a bolnavilor psihic cu 30% din valoarea produsului. Pe lângă aspectul economic, resocializarea a influențat metodele psihoterapice prin meloterapie, expresie plastică, teatru etc.

Număr de vizualizări :17http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/Nm4dxt4R-NE?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Lansarea romanului„Teoria apropierii” de Bogdan Răileanu – o povest...

Posted: 28 Nov 2019 07:08 AM PST

Amintirile unei vechi prietenii din adolescența de la Buftea și o încercare de reînnodare a ei în Veneția blocată de proteste împotriva turiștilor. Poveste și context foarte actuale și o desfășurare a narațiunii în stilul alert al unui thriller, în noul roman al lui Bogdan Răileanu, ”Teoria apropierii”, publicat la Editura Humanitas, în colecția 821.135.1 – Scriitori români contemporani. Luni, 2 decembrie 2019, la ora 19.00, în Librăria Humanitas de la Cișmigiu, va avea loc  o întâlnire cu Bogdan Răileanu și romanul ”Teoria apropierii”  la care vor mai participa Andra Matzal și Cristi Luca.

Bogdan Răileanu: „Cartea aceasta a pornit de la o întrebare simplă: unde se duc prieteniile când se duc? De-a lungul anilor am tot pierdut prieteni, m-am îndepărtat de ei, i-am uitat pe unii, am fost uitat de alții și mereu m-am întrebat cum se întâmplă aceste înstrăinări. Care e procesul de descompunere care se produce fără ca noi să sesizăm? Pentru că, dacă am simți degradarea prieteniilor, am face ceva. Teoria apropierii este un roman cu rădăcini autobiografice. Înainte de a-l începe am vrut să scriu un articol, un fel de relatare a recuperării timpului pierdut din relația cu cel mai bun prieten al meu din adolescență, un om prețios pentru mine, care a devenit preot, care trăiește la Buftea și cu care mă văd foarte rar. Amândoi am mers la Veneția la vârsta de 13 ani și ne-am jurat să ne întoarcem acolo când vom fi adulți. Nu am reușit deocamdată să fac această recuperare, iar cartea a apărut ca un efect de tribut, evident, cu o importantă doză de ficțiune la mijloc, dar stratul primordial al realității există strecurat în construcție. În același timp, romanul este și un tribut adus adolescenței și orășelului Buftea, în care m-am născut și din care mi-am dorit tot timpul să fug. Acum îmi doresc să revin. Cred că există ceva din mine în fiecare personaj din această carte, feminin sau masculin, calități, dar și defecte.”

 

„Robert Negru și Alexei Toma, un jurnalist și un preot, își redescoperă prietenia din copilărie și merg împreună într-un city break la Veneția. Prin meserie, unul e deprins să privească în afară, celălalt să se îngrijească de cele dinăuntru. Pare simplu, dar e declicul unei aventuri în care experiența turistică lasă locul unei povești despre înstrăinare, ștergerea granițelor și a diferențelor, dezumanizare, derută, simulacru, dar și despre prietenie, asumarea trecutului, aparență și esență, căutare a sinelui și, în cele din urmă, despre non­șalanță și vinovăție, despre viață și moarte. Cititorul descoperă o Veneție infestată de graba vizitatorilor de a-și confirma clișeele, care devine, treptat, o metaforă a lumii contemporane: haotică, superficială, lipsită, cum observă preotul, de perspectivă. Teoria apropierii este un roman alert, scris într-un ritm de thriller, dar care-i ridică cititorului o serie de întrebări tranșante despre lumea de azi.“ – Bogdan Crețu

 

„Ceea ce aproape frapează în proza lui Bogdan Răileanu e recursul neobosit la realitate, un fel de situare continuă în cotidian care face din proză o specie de frescă a prezentului așa cum se întâmplă el. Și, da, titlul spune același lucru, deși pare ocolit: orice teorie a apropierii nu e, în fond, decât o practică a povestirii prezentului. Ce altceva să îți dorești de la un roman, în vremile tulburi în care trăim toți?“ – Cristian Fulaș

 

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, și se face printr-o rezervare pe Eventbook, aici: https://eventbook.ro/other/bilete-lansare-teoria-apropierii-bogdan-...

 

Număr de vizualizări :15http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/QCXVgVgQl-U?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Maraton ”Blade Runner”

Posted: 28 Nov 2019 07:02 AM PST

În 2019, am ajuns în viitor – viitorul imaginat de Ridley Scott în celebrul său film SF, ”Blade Runner” (1982), a cărui acțiune se petrece exact în momentul pe care îl trăim acum. Inspirat de romanul ”Do Androids Dream of Electric Sheep” al lui Philip K. Dick și beneficiind de conceptul vizual neo-futurist al lui Syd Mead și coloana sonoră electronică a lui Vangelis, ”Blade Runner” a imaginat o fuziune a culturilor într-o metropolă tehno-art-deco. Și dacă realitatea noastră nu seamănă prea tare cu lumea descrisă în ”Blade Runner”, oare cum va arăta ea peste încă 30 de ani? Aflăm în sequel-ul semnat de Denis Villeneuve, ”Blade Runner 2049”. American Independent Film Festival și Cinema Elvire Popesco vă invită să revedeţi cele două filme cult pe ecran mare, pe 30 noiembrie, de la ora 18:00, într-o avanpremieră a ediției a 4-a pe care festivalul o pregătește în 2020. Totodată, primii 20 de spectatori care doresc sa vadă ambele filme beneficiază de un preţ special: 20 RON.

Detalii și bilete pe Eventbook.ro: http://bit.ly/BladeRunner_doublebill.

Acum 37 de ani, Harrison Ford a riscat cu Blade Runner al lui Ridley Scott. Tocmai ce interpretase personaje principale în The Empire Strikes Back și Raiders of the Lost Ark și căuta să facă ceva mai provocator. Blade Runner, un mix între film noir, science fiction și narațiune sfidătoare părea alegerea perfectă. Așa a și fost. Inspirat din filmele cu detectivi în stilul celor în care joacă Humphrey Bogart, în anii ’40 și ’50, Blade Runner (1982) spune o “poveste polițistă curajoasă plasată într-un viitor distopic care ridică semne de întrebare despre ce înseamnă să fii om” scrie The Hollywood Reporter.

Dintr-un viitor cyberpunk al lumii, bazat pe tehnologie avansată și inteligență artificială, omul a descoperit tehnologia creării de clone umane, folosite pentru coloniile din spațiu, dar cu durată de viață limitată. În Los Angeles-ul anului 2019, Deckard (Harrison Ford) este un Blade Runner, un polițist specializat în descoperirea de replici umane. Deși voia să se retragă, Deckard este obligat să revină când cinci clone evadează dintr-o colonie extraterestră și ajung pe Pământ.

Binecunoscut pentru toate variantele care au ieșit din studioul de montaj – 7 la număr – deși doar 3 dintre ele au fost subiectul real al conversațiilor între fani (theatrical cut, director’s cut și final cut) pentru că aruncă o umbră de îndoială asupra naturii personajului principal, Blade Runner reușește să fie “unul dintre cele mai bune filme science fiction făcute vreodată, care va răspunde provocării trecerii timpului”(Michael Newton, The Guardian) și care “și-a asigurat statusul printre capodopere precum Metropolis, de Fritz Lang și 2001: Odiseea Spațială de Stanley Kubrick, în panteonul creației sci-fi” (Mark Kermode, The Guardian).

Deși lui Ridley Scott i-a luat mai multe versiuni pentru a satisface răspunsul la întrebarea pusă de Philip K. Dick cu romanul său Do Androids Dream of Electric Sheep?, Dennis Villeneuve reușește din prima încercare, folosindu-se de premisa că atunci când androizii dorm, cea mai profundă dorință a lor este aceea de a fi oameni.  Mai rămâne de văzut doar dacă întrebările care se tot învârt în jurul inteligenței artificiale: Se poate oare ca sentimentele cunoscute oamenilor să existe și în roboți? Ar putea oare un sistem de operare să aibă suflet? vor deveni realitate.

Blade Runner 2049, pătrunde în lumea propusă de Ridley Scott pe coloana sonoră compusă de Hans Zimmer și Benjamin Wallfisch și cu o arhitectură a scenografiei care evocă prin umbre expresioniste și linii unghiulare Cabinetul Doctorului Caligari (r. Robert Weine).

La 30 de ani distanță după evenimentele din clasicul film al lui Ridley Scott, Blade Runner/Vânătorul de recompense (1982), un nou vânător de replici umane – ofițerul LAPD (Los Angeles Police Department) „K” (Ryan Gosling) descoperă un secret de mult timp îngropat ce are potențialul de a scufunda în haos ce a mai rămas din societate. Descoperirea îl face pe K să demareze o anchetă cu scop final de a-l găsi pe Rick Deckard (Harrison Ford), fost vânător de replici umane, care a fost dat dispărut de trei decenii.

The Guardian spune că “această continuare a clasicului din 1982 este uluitoare din punct de vedere vizual, reușind în același timp să fie și profund filozofică”, iar Wall Street Journal scrie că “pe bună dreptate, această saga somptuoasă explorează primatul sentimentului, natura amintirilor și esența ființei umane.”

Detalii: http://bit.ly/33t0d3w

Un eveniment organizat de American Independent Film Festival și Cinema Elvire Popesco. Partener media: Radio Guerrilla.

 

 

 

 

Număr de vizualizări :17http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/R4-WY7zX-mk?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Lansare dublă Vasile Ernu, la Librăria din Centru

Posted: 28 Nov 2019 06:17 AM PST

Marți, 3 decembrie 2019, la ora 18.15, la Librăria din Centru (bd. Ștefan cel Mare, nr.126) din Chișinău, va avea loc lansarea volumelor lui Vasile Ernu Jurnal de la sfârțitul lumii, apărut la Editura Cartier și a ultimului volum din Mica trilogie a marginalilor: Izgoniții, apărut la Editura Polirom. Alături de autor vor participa: Ian Feldman, activist civic; Elena Lewicka-Pahomova, jurnalistă; Ovidiu Țichindeleanu, filozof. Moderator: Gheorghe Erizanu, director al Editurii Cartier.

Preț promoțional în ziua lansării.

Sesiune de autografe.

Jurnal la sfîrșitul lumii e o cronică subiectivă la cald, alcătuită din consemnări «facebook-iste» ale ultimilor ani din România noilor conflicte ideologice (2014–2018). O nouă formulă de «literatură totală» made in Vasile Ernu. E, de fapt, o abordare eseistică directă a nevrozelor vieții noastre publice, împănată cu digresiuni confesive savuroase, cu reflecții antropologice despre lumea Estului postsovietic și, nu în ultimul rînd, despre puterea subversivă a literaturii. O terapie mentală de șoc pentru toate opțiunile ideologice (benefică, indiferent de efectele adverse) care nu ratează aproape nimic important din ce ni se întîmplă în spațiul public. Autorul e, am mai spus-o, un postimperial antihegemonic, a cărui gîndire critică neînregimentată provoacă toate taberele; un contrabandist de idei în răspăr care sparge, surîzător, liniile de front; nu un activist subordonat unei ideologii (ca «om de stînga» asumat ce se află), ci un gînditor social independent și un umanist paradoxal, cu o inteligență artistică și o mobilitate intelectuală ieșite din comun. Are în dotare o înțelepciune jucăușă de țadik, o versatilitate bonom-ironică și o știință dezarmantă în a dribla ideile primate. Inclusiv pe cele despre sfîrșitul lumii și al istoriei, care se tot amînă.

 

Autorul acestei cărți spunea cîndva despre I.L. Caragiale că este cel mai bun scriitor politic al nostru. Eu cred că Ernu – un est-caragialian trecut prin Ilf și Petrov, vecin cu «extremismul de centru» al lui Radu Cosașu – este cel mai bun scriitor politic al literaturii române de azi.” (Paul Cernat)

Sectanţii este saga a unei familii din Bugeac: istoria unor marginali religioşi în Imperiul rus, România Mare şi URSS. Este aventura supraveţuirii unei comuităţi sub multiple forme de represiune: religioase, politice, economice.

Bandiţii venea să dea un raspuns personal întrebarii: de ce în viaţă un om devine Abel şi altul Cain, ce face ca unul să omoare pe altul? Cum se instituie legea şi mecanismele de educaţie. De ce educaţia în negativ e mai puternică decît cea în pozitiv? Mitul crimei şi legii: totul  povestit prin istoria unei relaţii dintre un copil şi un bandit.

Izgoniţii, ultima parte a trilogiei marginalilor, vine să răspundă unei alte teme majore. Tema centrală este una veterotestamentală: lupta dintre cei doi gemeni Iacov şi Esau, fiii patriarhului Isaac. După cum ştiţi, Esau, care conform legii trebuie să devină moştenitorul, pierde tot în faţa lui Iacov care cu ajutorul mamei îi fură binecuvîntarea tatălui iar cu un blid de mîncare îi „cumpără drepturile” flămîndului Esau.

Ce se naşte din acest „furt”? Se naşte primul război civil din istorie, mitul primului război civil. Motto-ul poveştii: „Două neamuri sunt în pântecele tău şi două noroade se vor despărţi la ieşirea din pântecele tău. Unul din noroadele acestea va fi mai tare decât celălalt. Şi cel mai mare va sluji celui mai mic.” „Iată! Locuinţa ta va fi lipsită de grăsimea pământului şi de roua cerului de sus. Vei trăi din sabia ta şi vei sluji fratelui tău, dar, când te vei răscula, vei scutura jugul lui de pe gâtul tău!”

Asta este tema. Povestea este însă cu totul alta. Eroii cărţii repovestesc acest mit fondator al războiului civil printr-o istorie a unei familii de evrei din Chişinău de la început de sec. XX.  Este istoria a doi fraţi: Sara şi Aaron. Viaţa şi aventura lor au loc în Imperiul ţarist între 1903 – primul Pogrom cu rezonanţă globală care are loc la Chişinău – şi 1917 – Revoluţia rusă.

Este istoria unui război civil modern, în condiţii total diferite, laice şi radicale. Este istoria frămîntării lor şi istoria soluţiilor lor la aceste nedreptăţi care li se fac. Ce răspuns dau ei cînd sînt puşi în faţa violenţei şi a „furtului” de drepturi sociale, politice, economice. Avem doi fraţi care dau răspunsuri radical diferite la aceleaşi probleme într-un debut de secol nebun.

 

Sectanţii a fost distins cu Premiul „Matei Brîmcoveanu” pentru Literatură în 2015

Bandiţii a fost distins cu Premiul „Observator cultural” pentru Eseistică/Publicistică în 2017.

 

Vasile Ernu s-a născut în 1971, în URSS. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie (Universitatea „Al.I. Cuza”, Iaşi, 1996) şi al masterului de Filosofie (Universitatea „Babeş-Bolyai”, Cluj, 1997). A fost redactor fondator al revistei Philosophy&Stuff şi redactor asociat al revistei Idea artă+societate. A activat în cadrul Fundaţiei Idea şi Tranzit şi al editurilor Idea şi Polirom. În ultimii ani a ţinut rubrici de opinie în România Liberă, HotNews, Timpul, Adevărul, Libertatea şi CriticAtac, precum şi rubrici permanente la revistele Noua literatură, Suplimentul de cultură şi Observator cultural.

Cărţi publicate şi premii

A debutat cu volumul Născut în URSS (Polirom, 2006, ediţia a II-a, în 2007, ediţia a III-a, în 2010, ediţia a IV-a, în 2013), tradusă în zece limbi. Volumul a fost distins cu Premiul pentru debut al României literare şi cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România. În 2009 publică, la Editura Polirom, volumul Ultimii eretici ai Imperiului, care apare în 2012 la Editura Hacca din Italia. Volumul a primit Premiul Tiuk!, 2009. În 2010 publică (Editura Polirom), împreună cu Bogdan-Alexandru Stănescu, volumul Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc. În 2012 publică (Editura Cartier) volumul Intelighenţia rusă azi. În 2013 publică (Editura Cartier) volumul Sînt un om de stînga. În 2015 publică volumul Sectanţii. Mică trilogie a marginalilor (Editura Polirom, 2015, ediţia a II-a, în 2017). Volumul a fost distins cu Premiul Matei Brâncoveanu pentru Literatura, 2015. În 2016 publică Intelighenţia basarabeană azi. Interviuri, discuții, polemici despre Basarabia de ieri și de azi (Editura Cartier); Bandiţii. Mică trilogie a marginalilor (Editura Polirom, 2016, ediţia a II-a, în 2017). Volumul a fost distins cu Premiul pentru Eseistică/Publicistică al revistei Observator cultural, 2017. În 2018 publică Oameni şi meserii pe cale de dispariţie (Editura Cartier, 2018). Ilustraţii de Veronica Neacşu. În 2019 publică Războiul pisicilor (Editura Cartier, 2019). Ilustraţii de Veronica Neacşu.

Cărţi coordonate:

Vasile Ernu (alături de Costi Rogozanu, Ciprian Şiulea şi Ovidiu Ţichindeleanu) este coordonator al volumului Iluzia anticomunismului. Lecturi critice ale Raportului Tismăneanu (Editura Cartier, 2008); (alături de Florin
Poenaru) este coordonator al volumului Ucraina live. Criza din Ucraina: de la Maidan la război civil (Editura Tact, 2014); (alături de Petru Negură şi Vitalie Sprînceană) este coordonator al volumului Republica Moldova la 25 de ani. O încercare de bilanț (Editura Cartier, 2016).

Jurnal de la sfârșitul lumii, de Vasile Ernu, (Rotonda). Broșată, 468 pag. Preț: 49 RON/ 199 MDL

Poți procura cartea și online, oriunde ai fi. E simplu. Intră pe shop.cartier.md/

Ebooks Cartier sunt pe iBooks sau pe shop.cartier.md/

 

În Rotonda au mai apărut:

Cum se inventează un huligan? Mihail Sebastian, ziarist la “Cuvîntul”, de Laszlo Alexandru

Lagărul 33 (roman), de Lilia Bicec-Zanardelli

Vișinul baronului Münchhausen (stări), de Valeriu Turea

A(II)Rh+eu  (poem) & Apa.3D (Poemelnic), de Emilian Galaicu-Păun

Să vină sirienii, bețivii și Donbasul (portrete și reportaje), de Polina Cupcea

Hrișca & Masala, de Sorin Hadârcă

Woldemar (roman), de Oleg Serebrian

Ultima amantă a lui Cioran (roman), de Constantin Cheianu

Sebastian (roman), de Gelu Diaconu

Câinele de bronz (roman), de Emanuela Iurkin

Limba de hârtie (eseu), de Tamara Cărăuș

Adio, lucruri (poeme), de Igor Guzun

Duși cu Titanicu  (proză), de Valentin Guțu

Amintiri de pe planeta M. (proză), de Doru Ciocanu

Zece femei (eseu), de Al.Cistelecan

Manierismul românesc (eseu), de Lucia Țurcanu

 

În curând:

Critice. Arheul marginii și alte figuri (eseu), de Andrei Țurcanu

Canon (roman), de Ghenadie Postolache

Număr de vizualizări :11http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/oqOfPz5y9U4?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Vernisajul expoziției „Revoluţia din Decembrie 1989. Locuri ale mem...

Posted: 28 Nov 2019 06:03 AM PST

Marți, 3 decembrie 2019, ora 17.30, Muzeul Municipiului București invită publicul interesat să participe la vernisajul expoziției „Revoluţia din Decembrie 1989. Locuri ale memoriei în București”, eveniment care va avea loc la Palatul Suțu (Bdul Ion C. Brătianu, nr. 2).

Au trecut 30 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989. După trei decenii, trăim într-o altă lume, o lume liberă și democrată, o lume în care putem vorbi despre lucrurile care ne plac ori ba, o lume în care noi alegem unde să mergem, unde să trăim și unde să murim. Muzeul Bucureștiului propune publicului să-și amintească felul în care decurgea viața noastră înainte de acest moment de cotitură și cum este acum. Să facă o comparație coerentă și obiectivă a schimbărilor produse în acest răstimp. Și astfel să ajungă să privească în trecutul nu foarte îndepărtat și să analizeze cauzele care au dus la sfârșitul comunismului în România. De asemenea, este necesară o trecere în revistă a restricțiilor precum: interzicerea întreruperii de sarcină, imposibilitatea de a călători peste hotare, cartela pentru zahăr și ulei, frigul din casă sau din școală, cum circulam pe scara autobuzului, cozile la carne, propaganda televizată, defilările obligatorii sau demolările de case și biserici. Sunt informații utile inclusiv tinerelor generații, care nu au trăit acele vremuri.

„Împotriva tuturor acestora românii s-au ridicat în Decembrie 1989 și au reușit să-l gonească pe Nicolae Ceaușescu de la tribuna la care se obișnuise să fie confirmat și aclamat. Mitingul din 21 Decembrie 1989 a însemnat sfârșitul unui regim impus în România de trupele sovietice în urmă cu peste patru decenii. Regimul fusese zguduit de revoltele muncitorești din 1977 și 1987, iar în 1989 blocul comunist se prăbușise în toată Europa central-orientală și de Sud-Est, însă Ceaușescu nu admitea că trebuia să renunțe la putere și a ordonat reprimarea manifestațiilor anticomuniste. În urma represiunii din Timișoara, cât şi a celei din București, din noaptea de 21 spre 22 decembrie 1989, dar și ulterior, în timpul diversiunii teroriste, au murit oameni care ieșit în stradă pentru libertate. Desfășurarea Revoluției în mai multe planuri, în mai multe locuri, este de multe ori o piedică în rememorarea de către public a evenimentelor, făcând astfel necesar un repertoriu al acestor locuri. Traseul expozițional pe care îl propunem începe din Piața Revoluției și are opriri în fiecare loc în care jertfa a fost marcată prin monumente ori plăci comemorative, troițe și cenotafe, denumiri de străzi în memoria martirilor, indicând astfel locurile memoriei Revoluției din 1989. Pe lângă acestea, prezentăm câteva proiecte de monumente și o parte a emisiunilor comemorative emise cu această ocazie.

Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989, reprezentat de directorul ştiinţific, domnul Constantin Corneanu, ne-a fost alături în acest demers, punând la dispoziție o parte dintre publicațiile proprii, pe care am ales să le expunem.

Dinamica expoziției este completată de proiectarea filmului documentar „1989 – Un timp sărit din calendar”, realizat de jurnalistul şi directorul Institutului Român de Istorie Recentă, Liviu Tofan, și care reuneşte pentru prima oară evenimentele derulate pe parcursul anului 1989 într-un film documentar – din ianuarie până în decembrie” – drd. Cezar Petre Buiumaci, muzeograf MMB, curator al acestui proiect expozițional.

Expoziția poate fi vizitată la Palatul Suțu în perioada 3 decembrie 2019 – 29 februarie 2020. Expoziția „Revoluţia din Decembrie 1989. Locuri ale memoriei în București” a fost realizată cu sprijinul Casa de Monede, partenerul oficial al expoziției.

Eveniment organizat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Municipiului București.

Număr de vizualizări :15http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/VUYWlnMMKSM?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Descoperă noi perspective asupra spațiului public din România cu aj...

Posted: 28 Nov 2019 05:23 AM PST

Save or Cancel lansează cartea ”Un-hidden Street Art in Romania”, o publicație inedită cu ajutorul căreia localnicii și turiștii pot descoperi noi dimensiuni ale spațiului public augmentat de cultura alternativă efervescentă, manifestată ca street art.

Un-hidden Street Art in Romania are ca scop umanizarea și promovarea cunoașterii orașelor din România și Moldova, propunând explorarea acestora prin intermediul artei urbane independente. Publicația prezintă intervențiile culturale Un-hidden Bucharest 2017, 2018 și 2019, co-finanțate de AFCN, care activează spații interesante sau uitate, cum sunt Sala Omnia, Lente, Cinema Marconi, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Dizainăr, clădirea Cina – spațiul M60, alături de artiști remarcabili, producând un traseu ghidat și o hartă print & online care mapează peste 200 de intervenții artistice independente în spațiul public.

 

În plus, cititorii pot explora noile orașe cartate pe harta Un-hidden Romania, prin intermediul lucrărilor recente realizate de artiști locali și internaționali: Aito Kitazaki (JP), Akacorleone (PT), Aeul, Alina Marinescu, Bios (UA), Bust (MD), CoonOne, Dome (DE), Daste (RU), Dhoz (MD), Erps, Eomm (BY), Estasky (ES), Faunagraphic (UK), Florenciei Duran [Colectivo Licuado] (UY), Graffete [Sandy Balasoiu, Irina Mocanu], Hedof (NL), Irlo, iZZY iZVNE (MD), Homeboy, Jabra22, Japon (ES), J.Ace (UK), John Dot S, Krom (UK), Kaps Crew, Kero, Kitră, Kseleqoqynqyshy, Livi Po murals & Lettering, Livia Fălcaru, Leafz (MD), Lucian Hrisav, Maria Bălan, My Cute Creatures aka Creaturi drăguțe, Murivale Mureşan Vasile, Nomado, Nicolas Alfalfa (VE), Neakone (UA), Ocu, Ortaku, Obie Platon, Okudart, Pass, Primitiv Print, Pisica Patrata, Pren, Pako (UA), Robert Obert, Saddo, Serebe, Sandu Milea Lucian, Sinboy, Skinny Bunny, Sorina Vazelina, Sweet Damage Crew [Recis, Lost Optics, Cage, Pandele, Boeme1], Toybox, Trun (RU), Vhils (PT), Vvanderbutch, Que Nais, Waone – Interesni Kazki (UA)

 

Cartea Un-hidden street art in Romania în numere:

  • 100 pagini
  • 15 orașe
  • 100 artiști locali și internaționali
  • 200 locuri
  • 350 fotografii cu lucrări street art din România
  • 500 de exemplare

 

Un-hidden street art in Romania este disponibilă în magazinul online feeder.ro/shop

__

 

UN-HIDDEN STREET ART IN ROMANIA (ediție tipărită, 2019)

Autori CRISTINA POPA, ANDREI RACOVIȚAN

ISBN 978-973-0-30397-1

© București, România, Save or Cancel, 2019

Fotografii © feeder.ro / Save or Cancel by Alex Iacob, Petre Fall, Anita Jimbor, Dan Alexandru, Ana Moca Grama

Fotografii © Erps, Coon One, Pass, Mădălina Dobraca, Alexandra Pandrea, Alexandra Costea, KSELEQOQYNQYSHY, KAPS CREW, KITRA, Andreea Sasaran, Obie Platon, J.Ace, Sibiu Street Art Festival, Robert Obert, Sinboy, Reptilianul.ro

__

 

Proiectul editorial Un-hidden Street Art in Romania este produs de echipa Save or Cancel, compusă din Cristina Popa (random) și Andrei Racovițan (ubic) prin feeder.ro, co-finanțat de AFCN, Aria tematică: Carte. Programul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

Parteneri: CNDB, ZEPPELIN, IGLOO, THE INSTITUTE, DIZAINĂR, SISAF, AMURAL, URBAN SPIRIT – MOLDOVA.

 

Vizitează pagina programului cultural multianual Un-hidden Romania pentru a afla mai multe despre activitățile precedente, curente și viitoare.

 

__

 

Despre Save or Cancel

Din 2009, Save or Cancel este un mediu de propagare a artelor și culturii, promovând și facilitând rolul acestora în societatea contemporană.

Programele multidisciplinare auto-inițiate de Save or Cancel au ca scop identificarea oportunităților sustenabile și adaptabile de regenerare urbană prin proiecte culturale, editoriale, de arhitectură, sau design.

 

 

 

 

 

Număr de vizualizări :1http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/f_xc4ii8n6A?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Marcel Iureș și George Banu în dialog la UTE Fest!

Posted: 28 Nov 2019 05:14 AM PST

Vineri, 29 noiembrie 2019, la ora 11.00, în foierul de la etaj al Teatrului Maghiar de Stat Cluj, teatrologul George Banu discută cu Marcel Iureș despre Versuri, personaje și actori singuratici. Dialogul are ca punct de pornire spectacolul Furtuna de William Shakespere, pus în scenă de Gábor Tompa la Teatrul Național Cluj-Napoca, în care Marcel Iureș îl interpretează pe Prospero. Spectacolul face parte din programul Festivalului Uniunii Teatrelor din Europa și se joacă joi, 28 noiembrie, ora 19.00.

„Jucând singur, Marcel Iureș nu-și limitează repertoiul și trece de la textele enigmatice, interogative precum cele ale lui Beckett sau Bernhardt la texte de un comic extrem ca povestirile lui Ion Creangă, Ivan Turbincă sau Dănilă Prepeleac.” – scrie George Banu

Marcel Iureș debutează la Teatrul Național Cluj-Napoca cu rolul Tom din Menajeria de sticlă de Tennesse Williams și joacă aici în perioada 1978-1980. În anul 1995, este distribuit în spectacolul Omor în Catedrală, după T. S. Eliot regizat de Mihai Măniuțiu, rolul din Furtuna reprezentând întoarcerea sa la Cluj după o absență de 24 de ani.

Despre profesia sa, cunoscutul actor declară: „cred că actoria este o meserie care are în comun cu viața, lipsa de concluzii. Nu există concluzii în meseria de artist de orice fel. Dacă i-a folosit cuiva ceea ce ai făcut pe scenă, nu se poate verifica pentru că nu poți fi martorul fascinat al propriei tale vieți. Poți fi martor al concluziei vieții tale. Nu mă preocupă deloc concluziile: ce s-a înțeles, cui i-a folosit. Unul dintre bunicii mei îmi spunea: „Măi băiete, să faci binele în viață, cât te duce capul și sufletul. Îl pui într-o batistă, strângi bine și o pui pe marginea drumului. Să nu te pună cumva dracu’ să te uiți înapoi, să vezi cine l-a luat!” Și-atunci ești liniștit. Eu sunt liniștit din punctul acesta de vedere.”

Sunteți invitați, așadar, la o întâlnire-confesiune despre actor și singurătatea lui, despre personaje „singure în mulțime”, texte în versuri și piesa de teatru shakespeariană considerată testament.

 

Organizator: Teatrul Maghiar de Stat Cluj

Finanțatori: Ministerul Culturii și Identității Naționale, Guvernul Ungariei și Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca.

Număr de vizualizări :10http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/5YqRv8_wqRA?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Ziua profesorului de franceză în România și în Țările din Europa Ce...

Posted: 27 Nov 2019 08:34 PM PST

Le « Jour du prof de français » va fi sărbătorită pentru prima dată pe 28 noiembrie 2019 în întreaga lume. Întâlnirile, competițiile, pregătirile, distincțiile vor pune în centrul atenției profesorii de franceză din Europa Centrală și de Est. Obiectivele acestei celebrări sunr valorizarea meseriei de profesor de limba franceză, consolidarea legăturii și solidarității dintre ei, dar și promovarea culturii francofone.. Tema din acest an este « Innovation et créativité » (Inovație si creativitate). Mai multe activități sunt coorganizate în România de Ministerul Educației și Cercetării din România, Federația Internațională a Profesorilor de Franceză (FIPF), Asociaţia Română a Profesorilor Francofoni (ARPF), Institutul francez din România, Agenția Universitară a Francofoniei (AUF) și Organizația Internațională a Francofoniei (OIF) prin Biroul său regional pentru țările Europei Centrale și de Est (BRECO).

În cifre

  • Cu 300 de milioane de vorbitori, franceza este a cincea cea mai vorbită limbă din lume după chineză, engleză, spaniolă și arabă
  • Limbă de predare pentru un număr de peste 80 de milioane de oameni din 36 de țări și teritorii
  • Limba străină învățată de peste 50 de milioane de oameni
  • Peste 6000 de profesori de franceză în România și aproape 1,1 milioane de studenți

 

Celebrarea evenimentului  « Jour du prof de français » în România

 

09h30 – 11h30 – ZIUA PROFESORILOR DE FRANCEZĂ LA BUCUREȘTI

Profesorii se vor întâlni la Institutul francez din București pentru un moment de întrevedere între ei. Cu această ocazie, librăriile Kyralina și Sitka vor oferi cadrelor didactice de franceză o reducere de 20% la cărți și vor instala standuri expoziționale.

➔ Locul: Institutul francez al României (București)

 

10h – 13h: TRANSMISIE LIVE CU RFI

RFI România va difuza o emisiune live despre predarea limbii franceze. Actorii și profesorii francofoni din regiune vor fi intervievați de Mihaela Dedeoglu, Directoare de program.

 

14:00 – 15:00: CONFERINȚĂ

O conferință intitulată „Și lumea va vorbi franceză”, susținută de Roger Pilhion – Specialist al Francofoniei, va fi organizată de Institutul Francez din Iași în parteneriat cu Inspectoratul Școlar din Iași și Asociaţia Română a Profesorilor Francofoni.

➔ Locație: Colegiul Național Costache Negruzzi, Iași

 

 

17h00 (UTC + 2): WEBINAR PENTRU PROFESORII DE FRANCEZĂ

Un webinar cu tema „De la youtube la sala de clasă, mod de utilizare. Profesor la  adolécrans cu documente autentice ”, condusă de Emilie Lehr, va fi organizată de BRECO prin Centrul Regional Francofon pentru Europa Centrală și de Est (CREFECO) și Institutul francez din România. Această sesiune va permite profesorilor să-și inoveze metodele de predare.

Înscrieri : https://forms.gle/UpXCcAJNKYKuHpnd9

 

ABONAMENTE OFERITE PROFESORILOR

OIF va oferi un abonament de un an la site-ul « Le français dans le monde » (LFDM) profesorilor de franceză care au pregătit elevii câștigători ai celei de-a 5-a ediții a Olimpiadei Internaționale de Franceză care a avut loc în Republica Moldova. În acest abonament sunt incluse accesul personalizat la fișele educaționale, la sunetele și imaginile de pe site, știri despre didactica limbilor și o revistă practică pentru utilizare la clasă.

CONCURS DE SCRIERE CREATIVA « Merci, mon prof »

Pentru a pune în valoare profesorii de franceză, dar şi pe cei care predau în limba franceză în universitățile sale membre, Agenția universitară a Francofoniei în Europa centrală şi orientală (AUF în ECO) a lansat un concurs de scriere creativă intitulat « Merci, mon prof ». Laureatul va fi anunțat în data de 28 noiembrie pe site-ul www.auf.org. Cel mai bun articol va fi recompensat cu un premiu oferit de AUF atât studentului câștigător, cât şi profesorului său.

CONCURS DE POEZIE

Pentru a da cuvântul profesorilor de franceză din Europa Centrală și de Est, BRECO a organizat concursul de poezie pe tema « Ma langue française ». Câștigătorii vor fi anunțați pe 28 noiembrie în cadrul întâlnirii de la Institutul francez din România, marele premiu fiind un sejur la Tunis, oferit de OIF, în cadrul Congresului Mondial al FIPF. Detaliile referitoare la acest concurs sunt disponibile pe site-ul https://crefeco.org/display.php?en/PoesieContest

Comunicarea despre evenimentul Le Jour du prof de français

Întrucât tema acestei celebrări este inovația, comunicarea va fi în mare măsură axată pe domeniul digital.

COLABORARE CU RADIO FRANCE INTERNATIONALE

  • În fiecare vineri, RFI transmite o emisiune în colaborare cu OIF intitulată «  En français, s’il vous plaît». Programarea și ecoul evenimentului Le Jour du prof de français vor fi în centrul acestei emisiuni vineri, 29 noiembrie.

 

OPERAȚIUNI PE REȚELE SOCIALE

  • Elevii vor putea să mulțumească profesorilor lor prin publicarea unui text, unei fotografii sau unui videoclip pe rețelele de socializare (Facebook, Twitter și Instagram) folosind hashtag-ul #MerciMonProf

 

  • De asemenea, profesorii de franceză își vor putea împărtăși experiențele, iar hashtag-ul va fi #MoiJenseignelefrançais

 

  • Va fi creat un cadru special pentru fotografia de profil și toți profesorii de franceză din regiune vor fi invitați să îl folosească.

 

COLAJ DE FOTOGRAFII APARȚINÂND ELEVULUI ȘI PROFESORULUI

Persoanele publice sunt rugate să facă un colaj cu fotografiile proprii cu profesorii lor de limba franceză și apoi să le publice pe Instagram în formă de mozaic.

 

Contăm pe sprijinul dvs. pentru o difuzare la scară largă a acestor informații.

Pentru a vizualiza activitățile organizate în întreaga lume pentru această celebrare, accesați site-ul https://www.lejourduprof.com/

 

Vizualizări: 88

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor